Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.02.2025 o 19:55, bartez88 napisał(a):

Ile dawać port royal żeby sprawdzić stabilność? U mnie 5080 przeszedł 20 pętli na 3240, wyżej się wykrzacza. W cp2077 trochę pograłem, na razie też stabilnie.

Ja już się gubię w "zeznaniach" asów 5080 pierw twierdzą stabilne 3240mhz 20 pętli, a pokazują 20 pętli z average clock 3116mhz :wariat:

potem jeszcze twierdzą, że jeden .uj czy 3240, czy 3116, wynik w cp2077 się nie zmienia %-)

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano

Wiecie co? Generalnie to smuteczek z tymi kartami.
Odpaliłem sobie CP2077, suwaczki na maxa w prawo tak jak to prawilnie powinno być przy 4K i monitorze OLED, tryb DLSS jakość i co?
No i na 4090 liche 45-50 fps. Przecież to jest jakiś nieśmieszny żart. Przy 5090 to ile będę miał? 65 max?
Daje się za kartę kilkanaście tysi i otrzymuje się paździerz. Tego skośnookiego ktoś serio powinien wychłostać.

Opublikowano
12 minut temu, Doamdor napisał(a):

Które gry korzystając z 32-bit PhysX?

RTX 4060 to raczej nie jest karta do 4K, lecz Wiedźmin 1 działa bardzo dobrze.

https://www.resetera.com/threads/rtx-50-series-gpus-have-dropped-support-for-32-bit-physx-many-older-pc-games-are-impacted-mirrors-edge-borderlands-etc.1111698/

W kwestii akceleracji to tam bzdury podają kiedyś była pełna prawidłowa lista jak istniała strona physx.info.

Powiem Ci tak, Mirror's Edge 2160p+HBAO ze sterów oraz SGSSAAx4 konkretnie mordowało 3080ti. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Umpero napisał(a):

Odpaliłem sobie CP2077, suwaczki na maxa w prawo tak jak to prawilnie powinno być przy 4K i monitorze OLED, tryb DLSS jakość i co?
No i na 4090 liche 45-50 fps. Przecież to jest jakiś nieśmieszny żart. Przy 5090 to ile będę miał? 65 max?
Daje się za kartę kilkanaście tysi i otrzymuje się paździerz. Tego skośnookiego ktoś serio powinien wychłostać.

Przeskoczyć z 45-50 na 60-65 to coś tam już daje, czy warte dopłaty? Kupujący musi sobie sam odpowiedzieć, szczególnie jak dochodzi pobór mocy 100W +, a co za tym idzie ryzyko upalenia

Opublikowano
9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Przeskoczyć z 45-50 na 60-65 to coś tam już daje, czy warte dopłaty? Kupujący musi sobie sam odpowiedzieć, szczególnie jak dochodzi pobór mocy 100W +, a co za tym idzie ryzyko upalenia

W 2014 zapłaciłem 1400 zł za 970 aby grać w W3 na modach z teksturami itp w 45 fps. Teraz muszę zapłacić od 13k i więcej aby osiągnąć ten sam poziom w kilkuletniej grze

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dhyde00 napisał(a):

Ale nie mówiłeś jak twój Asral pajacu :pajac:

Ja to Cie nawet rozumiem :)

Wydajesz ciężko zarobione pieniądze na  kartę za 5200. Wkładasz do kompa, jesteś szczęśliwy, robisz OC pod 3100, uważasz że karta nie jest aż tak głośna albo wręcz cicha.

Wchodzisz na forum pełnych entuzjastów dla których jak karta nie ma 3,5 slota, nie waży min 3kg i nie ma 355mm długości, nie robi 1200 RPM przy 60 stopniach i nie kręci się do 3250 to jest to gówno a nie karta więc puszczają Ci nerwy. 

Rada jest taka żeby odpuścić i cieszyć się kartą bo to Ty masz być z niej zadowolony, ewentualnie jak musisz to pochwal się nią na Reddicie ale nie tu:)

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Umpero napisał(a):

Włącz FG.

Opublikowano

Nie uzyskałam odpowiedzi, ile osob z forum kliknęło wczoraj 5090 Trio i finalnie ma zamowienia?

No przyznawać sie :)

27 minut temu, Spychcio napisał(a):

O której testy 5070Ti? 15:00?

Testy sa przeważnie o 15, chyba ze cos sie zmienilo :)

Opublikowano
53 minuty temu, sovas napisał(a):

Ten ventus to nie wisi od wczoraj od 12:30?

I za bardzo nei schodza, Taka karte to najlepiej odrazu otworzyc polozyc PTMa jakies pady od gelida na pamieć, ograniczyc PL do 85% i robic OC i liczyc, ze akurat sie trafiło golden sampla który zrobi +600mhz xD 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, VRman napisał(a):

Po co testować wydajność w ustawieniach gdzie jest np. 45fps. Przecież nikt w gry VR w ten sposób grał nie będzie.

45 vs 70 na 5090 +55%

Idac takim tokiem myslenie to po co testowac Alan Wake 2, Wukonga, Indiane, CP2077 w 4K RT bez dlss gdzie masz jeszcze mniej fps. Przeciez nikt w gry w ten sposob gral nie bedzie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

@Zachy +1

1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Idac takim tokiem myslenie to po co testowac Alan Wake 2, Wukonga, Indiane, C2077 w 4K RT bez dlss gdzie masz jeszcze mniej fps. Przeciez nikt w ten sposob gral nie bedzie.

Nie po to kupuje karte za 13k zeby grać z dlss i mfg %-)

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie mfg to raczej ciekawostka 

Nawet zwyklego FG nie chciałem uzywac, a co dopiero to :wariat:

Nowe dlss4 bez uplynniaczy sprawdzę jak dostane karte dokladnie, ale dlss3 mnie nie przekonywal...

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
5 godzin temu, Umpero napisał(a):

Daje się za kartę kilkanaście tysi i otrzymuje się paździerz. Tego skośnookiego ktoś serio powinien wychłostać

Poluj na 5090FE - UV i tak raczej koniecznosc na 5090. Wtedy placisz 10k, a nie 13-14k i spokojnie wtedy czekasz na 6090.

32 minuty temu, sovas napisał(a):

Nie po to kupuje karte za 13k zeby grać z dlss i mfg %-)

@sovas grajacy u siebie na zwodowanej 5090 bez dlss i mfg. Absolutna cisza to jak wstrzymanie oddechu i mozna sie wtedy skupic na celowaniu.

tarkov-streets-fps.gif.7e174f4d18704c9780f2d83cd9c44e52.gif

34 minuty temu, Zachy napisał(a):

Dla mnie mfg to raczej ciekawostka

Bedziemy wlaczac MFGx3 az furczalo bedzie.

• Haha 1
Opublikowano

Poczytałem ostatnie strony i widzę że tyle pomyj na Ventusa 5080 się wylało że z obrzydzenia anulowałem zamówienie tej karty. Dzisiaj spróbuję kupić jakąś 5070yi z dobrym chłodzeniem, ale znając życie to kupie puste powietrze.

• Haha 2