Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, dhyde00 napisał(a):

nie mogę się doczekać, żeby wymienić moją obecną 4090 na 5080

Co wy wciagacie? Ja tez tak chce. Wezme podwojna dawke i nie bede mogl sie doczekac 5060, zeby wymienic obecna 4090, a ile kasy w portfelu zostanie. Kupie od razu dwie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 6
Opublikowano
10 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Pobawiłem się trochę UV na 5090, to faktycznie tak 2,25-2,3GHz przy 0.87V wydaje się najbardziej sensowne do lżejszych gier. Grafa zazwyczaj nie łyka więcej jak 350W, a wydajność sporo do przodu względem 4090. Max jaki udało mi się zejść to 1.85Ghz przy 0.845v i wtedy grafa łyka poniżej 300W, ale mamy wydajność praktycznie stokowego 4090 :E . W Time Spy GS wtedy ponad 37K.

Da się wbić 0.8v na tych kartach czy nie? Tak mocno spada max takt z napięciem?

Opublikowano
6 minut temu, Totek napisał(a):

To by miało sens gdyby 5080 miała 24GB, na to też czekam. 

A to już swoją drogą, że 5080 to nieśmieszny żart z tym VRAM :E Dlaczego Superki wjadą jak w masełko.

6 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Zalezy kiedy 4090 byla kupiona, jak rok temu i jest to jakis asus to masz jeszcze 2 lata gwarancji :)

I za ile kupisz? Serio pytam bo nie obserwuję teraz rynku. Tylko nie sądzę że mniej niż 7-8k :E 

Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

16gb vram i 4k?? LOL, prima aprilis za 7 tygodni dopiero 🤣

Wtedy tez ludzie kupowali 4080 za 7k, ale nie bylo takiego entuzjazmu. Wystarczylo dodac MFG, zeby ludzie biegali w pieluchomajtkach ze szczescia.

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Jego stara karta jest nadal lepsza od Twojej obecnej, jak juz tak zaczynasz mierzyc sie na karty. 

Nie wiem czy umiesz czytać ale dla pewności napiszę jeszcze raz, moje obecne karty to 4090 w jednym buildzie a 4080S w drugim, kupiłem 2 x 5080 i mam 5090 TUF na zamówienie jak kilka innych tutaj. Więc co dokładnie mnie boli i jaka karta jest lepsza od mojej obecnej? 

Opublikowano
9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Co wy wciagacie? Ja tez tak chce. Wezme podwojna dawke i nie bede mogl sie doczekac 5060, zeby wymienic obecna 4090, a ile kasy w portfelu zostanie. Kupie od razu dwie.

Moja obecna karta 4090 to model GB Windforce, jest zbyt głośna, nawet w trybie spoczynku, i po prostu mnie strasznie irytuje. Dlatego tak, nie mogę się doczekać, żeby wymienić ją na 5080 Suprim i w końcu cieszyć się ciszą w obudowie. A kiedy przyjdzie 5090 Tuf, wymienię tego Suprima. Masz jeszcze jakieś pytania?

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

I za ile kupisz? Serio pytam bo nie obserwuję teraz rynku. Tylko nie sądzę że mniej niż 7-8k :E 

Tyle, że tutaj kolega nie musiał podejmować decyzji czy kupić używkę 4090 czy nową 5080. On miał fizycznie w budzie własną 4090 i zamienił ją na 5080.

Jeszcze, żeby ta 5080ka miała więcej vram :E To trochę lepiej by to wyglądało. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, sideband napisał(a):

Da się wbić 0.8v na tych kartach czy nie? Tak mocno spada max takt z napięciem?

No mi się udało zjechać do 0,85V, GPU-Z raportuje 0,845V. Tylko, tutaj jest taki problem, że krzywa przy tych napięciach tak leci na pysk, że muszę dawać +1000, żeby przy 0.845v było 1.85Ghz i przy 0.87 2.25-2.3Ghz (takty lubią sobie skakać w obrębie 100Mhz, niezależnie od obciążenia), wydaje mi się, że jest potencjał na więcej, ale karta nie reaguje na nic powyżej +1000.

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Moja obecna karta 4090 to model GB Windforce, jest zbyt głośna, nawet w trybie spoczynku

Zrób undervolting na 0.875V, skoryguj ustawienia wentylatorów (zawsze za ostre u Gigabyte), i będziesz miał kartę o wydajności 5080 po mocnym OC, z porównywalnym albo niższym poborem mocy i kulturą pracy topowych modeli. 

Zaoszczędzone pieniądze możesz mi przelać na konto, zaraz podam numer... :E

Edytowane przez some1
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Moja obecna karta 4090 to model GB Windforce, jest zbyt głośna, nawet w trybie spoczynku,

Co masz za model tego windforce? Okrojony V2, że taka bida, czy jakaś felerna sztuka się trafiła.

Bo mój Windforce po ponad 2 latach nawet pasta nie wyschła i dalej trzyma świetne tempy, a do tego ta karciocha potrafi startować i pracować wentylami już od ~600rpm. Gdzie w mniej czy średnio wymagających gierkach sobie może pyrkać na low RPM w zasadzie niesłyszalnie, nie wychylając się z budy.

Co jest dość rzadko spotykane, bo większość modeli ma start od ~1000rpm i nie da się zejść niżej.

W wersji V1 poza biosem quiet, krzywa na perf jest agresywna. Ale i tak nawet względem biosu quiet tu jest taki zapas tempów, bo chłodzenie, radiator, komora parowa bardzo dobrze ściąga ciepło, że można sporo zejść na własnej krzywej wentyli z dalej zachowanymi dobrymi tempami gpu, pamięci itd.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Godzinę temu, dhyde00 napisał(a):

Nic nie mów dobrego o 5080 bo zaraz wielki Pan należący do elity bo ma 5090 na zamówienie powie Ci, ze do niczego się nie nadaje i że używana 4090 jest lepsza 8:E

No ja wiem ze jest lepsza ale na moje potrzeby 5080 jest wystarczająca bo i tak gram w 1440p i za ta sama cenę co 4090 mam przynajmniej nowy produkt ;) A po przesiadce z 4070Ti i tak mam duży skok wydajnosci.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, some1 napisał(a):

Zrób undervolting, skoryguj ustawienia wentylatorów (zawsze za ostre u Gigabyte), i będziesz miał kartę o wydajności 5080 po mocnym OC, z porównywalnym albo niższym poborem mocy i kulturą pracy topowych modeli. 

Zaoszczędzone pieniądze możesz mi przelać na konto, zaraz podam numer... :E

Wiem o tym wszystkim, UV zrobiony i ustawienia wentylatorow zmieniona ale nie w tym problem.

Problem z tą Windforce dotyczy raczej trybu idle. Temperatura potrafi wzrosnąć do 55°C. Wtedy włączają się wentylatory na minimalną dla tej karty wartość (30%, 1100 RPM, mniej sie nie da) na parę minut, aż do momentu, kiedy temperatura spadnie do około 40°C i wtedy wentylatory się wyłączają. I tak w kółko cały czas. 1100 RPM dla tej karty jest dość słyszalne i o wiele głośniejsze niż cały zestaw wentylatorów w mojej obudowie. To mnie strasznie irytuje.

Podczas grania halas wentylatorow mnie nie przeszkadza bo i tak gram w sluchawkach

Edytowane przez dhyde00
  • Confused 1
Opublikowano
24 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

Moja obecna karta 4090 to model GB Windforce, jest zbyt głośna, nawet w trybie spoczynku, i po prostu mnie strasznie irytuje. Dlatego tak, nie mogę się doczekać, żeby wymienić ją na 5080 Suprim i w końcu cieszyć się ciszą w obudowie. A kiedy przyjdzie 5090 Tuf, wymienię tego Suprima. Masz jeszcze jakieś pytania?

No albo sobie zmodyfikuj krzywą wentylatora, żeby tak nie wyło. Wyjdzie odrobinę taniej.

Opublikowano

Dziwie się że ktoś wymienia 4090 na 5080

Nawet po dużym OC 5080 jest wolniejsza względem STOCK 4090
Zawsze to tylko 16 GB pamięci (a kilka gier już pokazało że przy suwakach na prawo to już za mało) - więc zaraz będzie płacz o to. 

Opublikowano
13 minut temu, lukadd napisał(a):

Co masz za model tego windforce? Okrojony V2, że taka bida, czy jakaś felerna sztuka się trafiła.

V2 wlasnie. Temperatury sa jak najbardziej ok podczas grania

Opublikowano (edytowane)

No właśnie. Moja V1 startuję i może pracować na ~600rpm. Do tego ma większy radiator i komorę parową, którą giguś wywalił z wersji V2.

Jak GPU startuję od ~1100rpm i nie da się zejść niżej to mi też by się to nie podobało.

Ale ogólnie rozglądając się za nowym GPU 5090 też zwróć uwagę na minimalne rpmy, bo wiele modeli niestety właśnie startuję od 1k+ rpm i nie da się zejść niżej nawet na własnej krzywej.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Nie wiem czy umiesz czytać ale dla pewności napiszę jeszcze raz, moje obecne karty to 4090 w jednym buildzie a 4080S w drugim, kupiłem 2 x 5080 i mam 5090 TUF na zamówienie jak kilka innych tutaj. Więc co dokładnie mnie boli i jaka karta jest lepsza od mojej obecnej? 

W przeciwienstwie do Ciebie, to tak potrafie czytac:

Godzinę temu, dhyde00 napisał(a):

(...), nie mogę się doczekać, żeby wymienić moją obecną 4090 na 5080(...)

Wymieniasz lepsza na gorsza, ludzie mowia ze to glupota i to Cie najwyrazniej boli. Bardziej lopatologicznie nie wytlumacze. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, bofff napisał(a):

@dhyde00
To może fancontrol i ciągła krzywa obrotów?

przed zwodowaniem gaming OC tak zrobiłem bo miałem podobnie

Niestety nie da sie zejsc ponizej 1100 rpm :( 

1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

W przeciwienstwie do Ciebie, to tak potrafie czytac:

Wymieniasz lepsza na gorsza, ludzie mowia ze to glupota i to Cie najwyrazniej boli. Bardziej lopatologicznie nie wytlumacze. 

Przeciez wymnienam tylko na chwile az przyjdzie 5090 :D 

Opublikowano
29 minut temu, lukadd napisał(a):

Tyle, że tutaj kolega nie musiał podejmować decyzji czy kupić używkę 4090 czy nową 5080. On miał fizycznie w budzie własną 4090 i zamienił ją na 5080.

Jeszcze, żeby ta 5080ka miała więcej vram :E To trochę lepiej by to wyglądało. 

O wlasnie o to chodzi, ja jak sprzedalem 4080S to przesiadka na 5080 wydawala sie, conajmniej srednim posunieciem, ale z 4090? Ludzie maja rozne upodobania :E