Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mógłby ktoś zrobić taki test z jakąkolwiek inna 5090. Byłoby wiadomo czy to kwestia Founders czy ogólnie jesteśmy w czarnej dupie.

Spokojnie Steve z GN już zaciera raczki, żeby to przetestować :D

I pewnie inni pójdą w jego ślady, bo temat się robi zbyt... gorący ? :E

Ciekawy jestem też co powie Aris Mpitziopoulos z Cybernetics Labs

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Kadajo napisał(a):

A to luzik. Rozumiem ze zasilacz się wyłączyłby w takiej sytuacji ? Nie no ktoś musi potwierdzić to samo z RTX'em 5090.

Na materiałach reklamowych nic nie ma ? Raczej powinni się pochwalić ze karta się wyłącza automatycznie jakby to robiła.

Jeśli tak by było to Asus miałby najbezpieczniejsza, nawet wręcz jedyna bezpieczna RTX 5090, jaka można kupić (Astral i Matrix)

Kurczę nie odpowiem Ci na to pytanie bo nie miałem Matrixa w rękach, moja 4090 to zwykły TUF OC który ma stary standard 12vhpwr :/

Wyślę w sumie dzisiaj zapytanie do Asusa i jak tylko dostanę odpowiedź to oczywiście tutaj ją Wam udostępnię 👍

Tak jak pisałem już wielokrotnie, uważam że pojedyncze gniazdo 12v-2x6 po jest rozwiązaniem które tylko zwiększa ryzyko awarii kart z takim apetytem na waty. Dlatego jest to po prostu żałosne gdy widzimy GPU z tdp na poziomie 600w wyposażone w gniazdo zasilania którego zasadność poddawaliśmy wielokrotnie w wątpliwość w kartach z tdp 450w - 4090. Po prostu - 2 gniazda 12v-2x6 że stabilizatorem napięcia i rezystorami bocznikowymi. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Niby pół żartem, pół serio, ale serio jak by coś nie pyklo i komp by się zajął, to bez gaśnicy będzie tragedia. 

Śmiesznie to dopiero będzie jak się kabelki popalą i przez jeden pin popłynie nawet 50A :hihot:

Opublikowano (edytowane)

kurde, weźcie też pod uwagę że tam był zastosowany aftermarketowy kabel zasilający. 

Te piny są różnie adresowane w różnych zasilaczach - np kabel wykonany przez moddyi pod Seasonic'a będzie miał inaczej zaadresowane piny niż kabel od BeQuiet'a. 

Czy jest gdzieś potwierdzenie że to był dedyk pod użyty zasilacz? 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Te piny są różnie adresowane w różnych zasilaczach - np kabel wykonany przez moddyi pod Seasonic'a będzie miał inaczej zaadresowane piny niż kabel od BeQuiet'a.

Hę? Jak z obu stron masz 16-pin, a nie np 2x 8-pin na 16-pin, to o jakim "adresowaniu" mowa? %-)

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, tomcug napisał(a):

Hę? Jak z obu stron masz 16-pin, a nie np 2x 8-pin na 16-pin, to o jakim "adresowaniu" mowa? %-)

chodzi mu o odresowanie pinów we wtyczce.

Jak podepiniesz kabel od seasonica pod bequieta to mozesz na luzie uwalić GPU. Miałem kilka koparek w swoim czasie i na labie byl specjalista duniek co tworzył takowe kable, znał się chłop na rzeczy i to tłumaczył.

Dlatego naprawdę trzeba użyć wiele siły aby wepchnąć w zasilacz inny kabel od innej marki  ( zawsze są inne końcówki )

Edytowane przez zozolek
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@tomcug zaraz zaraz, ten zasilacz ROG 1000w ze zdjęć nie ma natywnego złącza 12vhpwr a tym bardziej 12v-2x6. 

Jeśli jest inaczej proszę o zdjęcia. 

Oglądałeś?

Jeśli oglądałeś to nic najwyraźniej nie zrozumiałeś.

Opublikowano
6 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@tomcug zaraz zaraz, ten zasilacz ROG 1000w ze zdjęć nie ma natywnego złącza 12vhpwr a tym bardziej 12v-2x6. 

Jeśli jest inaczej proszę o zdjęcia. 

To o innym przypadku piszemy, ja miałem na myśli ten, też z kabelkiem Moddiy:

https://ithardware.pl/aktualnosci/pojawilsie_pierwszy_wiarygodny_przypadek_spalonego_kabla_zasilajacego_w_geforce_rtx_5090-38856.html

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

kurde, weźcie też pod uwagę że tam był zastosowany aftermarketowy kabel zasilający. 

Czy jest gdzieś potwierdzenie że to był dedyk pod użyty zasilacz? 

Kabel 12vhpwr - 12vhpwr jest taki sam u każdego producenta, bo to jest standard. Możesz podpiąć bequieta do seasonica, do corsaira itd

5 minut temu, zozolek napisał(a):

chodzi mu o odresowanie pinów we wtyczce.

Jak podepiniesz kabel od seasonica pod bequieta to mozesz na luzie uwalić GPU. Miałem kilka koparek w swoim czasie i na labie byl specjalista duniek co tworzył takowe kable, znał się chłop na rzeczy i to tłumaczył.

Jak wyżej. Kabel 12vhpwr-12vhpwr będzie pasował w każdym zasilaczu. 
Jedynie kable dedykowane, czyli np Corsair 2x8pin -> 12vhpwr nie bedzie pasował do SS i innych zasilaczy. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, heat napisał(a):

Kabel 12vhpwr - 12vhpwr jest taki sam u każdego producenta, bo to jest standard. Możesz podpiąć bequieta do seasonica, do corsaira itd

Jak wyżej. Kabel 12vhpwr-12vhpwr będzie pasował w każdym zasilaczu. 
Jedynie kable dedykowane, czyli np Corsair 2x8pin -> 12vhpwr nie bedzie pasował do SS i innych zasilaczy. 

O 12-12 nic nie wiem jak pierwotnie działają, ale te 2x8pin > 12 muszą być dedykowane.

Zwykły kabel 2x8pin > 12 nie obsłuży 600W   ( 300W to jest max na wtyczkę , powyżej  już może przytopić na takim 5090 )  

Edytowane przez zozolek
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

Które to sklepy, że 5090 się pojawiają?

Jeśli chodzi o polskie to na pewno wpadły pojedyncze sztuki:

Ja wróciłem z urlopu, na spokojnie chciałem coś upolować w ciągu najbliższego miesiąca, ale jak zobaczyłem ten filmik z natężeniem prądu na kablach, to stwierdziłem, że na razie odpuszczam :)

Zrzut ekranu 2025-02-11 165302.png

Zrzut ekranu 2025-02-11 165310.png

Zrzut ekranu 2025-02-11 165319.png

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano
5 minut temu, zozolek napisał(a):

O 12-12 nic nie wiem jak pierwotnie działają, ale te 2x8pin > 12 muszą być dedykowane.

Zwykły kabel 2x8pin > 12 nie obsłuży 600W   ( 300W to jest max na wtyczkę , powyżej  już może przytopić na takim 5090 )  

Seasonic i Corsair mają wzmacniane piny przy tych adapterach 2x8pin->12vhpwr. Z tego co pamiętam również same kable i spokojnie ogarniają 600W. Obie marki ze szczególnym wskazaniem na Seasonica nie pozwoliłyby sobie na wypuszczenie bubla. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, heat napisał(a):

Seasonic i Corsair mają wzmacniane piny przy tych adapterach 2x8pin->12vhpwr. Z tego co pamiętam również same kable i spokojnie ogarniają 600W. Obie marki ze szczególnym wskazaniem na Seasonica nie pozwoliłyby sobie na wypuszczenie bubla. 

Dla rtx 5090 nie jest rekomendowana wymiana zasilacza ?