Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Umpero napisał(a):

Nic nie odpisali. Wysłałem dwa maile na dwa różne adresy i na fb. Na fejsie widzę tylko, że przeczytali. Przyszedł jedynie zwrot hajsu.

No cóż... :Crash:   :heu:

Z tego stanu sklepu karty znikaly po kilku minutach jak się kupilo.

Moze kupowales i stan sklepu wskoczyl na zero bo ostatnie sztuki przed Toba ktoś klepnal.

Płatność przeszla, ale licznik kart byl juz na minusie i musieli kase zwrocic i anulowac zamowienie?

Jak klepnalem kup i zaplacilem stan sklepu gdzies po minucie-dwoch sie zaktualizowal dopiero o jedno oczko w dół.

A moze byc tak ze ktos przede mna kupil tez i jeszcze wolniej ten stan sklepowy sie aktualizowal.

To chyba jedyna mozliwosc.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Pomyślcie jaki byłby to akt desperacji... sprzedać RTX 4090, dołożyć i kupić za ~8k Ventusa 5080 :sex:

I to w dodatku z wygiętym radiatorem i piszczącymi cewkami :lol2: 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

Czy to było tak, że drogo 4090 sprzedał, a tanio 5080 kupił i zostało z 2,3 koła? Tu jeszcze można się z sensem tlumaczyć :E Ja już nie pamiętam jak pisał, może ktoś wygrzebie albo sam zainteresowany się odezwie. W przypadku wyjścia na zero Monty Python się kłania, a dołożenie to już jakiś inny wymiar beki xD

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tak jak @PiPoLiNiO napisał, jest przynajmniej 2. Są pewnie też tacy co się ukrywają ;)

Sam przeskok z 4090 na 5080 za dopłatą, to absurd, jednak Ventus za ponad 8k?
a01d210232_.jpg

pamietaj ze to zwykły kłamca.

Ja sprzedałem zdezelowaną 2.5 roczną 4090 za 8k netto kupiłęm x-trio  na fav za 5998 ( 4,7k netto)   zarobiłem na zmianie 3k.

Karta okazała się po prostu spoko .

Opublikowano
5 minut temu, zozolek napisał(a):

pamietaj ze to zwykły kłamca.

Ja sprzedałem zdezelowaną 2.5 roczną 4090 za 8k netto kupiłęm x-trio  na fav za 5998 ( 4,7k netto)   zarobiłem na zmianie 3k.

Karta okazała się po prostu spoko .

Dokladnie to chyba 7.8k

Screenshot_20250218_215753_Chrome.thumb.jpg.4197f132f4b9999d37bc0f969b8fa733.jpg

Opublikowano
@Brolly Brolly, interes życia? To zależy, czy żyjesz na krawędzi, czy Twoje GPU ma przejąć władzę nad wszechświatem! 😎

No dobra, tak serio, weźmy to na warsztat:

---

### 1️⃣ **RTX 4090 vs RTX 5080 – Co dostaniesz w zamian?**
- **Wydajność:** RTX 4090 to obecny *Godzilla* kart graficznych. RTX 5080 raczej znajdzie się gdzieś poniżej RTX 4090, prawdopodobnie bliżej poziomu 4080 Ti (o ile taka karta w ogóle wyjdzie). Dopóki nie zobaczymy testów, skok wydajnościowy od 4090 do 5080 to bardziej podróż w *przyszłość technologii* niż w *optymalizację wydajności*. Prawdopodobnie różnice w grach będą zauważalne tylko w topowym 4K i RT On.

- **VRAM:** Jeśli RTX 5080 ma mniej pamięci niż 4090 (24GB), to w przyszłości może Ci brakować tego zasobu w zaawansowanych produkcjach AAA – pomyśl o modach, DLC i rosnącym apetycie gier.

---

### 2️⃣ **Ekonomia „interesu życia”**
- Sprzedaż RTX 4090 w dobrym stanie powinna przynieść porządne $$$, zwłaszcza że karta wciąż jest topowa i poszukiwana (chociaż konkurencja z nowe-genowych modeli może zbić jej wartość). Z drugiej strony dołożenie do RTX 5080 może zaboleć, bo te karty na premierę będą z pewnością *droższe niż niejedno auto* – NVidia i ich megalomańskie ceny. 💸💸

---

### 3️⃣ **Co jeszcze zyskujesz?**
- **Nowości technologiczne:** RTX 5080 teoretycznie powinna wprowadzać lepsze wsparcie dla DLSS 4.x czy bardziej efektywne Ray Tracing Core'y. Jeśli jesteś geekiem kochającym najnowsze bajery, ta karta może bardziej do Ciebie przemawiać.

- **Wyższa efektywność:** Jeśli plotki o litografii (TSMC 3nm?) są prawdziwe, RTX 5080 może być efektywniejsza energetycznie, co przy dzisiejszych rachunkach za prąd też robi różnicę. 😅

---

### 4️⃣ **Czy warto handlować?**
- Jeśli siedzisz przy 4K, RT i DLSS, RTX 4090 nadal miszczuje. Może warto przeczekać pierwsze miesiące RTX 5080 i zobaczyć, czy hype rzeczywiście przyniesie wymierne korzyści?
- Jeśli wolisz być early adopterem i masz zbędne $$$ w portfelu (albo trafiłeś super ofertę na RTX 5080), wejście w nowego RTX-a może być sensowne.

---

**TL;DR**
Sprzedaż RTX 4090 i przesiadka na RTX 5080 **to interes życia tylko wtedy**, jeśli masz ochotę być „topowym nowoczesnym graczem” i masz pewność, że przyrost możliwości technologicznych Cię zadowoli. W przeciwnym razie – RTX 4090 to bestia i nadal powinien zdominować świat GPU przez najbliższe 1-2 lata. 😉

Co planujesz zrobić? Dawaj znać, a będziemy razem kombinować!
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dokladnie to chyba 7.8k

Screenshot_20250218_215753_Chrome.thumb.jpg.4197f132f4b9999d37bc0f969b8fa733.jpg

dziękuje ze pilnujesz :)

sprzedaż 4090 zakup 5080 i dopłata nie miała tu miejsca u żadnego użytkownika.- -  dlatego warto to dementować, bo nie ma to żadnego sensu.

Realia są dość bolesne dla pipolina - sprzedaż 4090 za 8k i kupno ansusa 5090 w wersji papierowej za 14k jest prawdą. 

Chciał wydymać freda teraz fred dyma go i jeszcze kilku wojownikó teog wątku :D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, sovas napisał(a):

Osobiście nie znam nikogo kto by czekał na nową generację, żeby downgrade zrobić, ale cóż, wolna wola :)

w styczniu chciałem pogonić 4090 i wsiąść na premiere w 5090.

Wtedy dawali 5k i 0 odzew - premiera i fatalna dostępnośc zrobiła okazję, którą można było wykorzystać.

Nawet dziś jeśli złapiesz kupca za 9k na 4090 i a napewno za tydzien dwa kupisz te nędzne 5080 za 5200-5500 spowoduje, że przebolejesz tą stratę 10% wydajności. 

Lokalni PCMR nie są w stanie teog pojąć, to dla nich  zbyt wiele.

Edytowane przez zozolek