Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, zozolek napisał(a):

na tym kroku wywaliło wielu, ja prawie złapałem.

Ale następnym razem napewno się uda :D

ZA 8k zniosę ten szum

Mysle, ze dalbym rade kupic, bo odswiezalem strone nvidii, a nie z powiadomienia, ktore wskakuje z opoznieniem. Ja nie wiem czy znioslbym szum, bo mogloby nastapic duze rozczarowanie po Liquidzie, ktorego uzywalem 2 lata. 

Wiadomo, ze mozna zrobic UV, ale szalu i tak nie ma.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Mysle, ze dalbym rade kupic, bo odswiezalem strone nvidii, a nie z powiadomienia, ktore wskakuje z opoznieniem. Ja nie wem czy znioslbym szum, bo mogloby nastapic duze rozczarowanie po Liquidzie, ktorego uzywalem 2 lata. 

gonisz za 14k z pocałowaniem ręki  . . . masz na liq jak wjedzie na stronie msi.

Dymasz Freda albo . . .

Stan portfela nie ma znaczenia, zaraz obrońcy świata potępią takie praktyki, ale świat tak działa, kwestia dostosowania.

Edytowane przez zozolek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Umpero napisał(a):

Taa wjedzie... jak świnia niebo zobaczy

to mój tekst !

zobaczy szybciej te liq na stornie msi niż pipa swojego ansusa :E

Przypominam, że tydzien dwa temu jak swykle salwy śmiechu - że 5090 za 10k nie kupisz w tym roku ...

Edytowane przez zozolek
  • Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, Umpero napisał(a):

Taa wjedzie... jak świnia niebo zobaczy

Liquid od MSI nie licząc stronki MSI :E to akurat w przeciwieństwie do Astrala widmo wchodzi na sklepy. 

Dzisiaj nawet był w Mindfactory czy Caseking u somsiadów do kupienia :E A Astral to dalej karta widmo :E

Opublikowano (edytowane)

Mi się udało z 5080 FE, ale na drugim rzucie, godzinę później. Za pierwszym wpisałem dane, kręciło, ustawiłem metodę dostawy, kręciło, ale najdłużej naczekałem się przy płatności - ostatecznie komunikat "Nie można zapisać informacji o zamówieniu. Sprawdź dane wejściowe". Na drugim rzucie wszystko chodziło sprawniej, wybrałem pobranie i udało się. Polowałem też na Asusa Prime OC, ale to będzie chyba lepszy wybór? Teoretycznie FE bardziej się grzeje i może gorzej kręci? FE ma komorę parową? Mam małą obudowę, więc i ograniczony wybór :)

d7bd1bda-5c4d-45b1-b9e6-d1babf2d2bec.jpg

Edytowane przez Danio
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, RtxOn napisał(a):

Matematyka sie klania.

4090 sprzedalem za 7500, 5080 kupilem za 7k.

Po dwoch latach sperzedam za 3,5k 

Razem wydalem na zajebiste karty 3000zl w 4,5r.

Teraz wy co kupiliscie za 14k 5090 to za dwa lata za 6k maks. Nikt nie kupi 600w I do tego ze zla renoma (wtyczki,ropy itp) za wiecej. Wybijcie sobie z glowy.

Strata 8k w 2 lata

4090 za 2 lata to beda prawie 6 letnie karty z trzeszczacymi wentylatorami, lozyskami, termipadami, zakurzone w brud. Nikt nie kupi tego za wiecej Jak 2k. Strata 9k w 4 lata.

I kto jest debesciak? 

Zemna mysleliscie ze wygracie. Ktos chce wygrac z matematyka? 

Dziekuje posprzatane.

Twierdzisz, że na 4090 w 4 lata strata 9k przy odsprzedaży za 2k, czyli kupowałeś  za 11k/

to teraz jak go sprzedałeś za 7,5k już straciłeś 3,5k i wymieniłeś go za te pieniądze na słabszą kartę  %-)

Kto ci da więcej za 5080 bez gwarancji skoro wydajniejsze 4090 też bez gwarancji będą chodzić po 2k? :smiech:

podsumowując

na 4090 straciłeś 3,5k

na 5080 stracisz w najlepszym razie 5k jak go sprzedasz w cenie 4090

czyli jesteś w plecy 8,5k a przez 2 lata będziesz miał mniej wydajną kartę :smiech:

i to, pod warunkiem że  kręcony 5080 pod korek byle się zbliżyć do wylajtowanego 4090 nie padnie po 2,5 roku xD

Godzinę temu, muszka napisał(a):

1500RPM jak chciałeś, więcej nie idzie bo mi furmarka maxuje monitor na 165 FPSów :E

Zrzutekranu(13).png.a14200ed66dc21a1b24d2000a9d5a603.png

Jak blokuje na 165? Wyłącz vsync, przecież karta obciążona w 72%, tdp na 87% i już ma 65'C ?

Opublikowano
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

czyli jesteś w plecy 8,5k a przez 2 lata będziesz miał mniej wydajną kartę

Niektorzy powinni wrocic do szkoly :lol2: Sprzedac 4090 i kupic 5080 to trzeba byc niezle odklejonym :Crash:

• Sad 1
Opublikowano
4 godziny temu, Necronom napisał(a):

Życzę wam naprawdę, żebyście coś ugrali, bo to z dobrem dla wszystkich. Ale póki co to wy jesteście poszkodowanymi z niewiadomą. Może nie wypada, ale pasuje ucz się na błędach, ale cudzych.

4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja jak ja, ale jak ktoś sprzedał 4090 i kupił Astrala w X-kom, to poziom wkurwu musi być ekstremalny...

U mnie cała złość wynika bardziej z praktyk sklepu, niż z braku karty. Nie nawidzę takich akcji.

Ale jakich praktyk? Co ma sklep wysłać jeśli nie ma kart? Każda normalna osoba już by dawno anulowała zamówienie i wnioskowała o zwrot kasy i to z dwóch powodów:

1. Brak kart

2. Wszystkie ujawnione już problemy z kartami a co jeszcze wyjdzie to kto wie.

• Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, Danio napisał(a):

Mi się udało z 5080 FE, ale na drugim rzucie, godzinę później. Za pierwszym wpisałem dane, kręciło, ustawiłem metodę dostawy, kręciło, ale najdłużej naczekałem się przy płatności - ostatecznie komunikat "Nie można zapisać informacji o zamówieniu. Sprawdź dane wejściowe". Na drugim rzucie wszystko chodziło sprawniej, wybrałem pobranie i udało się. Polowałem też na Asusa Prime OC, ale to będzie chyba lepszy wybór? Teoretycznie FE bardziej się grzeje i może gorzej kręci? FE ma komorę parową? Mam małą obudowę, więc i ograniczony wybór :)

d7bd1bda-5c4d-45b1-b9e6-d1babf2d2bec.jpg

Jak? Gdzie?

Opublikowano

Jaka jest różnica między https://www.x-kom.pl/p/1310603-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5080-ventus-3x-oc-16gb-gddr7-dlss4.html a https://www.x-kom.pl/p/1309176-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5080-ventus-3x-oc-plus-16gb-gddr7-dlss4.html ? Mam ten drugi model plusowy, może lepszy od tego pierwszego ;)

Opublikowano
4 godziny temu, RtxOn napisał(a):

Matematyka sie klania.

4090 sprzedalem za 7500, 5080 kupilem za 7k.

Po dwoch latach sperzedam za 3,5k 

Razem wydalem na zajebiste karty 3000zl w 4,5r.

Coś chyba jednak nie pykło z tą matematyką. Nie podałeś ile dałeś za 4090