Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Predzej czy pozniej rynek sie unormuje jak poznikaja stare zapasy 40x0, a wjada nowe 50x0.

NVidia chartytawnie zawiesi produkcje chipow dla serwerow i przerzuci linie w TMSC na 5090. Sam TMSC rowniez wywali Apple z piorytetu by zalac swiat 5090:dj:

Opublikowano
1 minutę temu, MJRegul napisał(a):

Ej Panowie, a jak zmieniłem auto z silnikiem o mocy 305KM na auto z silnikiem o mocy 160KM i mam 2x mniejsze spalanie i została mi kasa w kieszeni to ten sam poziom "głupoty" co wymiana 4090 na 5080?

Tak. Powinieneś kupić 20 letniego Opla calibre z mapą na 300 koni żeby nie odczuć regresu

Opublikowano

Ej Panowie, a jak zmieniłem auto z silnikiem o mocy 305KM na auto z silnikiem o mocy 160KM i mam 2x mniejsze spalanie i została mi kasa w kieszeni to ten sam poziom "głupoty" co wymiana 4090 na 5080?

Nie ma w tym głupoty, tylko jest jedne zasadnicze pytanie: po co w ogóle brałeś na początku ten samochód z 305KM, skoro nie spełniał Twoich wymagań co do ekonomii?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Bo ludzie są naiwni, jakby jutro kart miałoby wcale nie być ... 

Widać, że można nami manipulować jak marionetkami, ale nie wszystkimi :). Kwestia chyba charakteru. 

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W przypadku 5080 też. Ale 5080 jest słabszy od 4090. 5090 jest top of the top. 

Dlatego póki co to ta seria dla mnie do zaorania na ten moment. Płacić sporą kwotę za używkę (bądź co bądź 4090 już są na rynku ponad dwa lata i kończy im się gwarancja). Albo za nówkę, ale słabszą. Lub płacić kwotę dwukrotną za niedwukrotną wydajność. I jeszcze potencjalne choroby wieku dziecięcego.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie bylo napedu do PS5 to juz kaplica. Ludzie kupowali napedy po 1200-1300 zl. Koniec pudelek i koniec swiata. Sony przechodzi na cyfre. Jak sie pojawialy promocje w sklepie PSStore to na pewno poczatek chytrego planu cyfryzacji. Teraz tych napedow pelno wszedzie i nikt ich nie kupuje. Ceny spadaja.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, CajraX napisał(a):

Nie ma w tym głupoty, tylko jest jedne zasadnicze pytanie: po co w ogóle brałeś na początku ten samochód z 305KM, skoro nie spełniał Twoich wymagań co do ekonomii?

Bo chciałem auto z USA, sciagnalem, naprawilem (drzwi, blotnik), pojezdzilem 3 lata, znudzil mi sie i kupilem nowe z salonu (chcialem auto na gwarancji) co pali polowe tego co poprzednik i to ma 1000 dodatkow elektronicznych co umilaja mi zycie prowadzac auto. Stratą jest 8s do setki w porownaniu do 6 sekund i dzwiek zwyklej rzedowej 4 w porownaniu do V6 (V8 w zyciu nie kupie bo 20 litrow na 100to dla mnie za duzo ;)) ale jakos jestem w stanie to przeżyć. 

Tak samo widze zmianę dosc prądożernej 4090 na nową z salonu 5080 ;) 

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano

Dobra Panowie ja wypadam z tej dyskusji. Najważniejsze żeby każdy indywidualnie był zadowolony. Premiera nie jest idealna, każdy rżnie nas aż miło a my jeszcze się kłócimy. Teraz mam nadzieję że będzie coraz więcej fotek waszych wymarzonych sprzętów i odczuć z użytkowania. Pozdrawiam was serdecznie i dziękuję za dyskusje. 

Opublikowano
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Bo chciałem auto z USA, sciagnalem, naprawilem (drzwi, blotnik), pojezdzilem 3 lata, znudzil mi sie i kupilem nowe z salonu (chcialem auto na gwarancji) co pali polowe tego co poprzednik i to ma 1000 dodatkow elektronicznych co umilaja mi zycie prowadzac auto. Stratą jest 8s do setki w porownaniu do 6 sekund, jakos jestem w stanie to przeżyć. 

Tak samo widze zmianę dosc prądożernej 4090 na nową z salonu 5080 ;) 

Czyli jednym zdaniem można podsumować, że pierwotny zakup z USA był lekkomyślny, bo się nie sprawdził i nie sprowadziłeś kolejnego auta 400 KM:)

Opublikowano
14 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli jak kupujesz telefon za 6400, ale dostajesz rabat na 400 to dałeś 6400?

Gdyby był częścią umowy zakupu to byłby rabat, a Tobie x-kom wyplacil zadośćuczynienie za opóźnienie. Nie zmienia faktu, że kupiłeś drożej, chociaż finalnie mniej zapłaciłeś. 

Życzę, żeby przy kolejnym opóźnieniu wypłacili Ci znowu, bo w sumie obecnie to Twoja używana 4090 podrożaławiecej niż x-kom Ci zwrócili 

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ta część bajkopisarzy powinna to zastosować:

475894486_951103260487870_82701872479710

I zrobić sobie dzień wolny od wypisywania głupot na forum :E

Wygląda jakby ktoś zabezpieczył mleko przed kotem.

Opublikowano
8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Zalac nie zaleje, ale na pewno bedzie lepiej niz teraz.

Nie bedzie. Produkcja kart to dla Nvidii zerowy piorytet. To co mieli wykupione dla serii 40x0 utrzymaja w TMSC. Kapac sobie bedzie powoli, ale nie w tempie produkcji kart 30x0.

Na sam koniec, NVidia juz glowami jest w Rubinie i przechodzeniu na nowy process. Najblizsze 2 lata to beda papierowe premiery. Ktos wczesniej pisal o 5080 TI/super. Przy tym tempie produkcji 5090 to odpadow bedzie smiesznie malo, a chipu od 5080 nic wiecej juz nie wycisniesz.

Sytuacja moze ulegnie poprawie przy serii 60x0 - poprzez uzycie fabryki TMSC w USA. Pytanie na ile ta fabryka odcisnie sie na koszcie produkcji bo Arizona to nie Taiwan pod wzgledem kosztow zycia.

Opublikowano (edytowane)

PS Michael. Rtx 5080+9800x3d będziesz bardziej zadowolony od tego tufa 5090. Cena ta sama. I tym ostatecznie obaliłem wasz mit jakoby właściciel 5080 byłby bardziej zadowolony jak z 5090. Tak jest to możliwe jak widać. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, CajraX napisał(a):

Czyli jednym zdaniem można podsumować, że pierwotny zakup z USA był lekkomyślny, bo się nie sprawdził i nie sprowadziłeś kolejnego auta 400 KM:)

Czekaj czekaj, czyli jeśli coś kupię to mam to używać już do końca życia? 8:E Albo zmieniać tylko na większe, szybsze, droższe?

Swoją drogą kusi mnie Corvette C5 ale znajomy miał i w mieście 25 litrów lekko, plus garaż mam tylko pod blokiem a C5 jest tak niska, że się nie złamię i nie wjadę nią do garażu a trzymać na zewnątrz to strach.

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano
1 godzinę temu, RtxOn napisał(a):

W realnym użytku nie pisząc o 4K bo tam walka o każdy fps to nikt nie zauważy różnicy między 5080 a 4090. Czy to będzie 120 czy 132 fps. Za to nowa karta, mniejszy pobór, kultura pracy czy tempy. Dlatego można być zadowolonym np zmiana z jakieś pazdzierza 4090 na 5080 np suprim to nie jeden będzie zadowolony i to wam gwarantuje. 

Przecież na KAŻDEJ 4090 dzięki przewymiarowanym chłodzeniom kultura pracy i tempy są lepsze niż na randomowej 5080.

• Haha 1
Opublikowano

Czekaj czekaj, czyli jeśli coś kupię to mam to używać już do końca życia? 8:E Albo zmieniać tylko na większe, szybsze, droższe?

Skoro wszedłeś w świat najwydajniejszych fur i nie kontynuujesz tego trendu, to znaczy, że przewartościowałeś swoje potrzeby, ergo pierwotny zakup okazał się z biegiem czasu lekkomyślny. Czysta logika.