Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Raider napisał(a):

gry nie będą przekraczały 16GB za bardzo - bo tyle maja konsole i nikt nie będzie optymalizował gry 2x 

W weekend znajomy z uk dał mi wykład że kompy są be fe i w ogóle fuj , bo trzeba kupować drogie rtxy , zwłaszcza te nowe , żeby gra wyglądała tak zajebiście jak na jego 85" oledzie podczAs gry na ps5 . :boink:

Rynek konsol jest okrutny , po co kupowac 5090?! Czy tam 5080. Ceny kosmiczne a plejke kupimy za 2k .

Nie chcę mi sie czytać spamu od wczoraj. Jakies nowe przecieki odnośnie 5070 są ? :D

Opublikowano
26 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

A teraz czekam na nagrodę. 

No ale 4090 nie jest w tym momencie warta wiecej niz 4500zl, nowa. Jezeli wezmiesz pod uwage 5080 za 5200zl. Ja szacowałem cene przy normalnej dystrybucji 5080 i 5090, a nie ze nV rzuci na cały świat 500sztuk i 5000sztuk 5080.... poza tym szacowałem 5080 cene 5200 i przy wydajnosci 5-10% powyzej 4090 nie ponizej. Takze oszacowanie jest dobre. NV wydymala wszystkich :) 

Opublikowano
1 minutę temu, Raider napisał(a):

ta gra to zły przykład, bo tam jest suwaczek zasięgu tekstur i na zero nie ma różnicy w jakości a 16gb wtedy nie przekracza 

Oczyścicie ze jest i tekstury się częściej doczytują, to ze ty tego nie widzisz to inna kwestia ;)

To samo dzieje się w HL

Opublikowano
16 minut temu, tomcug napisał(a):

Ja mu od razu pisałem, że jego marzenia o "4090 mocno w tyle za 5080 w PT" są nierealne, ale i tak musiał się dopiero zderzyć z górą lodową testami, żeby to sobie uświadomić :wariat:

No ok, nawet jeśli weźmiesz pod uwage wydajnosc i oplacalnosc per W, i to ze wiekszosc ludzi undervoltuje 4090 do 400W, a 5080 podkreca. Załóżmy ze dysponuja ta sama wydajnoscia. To jeżeli masz cene 5080 5200, 4090 nie powinien byc drozszy jak 4500zl i to nowy. 

Przewidywania zawsze sa w gore lub w dol. Nie rozumiem czemu jak ktos chwali nowa serie czy architekture to jest wrogem forum, bo to odrazu uderza w posiadaczy 4090... sory no dla mnie 4090 nie jest wart wiecej jak 4000-4500zl to ze ktos tam placi za to 7000 to juz jego problem. Ale jak widac cała masa ludzi pozamieniala 4090 na 5080 z musu czy z braku 5090tek na rynku i tak ma te x4 MFG. Czyli karte potencjalnie za 5200zl ludzie cenia bardziej niz 4090. Co tez utwierdza mnie w przekonaniu, ze jak by nV dowiozła performance jak to miala w zwyczaju czyli zawsze XX80 byla szybsza od topowej karty ze schodzacej serii, to by problemu nie bylo. Raz ze wydymali wszystkich z wydajnoscia 5080, 2 z dostepnoscia bo te karty maja taka cene dlatego, ze ich jest po prostu za malo, a sama nV nie zabrania dawania ceny nawet 15k dla producentow za 5080. Innymi slowy jestesmy teraz w okresie gdzie po premierze serii 5000, same karty 4080Super stały sie droższe i ciezko kupic je w cenie sprzed premiery RTX 5000. Wiec darucje sobie te gory lodowe, bo sam ustawiasz tFAW na 16 przy testach pamieci gdzie absolutne minimum to 20 i nawet o tym buildzoid wspominal i nie ustawiac sie na 20 bo to jest minimum dla procesora i generalnie najrozsadniejsza wartoscia jest 24. Mozesz sobie tam wklepywac 1 i fajnie wygalda, ale ma to 0 przelozenia na wydajnosc. Takie rzeczy zachowuje dla siebie z reguly, ale skoro czepiacie sie mnie dlatego ze oszacowalem cene 4090 na podstawie przeciekow wydajnosci 5080, ceny 5200 i normalnej dostepnosci jaka chocby byla przy wypuszczeniu serii RTX 4000 super gdzie karty byly nawet ponizej MSRP. I tak oszacowanie bylo wlasciwe. 4090 to tylko undervolting, tak aby miała sens, kazdy kto ma troche obeznania to wie.

• Upvote 1
Opublikowano

Teoretycznie oni maja racje, 16GB z palcem w ... powinno wystarczyć do następnej generacji konsol która zapewne będzie w przyszłym roku.

Szczególnie ze żadna aktualna konsola i tak nie jest w stanie zaadresować 16GB pamięci na grafikę, bliżej jest z tego co pamiętam 13GB.

Problem w tym ze gry na konsole nie maja najwyższej możliwej jakości co często jest potwierdzane jak gra wychodzi na PC i często one nawet nie są renderowane w 1440p tylko w 1080 albo niżej.

Z drugiej strony wszystkie bajerki Nvdii tez zabierają pamięć, DLSS/DLAA MFG RT/PT to wszytko nie jest za darmo.

Dodajmy do tego słabą optymalizacje i już katastrofa PCMR gotowa :D

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Zastanawiam się co trzeba mieć w głowie, żeby takie guano podłączyć do sprzętu za 2k $. Jak widać kasa rozumu nie zastąpi :E

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No ok, nawet jeśli weźmiesz pod uwage wydajnosc i oplacalnosc per W, i to ze wiekszosc ludzi undervoltuje 4090 do 400W, a 5080 podkreca. Załóżmy ze dysponuja ta sama wydajnoscia. To jeżeli masz cene 5080 5200, 4090 nie powinien byc drozszy jak 4500zl i to nowy. 

Przewidywania zawsze sa w gore lub w dol. Nie rozumiem czemu jak ktos chwali nowa serie czy architekture to jest wrogem forum, bo to odrazu uderza w posiadaczy 4090... sory no dla mnie 4090 nie jest wart wiecej jak 4000-4500zl to ze ktos tam placi za to 7000 to juz jego problem. Ale jak widac cała masa ludzi pozamieniala 4090 na 5080 z musu czy z braku 5090tek na rynku i tak ma te x4 MFG. Czyli karte potencjalnie za 5200zl ludzie cenia bardziej niz 4090. Co tez utwierdza mnie w przekonaniu, ze jak by nV dowiozła performance jak to miala w zwyczaju czyli zawsze XX80 byla szybsza od topowej karty ze schodzacej serii, to by problemu nie bylo. Raz ze wydymali wszystkich z wydajnoscia 5080, 2 z dostepnoscia bo te karty maja taka cene dlatego, ze ich jest po prostu za malo, a sama nV nie zabrania dawania ceny nawet 15k dla producentow za 5080. Innymi slowy jestesmy teraz w okresie gdzie po premierze serii 5000, same karty 4080Super stały sie droższe i ciezko kupic je w cenie sprzed premiery RTX 5000. Wiec darucje sobie te gory lodowe, bo sam ustawiasz tFAW na 16 przy testach pamieci gdzie absolutne minimum to 20 i nawet o tym buildzoid wspominal i nie ustawiac sie na 20 bo to jest minimum dla procesora i generalnie najrozsadniejsza wartoscia jest 24. Mozesz sobie tam wklepywac 1 i fajnie wygalda, ale ma to 0 przelozenia na wydajnosc. Takie rzeczy zachowuje dla siebie z reguly, ale skoro czepiacie sie mnie dlatego ze oszacowalem cene 4090 na podstawie przeciekow wydajnosci 5080, ceny 5200 i normalnej dostepnosci jaka chocby byla przy wypuszczeniu serii RTX 4000 super gdzie karty byly nawet ponizej MSRP. I tak oszacowanie bylo wlasciwe. 4090 to tylko undervolting, tak aby miała sens, kazdy kto ma troche obeznania to wie.

Mozesz próbować.

Prawdopodobnie każdy posiadacz 5080 przeżywa teraz traumę z powodu zakupu i załamanie nerwowe usilnie chce podbudować tym że ma takiego rtx 4090 za połowę ceny ...

Opublikowano
16 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Cyferki pomyliłeś bez żadnego UV z RT natywnej rozdziałce nie zobaczysz więcej jak 430W także o jakim UV mowa przy 400W :E

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

To jeżeli masz cene 5080 5200

To sobie kup za tyle %-) A co do Twojego, że "4090 powinna być tańsza", to dlaczego wydajniejsze GPU z większą ilością VRAM powinno być tańsze? :)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Przewidywanie moich cen przeszły najśmielsze oczekiwania :smiech:

Cóż nikt nie przewidywał, że nvidia i partnerzy na sklepy rzucą ~kilkaset sztuk premierowo na całą Europę 5090tek :E

Premierowo większości modeli 5090tek nawet duże serwisy i testerzy nie dostali.

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Te ceny pewnie do końca roku będę takie, jak nie dłużej.

To tylko zależy od nvidii, jak naklepią układów zaraz po chińskim nowym roku i dadzą partnerom do poskładania to i za 2-3 miesiące sytuacja może być unormowana. Ale jak będą żydzić to tak, mogą to ciągnąć i w nieskończoność :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Ja nie rozumiem o co wy tu walczycie, "80" powinna być jakieś 30% szybsza od "90" poprzedniej generacji.

Od biedy 20% a wy tu nawet nie możecie jej przegonić po solidnym OC... RTX 5080, chyba dla beki bo ta karta to nawet nie powinna się nazywać RTX 5070 Ti tylko zwykle 5070.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

To sobie kup za tyle %-) A co do Twojego, że "4090 powinna być tańsza", to dlaczego wydajniejsze GPU z większą ilością VRAM powinno być tańsze? :)

bo MFG x3 i x4 tez jest cos warte (dla jednego mniej dla drugiego wiecej ja os. lubie FG 2x wiec cos jak 3x to byla by zaleta). Poza tym to sa nowe karty. A nie wiesz czy RT gen 4 nie zostaną w jakis sposob lepiej wykorzystane w nadchodzacych tytułach.

Opublikowano

No ale kto się ma starać Nvidia czy my ?

No jak ty sobie dajesz wmówić no w sumie już dużych skoków wydajności nie będzie za to będę giga skoki cen... no stary sam się ładujesz na minę i jeszcze to próbujesz tłumaczyć :D

Opublikowano
1 minutę temu, Raider napisał(a):

czasy wielkich skoków do przodu i parcie na wykończenie konkurencji chyba dobiegają końca - pytanie jak na te wszystkie generacje począwszy od 1080ti zareaguje AMD 

Coś Ty powinnismy dostać 24gb min 30% wiecej i max za polowe ceny msrp 4090...