Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No jak zamierzasz jeszcze testowac to jacha, ze czekam. Ale juz snuje plany nad windforcem oc, tylko cholera jasna nigdzie nie ma recenzji tego smierdziela.

Windforce od wielu wielu lat to jedne z najgłośniejszych kart. Czemu chcesz sobie to robić? Ostatni cichy windforce to chyba był gtx750Ti.

Opublikowano
4 godziny temu, VRman napisał(a):

Jakie perf/$ stoi w miejscu jak 4070S ma taką samą wydajność a było po 2700 normalnie do dostania, ze średnio promkami na 2600 i normalną ceną na 2800-2900 za używalny model.

Jest ruch. Do tyłu.

Patrzę na swoje wrzutki na pepperze:
PNY NVIDIA GEFORCE 4070 SUPER Verto (11 listopad 2024): 2454zł
PNY GeForce RTX 4070 SUPER 12GB XLR8 Gaming Verto Triple Fan OC (12 października 2024): 2620zł
PNY Nvidia Geforce 4070 SUPER Verto OC Dual Fan 12GB (8 października 2024): 2436zł
Inno3D GeForce RTX 4070 Super Twin X2 (13 października 2024): 2507zł
Inno3D Nvidia GeForce RTX 4070 Super Twin X2 (5 października 2024): 2477zł
Asus Nvidia GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual EVO OC (22 września 2024): 2558zł
PNY Nvidia GeForce RTX 4070 SUPER 12GB XLR8 Gaming Verto Triple Fan OC (2 października 2024): 2590zł

Teraz najtańszy dostępny nowy 4070S na ceneo 3532zł, na allegro 3300zł (jedna sztuka, dalej 3724zł+)

Jednak zakup prawie rok temu 4070S to była dobra decyzja, tym bardziej za 2570zł.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad wyborem - oczywiście jak już trochę ceny 5080 ostygną i poprawi się dostępność:

Gigabyte GeForce RTX 5080 AORUS Master
czy
MSI GeForce RTX 5080 Suprim SOC?

Atuty Suprim:
- lepsze chłodzenie, temperatury, niższy pobór, mniejszy hałas (zakładam, że cewki będą w miarę ok)

Atuty AORUS Master:
- lepsze osiągi bazowe, wyższy zegar, lepszy potencjał OC, mniejsze ryzyko cewek

Dobrze rozumiem, patrząc na dostępne recenzje, że kultura pracy = Suprim, a osiągi Aorus? Co byście wybrali z tych dwóch?

PS: Astral odpada bo cena z kosmosu będzie jeszcze długo.

Edytowane przez ffallen
Opublikowano
18 minut temu, ffallen napisał(a):

Zastanawiam się nad wyborem - oczywiście jak już trochę ceny 5080 ostygną i poprawi się dostępność:

Gigabyte GeForce RTX 5080 AORUS Master
czy
MSI GeForce RTX 5080 Suprim SOC?

Atuty Suprim:
- lepsze chłodzenie, temperatury, niższy pobór, mniejszy hałas (zakładam, że cewki będą w miarę ok)

Atuty AORUS Master:
- lepsze osiągi bazowe, wyższy zegar, lepszy potencjał OC, mniejsze ryzyko cewek

Dobrze rozumiem, patrząc na dostępne recenzje, że kultura pracy = Suprim, a osiągi Aorus? Co byście wybrali z tych dwóch?

PS: Astral odpada bo cena z kosmosu będzie jeszcze długo.

Aorus master bez dwóch zdań, Gigabyte nigdy mnie nie zawiódł i według hardware unboxed jest najlepszą 5090

Suprim ma niesamowitą kulturę pracy ale strasznie piszczące cewki

Opublikowano
25 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

PSU: Be quiet! Dark Power PRO 12 1200W   może to jednak klucz do sukcesu :D :D :D

Z opiniami na temat cewek i różnym wyczuleniem ludzi na takie dźwięki bardzo różnie bywa. Już nie raz słyszałem jak ktoś mówił, że nic nie słyszy, albo ledwo słyszalne, a ja słyszałem wyraźnie. Tak jak słynne terkotanie wentyli w niektórych Palitach i Gainwardach. Jeden jakby nie przeczytał o tym w necie to by nie zwrócił uwagi, ktoś inny z miejsca odeśle kartę na zwrot. Równie dobrze u kolegi ten Astral może się zachowywać podobnie jak Twój, tylko Ty chcesz go oddać, a dla niego jest ledwo słyszalny.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

@Smalec

Moze AI by mogło ułożyć jakas fajna piosenke z dźwiękami świerszczy o Asusie i ich kartach ? :E

Nie za bardzo siedzę w AI, tłukę ręcznie memy i gify, staromodny jestem :witojcie2:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Meuron napisał(a):

Buda wymieniona, kable sie juz mieszcza :D

blyatiful.png

Widzę że buda w tej wersji coś koło 1k :E bez drewienka 750.

@Smalec

Mam nadzieje że jutro gotowy z robieniem memów na testy 9070XT i 5070? :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

Lecę scrollując kilka podstron i widzę mema z kablami. Piszę "Smalec, przesuń się, kolega dzisiaj siada na tronie Władcy Memów"

no.. 

długo nie posiedział. 
Smalca mem jest nawet lepszy, choć mogę być nieobiektywny jak się bardziej zastanowić - zawsze lubiłem świerszczyki

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ryba napisał(a):

@Marcusfff Przyklad bez sensu, widziales kiedys zeby ktos lambo modowal pod ekonomie (Undervolting) i wyciszal tlumik (cewki), czy raczej w druga strone i dorzuca sie do pieca? :E

Tłumik nie, ale znam kilku ludzi, którzy dodatkowo wykładali samochód matami i/lub pruli premium audio w baaardzo drogich samochodach. O zabezpieczaniu folią PPF nie wspomnę, bo to ludzie nawet na Fiesty nakładają. To jak? BMW w ósemce nie potrafi zrobić dobrego audio i trwałego lakieru? Dobra... dyskusja zmierza do nikąd. EOT

Edytowane przez Marcusfff
Opublikowano
2 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Premiera 5070 taka jak się spodziewałem...

200 (1).gif

To zobaczysz co będzie jutro. Cena niektórych modeli zbliży się do MSRP 5070ti, ludzie wykupią, a scalperzy wystawią na OLX.
Wszystko mowa o tych 5 sztukach na całą polskę :hihot: