Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@darekz każdy patrzy ze swojej strony. Tak jak napisałeś 4090 to kawał mega dobrego GPU. Ja ma Twoim miejscu bym jej nie zmieniał na 5080 - jeśli już to tylko 5090. Dopłata 5000 zł może rzeczywiście boleć w tej chwili. Pomyśl może o ratach, wtedy nie jest to aż tak mocno odczuwalne.

PS: Testy RTX 5070 będą dostępne 4 marca ? Z tego co obserwuje karta ma być wydajniejsza od 4070 Ti, jednak czy równie szybka jak 4070 Ti Super?

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Brolly napisał(a):

OC masz na myśli normalnie suwaki w afterburnerze (albo czymś innym?) bez kombinacji z napięciem itd?

Tak normalnie suwakami w AB. Limit mocy na max. W przypadku Vanguarda jest to 350W, pamieci + 375MHz (3000MT/s). Jest to max jaki mozesz ustawic na pamieciach, bo jest block, i bawisz sie tylko suwakiem od GPU do stabilnego max bez ruszania napiecia. Mozesz tez sie bawic curve i napieciami jak chcesz.

Screenshot_20250302_134658_Chrome.thumb.jpg.01a66c8f4663bb23f684f42759ad1f16.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
48 minut temu, Brolly napisał(a):

OC masz na myśli normalnie suwaki w afterburnerze (albo czymś innym?) bez kombinacji z napięciem itd?

Kilka prostych kroków. W afterburner ustawiłem power limit na 116% czyli 350W, pamięci +2000mhz i rdzeń +360-370mhz. W ten sposób ten ostatni robi te 3200mhz. Karta nadal cicha i chłodna w gierkach - okolice 60 stopni na rdzeniu i pamięciach przy niecałych 1100 obrotów na wentylatorach. Cewki ciche. Ogólnie brakuje mniej więcej 5% wydajności do stockowej 5080'ki. 

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie gotuję się to tam? 

Niby dlaczego? Wcześniej miałem RTX 3080 TUF OC i w spoczynku było około 28 stopni, w benchmarkach/grach około 65 stopni. Aktualnie w spoczynku 33-35 stopni, w benchmarkach/grach nie było więcej niż 65-66 stopni (po podkręceniu, ale muszę do tego usiąść). Procesor to AMD 5900X, ale może po ponad 4 latach zdecyduję się na zmianę całego komputera, w tym na AMD 9950X3D. Arctic Liquid Freezer II 240 też daje radę :)

Opublikowano
26 minut temu, RtxOn napisał(a):

Jak nie grasz w 4K to ją opchnij. Nie chcesz 5090 to kup 5080 i 2,5k zostaje w kieszeni a po OC nie odczujesz różnicy zbytnio. Pisze na swoim przykładzie. Gram w 3440x144p w 120hz. Wszystko śmiga elegancko. Zrobiłem sobie playlistę na najbliższe 8 miesięcy. Każda gra np kingston come 2 czy ac shadow, pójdzie mi na 120fps na luzie. Delta forte, black ops 6 również latają. Różnicy nie odczujesz. Za to 2,5k już tak. Zależy jakie masz potrzeby. Musisz sam określić. Ja Ci dałem klucz według którego ja bym zrobił.

No właśnie od kilku lat gram tylko w 4K, więc 5080 siłą rzeczy nie mogę wziąć pod uwagę...

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, AvengerGT napisał(a):

Ogólnie brakuje mniej więcej 5% wydajności do stockowej 5080'ki.

w 3dmarku czy grach ? w takim steel nomad do stockowej 5080 brakuje 15% więc sporo

Edytowane przez Tornado3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, darekz napisał(a):

Mam kupca jej za 9000 zł., w sumie już ją kupił i zapłacił na allegro.

Po oplaceniu prowizji allegro wyjdzie Ci ponad 8.5k. To bardzo dobry deal. Ja sprzedawalem 3 tygodnie temu z 8.4k to na czysto mi wyszlo 8k.

Zakladajac, ze zyszkasz te 35%+MFG to naprawde ma to sens jak dostaniesz cos do tych 12K. Ja juz upolowalem za 12k 5090 Trio z Amazona, ale czulem niedosyt i anulowalem. Dalej poluje i nie zaluje ani przez chwile, ze sprzedalem 4090. Ogrywam teraz zalegle exy na PS5 pro.

A jak wspomnial @Zachy. Mozesz polowac na 5090 FE to wtedy doplata symboliczna. Maja byc kolejne wieksze rzuty. Tez nie wykluczam FE bo strasznie mi sie podoba, jest zgrabna i ma ciekly metal. Zrobi sie UV i bedzie znosnie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
10 minut temu, cruzier napisał(a):

PS: Testy RTX 5070 będą dostępne 4 marca ? Z tego co obserwuje karta ma być wydajniejsza od 4070 Ti, jednak czy równie szybka jak 4070 Ti Super?

Tak, 4 marca schodzi embargo na 5070, 5 marca na RX 9070.
Z tego co już któreś źródło analizuje to w 5070 powinno być +/-3% różnicy wydajności względem 4070 Super.
Chyba najgorzej wypadająca GPU z tej serii jak dotąd. Jedynie pocieszające jest, że 5070 są teoretycznie pozbawione problemu z brakującymi ROPami.
Raczej nowe radeony będą dużo ciekawszą alternatywą.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

w 3dmarku czy grach ? w takim steel nomad do stockowej 5080 brakuje 15% więc sporo

W grach. Widziałem właśnie, że w takim steel nomad jest większa różnica. 

Opublikowano
6 minut temu, AvengerGT napisał(a):

W grach. Widziałem właśnie, że w takim steel nomad jest większa różnica. 

w grach zawsze będzie mniejsza różnica, bo dochodzi zależność od CPU. Wtedy test 4K pokaże realną różnicę a sądzę, że do tej rozdziałki nie porównywałeś

Opublikowano
23 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Z tego co już któreś źródło analizuje to w 5070 powinno być +/-3% różnicy wydajności względem 4070 Super.

Skoro rtx 5070 Ti to wydajność rtx 4080 więc obstawiam, że 5070 będzie tak przycięta aby wydajność była w okolicach 4070 Ti lub nawet ją przeganiać podgryzając 4070Ti super. 

Gdyby miała te 16GB vram to nawet było by spoko a tak to trochę meh

Opublikowano
42 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Tak normalnie suwakami w AB. Limit mocy na max. W przypadku Vanguarda jest to 350W, pamieci + 375MHz (3000MT/s). Jest to max jaki mozesz ustawic na pamieciach, bo jest block, i bawisz sie tylko suwakiem od GPU do stabilnego max bez ruszania napiecia. Mozesz tez sie bawic curve i napieciami jak chcesz.

Screenshot_20250302_134658_Chrome.thumb.jpg.01a66c8f4663bb23f684f42759ad1f16.jpg

Na 4070TI OC jest 73.3 fps, jakby podnieść PL do 115% to moze 76-77FPS. Ale kultura pracy jest tego nie warta. Przy 100%PL karta ma 63C i obroty  1100RPM. 

Dlatego ten PL dla takiego Vanguard jak najbardziej ok, ale dla takiego Ventusa to raczej odpada...

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Info z TPU

Moze  to i dobrze, mniej tracenia czasu na pilowanie kazdego MHz :lol2: Raz klikasz w max i po sprawie. Tylko to jest na 5070ti czy na kazdej karcie??

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
38 minut temu, darekz napisał(a):

No właśnie od kilku lat gram tylko w 4K, więc 5080 siłą rzeczy nie mogę wziąć pod uwagę...

No to niestety tylko 5090. 4090 jest do 4K za słaba. 5090 na pół roku powinna starczyć a potem znowu przesiadka na 1440p. Wiem, miałem, grałem. 4K nie dogonisz. Więc albo 4090 i 1440p albo 15k na 5090 i zabawy na całe pół roku. Tak wygląda życie a życie czyli gry to nie steel nomad jak tu kolegom się wydaje. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Po oplaceniu prowizji allegro wyjdzie Ci ponad 8.5k. To bardzo dobry deal. Ja sprzedawalem 3 tygodnie temu z 8.4k to na czysto mi wyszlo 8k.

Zakladajac, ze zyszkasz te 35%+MFG to naprawde ma to sens jak dostaniesz cos do tych 12K. Ja juz upolowalem za 12k 5090 Trio z Amazona, ale czulem niedosyt i anulowalem. Dalej poluje i nie zaluje ani przez chwile, ze sprzedalem 4090. Ogrywam teraz zalegle exy na PS5 pro.

A jak wspomnial @Zachy. Mozesz polowac na 5090 FE to wtedy doplata symboliczna. Maja byc kolejne wieksze rzuty. Tez nie wykluczam FE bo strasznie mi sie podoba, jest zgrabna i ma ciekly metal. Zrobi sie UV i bedzie znosnie.

222,40 zl. wyszło prowizji. Sprzedawałem na "normalnym" allegro, tam te prowizję są niższe.

To, że udało się sprzedać w takiej kwocie, jest z całą pewnością na plus, natomiast niepodważalny minus to zakup 5090 w cenie 14k na już.

Mam na przetrwanie 3050 8gb, więc będę czekał.

Też mi pasuje FE, ale na każdym kroku zbyt wiele znaków zapytania sie pojawia jeżeli chodzi o dostępność. 

Również mam ten TRIO, ale to jest czekania jeszcze miesiąc plus warunki gwarancji z amazon mi nie siadają, więc pewnie jeszcze dziś to anuluje. Desperackie kroki są najgorsze, a mój wiek już nie pozwala na takie ruchy i staram się ich unikać. 

Podsumowując, faktycznie lepszym wyborem jest ją sprzedać, choć do 4090 mam ogromny sentyment...

Edytowane przez darekz
Opublikowano
26 minut temu, Tornado3 napisał(a):

w grach zawsze będzie mniejsza różnica, bo dochodzi zależność od CPU. Wtedy test 4K pokaże realną różnicę a sądzę, że do tej rozdziałki nie porównywałeś

Brałem te mniej więcej 5% jako ogół i mix wszystkich rozdziałek. W 4k faktycznie będzie podchodziło do tych 7% jak np w tym materiale 

Kanał legitny, nie jak te z dziesiątkami wyssanych z palca wyników. Zresztą, pamięć i szyna jest taka sama. Ilość rop i tmu nie jest jakąś przepaścią więc wiadomo, że całkiem niezłe podgonienie zegarami da tego 10% boosta i wyraźne skrócenie dystansu do stockowej 5080'ki.