Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cyrkiem to jest sztuczne zanizanie dostępności sklepowej i zawyzanie potem cen towaru 'bo sa braki...'

Powinni naprodukowac większą ilosc i te 2-3 tyg pozniej zrobić normalna premiere.

To co robia w tej sytuacji kupujacy to juz natura ludzka i to te wszystkie firmy wykorzystuja...

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
29 minut temu, baster napisał(a):

Byłem dzisiaj w x’sie odebrać procka. Miła pogawędka. Nie wiem na ile prawdziwa oczywiście. Na cały X wjechało 13 sztuk 5090. Następna dostawa ma być na koniec następnego tygodnia. Oczywiście nie wystarczy dla wszystkich, którzy zamówili. 

Jak to, skoro x-kom pisał, że z 5090 to samych kart gigabyte było kilkadziesiąt sztuk :P ktoś tu ściemnia

Opublikowano
57 minut temu, sovas napisał(a):

Mi się udało. Mam wieć wysyłkę 5.02, no ale zobaczymy, nie mam dobrego doświadczenia z x-kom jeśli chodzi o spełnianie obietnic :DKilka osób jeszcze ma zamówienie tutaj.

Osobiście wszystkie zamówienia dostałem z wyjątkiem jednego gdzie zaproponowali alternatywę i też kupiłem. Przy x-kom najgorsze jest czas oczekiwania przy niedoborze.

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Umpero napisał(a):

Następna dostawa w sensie dla tych co już zamówili czy jako nowy stan, który pojawi się na stronie?

Czytaj ze zrozumieniem. Skoro nie wystarczy dla tych co już zamówili to jak myślisz?

Opublikowano
14 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Czy ktokolwiek kto zamowil tutaj 5090 dostał ja? Czy jedynie nam kilku udało się upolować 5080

Swojego Astrala 5090 LC zamawialem w Scan ale póki co tylko pre order choć niby jestem 2 w kolejce, plus dla Scan że wprowadzili z tą premierą kart że można "na żywo" zobaczyć swoje miejsce w kolejce oraz ewentualną datę dostawy.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Godlike napisał(a):

To niech włączą DLSS żeby go przyspieszyć :E

Zrobili 4x szybciej trasę pieszo no ale kolejka na tratwę nie przeskoczysz xD 

Opublikowano
31 minut temu, Zachy napisał(a):

Wszyscy ktorzy tu sa i zamowili 5090 czekaja na dostawe, ktora ma dotrzec 05.02 i wysylka ma byc tego samego, albo nastepnego dnia.

Jak się okazuje ta dostawa wcale nie jest taka pewna 😉

Opublikowano

Dziwi mnie taki popyt na 5080. Przecież na skalp to nie ma sensu, bo nikt tego nie kupi dla osiągów, a dla siebie? To lepiej brać używkę 4090 albo 4080 Super w 1/3 niższej cenie niż 5080.

5080 to się za 3 miesiące będą wysypywać z magazynów, ci co kupili na handel będą mieć problem z pozbyciem się tego kartofla.

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, baster napisał(a):

Jak się okazuje ta dostawa wcale nie jest taka pewna 😉

Co moze wiedziec sprzedawca w sklepie w jakims losowym mieście?

Oni nie sledza stanow magazynowych centrali, bo mają za zadanie obslugiwac klientow w sklepie.

Na razie po kilku rozmowach tel i na chacie @x-kom wszyscy konsultanci zgodnie twierdza ze dostawa dotrzeć ma 05.02 a kart na stronie wystawili tylko w ilości takiej jaka ma dotrzeć w potwierdzinej dostawie.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, cichy45 napisał(a):

Dziwi mnie taki popyt na 5080. Przecież na skalp to nie ma sensu, bo nikt tego nie kupi dla osiągów, a dla siebie? To lepiej brać używkę 4090 albo 4080 Super w 1/3 niższej cenie niż 5080.

5080 to się za 3 miesiące będą wysypywać z magazynów, ci co kupili na handel będą mieć problem z pozbyciem się tego kartofla.

Już za 2 tygodnie po dostarczeniu jak termin zwrotu będzie mijał będzie ich pełno. Parenaście procent plus mnożnik klatek posunięty razem z powerlimit? Jakiś krach się zbliża?

Opublikowano (edytowane)

Wzrost średnich cen kart serii RTX 40 po premierze RTX 5080/5090:

4060: 1100zł -> 1400zł

4060TI 8GB: 1800zł ->  2000zł

4060TI 16GB: 2200zł ->  2400zł

4070S: 2700zł ->  3150zł

4070TiS: 3600zł ->  3800zł

*ceny z morele.net

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano

Z cenami to jest tak, że można przeszarżować i nie sprzedać. Bo to że ktoś sobie wystawi za 20k pln u nas czy 40k pln w USA to nie znaczy że sprzeda. Ludzie też wystawiają mieszkania po babci w wielkiej płycie po 20k z metra, i potem wisi wisi wisi 2 lata i nikt nie dzwoni. Okaże się, że potem taki sprzedawca więcej wtopi w czynsz niż by stracił na upuszczeniu ceny.

Także skalper może wystawić 5090 nawet za 10k, ale skutek będzie taki że odsetki na karcie kredytowej zaczną się namnażać i jak już ostatecznie sprzeda za 2200 usd to wyjdzie ze stratą. 

• Confused 1
Opublikowano

Po co sprzedawac stara serie 4000 taniej, jak drozej jest niewiele lepsza nowa seria 5000...

A niektorzy zamiast sie angazowac w kolejki po nowość kupi sobie na spokojnie cos z serii 4000 przy korzystnej cenie/promocji.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

Po co sprzedawac stara serie 4000 taniej, jak drozej jest niewiele lepsza nowa seria 5000...

A niektorzy zamiast sie angazowac w kolejki po nowość kupi sobie na spokojnie cos z serii 4000 przy korzystnej cenie/promocji.

W jakiej cenie?

Weź mnie nie rozmieszaj, największe sklepy już windują ceny poza jakąkolwiek opłacalność.

RTX 4060Ti jest aktualnie wcale nie opłacalny.

RTX 4070Super którego można było kupić już za 2500zł teraz nie kupisz za mniej niż 2800zł.

Lepsze wersje Super które bywały na promocjach za 2700zł, są teraz za 3300zł.