Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Tornado3 napisał(a):

tanio ;)

jfsewwy.png

Windforce w obudowie SFF 10 euro tańszy od porządnego chłodzenia w Gaming i Aero? Coś tu nie gra.

Edytowane przez muszka
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale ja już to pisałem. Tu ludzie mają jakieś dziwne podejście, że sklepom wolno wszystko. Gówno wolno. Jak będzie screen, że wrzucili Astrale do sprzedaży, a mają nie wysłane, to to jest od razu sprawa wygrana w sądzie.

Do tego dochodzi zajebisty pijar. Ja już jestem gotowy za wszystkimi screenami odpalić temat na wykopie w przyszłym tygodniu jak tylko znowu przesuną. Do spodu z takimi sklepem. A nie jakieś teksty "gówno im zrobisz".

10 osób może narobić smrodu na cały internet. A smród nigdy nie jest dobry.

Raz, że konsumenci bardzo często nie znają swoich praw, dwa, że mało komu w PL chce się podejmować jakiekolwiek działania. Już napisanie pisma jest dla niektórych zniechęcające. Wejście na drogę sporu prawnego lub dalej sądu z uwagi na terminy i koszty odstręcza niemal każdego. Ostatnio jak sprawdzałem jak skutecznie pogonić przedsiębiorcę , który wisi mi fakturę na ponad 2k to odpuściłem. koszty w KRD to minimum półtora tysiąca a wejście do sądu też się nie kalkuluje. Wiem, że podmiot cynicznie to wykorzystuje, bo to duża firma i 2k to oni miesięcznie na kawę do biura wydają.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Marcusfff napisał(a):

Jakbyś miał białko, że mieli towar i realizowali nowe zlecenia zamiast zaległe umowy to UOKiK chętnie się czemuś takiemu przyjrzy.

UOKiK nie rozśmieszaj mnie :E Oni się takimi rzeczami nie zajmują. Jedyne co możesz zrobić to sprawa cywilna która będzie trwała kilka lat.

Kilka lat temu z Ampere ciągnęło się to miesiącami wręcz rok+ i nic UOKiK nie zrobił. Z tego co było w necie jedna jedyna osoba się zawzięła w kraju i wytoczyła proces bodaj Morele, ale jak to się skończyło i czy wygrała nie wiem.

Opublikowano

Widzę, że wątek troche odnośnie ciśnięcia na xkom skręcił, to i ja dorzuce swoje 3 grosze :D

Temat jeszcze z 2019 roku, kupowałem RTX2060, kupiłem na x-komie chyba jakiegoś gigabyte, niby potwierdzenie zamówienia itp, później jakieś przesuwanie i info, że karta chwilowo niedostępna i kazali czekać, a w tym samym czasie, ta sama karta, którą ja kupiłam ciągle była dostępna na stronie do kupienia. Trwało to nie wiem ile, tydzień czy dłużej.
Dopiero jak im łopatologicznie napisałem pytanie dlaczego kartę można ciągle kupić a mojej nie mogą mi wysłać to ktoś zaczął drążyć i wyszło, że coś mieli źle podpięte na stronie i wyświetlało co innego a system pokazywał, ze kupiłem inną kartę która faktycznie była niedostępna xD
Frustracja może nie była taka jak tutaj bo i kwoty mniejsze, ale GPU to była ostatnia brakująca częśc do już czekającego ówcześnie zestawu, wiec sytuacja podobna...

Skończyło się tak, ze w międzyczasie chyba na morele wskoczyła fajna promka na model Gaming Ze od MSI i kod na gierke, więc zrezygnowałem z zakupu na xkom i wziąłem bez proszenia na morele - na drugi dzień karta była już w kompie.

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

UOKiK nie rozśmieszaj mnie :E Oni się takimi rzeczami nie zajmują. Jedyne co możesz zrobić to sprawa cywilna która będzie trwała kilka lat.

Kilka lat temu z Ampere ciągnęło się to miesiącami wręcz rok+ i nic UOKiK nie zrobił. Z tego co było w necie jedna jedyna osoba się zawzięła w kraju i wytoczyła proces bodaj Morele, ale jak to się skończyło i czy wygrała nie wiem.

Zgadzam się, czytaj wyżej. Chociaż powinienem może napisać "powinni się przyjrzeć". :E

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Wygrał. Tak jak każdy inny by wygrał gdyby walczył. Benek o tym film robił.

Jedna osoba na dziesiątki tysięcy, zdecydowała się na kilkuletni bój.

Jak masz masę wolnego czasu i prawników to można próbować.

Opublikowano (edytowane)

Tylko ze tu jest trochę inaczej tych kart sklep nie ma bo producent nie dostarczył, zakładam że tak jest:) I nie ma nic dostępnego:

https://www.x-kom.pl/g-5/c/346-karty-graficzne-nvidia.html?f1702-uklad-graficzny=324254-geforce-rtx-5090

Ty masz prawo czekać lub rezygnować:

https://www.legalniewsieci.pl/aktualnosci/towar-zostal-kupiony-a-na-magazynie-go-brak--co-robic

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano

No nic, na razie czekamy, data 19 lutego jest potwierdzona kilkukrotnie :hihot:

Swoją drogą, rozważaliście opcję, że dodatkowym czynnikiem ograniczającym dostępność mógł być jakiś cichy recall producentów?

Opublikowano
1 minutę temu, Marcusfff napisał(a):

No nic, na razie czekamy, data 19 lutego jest potwierdzona kilkukrotnie :hihot:

Swoją drogą, rozważaliście opcję, że dodatkowym czynnikiem ograniczającym dostępność mógł być jakiś cichy recall producentów?

A jak że Covid nauczył ich że mogą, robią i że są bezkarni więc mamy to co teraz jest.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Więc właściciel forum też powinien się poczuć do jakiejkolwiek odpowiedzialności, skoro zezwala na reklamę która jest kłamstwem. I mam tu na myśli nic innego jak pożegnanie ich. Są inne sklepy. 

Wtedy nie mieliby żadnego reklamodawcy :E Bo niemal każda reklama w dzisiejszych czasach jest w pewnym sensie kłamstwem. A przynajmniej w znacznym stopniu mija się z prawdą.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

No to dla czego nie wybrałeś takiego sklepu? :E Bo takiego w zasadzie nie ma. 

Nawet w DE gdzie masz ogólnie lepszy support i obsługę klienta też trafiają się cyrki i oczekiwania, sklepy potrafią skalpować, zbierać zamówienia na karty których nie mają itd.

Za ten cały cyrk trzeba obwiniać nvidię, bo oni w 100% tym sterują. Robiąc papierową premierę i limitując produkt do niemal zerowej dostępności.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Winić nie, ale naiwny jesteś trochę :E

Marketing i reklama to zawsze naganianie.

Przedpremierowo już było wiadomo, że praktycznie nie będzie żadnych Astrali w sklepach, a zakup przez klikanie to jak trafienie 6 w lotka.
Nawet proshop działający w 7 czy 8 krajach Europy miał najwcześniejszy termin po 14 lutego na Astrale. A kart jakieś pojedyncze sztuki.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Ale xkom na pewno zamówił te Astrale i na pewno zamówił przed premierą. A że nie doszły :E Cóż, peszek. Na papierze mają na pewno wszystko tak jak powinno być.

Klient ma prawo odstąpić od umowy w takiej sytuacji. Sklep nikogo nie zmusza, do czekania. Tak to wygląda.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

To może od razu kupić kilka kabli na zapas :hihot:

Komedia.

4 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Nie tłumacz ich bo to jest więcej niż żenujące. Kabel zasilający od monitora czy lodówki też byś wymieniał przy każdym podłączeniu?

A co wy byście chcieli używać starych, przechodzonych? Tak to nie ma, potrzeba dziewiczych kabli, takich, które jeszcze nie były nigdzie wkładane :lol2:

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam, kilka dni temu były przeprosiny z Xkom, rabacik i Pipo cieszył się, że będzie miał najtańszego Astrala na podwórku.

Coś się zmieniło od tego czasu? Już nie nadążam.

• Haha 1