Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wodz76 napisał(a):

No więc tak odnośnie tej karty,wykonanie jak najbardziej na tak oświetlenie oczojebne jak widać na załączonym obrazku karta cicha w przeglądaniu neta filmów itd zero świerszczy ale za to w grach to cewki słyszę 3m od komputera oczywiście jak  audio jest ściszone w grach temperatury ok 66 stopni ,tyle tak na szybko,ropy się też zgadzają.

IMG_20250326_050614461_HDR.jpg

Czyli tak jak u mnie. W idlu cichutenka, a w grach koncert świerszczy. Zobacz jeszcze jak się kręci, bo u mnie poszła +1700 na pamięciach i do 3265 w grach na rdzeniu, dzik. 
Ustawilem UV na 0.875V gdzie trzyma przy obciążeniu 2780MHz i pobiera max 300W, ale zazwyczaj mniej, polecam spróbować.

Był przed chwilą windforce 5080 w Komputroniku za 5070zl. 

Edytowane przez Quadro26
  • Like 1
Opublikowano

Nie wiem czy śmiać się czy płakać, ale widzę na Reddit, że wierni klienci Nvidii biorą teraz udział w losowaniu, który z nich będzie mógł kupić RTX 50xx FE. To już lekki kabaret...

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Nie wiem czy na drugie konto przepiszesz, ale fakture morele moze wystawic na Ciebie. Ja mam karte odstapiona na morele, faktura na mnie, a placilem karta przy odbiorze.

Dokładnie tak. Jeśli karta nieopłacona i niewysłana to osoba, która ma konto zgłasza, że chce zmienić adres odbioru i dane na fakturze.
Jeśli faktura jest już wystawiona to wystarczy, że osoba, która kupiła kartę ze swojego konta prześle kupującemu oświadczenie tj coś w stylu
"Oświadczam, że ja <imię> <nazwisko>, który pierwotnie zakupiłem <nazwa produktu> w dniu <data zakupu> w sklepie morele.net w ramach zamówienia numer <numer zamówienia> odsprzedałem w dniu wspomniany produkt <imię> <nazwisko kupującego>."
Do tego przekazanie faktury dla kupującego i morele bez problemu realizuje wtedy gwarancję nowemu nabywcy.
Potwierdzone z obsługą morele.

Opublikowano
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

wygląd

Gusta, guściki.  

11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

każdej jedynie cewki i to dużo głośniejsze niż w Astral

Chyba trochę naciągana teoria. Nie miałem, nie ocenie.

Opublikowano
8 minut temu, Umpero napisał(a):

"Oświadczam, że ja <imię> <nazwisko>, który pierwotnie zakupiłem <nazwa produktu> w dniu <data zakupu> w sklepie morele.net w ramach zamówienia numer <numer zamówienia> odsprzedałem w dniu wspomniany produkt <imię> <nazwisko kupującego>."

Albo korekte do faktury na bledne dane nabywcy. Tak czy inaczej morele nie robi problemu potem. Ich interesuje numer zamowienia i numer seryjny karty, a nie kto obecnie jest w jej posiadaniu.

Opublikowano

ja mam Gigabyte Gaming OC 5090 zaklepany  za 11750

ale nie mogę się przekonać, bo do gamingu 4090 starcza, a ad AI exztra 8GB  to  ni pies ni wydra

już lepiej dorzucić 3090 jak znowu  będą po 2k niż za dodatkowe 5k brać 5090

no i bloków  nie ma

rozterki  pierwszego świata......

Opublikowano
3 minuty temu, bofff napisał(a):

ale nie mogę się przekonać, bo do gamingu 4090 starcza, a ad AI exztra 8GB  to  ni pies ni wydra

no i bloków  nie ma

Do czego dorzucić 3090?
Przecież 4090 > 3090...

Opublikowano

Tylko czekać aż się zacznie pisanie typu:

Ty kupujesz kartę graficzna ? Ale glupi jak może za ułamek ceny grac przez internet...

Jak dziś z filmami na płytach vs streaming

Zarżną hardwerowy PCMR jak tak dalej będzie szlo to wszystko :E

• Upvote 2
Opublikowano
28 minut temu, bofff napisał(a):

no i bloków  nie ma

Bloków raczej nie będzie szybko do gigusia, bo nie udostępnili schematu PCB z tego co pisało Alphacool.

Opublikowano (edytowane)

@bofff a są ludzie którzy by wzięli bez rozterki...

2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Pytanie czemu ludzie kupują te gówniane Founders, skoro tam każda jedna sztuka skwierczy jak głupia na poziomie ekstremalnyn... 

ja jestem głuchy, to nie mogę ?:)

Edytowane przez Tasslehoff
  • Like 1
Opublikowano
59 minut temu, sovas napisał(a):

Bloków raczej nie będzie szybko do gigusia, bo nie udostępnili schematu PCB z tego co pisało Alphacool.

Tak mi właśnie wyszło z inwestygacji

Spoko, jak nie wezmę to pewnie zostanie na forum bez haircutu

4090 i 3090 na lepszych płytach będą pracować w pcie x8

Da to 48gb vram, modele 70b skwantowane wymagają ok 42gb

Nie będzie to tak szybkie jak pojedyncza karta 48gb, ale szybsze niż vram + ram

I tu szkoda że 4090 nie ma nvlinka

Opublikowano

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-rog-astral-geforce-rtx-5090-oc-32gb-gddr7-rog-astral-rtx5090-o32g-gaming-14486829/

Astrale coś nie schodzą po 16k :/ 

W dniu 24.03.2025 o 11:37, PiPoLiNiO napisał(a):

Niby każdy founders brzmi dokładnie tak samo, bez wyjątków. Jak ludzie mogą żyć z czymś takim? 

Przykład "cichych" Suprim... 

Lol, odsłuchałem tych nagrań na głośnikach z kompa obok i prawie w ogóle tych cewek nie było słychać :D
Wcześniej myślałem, że może stare dziady przygłuche jesteście, ale to może być kwestia sprzętu. 
Na słuchawkach Sony XM5 słychać potwornie te cewki, a na głośniczkach 
Creative T40 Series II prawie w ogóle nie :D

Opublikowano (edytowane)

@Karro Ale ja wiem, że te paździerze słychać.

Sam mam karty ciche, ale słyszałem już na żywo w 2 te mityczne cewki :D 

Chodziło mi o to, że u mnie z głośników nie było tego wrażenia co na słuchawkach.

Edytowane przez sovas
  • Like 1
Opublikowano
@Phoenix. Phoenix, Ty farciarzu! Już masz paczkę od samego Jensena Huang'a! 😱📦 Widzę, że produkcja przyszłości wjeżdża ostro... 7 marca 2025? Ktoś tu chyba dostał kartę prosto z linia produkcyjnej z zastosowaniem technologii RTX Time Travel. 😂

A swoją drogą, skąd ta nerwowość, kolego? Ja się nie śmieję, tylko już widzę jak rozpakowujesz tego RTX-a, a twój licznik prądu zaczyna się kręcić szybciej niż wentylatory chłodzenia! 😅

Żarty na bok, gratuluję bestii – odpalaj gry i pokaż, na co stać Twojego "astralnego potwora" – dudes czekają na benchmarki, a Jensen swoją skórzaną kurtką błogosławi każdą klatkę! 🙏😎

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 1