Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

AMD to nie organizacja charytatywna ;) Takie same korpo jak nvidia. Ale widze ,ze niektorzy dalej zyja w jakiejs bance myslac, ze wystarczy dac tansza karte bo przeciez korpo takie dobre :lol2: A taki 9800XD to powinien byc po 1500 bo to AMD ;)

W prockach nie maja konkurencji wiec robią to co chcą… ja nvidia. Taki 7090xt czy gre był wyceniony b.dobrze. Amd jak chce to potrafi.

10 minut temu, galakty napisał(a):

I co tej karcie po 10% więcej i lepszym RT jak takiego CP2077 nie ograsz komfortowo bo nie ma dobrego DLSS i FG? A teraz wychodzi DLSS4 + MFG i znowu AMD wróciło do piaskownicy z niemowlakami xD 

To graj z MFG i lagiem na ekranie xDD NVidia ładnie sprzedaje gówno opakowane w pazlotku. Jedynie 5090 daje jakiś powiew świeżości. Jay dobrze powiedział w recenzji, że jeżeli 5080 ma laga i to bardzo widocznego, nazywając go „obrzydliwym” to jak to będzie działać w 5070/ti :E 

moc w rasterze - to powinien być miernik tego czy karta jest dobra czy nie, a nie jakieś generowanie fajkowych klatek i wymaganie aby konsument do tego dopłacał min 1000zl wobec wcześniejszej generacji xD 

Edytowane przez Starh
Opublikowano
8 minut temu, Starh napisał(a):

To graj z MFG i lagiem na ekranie xDD NVidia ładnie sprzedaje gówno opakowane w pazlotku. Jedynie 5090 daje jakiś powiew świeżości. Jay dobrze powiedział w recenzji, że jeżeli 5080 ma laga i to bardzo widocznego, nazywając go „obrzydliwym” to jak to będzie działać w 5070/ti :E 

moc w rasterze - to powinien być miernik tego czy karta jest dobra czy nie, a nie jakieś generowanie fajkowych klatek i wymaganie aby konsument do tego dopłacał min 1000zl wobec wcześniejszej generacji xD 

Przecież AMD nawet nie pobije w tym roku swojej topki z zeszłego roku, to o czym tu gadamy? 

Moc w rasterze - sorry ale 2024 rok się skończył, śmiej się do woli, Twoja sprawa ale im szybciej zrozumiesz ze samym rasterem już się nie da konkurować tym lepiej dla Ciebie. A nie czekaj, AMD jako dobra firemka na pewno wyda tanią kartę która będzie szybsza od NV, trzeba tylko poczekać kolejne 10 generacji bo od RDNA2 leży i płacze xD 

• Like 1
Opublikowano

Był przez chwilkę astral 5090 AIR w Sferis za nieco ponad 15k, ale zniknął szybko. Nie dałem rady nawet screena zrobić z opcją przed samym zakupem, dla pokazania okazji :E

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja bym dal na sztywno pod pcie 4.0 na test, FE sa uwalone cos pod pcie 5.0 i robia kwiatki.

To może zależeć od płyty głównej i egzemplarza Foundersa. U mnie na Z790 Hero zero problemów z RTX 5080 FE.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, tomcug napisał(a):

To może zależeć od płyty głównej i egzemplarza Foundersa. U mnie na Z790 Hero zero problemów z RTX 5080 FE.

A powiedz mi jak z zegarami u Ciebie, robisz jakieś oc? Bo founders ma dużo niższe taktowanie 

Opublikowano

@Kadajo

Przed premierą wrzucales tutaj chyba link do innych sterow, pierwszych z obsługą dlss 4, masz je jeszcze albo link do nich? Chciałbym je przetestować.

Teraz, tomcug napisał(a):

Wszystko masz tutaj:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_geforce_rtx_5080_test_recenzja_opinia-38457.html#15

OC metodą "spod kamienia" (zwykły offset), ale i tak dało 10% wydajności więcej %-)

No dobra ok, teraz pytanie. Czy jak zrobiłeś oc na offsecie, robiłeś restart kompa z nim?

Opublikowano
50 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja bym dal na sztywno pod pcie 4.0 na test, FE sa uwalone cos pod pcie 5.0 i robia kwiatki.

Dokładnie o to mi chodziło.

5 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

@Kadajo

Przed premierą wrzucales tutaj chyba link do innych sterow, pierwszych z obsługą dlss 4, masz je jeszcze albo link do nich? Chciałbym je przetestować.

Niestety link do nich już jest nieaktywny.

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dokładnie o to mi chodziło.

Niestety link do nich już jest nieaktywny.

Shieeeeet. 

No nic, mail do nvidii poszedl, zaraz palit redditt i overclockers. Oraz pisze do scan, czy maja te karty na stanie zeby w 24h wymienic.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

@Kadajo

Pierwsza wersja nowych sterowników była dołączona do CUDA Toolkit 12.8. Z tego co widzę, to nadal ten plik jest dostępny.

https://developer.nvidia.com/cuda-downloads?target_os=Windows&target_arch=x86_64&target_version=11&target_type=exe_local

W nazwie ma 571.96.

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Shieeeeet. 

No nic, mail do nvidii poszedl, zaraz palit redditt i overclockers. Oraz pisze do scan, czy maja te karty na stanie zeby w 24h wymienic.

U mnie był dokładnie taki sam problem. Karta 5080 od Gigabyte, wersja Gaming OC wziąłem na testy. Zegary latały losowo jak chciały.

Ustawiłem w biosie pciex na 4.0 na sztywno, do tego usunąłem stery DDU, wykonałem czysta instalacje nowych i przełączyłem bios karty na silent. Jedna z tych rzeczy pomogła ale nie wiem która, nie mam siły sprawdzać. Od tego czasu z 10 razy włączałem i wyłączałem kompa i za każdym razem jest ok taktowanie. U mnie gpu lata teraz na 3120 MHz.

Opublikowano
1 godzinę temu, Joloxx9 napisał(a):

No i chyba bede zmuszony oddac karte na RMA, to co sie dzieje z moimi zegarami to jest jakis niesmieszny zart:

Czysty windows + same sterowniki i gpu-z karta boostuje do 2850(bazowy boost to 2617) sprawdzalem i takie samo zachowanie na obu biosach no i teraz zaczynaja sie kwiatki:

instalacja AF - karta dziala tak samo, niewazne czy AF dziala

restart PC(AF nie dziala) boost nagle 2617 - odpalam AF boost dalej 2617 ustawiam OC + 525 i mam swoje 3115Mhz

Restart PC, boost 2300 gdy AF wlaczony, zeruje AF i karta dziala na 1800 :E 

Restart PC znowy 2850, odpalam AF dodaje + 300 mam 3150, restart i teraz randomowo mam 2500 albo jakis inny wynik ale nie jeest to 3150.

Wylaczam AF restart i cholera wie, moze byc 2617 a moze 2850 a jeszcze innym razem mialem 2595 na stocku.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to wyciagniecie i wlozenie jej na nowo do slotu, jak to nie pomoze to leci RMA. W zyciu nie widzialem takiego kretynizmu.

Nie bede tutaj obwiniac AF bo ten dziala chyba ok, jedyne co sie sypie to sterownik albo sama karta. 

Witajcie, obserwuje temat od kilku tygodniu i gdy zobaczyłem Twój post to specjalnie założyłem konto:)

Miałem ten sam problem. Jestem "dumnym"  posiadaczem Windforca 5080 OC. Ustawiłem mu zegary gdzieś w okolicach 3100-3150, wszystko śmigało przez 2 dni dobrze, aż zacząłem się bawic w CP2077 ustawieniami, skakałem miedzy okienkami gry a panelem Nvidia i MSI afterburener w celu zrobienia paru tweaków (Jest to moja pierwsza karta Nvidii od... 8800GTS, jest sporo do nadrobienia, po niej siedziałem juz na AMD) i nagle wywaliło mi CP2077. Po restarcie kompa pojawił się komunikat ze stery wykryły nieprawidłowe zachowanie czy coś i... Base clock spadł do 1850. Przeinstalowanie sterów, MSI afterburnera nic nie dawalo, co ciekawe mogłem zrobić OC w Afterze o 1000Mhz i wtedy base clock podnosił się do okolic 2200. 

Już myślałem o reinstalacji Wina a potem o RMA, ale przeczytałem na Reddicie post gościa który miał ten sam problem z 4080 i zrobiłem coś o czym kompletnie zapomniałem czyli DDU. Teraz znowu wszystko działa poprawnie. Także spróbuj jeszcze DDU z pełnym usunięciem wszystkich seetingów Afterburnera. Poczekałbym też na nową wersję Afterburna jakąś kolejną betę bo coś czuję, że on może tutaj coś mieszać ze sterami Nvidii.

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Problem z zegarami jest tylko po próbach OC? Bo jak tak to raczej i nvidia i Palit będą to mieli w pompce przy RMA. 

Nie, tak jak napisałem wczesniej, karta ma mieć 2617MHz, raz ma, ponrestarcie znowu 2850, a potem znowu 2595. Raz mi się odpaliła z rdzeniem 2300. 

Opublikowano
2 minuty temu, Benecol napisał(a):

Witajcie, obserwuje temat od kilku tygodniu i gdy zobaczyłem Twój post to specjalnie założyłem konto:)

Miałem ten sam problem. Jestem "dumnym"  posiadaczem Windforca 5080 OC. Ustawiłem mu zegary gdzieś w okolicach 3100-3150, wszystko śmigało przez 2 dni dobrze, aż zacząłem się bawic w CP2077 ustawieniami, skakałem miedzy okienkami gry a panelem Nvidia i MSI afterburener w celu zrobienia paru tweaków (Jest to moja pierwsza karta Nvidii od... 8800GTS, jest sporo do nadrobienia, po niej siedziałem juz na AMD) i nagle wywaliło mi CP2077. Po restarcie kompa pojawił się komunikat ze stery wykryły nieprawidłowe zachowanie czy coś i... Base clock spadł do 1850. Przeinstalowanie sterów, MSI afterburnera nic nie dawalo, co ciekawe mogłem zrobić OC w Afterze o 1000Mhz i wtedy base clock podnosił się do okolic 2200. 

Już myślałem o reinstalacji Wina a potem o RMA, ale przeczytałem na Reddicie post gościa który miał ten sam problem z 4080 i zrobiłem coś o czym kompletnie zapomniałem czyli DDU. Teraz znowu wszystko działa poprawnie. Także spróbuj jeszcze DDU z pełnym usunięciem wszystkich seetingów Afterburnera. Poczekałbym też na nową wersję Afterburna jakąś kolejną betę bo coś czuję, że on może tutaj coś mieszać ze sterami Nvidii.

Tyle, że ja nawet nowy system stawiałem :E

Opublikowano
7 minut temu, bartez88 napisał(a):

U mnie był dokładnie taki sam problem. Karta 5080 od Gigabyte, wersja Gaming OC wziąłem na testy. Zegary latały losowo jak chciały.

Ustawiłem w biosie pciex na 4.0 na sztywno, do tego usunąłem stery DDU, wykonałem czysta instalacje nowych i przełączyłem bios karty na silent. Jedna z tych rzeczy pomogła ale nie wiem która, nie mam siły sprawdzać. Od tego czasu z 10 razy włączałem i wyłączałem kompa i za każdym razem jest ok taktowanie. U mnie gpu lata teraz na 3120 MHz.

Możesz rozwinąć to, że zegary latały, w sensie co restart to co innego plus OC, które się nie trzymało?

15 minut temu, galakty napisał(a):

A robiłeś DDU przez montażem 5080? Jeśli nie to teraz gdybanie, albo PCIe5 albo brak DDU bruździł.

Dziwna sprawa, mamy niewiele kart na forum, jak na razie kazda osoba z ta karta od AiB twierdzi, ze miala ten problem a wspolny mianownik to PCiE 5. Przypadek? Nie sadze.