Lameismyname 2 341 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 3 minuty temu, Phoenix. napisał(a): Nie no kurwa to jest cyrk 🤣 Dziś montowałem komputer z 4070S, karta cudo Ja celowałem w 5070ti z dopłatą albo 5070 z symboliczną dopłatą ale chyba sobie odpuszczę... - ograniczona dostępność - zawyżona cena - brakujące ROP'y - topiące się gniazda zasilające - płonące egzemplarze - nagłe zgony podczas instalacji sterowników - brak wsparcia dla 32-bit PhysX Może czerwoni mnie zaskoczą 9070/9070XT ale nic mnie już nie zdziwi (w znaczeniu negatywnym). Na tą chwilę chyba sobie odpuszczę upgrade bo to jakaś kpina jest. 10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Dobrze ktoś napisał. Nvidia już na premierę wydała wersje zwykle z pomniejszoną ilością ROP i super z większą 🤣🤣🤣 Jeżeli to przekłada się na różnicę w wydajności 11% to można tak powiedzieć. Szkoda tylko, że każdy miał świadomość jakby kupował tj. wersję "Super". No i jakimś dziwnym trafem recenzenci dostali wersje z dobrą ilością ROP. To na pewno przypadek... 2
Lameismyname 2 341 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Teraz, PiPoLiNiO napisał(a): Nie dostali. Jedna redakcja dostała Zotac z obniżoną. Jedna to może jakiś wypadek przy pracy... ale pamiętasz jak recenzenci przedpremierowo dostawali Foundersy w ograniczonym nakładzie (były małe serie rozpisane na kartonach) - jakoś nikt nie dostał FE z wykastrowanymi ROPami. Co tu się odwala?
dhyde00 240 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 56 minut temu, Elvis79 napisał(a): UV nie robiłeś ? Nie, OC 3000Mhz stabilnie, +1000 pamięci
Lameismyname 2 341 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): No wiesz, nikt raczej tego nie sprawdzał na testach. Bo skąd pomysł, że chipy są wybrakowane? Dopiero jak ktoś przypadkiem wykrył 2 dni temu, to teraz już każdy sprawdza i wychodzi coraz więcej kwiatków... Załóżmy scenariusz, że ktoś ma 4070tiS i wymienia na 5070ti czyli kartę ok. 10% wydajniejszą za jakąś dopłatą. Trafił egzemplarz z obciętymi ROPami czyli kartę 10% mniej wydajną. Brutalna matematyka pokazuje 4070tiS = 5070ti(-8 ROP). W bonusie do nowego zakupu: - ograniczona dostępność - zawyżona cena - brakujące ROP'y - topiące się gniazda zasilające - płonące egzemplarze - nagłe zgony podczas instalacji sterowników - brak wsparcia dla 32-bit PhysX Czy ktoś ma prawo się czuć pokrzywdzony, oszukany? Myślę, że tak. A teraz największy HIT i moje wróżenie ze szklanej kuli. Przewiduje się, że 5070 będzie wydajniejszy od 4070 Super o 3% (analiza danych w rastrze z oficjalnych slajdów zielonych itd., Daniel Owen i kilku guru hardware'owych o tym wspominało). Skoro problem z brakującymi ROPami dotyczy 5090/5080 i 5070ti to raczej bardziej jak pewne, że dotyczyć też będzie 5070 Jeżeli 5070 z obciętymi ROPami będzie 10% wolniejsza, będzie jednocześnie 7% wolniejsza od 4070 Super, przy okazji będzie także posiadała listę wad blackwelli (no może nie całą). Nie chcę być złym wróżem ale to już całkiem źle wygląda. To już nawet nie poziom bylejakości 4060/4060ti po serii 3xxx. 3
Brolly 765 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego (edytowane) @Lameismyname Krótkie podsumowanie całej serii 5xxx wliczając karty, skalperów, sklepy i nvidie Edytowane 23 Lutego przez Brolly 6
dhyde00 240 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego (edytowane) @Elvis79 Tu masz wentyle Ventusa https://streamable.com/sh2bib A tak btw moja 5080 ma wszystkie ropy Edytowane 23 Lutego przez dhyde00 2
Phoenix. 4 728 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 16 minut temu, Lameismyname napisał(a): Przewiduje się, że 5070 będzie wydajniejszy od 4070 Super o 3% (analiza danych w rastrze z oficjalnych slajdów zielonych itd., 4070 Super ma ponad 1k więcej cuda więc 5070 będzie na minusie Max o 19% od 4070
Lameismyname 2 341 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 1 minutę temu, Phoenix. napisał(a): 4070 Super ma ponad 1k więcej cuda więc 5070 będzie na minusie Max o 19% od 4070 Zawsze się niby mówiło, że cuda, ropów itd. nie porównuje się generacjami 1 do 1 ale jak widać nowa generacja niewiele wnosi więc pewnie masz rację. Będę się śmiał jak tak rzeczywiście będzie, a wiele wskazuje na taką nędzę. Teraz próbuję sobie wyobrazić co będzie z 5060/5060ti bo im dalej w las tym więcej drzew. Oby czerwoni wykorzystali moment i wreszcie coś dali od siebie ciekawego. Jeżeli dzisiejszy przeciek z videocardz się sprawdzi, a ceny pozytywnie zaskoczą (bo dostępność raczej będzie niezła) to może być całkiem udana premiera.
areczek1987 908 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 49 minut temu, Brolly napisał(a): @Lameismyname Krótkie podsumowanie całej serii 5xxx wliczając karty, skalperów, sklepy i nvidie Najlepsze że wyboru za bardzo nie ma a wszystko drogie...
Lameismyname 2 341 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 11 minut temu, areczek1987 napisał(a): Najlepsze że wyboru za bardzo nie ma a wszystko drogie... Jak ktoś ma łeb to zawsze coś wygrzebie. Na pepperku fajnie strzały się pokazują, tylko trzeba mieć gotówkę na łapie i śledzić.
areczek1987 908 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 4 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Jak ktoś ma łeb to zawsze coś wygrzebie. Na pepperku fajnie strzały się pokazują, tylko trzeba mieć gotówkę na łapie i śledzić. Co ostatnio lepszego od 5070 prime po msrp było?
Lameismyname 2 341 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 1 minutę temu, areczek1987 napisał(a): Co ostatnio lepszego od 5070 prime po msrp było? Zależy co kto szuka. Moim zdaniem najciekawszy był 7900XTX Phantom za 3599zł ale podrożał.
Johnny Tomala 80 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Ktoś pamięta tę stronę, co podawał jeden gość na YT w filmiku 'pokonaj boty i skalperów'. Tam się coś ustawiało sklepy, podawało model karty i przychodziło na mail powiadomienie, jak będzie dostępna. Nie mogę znaleźć tego filmiku
areczek1987 908 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego (edytowane) Jak przywalą tym nowym fsr4 na tym swoim rdna4 to szybko niżej polecą bo brak akceleracji sprzętowej a na starsze mają poważanie. Zła prasa kiedyś dla 5xxx się skończy i za rok lub 2 jak vram starczy powinno być lepiej Edytowane 23 Lutego przez areczek1987
Umpero 979 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 54 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Jak ktoś ma łeb to zawsze coś wygrzebie. Na pepperku fajnie strzały się pokazują, tylko trzeba mieć gotówkę na łapie i śledzić. Jakie to te strzały? Nic tam ciekawego nie widzę. Nawet w nieaktywnych. 1
maxmaster027 887 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego 1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a): 4070 Super ma ponad 1k więcej cuda więc 5070 będzie na minusie Max o 19% od 4070 5070 ma 250W 4070supeł ma 220W, wiec raczej 5070 bedzie troche szybszy i pewnie z potencjalnie dobrym oc 3
RtxOn 170 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego 17 minut temu, lysyn napisał(a): Wysłali mi zestaw. Dzisiaj będzie Co tam wjechało ?
lysyn 96 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Komputer MAD DOG BQ600LX-I01LB32 Ultra 9-285K 32GB RAM 1TB SSD GeForce RTX5090 DLSS 4
Elvis79 161 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego (edytowane) 8 godzin temu, dhyde00 napisał(a): @Elvis79 Tu masz wentyle Ventusa https://streamable.com/sh2bib A tak btw moja 5080 ma wszystkie ropy Cicho to nie jest Dziś na pewno będzie Ventus, pojutrze wjeżdża to https://www.x-kom.pl/lista/d8ffzyxut i potestuję gdybym robił uv a później dał do wartości domyślnych to mogą się kapnąć, że coś "majstrowałem" ? uv jest bezpieczne czy można coś spierdzielić ? Edytowane 24 Lutego przez Elvis79
RtxOn 170 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego 13 minut temu, Elvis79 napisał(a): Cicho to nie jest Dziś na pewno będzie Ventus, jutro wjeżdża to https://www.x-kom.pl/lista/d8ffzyxut i potestuję gdybym robił uv a później dał do wartości domyślnych to mogą się kapnąć, że coś "majstrowałem" ? uv jest bezpieczne czy można coś spierdzielić ? No i git. Zestaw godny Ventusa. Nikt się nie kapnie że robiłeś uv dopóki nie majstrujesz przy budowie. Można spierdzielić że wywali Ci grę itp. Będzie niestabilnie.
lokiju 526 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Był, nawet wrzucane były filmiki z YouTube na ten temat.
bourne2008 1 206 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego 29 minut temu, Gret napisał(a): Był już poruszany temat PhysX? Dziś jeszcze nie. Ale będzie pewnie ze 20 razy. 2 1
Rekomendowane odpowiedzi