Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

Ale ja sie od Ciebie niczego nie nauczylem. :)

Różnimy sie tym, ze ja coś testuje fizycznie, a Ty często teoretyzujesz i bywa, że nie trafiasz z tym co Ci się głównie wydaje.

Tak czy siak poczytać można. :D

nauczyłeś z tym że juz zapomniałeś ;/ przecież wczesniej testowaliscie stabilnosc w cinebenchu dopółki wam nie powiedziałem ze i z -55 u mnie działało itp po prostu Ty cos czytasz uczysz sie tego potem to asymilujesz i uwazasz za swoje :) tak samo z 0.9V tez powiedziałem sovasowi o tym (on miał pierwszy 5090) o tym jak moje karty działały na 0.9V w desktopie i na 0.7V w lapku gdzie OC poszlo z normalnego 150~ na 375. Itp uczysz sie nawet o tym nie wiedzac :) 

Teoretyzuje oczywiscie. Np teoretyzowałem o cenie 4090 zakładajac ze 5080 bedzie szybsze albo porównywalne. 4080tki chodziły po 3600-4000 po premierze bardzo udanej RTXow 5000 ceny 4080/4080S osiągnęły pułap 50% wyższy niz wczesniej tak dobra to była premiera, no ale coz poradzic. 4090 okazała sie karta rarytasem, która nie podzieliła historii 3090/3090Ti po premierze i tak juz przycietych mocno RTXow 4000. RTXy 5000 są tak bardzo poobcinane, że nawet po prostu szkoda ciagnac ten temat. Trzeba trzymac kciuki za AMD i Intela, bez konkurencji bedzie to tak niestety wygladac.

Opublikowano (edytowane)

Tylko ja tak mam, że śmiać mi się chcę z przedstawiania danych pod kliknięcia, lajki, suby i komentarze? ;)

GTA V
NVIDIA 140 fps

AMD 100 fps

AMD jest 29% wolniejsze od Nvidia
Nvidia jest 40% szybsza od AMD

Na filmiku mówimy o 29%

image.thumb.png.d4f7b0c66d23e17a1ace988d3d809e9e.png

Rocket league

Nvidia 543 fps

AMD 765 fps

Nvidia jest o 30% wolniejsza od AMD
AMD jest o 41% szybsze od Nvidia

Na filmiku mówimy o 41%

image.thumb.png.770b222a15e4e6a8ff8bf7c53fae906c.png

Potem największa beka że biorą razem slowery i fastery i liczą średnią xD :E

Edytowane przez wallec
  • Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To weź mi powiedz, kim ja jestem, skoro TUF mi się nie podoba, a Astral tak, mimo iż obie to Asus?

W sumie źle się wyraziłem, z wyglądem chodziło mi konkretnie o cytowany model Astral LC (a porównałem do Suprima zwykłego, bez LC). Brzydkie, niewygodne, ale drogie i jest hype "muszę mieć Astral".
Kim jesteś? Nie wiem, z tego co pamiętam to pozbyłeś się zwykłego Astrala, bo grał jak w ciepłe letnie wieczorki cała łąka więc w sumie napisałem prawdę. Hype jest na Astrale, a to pod względem kultury pracy jedne z gorszych wyborów (overall, wiadomo, że wyjątek potwierdza regułę, a reguła jest taka, że ćwierkają aż miło).

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DarkeVo napisał(a):

@MarcoSimone zotac już siedzi🤭

20250320_181329.jpg

Też 5080? Daj znać jak u Ciebie z cewkami, u mnie słychać, ale kurde całościowo daje radę. Teraz się bawię z UV i coś rzeźbię na razie przy 0,9V +500. Jednak szczerze mówiąc chłodzenie trzyma karciochę poniżej 70'C przy lekkim szumie i "tradycyjne" OC przy 100% PL +400 na rdzeniu i +500 na pamięciach (bezpiecznie) samo w sobie wymiata na razie :D

Edytowane przez Quadro26
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, wallec napisał(a):

Tylko ja tak mam, że śmiać mi się chcę z przedstawiania danych pod kliknięcia, lajki, suby i komentarze? ;)

GTA V
NVIDIA 140 fps

AMD 100 fps

AMD jest 29% wolniejsze od Nvidia
Nvidia jest 40% szybsza od AMD

Na filmiku mówimy o 29%

image.thumb.png.d4f7b0c66d23e17a1ace988d3d809e9e.png

Rocket league

Nvidia 543 fps

AMD 765 fps

Nvidia jest o 30% wolniejsza od AMD
AMD jest o 41% szybsze od Nvidia

Na filmiku mówimy o 41%

image.thumb.png.770b222a15e4e6a8ff8bf7c53fae906c.png

Potem największa beka że biorą razem slowery i fastery i liczą średnią xD :E

Tak bo procenty inaczej sie układaja w zależnosci od bazy. 29 % wolniej 0.71*140=100 . 40% szybciej, bo 140% *100 =140. A jeżeli chodzi o układnie tego do ogólnego odczucia oglądacza youtube. To ma on poczucie jeżeli mówisz że cos jest szybsze, to że jest to dużo bardziej szybsze, masz takie wrażenie. Jeżeli mówisz że coś jest wolniejsze to z racji tego że % bedą niższe masz wrażenie że nie jest tak źle. Myślę, że ten zabieg jest troche cwany aczkolwiek taka mała manipulacja dla nieswiadomych pragnacych zakupic nowa karte. :) Słusznie zauwazyłeś

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Quadro26 napisał(a):

Też 5080?

5070ti i też coś próbuje rzeźbić z uv ale to pewnie trochę potrwa żeby było w pełni stabilne😅 cewki słyszę jak ucho przyłoze do karty także jak dla mnie git

Edytowane przez DarkeVo
Opublikowano
8 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

nauczyłeś z tym że juz zapomniałeś ;/ przecież wczesniej testowaliscie stabilnosc w cinebenchu dopółki wam nie powiedziałem ze i z -55 u mnie działało itp po prostu Ty cos czytasz uczysz sie tego potem to asymilujesz i uwazasz za swoje :) tak samo z 0.9V tez powiedziałem sovasowi o tym (on miał pierwszy 5090) o tym jak moje karty działały na 0.9V w desktopie i na 0.7V w lapku gdzie OC poszlo z normalnego 150~ na 375. Itp uczysz sie nawet o tym nie wiedzac

Jak 22 lata bawie sie w sprzet pc nigdy stabilnosci nie testowalem CB ;D

Graficzne karty tez podkrecam od czasow przynajmniej RivaTuner i AtiTrayTools, msi ab tez uzywalem jak powstawal :)

Nie przypominam sobie, zebym sie od Ciebie uczyl jak ich uzywac :wariat:

Mozliwe ze mnie z kims pomyliles :) i ze faktycznie tu ludzie nie znali podstaw oc

No hard feelings :salut::toast:

Jedno co tu, albo jeszcze na labie czy overclock net podpatrzylem to to, ze przy amd obecnych przy dzielniku 2:1 ram mozna z soc ponizej 1V zjechac, bo nie zwrocilem na to uwagi wczesniej :cool:

Opublikowano
8 godzin temu, Zachy napisał(a):

Jak 22 lata bawie sie w sprzet pc nigdy stabilnosci nie testowalem CB ;D

Graficzne karty tez podkrecam od czasow przynajmniej RivaTuner i AtiTrayTools, msi ab tez uzywalem jak powstawal :)

Nie przypominam sobie, zebym sie od Ciebie uczyl jak ich uzywac :wariat:

Mozliwe ze mnie z kims pomyliles :) i ze faktycznie tu ludzie nie znali podstaw oc

No hard feelings :salut::toast:

Jedno co tu, albo jeszcze na labie czy overclock net podpatrzylem to to, ze przy amd obecnych przy dzielniku 2:1 ram mozna z soc ponizej 1V zjechac, bo nie zwrocilem na to uwagi wczesniej :cool:

no dobra dobra, jezeli chodzi o SoC to nie kazdy rzeczywiscie o tym wiedzial, nawet buildzoid na poczatkowych video z 8000mhz dawał wysokie SoC.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

no dobra dobra, jezeli chodzi o SoC to nie kazdy rzeczywiscie o tym wiedzial, nawet buildzoid na poczatkowych video z 8000mhz dawał wysokie SoC.

Kto by w ogole pomyslal, dajesz wyzsze takty, a potrzebujesz mniej :D

to akurat fajne w x3d jest, ze tak nisko z soc mozna zjechac.

@IceMan

Gainward pod katem chlodzenia to taki niski sredniak.

Obojetnie ile by nie kosztowal, to niedosyt pozostanie,

zeby kupic cos lepszego.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

Kto by w ogole pomyslal, dajesz wyzsze takty, a potrzebujesz mniej :D

to akurat fajne w x3d jest, ze tak nisko z soc mozna zjechac.

@IceMan

Gainward pod katem chlodzenia to taki niski sredniak.

Obojetnie ile by nie kosztowal, to niedosyt pozostanie,

zeby kupic cos lepszego.

To nie tylko x3d, cała seria 7000 i 9000 w ten sposob działa, SoC jest napieciem odpowiadajacym za UCLK, UCLK leci 2000mhz wiec masz niższe napiecie, dla 1:1 leci 3000-3100 lub 3200Mhz wiec tutaj jakosc kontrolera jest dosc istotna poniewaz jest limit 1.3 :) 

Opublikowano (edytowane)

Ale ja o tym wiem, jak inaczej moglbym sie bawic w oc 7800x3d, 9800x3d i 9950x3d bez takiej podstawowej wiedzy :)

zreszta to ladnie  Buildzoid w swoich filmach odnosnie Ryzenow najnowszych pokazywal.

Czegolnie dobry pogladowo byl jeden - odnosnie mclk,uclk i fclk.

Moj blad ze zawezilem info ze x3d :D

Edytowane przez Zachy