Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, RtxOn napisał(a):

To jednak zrobiłem dobry deal. Mam wydajność 4090, młodszy i lepszy model, lepsze temperatury i 90w mniej. Nie sądziłem że to kiedykolwiek napisze ale 5080 to najlepsza karta cena/jakość tej generacji. 

Najlepsza karta to 5090 po UV...
Idź Pan w las z 16GB VRAM :lol2: 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Dla mnie ta generacja wygląda tak, że 5090 nie wydali wcale, tylko 5080 "mianowali" 5090tką, i słabsze karty przeszły level wyżej z nazwą, żeby móc doić kasę z ludzi.

Moim zdaniem jest jeszcze gorzej, przeważnie (jak nie zawsze?) nowa generacja oferowała lepszą wydajność per Wat, co to za nowa generacja skoro efektywność energetyczna została na tym samym poziomie? Ot, to jest wyżyłowana Ada Lovelace + MFG.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, RtxOn napisał(a):

Nie sądziłem że to kiedykolwiek napisze ale 5080 to najlepsza karta cena/jakość tej generacji. 

Nikt nie sądził, że ktokolwiek to napisze. :E 

Na razie to Nvidia robi świetną robotę w podbijaniu sprzedaży OLED'ów, po tym jak ludzie rezygnują z nowej generacji. :hihot:

Edytowane przez Vulc
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Crew 900 napisał(a):

Wow... Ale się wysyliłeś :E

Nie bronię nVidii, ta generacja to dziadostwo, ale wybranie jednego slajdu z gry, która pewnie zdechnie za pół roku, w której wyniki są totalnie rozjechane to czysta manipulacja.
Ja sprawdziłem wyniki z trochę bardziej popularnych gier, które mnie interesują i tam układ sił jest trochę inny.

Edytowane przez soundvibez
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, soundvibez napisał(a):

Nie bronię nVidii, ta generacja to dziadostwo, ale wybranie jednego slajdu z gry, która pewnie zdechnie za pół roku, w której wyniki są totalnie rozjechane to czysta manipulacja.
Ja sprawdziłem wyniki z trochę bardziej popularnych gier, które mnie interesują i tam układ sił jest trochę inny.

Dokładnie, bierze się pod uwagę większą pulę gier + różne testy/recenzje, wybieranie jednego slajdu pasującego akurat pod swoją narrację to ulubiona metoda wszelkich manipulatorów, EOT :)

PS: podpisuje się obiema 'rencami' pod tym co wcześniej padło w/s OLED'ów, jeśli mamy ograniczony budżet to również uważam że lepiej jest wziąć tańsze GPU a zaoszczędzone środki dorzucić do puli nowego monitora/tv OLED, ja do tej pory szukam swojej szczęki po zakupie LG C4 :D

Edytowane przez Reverse17
  • Like 1
Opublikowano
21 minut temu, RtxOn napisał(a):

To jednak zrobiłem dobry deal. Mam wydajność 4090, młodszy i lepszy model, lepsze temperatury i 90w mniej. Nie sądziłem że to kiedykolwiek napisze ale 5080 to najlepsza karta cena/jakość tej generacji. 

Jeżeli miałeś undervolting 4090 na 400W a teraz masz OC na 400W, to byc moze i masz podobna wydajnosc. Z tym, że temperatury na 4090 chyba były całkiem ok przy 400W. Ale jeżeli porownujesz moc 450W OC 4090 do 5080 360W OC to kurde w 4k w niektorych tytułach potrafi stracic 40% bo Vramu brakuje ;/
https://www.purepc.pl/msi-geforce-rtx-5070-ti-ventus-3x-recenzja-test-wydajnosci-cena-premiera-blackwell?page=0,64

Rozdzielczosc 2k, 2560x1440p (nawet nie 4k) RT ultra, TAA 100% 5080 traci niestety 42% do 4090 ;/ 

f5f5.png.c2f8150400cf278f6d9e99caf57e3819.png

Opublikowano
15 minut temu, soundvibez napisał(a):

No tak, darmowa Delta Force jako wyznacznik czegokolwiek...

HU w pełnej okazałości... 5080 słabsza o wiele od 4080, albo wina gry, albo sterów. Tak czy siak test do śmietnika.

Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Tym czasem win w uj kumpel kupił 4080 super na gwarancji do października 2026 :D i o 21 jedziemy po nią.

za 4800 xD

Weź mu powiedz, że za taką kasę to będzie mógł kupić 5070 Ti. Wydajność identyczna i nówka sztuka. 

Opublikowano
3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Tym czasem win w uj kumpel kupił 4080 super na gwarancji do października 2026 :D i o 21 jedziemy po nią.

za 4800 xD

:O. Ludzi za mocno portfel swędzi w tym momencie :E. 

• Haha 1
  • Upvote 1