Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Do dwóch razy sztuka ;)

Ktoś pomoże wybrać lub choćby polecić/odradzić?

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti OC - 1220€
Zotac Gaming GeForce RTX 5070 Ti AMP Extreme Infinity - 1129€

Do tego MSI 850 lub 1000W (który model? czy Corsair RM1000X ATX 3.1 ?

Edytowane przez VRman
Opublikowano
8 minut temu, easye napisał(a):

Panowie zrobiłem undervolting karty graficznej, podobnie jak procka dla uzyskaniu po prostu lepszych temperatur i kultury pracy, ale w sieci trafiam na 2 metody:

1 to podnoszenie całego wykresu na całym dostępie napięć jak w tym filmie:

2 sposób to podniesienie krzywej tylko od jakiejś wartości gdzie karta się nudzi, np od 800 mV do 900 mV

Może ktoś zjadł już na tym zęby i wyjaśni który sposób jest tak naprawdę prawidłowy i dlaczego.

Przecież TechmaniacHD w swoim filmie wyjaśnił różnice.

12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo No szukam Astrala cichego :)

oszala%C5%82-oszalal.gif

:hihot:

• Haha 4
Opublikowano
14 minut temu, sovas napisał(a):

Po co zmieniać zachowanie karty w idle i podnosić jej zegar. Nie ma sensu całej krzywej dźwigać.

No ja też nie rozumiem, dlaczego w filmie mówi o tym, ze to jest kluczowe do poprawnego UV, ale może po prostu zapytam w komentarzu na YT ^^

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Przecież TechmaniacHD w swoim filmie wyjaśnił różnice.

No właśnie nie do końca, wskazuje, że ważne by podnieść wszystkie zegary (całą krzywą) ale nie tłumaczy akurat, dlaczego wszystkie?

Nie rozumiem po co podnosić zegary, gdy jest w stanie spoczynku i pracuje na 700hz? Jezeli zrobię UV i przy 2900Mhz działą stabilnie to i w stanie spoczynku przy 500 będzie działać. Grając i tak trzyma jeden zegar praktycznie - ten najwyzszy.

Edytowane przez easye
Opublikowano
5 minut temu, Yedi napisał(a):

Tu poniżej to jest chociaz fizyczny kawał sprzęta

Ma tryb polpasywny ?? Jak cewki ??  To jest jeden z modeli, ktory wejdzie mi do budy.

1 minutę temu, easye napisał(a):

Nie rozumiem po co podnosić zegary karty, gdy jest w stanie spoczynku.

Tyt filmu pieknie brzmi na kliki ;) Kazdy robil to zle, a on jedyny dobrze :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, easye napisał(a):

No właśnie nie do końca, wskazuje, że ważne by podnieść wszystkie zegary (całą krzywą) ale nie tłumaczy akurat, dlaczego wszystkie?

Nie rozumiem po co podnosić zegary, gdy jest w stanie spoczynku i pracuje na 700hz? Jezeli zrobię UV i przy 2900Mhz działą stabilnie to i w stanie spoczynku przy 500 będzie działać. Grając i tak trzyma jeden zegar praktycznie - ten najwyzszy.

No jak nie tłumaczy, mówi ze jeśli podniesiesz cala krzywa starym sposobem to robisz OverVolting a nie UnderVolting :D

A sorry on to mówi w drugim filmie, o tutaj:

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@easye jak robiłem starymi metodami, które działały u mnie na 4090 idealnie, to w przypadku 5090 zupełnie się nie sprawdziły. 

Wczoraj ustawiłem wartości (takie same w plusie) dla KAŻDEGO punktu krzywej do żadnej wartości napięcia i jest zajebiscie. Finalnie leci @0.955V 2870-2890MHz.

@DżonyBi GRATULACJE 😀😀😀

Będziesz mega zadowolony 👌 Gdzie wyrwałeś? Jak będziesz montował? 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

GRATULACJE 😀😀😀

Będziesz mega zadowolony 👌 Gdzie wyrwałeś? Jak będziesz montował

Dzięki, Morele za 13299. Zamowienie odstapil mi uzytkownik Discorda. GPU na riserze, a chlodnica na froncie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Elegancko. Cena sztos 👌 Tyle że jak zrobisz to na intake'u to będzie Ci odczuwalnie grzało bebechy. Standardowe wentyle czy wlatuje jakiś push-pull? 

EDIT: widzę że masz Eclipse 500A więc będzie walka z wężami. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, sovas napisał(a):

A to przed chwilą było na morele za tyle też, w sensie LC wersja.

Byla, a wez to kup. Wszedlem zaraz po powiadomieniu i lipa. Na szczescie nie musze juz sie tym martwic.

11 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Elegancko. Cena sztos 👌 Tyle że jak zrobisz to na intake'u to będzie Ci odczuwalnie grzało bebechy. Standardowe wentyle czy wlatuje jakiś push-pull? 

EDIT: widzę że masz Eclipse 500A więc będzie walka z wężami. 

Dam jakos rade. Z Liquidem 4090 wygladalo to tak. Chlodnica na out.

Screenshot_20250318_115151_Allegro.thumb.jpg.7fa6dcdb9ec958ba85c9c6d4228d94f5.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Na szczescie nie musze juz sie tym martwic.

Nie mów hop przed sprawdzeniem. Zaraz wyjce się odezwą i będziesz zwracał albo handlował ;D

• Haha 2