Mar_s 2 226 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca @Kadajo Pierdzielenie, akurat tą sprawę znam bardzo dobrze, czepiał się wtedy tomcuga i sidebanda, i ogólnie zachowywał jak totalny buc, którym zresztą jest. Ale w końcu mu zaworek totalnie wywaliło i dostał perma. 2
Kadajo 7 405 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca A przed kamera się tak nie zachowuje no No jeśli tak było no to nie dziwi końcowy wynik.
Fenrir_14 825 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) Ja tam go subskrybuję i oglądam na bieżąco. Gość składa mega sprzęty, ma bardzo dużą wiedzę NT podzespołów dostępnych na rynku bo przewala się tego masa przez jego ręce. I w większości są to podzespoły z górnej półki a nie paździerz z dykty. Dlatego warto go oglądać bo mówi o faktach a nie lelum polemum co tam ktoś wyczytał na videocardz czy innych pudelkach 🤣 zazwyczaj same konkrety bez zbędnego pier***nia o bzdurach, które mało kogo obchodzą przy budowie takich maszyn 😀 BTW, strasznie dzisiaj obrodziło w 5090 Astrale LC w Skandynawii, prawie sto sztuk łącznie z tego co naliczyłem po sklepach 💪💪 Edytowane 27 Marca przez Fenrir_14
lukadd 2 907 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 19 minut temu, Mar_s napisał(a): Pierdzielenie, akurat tą sprawę znam bardzo dobrze, czepiał się wtedy tomcuga i sidebanda, i ogólnie zachowywał jak totalny buc, którym zresztą jest. Ale później z czasem po pclabie wyluzował trochę. Czasami też zerknę na jego materiały.
sideband 1 772 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 1 godzinę temu, VRman napisał(a): Tak, nie ogarniam. Tylko ty wiesz wszystko 2nm to pierwszy proces, który względem serii 4xxx da jakiś normalny postęp. Razem pewnie ze 25-40%. 3nm od TSMC ma dać tylko 5-10%. Co do Tensorów. Przecież ja piszę w wątku o kartach graficznych. Kompletnie wisi mi AI, bo rasteru brakuje tyle, że +1000% by się przydało. AI można poprawić nawet samym softem, ale ja nie pisałem o tym. Ja pisałem o procesie produkcji GPU, który to w rasterze od dekady praktycznie się pokrywa z wzrostami, mimo mitów o tym, że architektura coś daje. No nie. Daje bo dało się np. dać więcej cache czy tranzystorów, a dało się dać więcej cache, bo był lepszy proces. Żadnych wspaniałych zmian w architekturze nie było od dekady, chyba, że mowa o niedorobionych wynalazkach AMD, gdzie poprawiono błędy zyskując sporo. Sporo jak na zmiany w samej architekturze. Idż spać dziadku 12 minut temu, lukadd napisał(a): Ale później z czasem po pclabie wyluzował trochę. Czasami też zerknę na jego materiały. On zaliczył bany nie tylko tam Teraz to już dziadzia w okularkach 1
IceMan 103 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 4 minuty temu, sovas napisał(a): Alphacool dodał Ventusa do listy. szkoda że tak późno, bo bym brał
sovas 662 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca @IceMan Ja wziąłem po tym jak ktoś podesłał na youtube niemca, który potwierdził. 10300 to uczciwa cena za ventusa. 1
Phoenix. 4 713 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca https://videocardz.com/pixel/thermal-grizzly-introduces-90-wireview-pro-gpu-real-time-power-temperature-and-alarm-functions
RTX4090 358 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Właściwie czemu go tak nie lubicie? to stary temat, zaczęło się jeszcze na Pure za jechanie (słuszne) po AMD (GPU) i wychwalanie NV (a wiadomo że tam mówisz o AMD tylko dobrze albo wcale) 2
RTX4090 358 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca No cóż, balonik Vega64 kiedyś pękł więc został skowyt i żal fanów (i wtedy się zaczęła cała historia). Na purze nadal jest pewien ktoś który wierzy że AMD wyda migiczne sterowniki 2
maxmaster027 882 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 7 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Szybka rozpaka, wykonanie karty coś pięknego ale to zawsze było dopracowane w FE. Jak na tak małą kartę to ciężka i większość jak nie całość metalowa. Za 2649zl myślę uczciwa cena. Widzę, w końcu sie zdecydowałeś. 2650zł za wydajność w okolicach 4070Ti na gwarancji chyba dobry interes. UV itp raczej fajna karciocha w tej cenie, w lato pewnie dodadza jeszcze jakis kod do gry cene raczej zostawia. No ale gratulacje dobry zakup 1
RTX4090 358 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Teraz, Karro napisał(a): Wydał a nie wyda Vega64 wyprzedziłą Titana Voltę ? (słynne hitting Titans) czy nadal za 1080 1
Stjepan 2 376 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Mocnymi sprzętami niedostępnymi dla normalnego Kowaskiego/Smitha, to się bawił LinusTechTips, pamiętam jego wideo o serwerze za ponad 1 mln USD.
Wu70 739 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 3 godziny temu, VRman napisał(a): Ale będą jaja jak gracze dostaną karty na gównianym procesie, bo Nvidii się nawet nie chciało gadać z TSMC o waflach dla gamingowych GPU. Czyli co? 6060 lub 7060 wolniejsze od 5060, ale z nowszym AI za jedyne 2699zł? Jeśli nvidia rzeczywiście by się na to zdecydowała to pewnie 18AP nie byłby taki zły. N2 i tak długo jeszcze nie użyją bo nie jadą na najnowszych procesach a 18AP nie musi być przecież gorszy od N3 a co dopiero obecnego N4. Poza tym Intel na pewno będzie ich kusił niską ceną a to oznacza niższe ceny kart dla graczy, prawda? Prawda?!
Phoenix. 4 713 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Widzę, w końcu sie zdecydowałeś. 2650zł za wydajność w okolicach 4070Ti na gwarancji chyba dobry interes. UV itp raczej fajna karciocha w tej cenie, w lato pewnie dodadza jeszcze jakis kod do gry cene raczej zostawia. No ale gratulacje dobry zakup Te karty sa mocno przewoltowane, niestety OC nie pozwala sie mi siesyc kultura pracy, a skok wzgledem stock jest bardzo odczuwalny. Nastepny model wleci pod OC i z solidnym chlodzeniem, a na dzis zadowle sie tym co mam i UV zrobilo kolosolna robote W Warzona, kotrego glownie gram po UV mam 55st i karta bierze 100W przy odlbokowanym fps
VRman 2 635 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) Update: Pytałem wcześniej o 5070Ti Zotac AMP Extreme. Kolega właśnie go odpalił w kompie i mówi, że z cewkami jest spoko - nie jest to coś, co by go irytowało, więc chyba trafił nienajgorszą sztukę. Ogólnie jest pozytywnie zaskoczony cichością kompa, bo to jego pierwszy bardziej high-endowy PC. Dzięki za podzielenie się info i pomoc w wyborze @sideband Nie ma to jak rzeczowa odpowiedź z argumentami oraz zdolność do przyznania się do własnego błędu. Żarty też na najwyższym poziomie. Jesteś absolutnie wspaniały pod każdym względem. Może jak nie masz nic mądrego do napisania, to nie komentuj. Ciesz się, że wrzucono linka z nowym, ciekawym info i albo odnoś się do tego normalnie, albo nie marnuj miejsca swoimi wypocinami na temat własnych urojeń, że ktoś czegoś nie wie, albo że na pewno każdego w kartach do gier interesuje jedynie AI. 8 minut temu, Wu70 napisał(a): Jeśli nvidia rzeczywiście by się na to zdecydowała to pewnie 18AP nie byłby taki zły. N2 i tak długo jeszcze nie użyją bo nie jadą na najnowszych procesach a 18AP nie musi być przecież gorszy od N3 a co dopiero obecnego N4. No zależy kiedy to będzie dostępne i jak wypadnie w rzeczywistości. Co do 2nm, to osobiście strzelam, że proces byłby dostępny do takiego rynku jak gamingowe GPU, pomiędzy wczesnym 2028, a późnym 2029. Ale nauczony historią z Samsungiem jestem pesymistą. Oni by to zrobili po prostu z chęci obniżenia kosztów. A że na tym ucierpi wydajność to mniej ich interesuje. Przecież i tak nie czują konkurencji. 8 minut temu, Wu70 napisał(a): Poza tym Intel na pewno będzie ich kusił niską ceną a to oznacza niższe ceny kart dla graczy, prawda? Prawda?! Oczywiście! Edytowane 27 Marca przez VRman
Radio Tirana 1 041 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 8 minut temu, Phoenix. napisał(a): W Warzona, kotrego glownie gram po UV mam 55st i karta bierze 100W przy odlbokowanym fps I jeszcze trzeba dodać, że te Foundersy są niepiszczące. Więc jak ktoś umie zrobić UV i chce 5070 za jak najniższą kasę to w zasadzie innego wyboru nie ma. Dopłacanie 200 zł do MSI Ventus czy innego Inno3D z dwoma wentylatorami jest bez sensu. 1
Tornado3 327 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) Do posiadaczy 5080 Jak mocno można zejść z poborem do uzyskania mniej więcej stockowej wydajności ? Edytowane 27 Marca przez Tornado3
Phoenix. 4 713 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 21 minut temu, Radio Tirana napisał(a): I jeszcze trzeba dodać, że te Foundersy są niepiszczące. Więc jak ktoś umie zrobić UV i chce 5070 za jak najniższą kasę to w zasadzie innego wyboru nie ma. Dopłacanie 200 zł do MSI Ventus czy innego Inno3D z dwoma wentylatorami jest bez sensu. Odaplilem teraz bfa na 128graczy i jak on pieknie kosi cpu, az zwiekszylem tdp, zeby nie zbijalo zegarow na chwile. Generalnie w Warozne ponad 200fps, bf2042 ponad 200fps na tej karcie wiec jak dla mnie bajka. Bf mocniej dociska karte niz warzone ale to nadal 65-67st.
maxmaster027 882 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 36 minut temu, Phoenix. napisał(a): Te karty sa mocno przewoltowane, niestety OC nie pozwala sie mi siesyc kultura pracy, a skok wzgledem stock jest bardzo odczuwalny. Nastepny model wleci pod OC i z solidnym chlodzeniem, a na dzis zadowle sie tym co mam i UV zrobilo kolosolna robote W Warzona, kotrego glownie gram po UV mam 55st i karta bierze 100W przy odlbokowanym fps A cewki jak? No i to jest UV , w sumie 4070Ti nawet po max OC tez w grach bierze 230-240W, wymiana pasty na PTM po 1.5r-2l uzywania zmniejsza temp. o 10C cicho i chłodno. No, ale o 100 czy 150W nie ma co marzyć, to jest przeca mniej niż Laptop po UV. Pod taki konfig pasuje 7800x3d który z pamiątkami 8000mhz cl36 bierze 35-40. Cały komputer poniżej 200W to jest sztos, np moj lapek potrafi 250W wciągnać
Phoenix. 4 713 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Cewki na stock bylo trzeba ucho przylozyc do karty, po UV juz nie przykladalem bo zamknalem bude, pod tym katem tutaj moge zalozyc, ze problem nie istnieje
Pixa 9 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca Ktoś bral karte z neonetu z tym ich bonem? najlepiej wysylkowo? Jak ten bon sie realizuje,można cos przez net zamowic z odbiorem w ich sklepie(zeby zaliczylo jako zakup stacjonarny?) czy jestesmy skazani tylko na asortyment,ktory gnije na pólkach w danym sklepie? Ten bon jest jakis imienny..z nazwiska,czy cos? Dziekuje za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi