Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety przy Ada Lovelace producenci zaszaleli z chlodeniami, ale ksiegowi poszli po rozum do glowy i juz nie wystarczy wziasc najtansza karte tak jak przy Ada, zeby miec relatywnie dobra lub czasem bardzo dobra kulture pracy.

U mnie na 1msc jest MSI Trio w yborze karty. Karty sa chlodne, ciche oraz na grubosc maja 50mm wiec w mojej budzie kartabedzie miala wiecej przestrzenie do zasysania powietrza.

17 minut temu, Nex1M napisał(a):

Oc plus ma 6 rurek cieplnych

Ooo to nie wiedzialem nawet :D 

Opublikowano (edytowane)

To ten Miętus OC rtx 5080 z Xkom.  Zeby było znosnie to max 1500-1800 RPM trzeba ustawic. Ale jak ktos ma komp na biurku kolo glowy, to nie jest karta dla niego. Ja mam pod biurkiem i jak mialem mietusa to po uv dopiero bylo git lub recznym ustawieniu krzywej. Jak dalem 35% przy max obciazeniu DLAA 2k Path tracing w Indiana pod 80C dobijal. 
Z moich doswiadczen 1500rpm musi byc ustawione czyli okolo 50% zeby sie w miare chlodzil i nie wyl

Edytowane przez Nex1M
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, ket_rab napisał(a):

@VSS widzę że podobny konfig. Port Royala porównałem z twoim:

https://www.3dmark.com/compare/pr/3327725/pr/3327966#

Fire Strike Extreme

https://www.3dmark.com/compare/fs/33120570/fs/33119919#

tez u ciebie wygląda na @360W kaganiec , w sumie to nie sprawdzałem możliwości aż do zawiasu sterownika, ale to i tak nie ma znaczenia bo odbicie od PL obniża zegar, przy małym obciążeniu jest około 3320 Mhz w piku,  ale Blok wodny robi robotę, szkoda tylko ze PCB i bloki takie male

CFG na przeczekanie,

czekam az MSI będzie wstanie dostarczyć Suprim 5090, na premierę moglem wybrać tylko Gaiming, pogrymasiłem i wziąłem najtańszą dostępną 5080, myślę ze taki stan rzeczy potrwa jeszcze kilka miesiecy

Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś z was RTX 5080 Ventus OC  lub OC Plus? Jestem ciekaw jak wasze wrazenia.
Od siebie dodam ze po przejsciu z wyjca rtx 4080 TUF (CEWKI tak sie darly ze z drugiego pokoju je bylo slychac xd) ventus dla mnie jest cicha karta (testowany rtx 5070 Ti Ventus OC Plus) 
A obecnego RTX 5070 Ti Windforce mam ustawiony tryb silent (1500rpm max przy obciazeniu), wykrecony +425 / 2000 memory i tak gram od kilku dni. 
Temperatury tak 70-75C, jest zimno wiec sobie troche ogrzewam pokoj :) Pozatym, 70C dla karty to zadna temperatura
Na ostrym UV temperatury oscyluja w granicach 60C przy stock wydajnosci. Ale po oc jest duzo klatek wiecej w moim przypadku. Srednio jak gram w 2k to jakies 14fps wiecej w grach

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

U mnie wychodzi, że stockowo AMP od Zotaca jest szybszy o 5% od FE 5080. Po ustawieniu OC na +400/+1650 wpada kolejne 11%. Nieźle się z tym można pobawić, gdyby nie te cewki byłby 10/10. 

Opublikowano
16 minut temu, Nex1M napisał(a):

Ma ktoś z was RTX 5080 Ventus OC  lub OC Plus? Jestem ciekaw jak wasze wrazenia.
Od siebie dodam ze po przejsciu z wyjca rtx 4080 TUF (CEWKI tak sie darly ze z drugiego pokoju je bylo slychac xd) ventus dla mnie jest cicha karta (testowany rtx 5070 Ti Ventus OC Plus) 
A obecnego RTX 5070 Ti Windforce mam ustawiony tryb silent (1500rpm max przy obciazeniu), wykrecony +425 / 2000 memory i tak gram od kilku dni. 
Temperatury tak 70-75C, jest zimno wiec sobie troche ogrzewam pokoj :) Pozatym, 70C dla karty to zadna temperatura
Na ostrym UV temperatury oscyluja w granicach 60C przy stock wydajnosci. Ale po oc jest duzo klatek wiecej w moim przypadku. Srednio jak gram w 2k to jakies 14fps wiecej w grach

Wklepałem sobie na sztywno +430MHz rdzeń, +2000MHz pamięć i ograniczyłem obroty wentylatorów na 1500RPM.
W rezultacie mam 70-74*C rdzeń, 76*C pamięci.

Można śmiało rzec w takim układzie, że Inno3d X3 i Gigabyte Windforce przynajmniej w przypadku RTX 5070ti to jedna chwała.
Jakby tak porównać karty ~MSRP to pewnie otrzymamy coś takiego:
MSI Shadow > MSI Inspire > MSI Ventus > Inno3d X3 = Gigabyte Windforce > Asus Prime

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

MSI Shadow > MSI Inspire > MSI Ventus > Inno3d X3 = Gigabyte Windforce > Asus Prime
No własnie i teraz pytanie gdzie w takim układzie jest ventus OC plus z 6 rurkami a gdzie OC tylko z 4ma  ciekawe czy jest gdzies na necie porownanie tych kart

Opublikowano

@Nex1M Drogą dedukcji MSI Shadow > MSI Inspire > MSI Ventus > MSI Ventus Plus > Inno3d X3 = Gigabyte Windforce > Asus Prime
Inno3d też ma 6 rurek z tego co pamiętam jak rozkładałem aby zarzucić termopad, ale Ventus Plus nadal ma lżejsze chłodzenie.
No raczej fizyki nie oszukamy.

Opublikowano

Co do zasilaczy - nie będzie terkotać jak nie będzie odpalać wiatraka. Dlatego niektórzy mają zasilacze 1500+ watów, bo nawet z 4090/5090 będzie działać pasywnie. Ja mam 1500 bo akurat była dobra okazja na nówkę za nieco ponad pół ceny sklepowej. U mnie to nie dla dźwięku bo i tak nie słyszę ani cewek ani wiatraków, chyba że są na 1000 RPM :E 

Opublikowano

@Nex1M Ja ciągle piszę o 5070ti gdzie nie ma Ventus Plus i Ventus OC Plus, jest tylko Ventus OC. Z tego co widzę na przykładzie 5080 to wersje "Ventus Plus" i "Ventus OC Plus" są 42g cięższe od "Ventus OC".
Nadal będzie różnica. Ktoś tu pisał niedawno o przesiadce z RTX 5080 MSI Ventus na Inno3d X3 i o znaczącej różnicy.

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie nie ma plus 5070Ti sam sie juz pogubilem :P czyli jak mi przyjdzie mietus to bedzie to samo co mialem tylko bardziej pradozerne. Moze nie bedzie tak zle :P Potrafie przymknac oko na kilkka rzeczy :P
Ciekawe czy za miesiac/dwa bedzie sie dalo kupic rtx 5080 z dobrym chlodzeniem do 6k. Nie widze sensu dokladac 1500zł tylko do lepszego chlodzenia, wole przeczekac na miętusie

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Z tego co kojarzę, to INSPIRE = VENTUS > SHADOW

Pod względem wagi na przykładzie 5070 Ti:

Inspire - 904 gramy 

Shadow - 994 gramy 

Ventus - 1073 gramy 

W przypadku 5080:

Inspire - 950 gramów 

Shadow - 1046 gramów 

Ventus - 1084 gramy 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Nex1M napisał(a):

Faktycznie nie ma plus 5070Ti sam sie juz pogubilem :P czyli jak mi przyjdzie mietus to bedzie to samo co mialem tylko bardziej pradozerne. Moze nie bedzie tak zle :P Potrafie przymknac oko na kilkka rzeczy :P
Ciekawe czy za miesiac/dwa bedzie sie dalo kupic rtx 5080 z dobrym chlodzeniem do 6k. Nie widze sensu dokladac 1500zł tylko do lepszego chlodzenia, wole przeczekac na miętusie

Mój AMP był za 6199 w neonecie + jakiś tam bon na zakupy, gdzie według TechPowerUp ta karta ma msrp na poziomie 1250$. Widać Ventusy za 5199 w xkomie przez dłuższy czas. W każdym sklepie się pojawiają 5080. Zaraz odwilż cenowa ;)

Edytowane przez Quadro26
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Astral spakowany do oddania. Jak się uda i coś się pojawi, to zrobię jeszcze jedną próbę. Jak znowu będzie to samo, to czuję, że będzie powrót do konsol. Ku*, karty po milion monet i bzyczą.

Mnie tylko zastanawia, ilu z tych co tu pisze o braku cewek w Atral, faktycznie ich nie ma :) Bo po 2 Astral i 1 TUF, śmiem wątpić, że te karty nie bzyczą, a bardziej, że używacie kompów w warunkach które je po prostu trochę zagłuszają. Wystarczy, że uchylę okno i już je słychać mniej, bo jest dzwięk tła z zewnątrz.

Ja zainwestowałem w słuchawki do komputera z ANC, mocno polecam, szczególnie przy Blackwellu :rudolf: