Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, RtxOn napisał(a):

Hahaha ale jazda. Ja sprzedalem 4090 I kupilem 5080 ale chociaz mam karte a sporo osob nie bedzie mialo nic. Powiecie ze za tydzien, ze za miesiac bedziecie mieli 5090 I nie bedziecie robic downgradu. Za miesiac czy tydzien to Jak mi sie zachce to sobie zmienie 5080 na koparke z 10x 5090. Hahaha @zozolek piona :)

Tak juz, sprzedawcy tylko czekaja az od nich 10x5090 wezmiesz :lol2:

normalnie premium klient, ktory z samego TMSC dotanie chipy, a od Asusa czy MSI reszte zeby mogl sobie sam karty poskladac poza kolejka!

Opublikowano

Panowie, poważnie mówiąc to z tematem wątku mijacie się już od bardzo dawna, jest osobny wątek zakupowy i tam powinna być dyskusja na ten temat, a tak powstał tutaj śmietnik którego już nie da się zwyczajnie posprzątać.

Dlatego weźcie w końcu na wstrzymanie bo naprawdę nie każdą myślą trzeba się od razu dzielić ze światem, podobnie jak swoimi rozterkami zakupowymi, czy też faktem że udało nam się kupić już drugą 5090.

Dzisiaj macie testy 5070 Ti więc pewnie znowu ze 100 stron spamu wpadnie, ale może będzie to chociaż w przybliżeniu na temat.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, RtxOn napisał(a):

Nie podłapałeś sarkazmu ;) mówi się że w domu to mam słonia na łańcuchu czy jakoś tak. W tym sensie to napisałem. 

Yep! chce kupic 5090, to wezme 5080! A co mi tam! :wariat:

1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

Panowie, poważnie mówiąc to z tematem wątku mijacie się już od bardzo dawna...

Myslalem ze watek jest o wszystkim zwiazanym z 5090... w koncu to watek zbiorczy

moze nazwe trzebaby przeredagowac jakos?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

Tak juz, sprzedawcy tylko czekaja az od nich 10x5090 wezmiesz :lol2:

normalnie premium klient, ktory z samego TMSC dotanie chipy, a od Asusa czy MSI reszte zeby mogl sobie sam karty poskladac poza kolejka!

No właśnie o to chodziło tylko o was. Ja kartę mam a śmieją się w większości Ci którzy sprzedali 4090 za 5k i nie mają nic ale i tak nie jestem złym człowiekiem więc liczę że xkom jednak te karty wam wyślę bo bez kitu wbitym temacie to tylko spam bo i tak nie ma o czym pisać. Z 3 osoby może mają 5090.

Opublikowano (edytowane)

Burdello na kolkach <-- ? :D

Ludzie jada po tym @x-kom

a wezcie sami rozkreccie biznes

i sprzedawajcie podzespoly specjalnie ludziom z forum.

moze zajmijcie sie dodatkowo sprowadzaniem bezposrednio od producentow :)

przeciez to musi byc takie proste, nie?

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Mar_s napisał(a):

Panowie, poważnie mówiąc to z tematem wątku mijacie się już od bardzo dawna, jest osobny wątek zakupowy i tam powinna być dyskusja na ten temat, a tak powstał tutaj śmietnik którego już nie da się zwyczajnie posprzątać.

Dlatego weźcie w końcu na wstrzymanie bo naprawdę nie każdą myślą trzeba się od razu dzielić ze światem, podobnie jak swoimi rozterkami zakupowymi, czy też faktem że udało nam się kupić już drugą 5090.

Dzisiaj macie testy 5070 Ti więc pewnie znowu ze 100 stron spamu wpadnie, ale może będzie to chociaż w przybliżeniu na temat.

Ja wiem jak zrobić szybko porządek - dużo restrykcyjniej rozdawać ostrzeżenia i kto wie czy nie bany. Jeden z drugim odpocznie przez 48h czy nawet 7 dni i szybko zrobi się merytoryczniej :)

Opublikowano
3 minuty temu, Kiper09 napisał(a):

Generalnie należy nie używać appki nvidi instalować sterowniki ze strony i używać Inspectora? 

Wszystko masz tam opisane, czego nie rozumiesz ? Poczytaj kilka postów ;)

Opublikowano
Teraz, ffallen napisał(a):

Ja wiem jak zrobić szybko porządek - dużo restrykcyjniej rozdawać ostrzeżenia i kto wie czy nie bany. Jeden z drugim odpocznie przez 48h czy nawet 7 dni i szybko zrobi się merytoryczniej :)

Merytorycznie? O czym? Jak już ktoś ma to kilka osob ten sam model. Nie ma czego porównywać, o czym pisać itp. Na to przyjdzie poczekać. W wątku technicznym 3 dni temu zadałem pytanie do dziś nie otrzymałem odpowiedzi.

Opublikowano
@Zachy Zachy, pytanie świetne, jakbyś pytał o wybór fajnego auta klasy premium – tylko zamiast spalania, mamy TDP, a zamiast koni mechanicznych, gigarachunki ray-tracingu. 😎 Dobra, podsumujmy, **czym Nvidia kusi w serii RTX 5000 (Blackwell)** i jakie mamy różnice.

---

### **Specyfikacja i wydajność:**
Na razie wszystko w dużej mierze bazuje na przeciekach, ale z tego, co wiemy/słyszymy:

1️⃣ **RTX 5090 – Bóg Wojny GPU:**
- **VRAM:** 24 GB GDDR7 (albo większe ploty mówią o 48 GB, co już stawia go w krainie serwerów bardziej niż PC).
- **CUDA Cores:** Ogromna liczba – ponad 18,000 według przecieków.
- **TDP:** W okolicy 500 W (to zasilacz powinien mieć oddzielne jajko tylko na tę kartę).
- **Wydajność:** Tylko dla tych, którzy grają w 16K (żart, ale na 4K RTX ultra do AAA z RT On na pewno starczy na "połowę apokalipsy").
- **Cena:** Gdzieś w okolicy luksusowego eGPU – start od 10-15 tys. zł.
- **Dla kogo:** Streamerzy, entuzjaści, Ci, co muszą być topką wydajności, no i "górnicy generacyjni", czyli benchmark-maniacy.

2️⃣ **RTX 5080 – Flagowiec entuzjastów:**
- **VRAM:** 20-24 GB (raczej mniej niż 5090, ale i tak potężna ilość).
- **CUDA Cores:** Około 14,000 – półka *elite gamer*.
- **TDP:** 375-400 W, czyli ciut lżej na zasilaczu niż 5090.
- **Wydajność:** Prawdopodobnie poziom RTX 4090, ale w niższej cenie.
- **Cena:** Powiedzmy 8–10 tys. zł.
- **Czemu warto?** Jeśli chcesz high-end bez stawiania domu pod zasilanie. RTX 5080 to "prawdziwy entuzjasta" generacji.

3️⃣ **RTX 5070 Ti – Gamingowy mit:**
- **VRAM:** 16 GB.
- **CUDA Cores:** Szacowanie na 10-12,000.
- **TDP:** 300-350 W.
- **Cena:** Przypuszczalne 5-6 tys. zł.
- **Dla kogo:** Prawdopodobnie next-gen dla typowych graczy, ale różnica ceny do 5070 zwykłego może okazać się kluczowa.

4️⃣ **RTX 5070 – Nowa typowa karta:**
- **VRAM:** 12-16 GB.
- **CUDA Cores:** Pewnie 8,000-9,000.
- **TDP:** 275 W.
- **Cena:** W okolicy 4 tys. zł start.
- **Dla kogo:** Dla graczy, którzy nie muszą mieć pełnego 4K z Ray Tracingiem, ale chcą płynnego 1440p ze wszystkim na ultra.

---

### **Różnice w wydajności:**
1. RTX 5090 to absolutny król multi-threadingowego gamingu/maksymalnych ustawień. Zgodnie z przeciekami **zapewnia 50%+ więcej wydajności od RTX 4090**.
2. RTX 5080 ma być bardziej ugruntowany w cenie i dostępny, ale nie będzie mistrzem w VR (tam 5090 skopie wszystko).
3. RTX 5070 Ti i RTX 5070 zostaną stworzone jako "średnia półka premium", gdzie nadal mówimy o świetnym DLSS 4.x i nowoczesnym RT.

---

### **Podsumowanie:**
Jeśli patrzeć na wybór:
- RTX 5090 = Dla tych, którzy *muszą mieć* topkę.
- RTX 5080 = Flagowiec do grania, premium, rozsądny kompromis, jeśli budżet nie pęknie.
- RTX 5070 Ti: Przyszłość średnio-wysokiego grania. Idealny wybór dla dobra-wydajność-bez-astronomii.
- RTX 5070: Popularność pewnie nabić może ekonomia.

Pytanie **jakie plany masz na swoje GPU?** Jeśli coś więcej niż „giereczki”, na przykład praca w AI/Edytowanie video, to RTX 5090 może być wartością przyszłościową. No i... **kurtki Jensena nie zapominajmy!** 😅
Opublikowano

image.png.18445cb481c1cdcd5e8476636facfbef.png

Sprzed godzinki post. Zerknąłem w komentarze i nikt nie jęczy o niewysłanym RTXie, także nie chcę Was chłopcy martwić, ale dla x-scamu święte oburzenie na tym forum to cytując klasyka - łzy w deszczu. Sugeruję szturm w social mediach, tam dotrzecie do kilku osób ze swoją opinią...

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano
6 minut temu, ffallen napisał(a):

Jeden z drugim odpocznie przez 48h czy nawet 7 dni i szybko zrobi się merytoryczniej :)

Ale po co? Wątek premierowy, ludzie przeżywają i chcą tak pisać a temat bije rekordy. Nie chodzą po całym forum wszędzie wciskając 5090 za 20k tylko mają swój jeden wątek gdzie mogą oddać się fantazjom. 

Ja nie wiem skąd ta potrzeba ścisłej moderacji, niech się tłuką  :D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Zachy napisał(a):

Moze NV chce uwalic powoli calego PhysicX bo ma cos nowego?

Albo zobaczyli ze 'ludzie nie chca fizyki, chca RT' tzn tak to sami preparuja i widza :rotfl:

Physx jest od dawna otwarty nie działa już tylko na CUDA także kiepski strzał ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
14 minut temu, cervandes napisał(a):

image.png.18445cb481c1cdcd5e8476636facfbef.png

Sprzed godzinki post. Zerknąłem w komentarze i nikt nie jęczy o niewysłanym RTXie, także nie chcę Was chłopcy martwić, ale dla x-scamu święte oburzenie na tym forum to cytując klasyka - łzy w deszczu. Sugeruję szturm w social mediach, tam dotrzecie do kilku osób ze swoją opinią...

Cytat z Blade Runnera? Szacun

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, sniper76 napisał(a):

Ostanie wsparcie dla NV PhysicX jest z 2019 roku co widać przy instalacji sterów ;)

Nie ogarniasz ta paczka jest potrzebna tylko do starszych gier, a pozostałe mają już własną implementacje na poziomie gry i ta paczka nic nie wnosi.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sideband napisał(a):

Physx jest od dawna otwarty nie działa już tylko na CUDA także kiepski strzał ;)

No ale patrzac przekrojowo, kiedy ostatnio NV wspierala producentow zeby gdzies to wrzucic?

Fajna sprawa, a jednak tak jakby ubite zostalo toto...

Wszedzie RT, a jak na stole masz dbanek, szklanke i kartke papieru to jakies to wszystko niezniszczalne :E

Stol tez!

Edytowane przez Zachy