Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@sovas Piłem do któregoś z jego testów gdzie jako jedyny nie mógł na stocku zapiąć 6000CL30 z EXPO. Cały PCLab zalewał. Nieważne.

@Wuadator Lipnie to wygląda. Z drugiej strony jak trzeba być zdesperowanym aby zamawiać w jakimś krzak sklepiku?

Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Oby sobie krzywdy nie zrobił. Śmiechy śmiechami, ale jak ostatni hajs wtopił tak głupio, to różne myśli mogą wpaść. 

Kto wydaje ostatni hajs na GPU? Dżizas to trzeba byłoby być deklem.
Zastaw się a postaw się, niech sąsiedzi zobaczą.
Chuj, że potem bociek ściga z odsetkami i trzeba iść po chwilówkę do Prodewentu aby wszystko połatać.

@Umpero Ci którzy bardzo potrzebowali się nasycili. W końcu to co się teraz dzieje to raczej jest sztucznie sterowane bo ani krypto ani nic na rynku kosmicznego się nie dzieje.
Jaja będą jak skalperzy zwrócą sprzęt który jak się okazuje ma całą listę wad i towar będzie gnił na półkach po cenach wejściowych albo nawet niższych ;)

Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Ceny u skalperów poleciały w dół.
Sklepy też będą musiały obniżyć ceny aby sprzedać. Szczególnie ultra skalperski @x-kom.

Nic nie będą musiały obniżać  bo to się sprzeda  na pniu jak tylko będą dostępne   karty . Napaleńców i w gorącej wodzie  kąpanych nie brakuje ... spójrz tylko w temat .

Ludzie zachowują się tak jak by to był produkt limitowany  którego zaraz nie będzie , a  to nawet  dobrze z produkcją nie ruszyło .

Ceny by spadły jak by nie było chętnych na zakup  ..

Nikt  nic nie straci ze swojej zajebistosci i skilla  jak kupi taką kartę w sierpniu  czy wrześniu po normalnych pieniądzach

Opublikowano
2 minuty temu, raiders napisał(a):

Nic nie będą musiały obniżać  bo to się sprzeda  na pniu jak tylko będą dostępne   karty . Napaleńców i w gorącej wodzie  kąpanych nie brakuje ... spójrz tylko w temat .

Ludzie zachowują się tak jak by to był produkt limitowany  którego zaraz nie będzie , a  to nawet  dobrze z produkcją nie ruszyło .

Ceny by spadły jak by nie było chętnych na zakup  ..

Nikt  nic nie straci ze swojej zajebistosci i skilla  jak kupi taką kartę w sierpniu  czy wrześniu po normalnych pieniądzach

Przecież na x-kom wiszą oferty z dostępnymi kartami po około ~20k.
Pojawiają się kolejne rzuty w sklepach po cenach około 13k i lądują na olx. Co raz więcej ofert tam się pojawia więc skalperzy rywalizują o klienta między sobą.
Wolisz wydać 20k czy 14k?

Opublikowano

No nie wiem jaka jest sytuacja. Może miał wolne środki odłożone na GPU. Więc jak wtopił, to został bez wolnych środków. No wtedy można się srogo wku**. Liczę, że ma hajsu jak lodu i tych 14k nawet nie odczuje. Gorzej jak jest zupełnie odwrotnie. 

Nikomu nie życzę takich problemów ale polecam trochę rozsądku.
Pamiętajcie, są ludzie co tylko bazują na nakręconych zakupami entuzjastach.

Opublikowano

No nie wiem jaka jest sytuacja. Może miał wolne środki odłożone na GPU. Więc jak wtopił, to został bez wolnych środków. No wtedy można się srogo wku**. Liczę, że ma hajsu jak lodu i tych 14k nawet nie odczuje. Gorzej jak jest zupełnie odwrotnie. 

Za  głupotę (brak rozsądku ) się  płaci  ....często  bardzo srogo  .

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jedyne co pozostaje to dzwonić do banku. Sam podobnie miałem ale na 10x mniejszą sumę. Powiedzalem na infolinii że te pieniądze które dostał gostek pochodza z przestepstwa. Bank uruchomił lawinę sam. Wysłał powiadomienie do banku odbiorcy który konto zablokował,a do mnie w poniedziałek sama policja zadzwoniła ze mam się stawić na przesłuchanie. Pieniądze odzyskałem i to nawet z odsetkami. Teraz jest specjalna ustawa o praniu brudnych pieniędzy i wspieraniu terroryzmu. Więc musieli to potraktować poważnie.

Edytowane przez RtxOn
  • Haha 2
Opublikowano
31 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Gość mówi, że nie wie czemu Nvidia sztucznie blokuje. Ależ to jest proste jak drut!

Jak można pozwolić ludziom podkręcać 5070ti tak, żeby zyskać 15% mocy jeśli obecnie po 2.5r. nowa generacja daje +14%? Jeszcze by sobie ludzie w 2027 podkręcili i nie kupili 6070ti szybszej o 15%. Tak nie może być!

Poza tym gość się chyba zna lepiej na elektronice niż na graniu. "Improvement only in 1% lows". Akurat to ważniejsze niż avg. To spadki bardziej przeszkadzają niż to, czy ktoś ma trochę wyższą średnią. To te lows pokazują, gdzie karta ma największy problem.  (wiem wiem, są tu 2-3 osoby na forum które już w tym momencie świerzbi, żeby napisać, że wcale nie, ale już się o to nie kłóćmy. Pozwólmy sobie mieć odmienną opinię, OK?) 

Apropo OC 5070ti. 

:(

Nawet nie 10% bez kombinowania z napięciem i ok 11% po OC z podbiciem napięcia i ustawieniami na chwilę, więc pewnie nienadającymi się na zostawienie na lata, bo prędzej czy później będzie jakiś zonk. 

Piszę to patrząc na obraz z karty która zyskuje 25% po OC. To se ne vrati (tak, to karta sprzed dekady)

Opublikowano (edytowane)
Teraz, RtxOn napisał(a):

Jedyne co pozostaje to dzwonić do banku. Sam podobnie miałem ale na 10x mniejszą sumę. Powiedzalem na infolinii że te pieniądze które dostał gostek pochodza z przestepstwa. Bank uruchomił lawinę sam. Wysłał powiadomienie do banku odbiorcy a do mnie w poniedziałek sama policja zadzwoniła ze mam się stawić na przesłuchanie. Pieniądze odzyskałem i to nawet z odsetkami. 

A za  wprowadzenie w błąd banku jak i samej policji ile dostałeś ? Jak wyjaśniłeś jakie to przestępstwo ?

Ludzie to mają wyobraźnie naprawdę :rotfl:

Edytowane przez raiders
Opublikowano
Teraz, VRman napisał(a):

Gość mówi, że nie wie czemu Nvidia sztucznie blokuje. Ależ to jest proste jak drut!

Jak można pozwolić ludziom podkręcać 5070ti tak, żeby zyskać 15% mocy jeśli obecnie po 2.5r. nowa generacja daje +14%? Jeszcze by sobie ludzie w 2027 podkręcili i nie kupili 6070ti szybszej o 15%. Tak nie może być!

Poza tym gość się chyba zna lepiej na elektronice niż na graniu. "Improvement only in 1% lows". Akurat to ważniejsze niż avg. To spadki bardziej przeszkadzają niż to, czy ktoś ma trochę wyższą średnią. To te lows pokazują, gdzie karta ma największy problem.  (wiem wiem, są tu 2-3 osoby na forum które już w tym momencie świerzbi, żeby napisać, że wcale nie, ale już się o to nie kłóćmy. Pozwólmy sobie mieć odmienną opinię, OK?) 

Apropo OC 5070ti. 

:(

Nawet nie 10% bez kombinowania z napięciem i ok 11% po OC z podbiciem napięcia i ustawieniami na chwilę, więc pewnie nienadającymi się na zostawienie na lata, bo prędzej czy później będzie jakiś zonk. 

Piszę to patrząc na obraz z karty która zyskuje 25% po OC. To se ne vrati (tak, to karta sprzed dekady)

Ciekawe jak tam proces i coś z archi nie ruszą. Sam proces to ponad 20% i też pewnie całe g zostawią do podciągania. Morał= jak jesteś bez słuchawek i cenisz ciszę to możesz zapłacić 800pln(200$/€) za to a tak to bież sensownie najtańsze. Jakby była możliwość :P

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, raiders napisał(a):

A za składanie wprowadzenie w błąd banku jak i samej policji ile dostałeś ? Jak wyjaśniłeś jakie to przestępstwo ?

Ludzie to mają wyobraźnie naprawdę

Normalnie powiedziałem prawdę. Oszustwo to przestepstwo :)  Bankowi powiedzialem ze mam PODEJRZENIE że pochodzą z przestepstwa i nawet nie musiałem iść na policję bo to bank ja powiadomił a środki gościowi zablokowali. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano (edytowane)

@VRman @areczek1987 Ale w GPU Tweak jest opcja odblokowania limitów, nie wiem czy derbauer to włączył? 
image.png.d3bf7e0c727c5db2f03999df3b8d5b2f.png

U mnie mogę sobie nawet takie coś ustawić %-)

image.png.b4d6d9917a2e4e2c3959259e83256981.png

Max na Memory co mogę faktycznie ustawić to 34000, bo powyżej suwak idzie i się zapisuje, ale karta więcej nie chce puścić.

Edytowane przez sovas
Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

Jak można pozwolić ludziom podkręcać 5070ti tak, żeby zyskać 15% mocy jeśli obecnie po 2.5r. nowa generacja daje +14%?

Trzeba zacząć od tego, że przy tych 15% karta osiągnęłaby poziomo 80'ki. Ma taką samą szynę i ilość pamięci więc po co przepłacać. Wiem, 80'ka też się podobnie podkręca. 

8 minut temu, VRman napisał(a):

On wpadł na jakiś dziwny problem, że nie potrafił na tym Tufie zrobić zegara ponad 3200mhz. Ktoś w komentarzu napisał, że na jego 5080 miał podobne problemy, że zbijało zegar boost i przeinstalowanie sterowników pomogło.

Na dobrych modelach 5070 ti da się spokojnie wbić ponad 3200mhz bez podnoszenia napięcia i są to okolice 10% przyrostu mocy. 

• Thanks 1
Opublikowano

Dodam jeszcze że pieniądze oddał komornik wraz z odsetkami. Także jak macie jakiś problem to jest to dobra podpowiedź. Bo Policja to wam powie że może jeszcze paczuszkę wyślę, że może się rozchorował i tel wyłączył. A jak już bank za nich zrobił brudną robotę to poszło sprawnie. 

Opublikowano
3 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Może dostał jakiś update albo z racji posiadania karty Asus jesteś bardziej promowany póki co. Jay 2 centy miał podobny problem na tym astralu lc więc pewnie pierwsza opcja.

Nie no, ta opcja od zawsze tam była jak pamiętam. Poza tym Jay też kartę asusa kręcił.

Opublikowano
39 minut temu, Umpero napisał(a):

Ceny u skalperów poleciały w dół.

Oj oj nikt nie chce kupić 5090 za 25 tysięcy? A chłop już pewnie widział jak sobie kupuje za to nowe używane BMW to szpanowania pod remizą :E a tu klops.

Opublikowano (edytowane)

Wedle Daniela Owena i jego analizy znanych już wyników bez FG/MFG wychodzi, że:
RTX 5070 będzie wydajniejszy od RTX 4070 SUPER o ok. 3% ale ma prawdopodobnie całą listę wad blackwelli, która już się zrobiła wręcz komiczna.
Chyba nie ma sensu aby po kosztach mieć 5tkę z przodu ;)

- ograniczona dostępność

- zawyżona cena

- brakujące ROP'y

- topiące się gniazda zasilające

- płonące egzemplarze

- nagłe zgony podczas instalacji sterowników

- brak wsparcia dla 32-bit PhysX
- problemy ze sterownikami

xD

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Chiński nowy rok się skończył. Nv dobrze to rozplanowała we współpracy z vendorami. Także karty powinny przybywać. Teraz tylko dystrybucja albo same sklepy mogą w ciula lecieć na patencie regulacji podaży. Znając PL rynek będą cisnąć jak cytrynę i szybciej okolice msrp zobaczysz w DE.

12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ciekawe czy producenci byli świadomi, że dostali wybrakowane chipy. 

Nikt kart nie testuje w fabryce każdej sztuki. Stąd też masz tak niskie bazowe zegary w 5080 bo każda ma chodzić, nawet jakby nv poinformowała nikt by i tak każdej szt nie sprawdzał. Tym bardziej że wszystko w pospiechu robione. 

Edytowane przez RtxOn