Kadajo 7 396 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Może to kwestia bloku wodnego, bo to kawal żelastwa, który przykrywa cala kartę.
Fenrir_14 825 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Może być, generalnie chyba wszystko jest tam bardziej podociskane 😀
Nequrix 4 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Odnośnie cewek, wszystko zależy od naszych uszu wieku oraz to w ilu Hz piszczą. Dla jednych piszczenie będzie większe z względu na młody wiek a inna osoba może nie usłyszeć nic. 2
sideband 1 768 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 14 minut temu, Kadajo napisał(a): Może to kwestia bloku wodnego, bo to kawal żelastwa, który przykrywa cala kartę. Jeżeli karta ma problem z cewkami to z blokiem będzie tylko gorzej
Kadajo 7 396 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 8 minut temu, Nequrix napisał(a): Odnośnie cewek, wszystko zależy od naszych uszu wieku oraz to w ilu Hz piszczą. Dla jednych piszczenie będzie większe z względu na młody wiek a inna osoba może nie usłyszeć nic. No na pewno usłyszmy test gdzie dźwięk jest kompresowany i odcinany powyżej 15khz 6 minut temu, sideband napisał(a): Jeżeli karta ma problem z cewkami to z blokiem będzie tylko gorzej No tez mi się tak wydaje, to nie wiem skąd oni biorą te info ze LC nie mają problemu Ma ktoś zdjęcia PCB wersji LC i normalnej, one się czymś różnią w budowie ? Msi: Suprim LC Identyczne PCB, wątpię ze w przypadku Asusa będzie inaczej.
sideband 1 768 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Kwestia sztuki ma osób narzeka na cewki po wrzucenia bloku na kartę. Tło jest cichsze to i cewki bardziej słychać. Dodatkowo sam blok może powodować, że cewki bardziej słychać. Tylko zabawa z termopadami lub kitem na cewkach może nieco poprawić sytuacje. Przykładowo u mnie na 5090 w idle nawet przy 240Hz totalna cisza od karty, ale zasilacz coś tam popiskuje jak się przyłoży ucho. Każda karta gra cewkami przy kosmicznej ilości klatek nawet przy niewielkim obciążeniu tylko wtedy mam pisk, a przy mniej ilości klatek cewki nie piszczą tylko terkotają/brzęczą.
RTX4090 358 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Epizod nr 2138 Piszczących cewek ... Zamiast się cieszyć z karty (i żę na taką kartę stać człowieka) to jest poszukiwanie problemów. Jak w telenoweli 1 3
Kadajo 7 396 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 2 minuty temu, sideband napisał(a): Przykładowo u mnie na 5090 w idle nawet przy 240Hz totalna cisza od karty, ale zasilacz coś tam popiskuje jak się przyłoży ucho. Każda karta gra cewkami przy kosmicznej ilości klatek nawet przy niewielkim obciążeniu tylko wtedy mam pisk, a przy mniej ilości klatek cewki nie piszczą tylko terkotają/brzęczą. No dokładnie ja tak samo to odbieram. Ale zawsze to słyszę mniej lub bardziej. Nigdy nie ma tak, że jest idealna cisza.
lukadd 2 901 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca (edytowane) Jak przeglądam zachodnie fora to też wersje LC czy od Asusa czy od MSI trafiają się z mocno grającymi cewkami. Też jest loteria. Czy mniejsza szansa w nich jest na głośno grające cewki to nie mam pojęcia. Edytowane 25 Marca przez lukadd
Fenrir_14 825 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca @RTX4090 ja się cieszę 😀 Karta jest zajebista. Polecam każdemu, autentycznie 2
sideband 1 768 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 10 minut temu, Kadajo napisał(a): No dokładnie ja tak samo to odbieram. Ale zawsze to słyszę mniej lub bardziej. Nigdy nie ma tak, że jest idealna cisza. Poza tym kwestia umiejscowienia komputera względem ucha. Jak ktoś ma kompa zaraz przy uchu to co o czym mowa 2
maxmaster027 875 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca (edytowane) 24 minuty temu, Nequrix napisał(a): Odnośnie cewek, wszystko zależy od naszych uszu wieku oraz to w ilu Hz piszczą. Dla jednych piszczenie będzie większe z względu na młody wiek a inna osoba może nie usłyszeć nic. Nie wiem czy to poprawne, na 25 (16,8k) przy zejsciu do 16 słychać dosłownie jak by jakas cicha turbinka sie odpala i potem 15 do 10 jakby sie wygaszała. Ale jest to słyszalne. No wiec to nie tylko wiek. Wielu osobą coil wine moze po prostu przeszkadzac, gdzie innym nieco mniej. Aczkolwiek jest to bardzo niepożadane zjawisko przy kartach graficznych tak czy siak Edytowane 25 Marca przez maxmaster027
Kadajo 7 396 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 3 minuty temu, sideband napisał(a): Poza tym kwestia umiejscowienia komputera względem ucha. Jak ktoś ma kompa zaraz przy uchu to co o czym mowa Wydaje mi się ze jeśli komuś tak przeszkadzają cewki to powinien zainwestować w obudowę, która jest tłumiona od wewntarz. Kiedyś Be Quiet! robił takie budy. 1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a): Nie wiem czy to poprawne, na 25 (16,8k) przy zejsciu do 16 słychać dosłownie jak by jakas cicha turbinka sie odpala i potem 15 do 10 jakby sie wyłgaszała. Ale jest to słyszalne. No wiec to nie tylko wiek. Wielu osobą coil wine moze po prostu przeszkadzac, gdzie innym nieco mniej. Aczkolwiek jest to bardzo niepożadane zjawisko przy kartach graficznych Takie testy mają sen tylko na nieskompresowanych plikach audio, a nie na YT
VRman 2 634 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 33 minuty temu, Nequrix napisał(a): Odnośnie cewek, wszystko zależy od naszych uszu wieku oraz to w ilu Hz piszczą. Dla jednych piszczenie będzie większe z względu na młody wiek a inna osoba może nie usłyszeć nic. To ma jakieś realne przełożenie? Wyszło mi, że 81 lat prawe, 89 lat lewe. 1
DżonyBi 1 966 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca (edytowane) Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a): @DżonyBi u Ciebie też nie ma problemu ze świerszczami z tego co pamiętam? Nie ma, a troche kart przerobilem. Od stycznia 2021 mialem MSI Suprim 3070, ktora uslyszalem w MFS2020, ale generalnie byla ok. Nastepna MSI Suprim 3080Ti i ta grala jak wsciekla, potem MSI Trio 5090 z outletu i wiem, ze zostala zwrocona na cewki, ale grala ciszej niz 3080Ti, potem 4090 Gigabyte Aorus i tutaj bylo bardzo dyskretnie, ale sama kultura pracy to dno, wiec wlecial MSI Liquid 4090 i tutaj bylo cos pomiedzy Trio i Aorusem jezeli chodzi o cewki. Teraz Astral LC ma najmieszy problem z cewkami sposrod tych wszystkicy kart, ktore wymienilem. Swierszczy jest bardzo malo i ledwo zywe, i to bez UV. 37 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): @RTX4090 ja się cieszę 😀 Karta jest zajebista. Polecam każdemu, autentycznie Karta jest przekozak. Edytowane 25 Marca przez DżonyBi 1
sovas 662 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 25 minut temu, Kadajo napisał(a): Wydaje mi się ze jeśli komuś tak przeszkadzają cewki to powinien zainwestować w obudowę, która jest tłumiona od wewntarz. Kiedyś Be Quiet! robił takie budy. Zawsze można customa zrobić. 1 3
Nequrix 4 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Wiadomo że wiek nie jest jedynym wyznacznikiem tego jak mocno będziemy słyszeć świerszcze, tło, odległość, przeszkody po drodze i pewnie jeszcze inne czynniki mają ogromny wpływ. Dźwięk cewek nie będzie 1 dźwiękiem puszczonym w 1 częstotliwości tylko zlepkiem różnych częstotliwości, które są nadawane z różnym natężeniem. Jak masz szczęście to trafisz taki zakres czestotliwosci i natezenia piszczenia cewek którego już nie słyszysz, albo bardzo mało a jak masz pecha to szukasz innej karty. W filmiku od 32lat nic w dół już nie słyszę (mam 35).
Fenrir_14 825 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Jeszcze jeden kolega na forum ma 5090 Astral LC 😀 @toony jak u Ciebie wygląda sprawa z cewkami? Jak tam karta się sprawuje?
VRman 2 634 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 7 minut temu, Nequrix napisał(a): W filmiku od 32lat nic w dół już nie słyszę (mam 35). Osz ... Czyli ma to jakieś przełożenie na rzeczywistość. https://videocardz.com/newz/zotac-raises-geforce-rtx-5090-price-to-2700-msrp-models-disappear Za to na serio powinien ktoś się Nvidii dobrać do dupy za false advertising
PepePanDziobak 105 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Generalnie cewki przy kartach za 12k i wyżej powinny być idealne. Wydajesz tyle papugi żeby słuchać irytujących dźwięków w kompie. To nie elektrodrążarka żeby w taki sposób hałasować. Jak coś piszczy odsyłać i tyle, rozumiem gdyby to kosztowało 1200 zł to oko i ucho można przymknąć no ale bez przesady 1 5
RTX4090 358 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca 16 minut temu, Kadajo napisał(a): Afera cewkowa dodam coś do afery (może trafi się ktoś kto będzie sprawdzał) U mnie płyta g. Gigabyte piszczy cewkami pod testem pamięci w Aida64. Nie da rady testować, jak ktoś puści test w pętli to świerszczy tyle że szok. Ale to tylko w tym tescie. Tak więc chłopaki szable w dłoń i szukać świerszczy.
PepePanDziobak 105 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Jest prosty przepis żeby zlikwidować piszczące cewki " Jak wyciszyć piszczące cewki? Ograniczyć ilość renderowanych detali w najbardziej wymagających grach Zablokować renderowanie większej ilości klatek na sekundę niż 60 " Zatem kupujemy gpu za mniej więcej 15-20k . Obniżamy moc karty do gpu pokroju 5060 i cieszymy się błogą ciszą Kowalskiemu za ścianą dalej dupa pęka bo sąsiad ma gpu wartości kilkunastoletniego auta 🤣 a właściciela topowej karty uj strzela . Ale najważniejsze że jest cisza, wszędzie woda w kompie , cuda wianki za kilka tysi żeby było ultra cicho, japońskie łożyska itp itd + stado świerszczy z bazaru zoologicznego w Pabianicach czy tam Łodzi . Bez kitu Sorry ale dla mnie to jest cyrk, ta generacja 50XX . Nie dość że wydajność to jest kpina to jeszcze w większości kart cewki grają jak generatory maszyn EDM. Za te pieniądze to już trzeba czegoś wymagać, a przede wszystkim szacunku do samego siebie
lukadd 2 901 Opublikowano 25 Marca Opublikowano 25 Marca Godzinę temu, Kadajo napisał(a): No na pewno usłyszmy test gdzie dźwięk jest kompresowany i odcinany powyżej 15khz Do 16k jeszcze słychać. I na tym chyba youtube się gubi. Aczkolwiek podkręcając mega mocniej głośność coś tam jeszcze do 17k idzie coś wyłapać, ale to już pewnie babole kompresji youtube. Sam takie mam odczucia i 15 letniemu synowi dałem do odsłuchu i takie same wrażenia. 56 minut temu, Kadajo napisał(a): Takie testy mają sen tylko na nieskompresowanych plikach audio, a nie na YT Tak najlepiej i na dobrym sprzęcie odsłuchowym który dobrze odda takie częstotliwości.
Rekomendowane odpowiedzi