Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, RtxOn napisał(a):

Tak tu cholubia te 4090 swoje. 3 latki bez gwary juz z zajechanymi termipadami i lozyskami w wentylatorach co zagluszaja wycie cewek. do tego w tumanach kurzu. Dajcie spokoj. Moj Nowiutenki 5080 to kultury nie jednej forumowej 4090 by nauczyl. 

Zrób RTX OFF bo zaczynasz gwiazdorzyć.

• Haha 5
Opublikowano
2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ciekawe, ja w sumie nigdzie nie widziałem nic poza X Trio od MSI jeśli chodzi o 5090.

Może z pod lady, przy takim rozstrzale to się nie zdziwię jak bardzo dużo modeli idzie do prywatnych rączek sprzedawców, kierowników.

• Upvote 3
Opublikowano
27 minut temu, sideband napisał(a):

Zrób RTX OFF bo zaczynasz gwiazdorzyć.

Bo moge. Mam najnowsza serie a to temat o najnowszej serii. Wiec jestem jednym z nielicznych ktory moze odpowieeziec na jakies pytanie konkretne. Takze szacunek w tym temacie mi sie nalezy Jak Pipolino astral z xkom.

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, cervandes napisał(a):

@RtxOn a Ty kupujesz jutro 5070Ti? Po sprzedaży 5080, która w sumie jest tylko niewiele lepsza byłbyś z dwa kafle do przodu...

Kuszaca propozycja. Serio pisze, ale nie. Mam juz karte, moglbym sprzedac z zyskiem ale nie chce mi sie bawic. Jestem zadowolony z tej I tak zostanie. Gdyby wyszly w podobnym czasie, mocno bym sie zastanowil. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Czerwony dywan tylko dla posiadaczy topu czyli 5090. 

Taka już tradycja.

Nikt nie posiada 5090. Jedynie Michael ale on się nie liczy bo ma 3900x a reszta to skalperka pelna geba a tacy nie zasuguja nawet na czerwone skarpetki pod choinke.

Edytowane przez RtxOn
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, RtxOn napisał(a):

Kuszaca propozycja. Serio pisze, ale nie. Mam juz karte, moglbym sprzedac z zyskiem ale nie chce mi sie bawic. Jestem zadowolony z tej I tak zostanie. Gdyby wyszly w podobnym czasie, mocno bym sie zastanowil. 

Marnujesz się tutaj, załóż jakiś kanał na YT jak zarabiać na kartach, gdybyś chciał mam na zgonienie RTX 360ti, za około tysiaka dogadamy się, swoją zgonisz i ładnych kilka tyś jesteś znowu do przodu.

Opublikowano
Teraz, Elvis79 napisał(a):

Marnujesz się tutaj, załóż jakiś kanał na YT jak zarabiać na kartach, gdybyś chciał mam na zgonienie RTX 360ti, za około tysiaka dogadamy się, swoją zgonisz i ładnych kilka tyś jesteś znowu do przodu.

Widać że nie rozumiesz nic kompletnie. Już pisałem o tym po kilka razy. Jeśli nie zrozumiałeś to już nie zrozumiesz. PS i wcale rozumieć nie musisz;) nie zależy mi na tym.

Opublikowano

Karta ścierwo, jedynie cena ratuje jej zakup o ile da się kupić w mrsp czyli max 3900zl. Ciekawe ile dzbanów jutro przepłaci za tą kartę 🤣

Jak było plus 70% do wydajności to jescze można było przepłacić ale 30%-10% tej generacji 😆

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. Niestety ale te ceny które da się m.in. wyciągnąć z morele.net czy wcześniej Media Expert nie wyglądają na placeholdery. 4699zł za ASUSa Prime (kartę MSRP), odpowiednio drożej bo 4999zł za TUFa i 5200 za TUF OC nie napawa optymizmem.
Recenzenci łącznie z Liptonem mówią o wyższych cenach (coś pewnie wiedzą). Analogicznie do 5080, który był 5200zł jako MSRP, a teraz jest 6300zł patrząc na najtańsze wersje będzie z 5070ti czyli ~1000+ do MSRP.
Na mój gust jak ktoś liczy, że urwie 4070ti poniżej 4500zł to się mocno przeliczyć może.

Sprawdziła się też sucha analiza Daniela Owena, który połączył fakty i wyszedł mu przyrost ~10% względem 4070ti Super, co dało się wywnioskować z wczesnych 2 wykresów Nvidii które nie bazowały na MFG, tylko bardziej czysty raster z tego co pamiętam.
Owen także tą samą drogą dedukcji określił RTX 5070 jako kartę ~3% szybszą od RTX 4070S co rzeczywiście ma sens i co niestety może się sprawdzić.
Widzę u zielonych im niższe GPU tym gorzej... strach pomyśleć jak będą wyglądały 5060/5060ti.

Jedyny plus jaki zieloni robią tymi premierami (oprócz DLSS 4) to danie dłuższej długowieczności serii 4xxx :)

No i okaże się, że najlepszymi dealami na GPU przy początku roku będą 4070tiS i 7900XTX za ok. 3700zł, których zapas powoli usycha.

9 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

image.png.5047d7afbc1333af93410969274b0060.png
Jestę gotowy na powitanie szczęśliwego nabywcy, który powie że poluzował w Afterburnerze krzywą i teraz ma cieplej i już wcale nie tak głośno :pajac:

Jeżeli to nie fotomontaż lub pomyłka, to jestem w szoku.
Nowe antystandardy... A MSI od paru generacji "nie umi w tanie karty" patrząc na te paździerzowe Ventusy i Mechy.
Biją się chyba z Biostarem o ostatnie miejsce :hihot:

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1