Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Plague Tale: Requiem robi w tej kwestii robotę. 5090 leci na 600 W pod korek od razu w 1080p %-)

Ryse Son of Rome 4K Ultra Supersampling 2x2 to i 4090 Strix potrafi 600W wciagac :D 

Opublikowano
15 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak możecie to róbcie testy w wymagających grach , cp2077 , metro exodus , ewentualnie port royale , w czymś co ciśnie karty

kcd2 ciśnie  kartę konkretnie - niestety czasu na ponowne ogrywanie tytułów nie mam,  cybera odpaliłem jedynie żeby sprawdzić te magiczn klateczki :E

Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

To nie, ja porównywałem z testami z tego wątku. Ktoś wrzucał wyniki z cp2077 5080@3200mhz

W syntetykach futuremarka rtx 5000 pokazują dużo większe różnice,  rtx 5090 potrafi być szybszy o 50% od 4090( przykładowo speedway z testu derbauera , stock 5090 wypluł 147 fps , gdzie moj 4090 max wynik to 103fps po oc z limitem mocy 600W), w grach jest średnio mniej niż 30% wydajniejszy

Z cyberpunka też ja wrzucałem wyniki w 1440p z pt

1 minutę temu, Zachy napisał(a):

Karta ma 360w max, a Ty pp dodatkowym OC masz 340W.

Odpal cos co ja na maksa pocisnie.

Ale 5080 tak ma. U mnie z 3150-3200 na rdzeniu jest w stalkerze 300-320W, w cp2077 360-370W a w port royale najwyższy peak jaki widziałem to 390W. Mam PL 450W co przy tej karcie jest absurdem

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Zachy napisał(a):

Karta ma 360w max, a Ty pp dodatkowym OC masz 340W.

Odpal cos co ja na maksa pocisnie.

Nie mam takiej potrzeby,  chodzi tylko oto bo ktoś zapyta łco robić  z RTX 5080 (?) - wg mnie należy wykonać bezwzględne OC

image.thumb.png.6c537f99708048646b0e55eacddd4bb2.png

Wtedy zyskujemy naprawdę sporo.

Edytowane przez zozolek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jezusie... :D

Czemu? Działa już 1,5 roku, swądu spalenizny nie czuję (po prostu umiem dobrze wkładać w gniazdo :clap:) nawet elegancko to wygląda, bo dzięki kątowi 90 stopni wtyczki 3x8 pin schowałem do piwnicy, a zasilacz stary ale jary i markowy, nie miałem potrzeby zmieniać na ATX 3.0.

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Do gigusia możesz kupić nowy kabelek?

Bo u mnie w corsairze 1200 shift po pół roku się grzał( po zakupie było 45-50'C po pół roku 75+'C, przy limicie biosu 600W, pobór w niektorych grach/testach 500-550W) i prewencyjnie zamówiłem oryginalny że strony corsaira, temperatury wróciły do normy, teraz mam kartę w budzie itx bez bloku WC,  ale limit 450W i dalej trzyma 50'C na złączu

Wymieniłeś na identyczny tylko nowy?

Opublikowano

Dlaczego ostatnio każda premiera jest jedną wielką klapą? Ja w przyszłym miesiącu planuję kupić telefon, bo mój 7 letni już się domaga emerytury. Czaję się na Xiaomi 15 - mimo że to nie GPU to pewnie będzie 3 sztuki na krzyż i wykupią wszystko scalperzy "w razie czego" - znaczy tylko że ludzie są za bogaci, skoro kupują każdą elektronikę która wyjdzie na rynek "w razie czego" gdyby dało się zarobić :E 

Czekam na scalpowanie na telewizorach i szczoteczkach elektronicznych do zębów.

Co się dzieje na rynku elektroniki od covida/krypto to jest jedna wielka padaka.

56 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Aaaa, no jaram się razem z typem bo swojego nie mam :D :D

Kiedy w końcu będą wysyłki 5090? Przesunęli znowu?

Opublikowano
5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Więc może jednak najpierw przeczytaj posty gościa to zrozumiesz w jakim celu tu jest i jakie głupoty pisze :)

Post o offtopie, który jest offtopem:

Spoiler

Popatrz. A ja pisałem to głównie przez nagonkę na Ciebie kilka tygodni temu, bo też się rzucili. No ale ty na pewno głupot nie pisałeś. Teraz to co innego. :)

Nie podoba mi się jak się ludzie rzucają na kogoś i wyzywają od troli czy czegokolwiek innego. Bo robią to w połowie przypadków (jak nie więcej) bezsensownie i bezpodstawnie.

Jakieś przypierdzielanie się do ludzi co sprzedali 4090. Co to kogo obchodzi, co ktoś robi z własną kartą. Chce to sobie zmieni 4090 na Rivę TNT M64 i nic innym do tego. 

No ale.. może się mylę i niektórzy to lubią, to przepraszam, nie będę przeszkadzał, "carry on" ;)

Opublikowano
8 minut temu, zozolek napisał(a):

nie widzę RTX 5090..  :E

Czekam az sie pojawia i w miare normalnych cenach xD

26 minut temu, Umpero napisał(a):

skolko wziąłeś za 4090 ?

8500. Kupilem za 7000 w listopadzie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, RtxOn napisał(a):

Sorki dopiero się uczę. Człowiek inteligentny nigdy nie powie że już wszystko wie. Uczy się cały czas. Edit O ch… znowu Cię zacytowałem. Tańca też się nie nauczę. Są rzeczy których nie przeskoczę.

tańca jak i pływania można nauczyć się w każdym wieku , ja nauczyłem się tego po 40-tce , tylko trzeba ogarniętego nauczyciela trzeba znaleźć :D

Edytowane przez Johny72
wkleiłm innego posta przez przypadek
  • Like 1