Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, MJRegul napisał(a):

To ja zapytam - po co walczycie z userem ktory zmienil 4090 na 5080 i jest zadowolony? Czy to Wasza kasa i Wasz komputer? Ma minus 15% wydajnosci, 3 klocki w kieszeni, jest zadowolony. A jak mu zabranie Vramu to tez w sumie jego sprawa. Dajcie spokoj bo watek polecial na leb na szyje.  

EDIT: czytam dalej i BOŻE ale Was to boli 8:E

Nie wiem czy pijesz do mnie, ale jeśli tak to następnym razem czytaj uważniej. Ja mu napisałem, że gada bzdury o kulturze pracy przy OC 4090. Do jego wymiany nic nie mam, jego kasa, jego pomysły. 

Opublikowano
Godzinę temu, Necronom napisał(a):

Tak na podsumowanie, już więcej nie będę :P

%-) a w jaki sposób ktoś kupujący zarobił 3k?

To jak moja była, kupiłam sobie buciki za 3k pln, a i tak zarobiłam bo w firmowym sklepie były za 5k pln :boink:

A ile stracił na sprzedaży używanego 4090? Bo pewnie sprzedał taniej niż kupił %-)

Ja 4090 na 5090 zmieniać nie będę, bo zysk za mały, ale zamienić 4090 na 5080 memsmiech.png.8c1109bdbd080a71e719ff9ba45f0d90.png

tego nie da się obronić w żaden sposób logiczny

Opublikowano (edytowane)

Tutaj powstalo jakies dziwne kolko wzajemnej adoracji userow, ktorzy przeszli z 4090 na 5080. Pojawily sie nagle nowe konta, moze piszemy z tymi samymi osobami? Moze im MFGx4 za dobrze wszedl i zaczeli konta mnozyc. Jedno prawdziwe i trzy fejkowe.

Mi 5090 coraz bardziej sie podoba i to juz tylko kwestia czasu. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, MJRegul napisał(a):

piję do tych wszystkich co przez X stron dostawali kociokwiku bo chłop zmienił 4090 na 5080 i zadowolony jakby to w jakikolwiek sposób ich miało dotknąć :) 

Przecież tu nie poszło o to, że zmienił, tylko o to co wypisuje na temat tej zmiany, wydajności itd. :E 

Zmienię sobie 4090 na 5070, wrócę na 1080p monitor. I nikomu nic do tego, ale jak zacznę wypisywać bzdury, że 5070 to w zasadzie 4090, bo kurteczka tak przecież powiedział :E To mogę mieć do siebie pretensję, że głupoty wypisuję.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 4
Opublikowano
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

@Smalec piję do tych wszystkich co przez X stron dostawali kociokwiku bo chłop zmienił 4090 na 5080 i zadowolony jakby to w jakikolwiek sposób ich miało dotknąć :) 

Pomysł iście kuriozalny, dlatego wzbudził spore emocje :D Mało, kto z obecnych tu freaków-entuzjastów zamieniłby się na gorszy sprzęt, więc z drugiej strony wystąpiła sytuacja bez precedensu i różne reakcje na nią :E

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Dodatkowo nowe tensory sa szybsze co ma znaczenie jak sie bawisz w ML

One nie są szybsze, mają tylko dodatkowo FP4. 

5080 względem 4090 jest Bardzo bardzo do tyłu z wydajnością AI (oprócz trybu FP4).

Ustalmy to raz na zawsze 

RTX 4090 > RTX 5080 i KROPKA :) 

Edytowane przez RTX4090
Opublikowano

W realnym użytku nie pisząc o 4K bo tam walka o każdy fps to nikt nie zauważy różnicy między 5080 a 4090. Czy to będzie 120 czy 132 fps. Za to nowa karta, mniejszy pobór, kultura pracy czy tempy. Dlatego można być zadowolonym np zmiana z jakieś pazdzierza 4090 na 5080 np suprim to nie jeden będzie zadowolony i to wam gwarantuje. 

• Haha 5
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, RTX4090 napisał(a):

image.png.7ed1232ae21f8a37fd1030f1257d5b19.png

4K + PT + FG itd itd (czyli takie same warunki)

średnia 5080 - 57 fps 
minimalna 4090 - 58 fps 

UPS ... 

Na 5080 stabilniej a to lubie

Edytowane przez RtxOn
Na 5080 stabilniej
  • Haha 5
Opublikowano
48 minut temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Raczej przyzwyczaj sie do podwyzek. MSRP to jakas wirtualna cena od NVidii byla co potwierdzaja juz podwyzki +10% u partnerow. Tez chcialbym kupic Foundersa w cenie ~5000k, ale kupowanie Ventusa w tej cenie to chory pomysl

5000k to 5 000 000 zl :) tyle bym nie dał :P

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie no, to ewidentny trolling. 

Czemu? Zawsze ustawiam minimalny fps nie lubię grać fluktuacja 80-130fps. Dlatego konsole zawsze wydawaja się płynniejsze bo mają stały fps. Więc różnica 7 fps to rzeczywiście ups. 

Opublikowano

Więc na pewno lepiej mieć stara przejechaną kartę której za pół roku nikt nie kupi bo się gwarancja skończyła niż nowiutkiego Suprima z 3 letnim service. A to wszystko dla 5%. To jest pcmr 

Opublikowano
Teraz, RtxOn napisał(a):

Więc na pewno lepiej mieć stara przejechaną kartę której za pół roku nikt nie kupi bo się gwarancja skończyła niż nowiutkiego Suprima z 3 letnim service. A to wszystko dla 5%. To jest pcmr 

4090 jedziesz, do 7090 na luziku :E

Opublikowano
1 minutę temu, RtxOn napisał(a):

Czemu? Zawsze ustawiam minimalny fps nie lubię grać fluktuacja 80-130fps. Dlatego konsole zawsze wydawaja się płynniejsze bo mają stały fps. Więc różnica 7 fps to rzeczywiście ups. 

To bierz 5090 tam masz jeszcze mniej. 100/91 =1.099, 5080 57/51=1.1177 na 4090 jest 1.25. Wynika to pewnie z tego ze 4090 bardziej dropi zegary przy wlaczaniu wiekszej ilosci CUDA. Sytuacje te poprawia np overclocking +250Mhz Wtedy nawet jak wiekszosc CUDA bedzie renderowac to zamiast miec jak wczesniej 2.6ghz bedzie trzymac 2.85Ghz co wplynie na lepszy minimalny FPS

Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

4090 jedziesz, do 7090 na luziku :E

Tak a ja już słyszałem o słynnych termopadach do wymiany. Karta może Ci paść w każdej chwili jak wszystko. Nowa gwara jest warta 5% dla kogoś kto szanuje swoje pieniądze.