Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwsze testy rtx5070 Asus primie OC zrobione. Niby budżetowa konstrukcja ale pod względem osiągów i kultury pracy rewelacja. Chłodno i cicho. 
W stosunku do mojego Rtx 3060ti bardzo znaczący skok wydajności. Gram w 3440x1440, 34 cale. 

CP2077 High bez RT i dlss RTX3060ti - 53fps, RTX5070 - 98fps

CP2077 preset RT Medium bez dlss RTX3060ti - 16fps, RTX5070 - 38fps

Indiana Jones Egipt wykopaliska, preset High bez dlss RTX3060ti - 32-38fps, RTX5070 - 72-78fps. 

Bez problemów udało mi się obniżyć PL do 80%, czyli 200W. Spadek wydajności ok. 4% ale po podniesieniu rdzenia o 150mhz spadek to 2%. Z vramem jeszcze się nie bawiłem. 
Karta przy 250W, boostuje w CP2077 do ok. 2750 - 2850mhz, po ograniczeniu PL do 80% boost spada do 2600-2650mhz. 

Zastanawiałem się, czy mój i9-10900f wykarmi tą kartę i jest różnie. Na ustawieniach wysokich, nie ultra, w CP2077 użycie gpu jest w granicach 97-99%, w zależności od ustawień, więc bardzo dobrze ale w Indianie w czystej rasteryzacji 85-90%, po włączeniu dlss i FG jest 95-99%. 
Co do zużycia vram, to w CP2077 bez RT I wspomagaczy, nie przekracza 8gb, po włączeniu RT, rośnie do 11,3GB ale co ciekawe po włączeniu dlss i FG, spada do ok. 10,5GB. 

Opublikowano
31 minut temu, xtn napisał(a):

Karta przy 250W, boostuje w CP2077 do ok. 2750 - 2850mhz, po ograniczeniu PL do 80% boost spada do 2600-2650mhz. 

Ta karta bardzo fajnie reaguje na OC i mozna uzyskac nawet do 15% wydajnosci, obcinajac zegary na 2600 to robisz mega kastrata z niej na poziomie 4070. U mnie wszystko odkrecone na max i 3130Mhz leci sobie rdzen oraz bios mam na Quiet bo na performance niestety po OC jest juz suszarka.

Kolejna sprawa to po przelaczeniu bios trzeba wywalic DDU sterownik i wgrac od nowa, zeby zlapal nastawy. Raz mi sie udalo bez zmiany sterownika ale pozniej było to niewykonalne.

Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ta karta bardzo fajnie reaguje na OC i mozna uzyskac nawet do 15% wydajnosci, obcinajac zegary na 2600 to robisz mega kastrata z niej na poziomie 4070. U mnie wszystko odkrecone na max i 3130Mhz leci sobie rdzen oraz bios mam na Quiet bo na performance niestety po OC jest juz suszarka.

Kolejna sprawa to po przelaczeniu bios trzeba wywalic DDU sterownik i wgrac od nowa, zeby zlapal nastawy. Raz mi sie udalo bez zmiany sterownika ale pozniej było to niewykonalne.

Napisałem wyżej, że nie traci wydajności przy obniżeniu PL, więc żadnego kastrata nie robię. Jak jeszcze popracuję nad vram, to myślę, że uzyskam wydajność lepsza niż stock na biosie performance przy poborze 200W. Wiem, że dobrze reaguje na OC ale mnie 300W nie interesuje. Nie lubię jak komp mi podgrzewa nogi, szczególnie, że idzie lato. 
Nie spodziewałem się tak dużego skoku wydajności w stosunku do 3060ti, szczególnie, że testy tego nie pokazują. Nie mówiąc już, jak wygląda dlss4 transformer nawet na ustawieniach performance plus FG. Wbrew internetowym krytykom, to jest świetny duet. Może w fhd i w shooterach multi to nie ma sensu ale w pozostałych grach i mojej rozdzialce oraz w 4k to jest game changer. 

Opublikowano
4 minuty temu, xtn napisał(a):

Napisałem wyżej, że nie traci wydajności przy obniżeniu PL

Jesli spada zegar to rowniez wydajnosc.

7 minut temu, xtn napisał(a):

Nie mówiąc już, jak wygląda dlss4 transformer nawet na ustawieniach performance

Tak kolorowo nie jest jak sie wydaje, performacne w cyberku dla mnie nie jest akceptopwalny bo widac, ze spadek jakosci jest spory, dopiero tryb Balanced dla mnie jest uzyteczny, a Quality to juz jest cud miod jesli chodzi o jakosc.

9 minut temu, xtn napisał(a):

Wiem, że dobrze reaguje na OC ale mnie 300W nie interesuje.

300W to tylko w smarku widziałem, w cyberku max 275W, a w wiekszosci gier sporo nizej.

11 minut temu, xtn napisał(a):

Nie spodziewałem się tak dużego skoku wydajności w stosunku do 3060ti, szczególnie, że testy tego nie pokazują.

Mi w zupelnosci taka wydajnosc odpowiada na ten moment, mam do odebrania jeszcze  5070ti Prime w mrsp ale raczej sobie odpuszcze bo nie ma nawet jednej gry, ktora by byla jakims motorem napedowym do zmiany.

12 minut temu, xtn napisał(a):

w shooterach multi to nie ma sensu

Ja DLSS4 chcialbym w Warzone bo domyslny 3.7 po prostu jest slaby w ruchu i licze, ze nowy BfF bedzie mial juz natywnie DLSS4.

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

1. Jesli spada zegar to rowniez wydajnosc.

2. Tak kolorowo nie jest jak sie wydaje, performacne w cyberku dla mnie nie jest akceptopwalny bo widac, ze spadek jakosci jest spory, dopiero tryb Balanced dla mnie jest uzyteczny, a Quality to juz jest cud miod jesli chodzi o jakosc.

3. 300W to tylko w smarku widziałem, w cyberku max 275W, a w wiekszosci gier sporo nizej.

4. Mi w zupelnosci taka wydajnosc odpowiada na ten moment, mam do odebrania jeszcze  5070ti Prime w mrsp ale raczej sobie odpuszcze bo nie ma nawet jednej gry, ktora by byla jakims motorem napedowym do zmiany.

1. Tak jak pisałem, o 4% ale dodanie w AB +150mhz zmniejsza stratę do 2%, wiec sprawa pomijalna. 
2. Tu sprawa indywidualna ale podałem skrajne ale akceptowalne dla mnie ustawienie.  Sam ustawiam quality, jeżeli w ogóle korzystam z dlss. 
3. ok.

4. +20% do wydajności, przy cenie wyższej nominalnie o 35%, nie jest niczym atrakcyjnym, w szczególności biorąc pod uwagę możliwości OC tego Asusa 5070.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

na profilu default sredni ~2850-2880, w Cyberpanku czesem spada na 2835, ale przewaznie trzyma 2850+, Indiana z PT czesciej 2865, a w takim wukongu 2865-2880, w Avowed  blizej 2880. Pomijam jakies skoki/peak, bo widze i ponad 2900 chwilami w OSD podczas gry. Pomijam to co zarejestruje GPU-Z, bo tam maksymalne sa wyzsze zawsze.

Edytowane przez DżonyBi
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ja po update na 24H2 miałem takie cyrki, że musiałem czysty install 23H2 robić.
Od tego badziewia jak najdalej...

Ja jestem od stycznia z 24H2 i na razie żadnych problemów. Teraz jak zmieniałem karty z 3060ti na 5070, miałem stery 572.16. Wymieniłem karty, wgrałem najnowsze 572.83 bez DDU i też 0 problemów. Może mam szczęście. 

Opublikowano

Miałem nadzieje, że MFG będzie taką magią jak DLSS4 przeskoczeniem z CNN na Transformer model i moje osobiste wrażenie jest takie, że póki co to bubel.

Tak jak bardzo lubie zwykłego frame gena 2x, tak MFG 3X i 4X wyglądały strasznie w Cyberpunku. Filmiki na YT nie oddają ilości artefaktów i mydełka jakie się przy nich pojawia, trzeba to samemu zobaczyć. Już wolę ten niższy FPS i maksymalnie FG 2x używać. 

Kupie może 5090 znowu kiedyś jeśli faktycznie te wszystkie problemy okażą się tylko sterownikowe i będą rozwiązane a MFG będzie ulepszone (z DLSS4 pokazali, że potrafią sporo poprawić na tym samym sprzęcie także jest nadzieja) i oczywiście jak ceny będą normalniejsze bo jednak chciałbym coś lepszego niż FE. Poziom FE w 5090 względem AIB słabizna w porównaniu do 4090 gdzie FE nie dość, że tak samo był najtańszą opcją to do tego jedną z najlepszych.

Opublikowano
55 minut temu, xtn napisał(a):

@Phoenix. masz jakies podświetlenie w tej karcie? Na stronie xkom podają, że jest ale mi się nic nie świeci ani nic nie mogę w sieci o tym znaleźć. 

Tak, jakis festyn sobie tam miga ale bude mam bez okna to za duzo nie widac.

11 minut temu, Mizu napisał(a):

Tak jak bardzo lubie zwykłego frame gena 2x, tak MFG 3X i 4X wyglądały strasznie w Cyberpunku. Filmiki na YT nie oddają ilości artefaktów i mydełka jakie się przy nich pojawia,

Chcialbym widzec te arty bo ja roznicy nie widze, chyba ze wy robicie stopklatki z zoomem ;)

Zreszta tak jak pisal side, jak nie ma artow na 2x to przy 4x tez ich nie ma.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tak, jakis festyn sobie tam miga ale bude mam bez okna to za duzo nie widac.

U mnie kompletnie nic, może mam uszkodzone...

Nawet zainstalowałem Aure Asusa i jeszcze ciś tam i mi podświetlenia karty nie wykrywa tylko płytę bo mam też asusa.

Edytowane przez xtn
Opublikowano

Dla mnie to tam na plus i cyberka z 2x przeszedlem z powodzeniem ale nie mam zamairu przechodzic go jeszcze raz, zeby dluzej potestowac MFG, moze kiedys :D 

2 minuty temu, xtn napisał(a):

U mnie kompletnie nic, może mam uszkodzone...

Nawet zainstalowałem Aure Asusa i jeszcze ciś tam i mi podświetlenia karty nie wykrywa tylko płytę bo mam też asusa.

Dobra moj blad, nie swieci tez czyli brak ledow, po prostu obija sie od frontowych ledow i musialem zdjac panel zeby sprawdzic :boink:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mój dziwny problem z skokami użycia GPU nie powrócił w grach innych, niż KCD1, ale nie zawsze. Jak mam na full w prawo odległość przedmiotów i odległość szczegółów to użycie GPU skacze nawet do 50%, jak idę w lewo, to wraca do normy. Cóż, przyjmuję, że tak gra jest po prostu optymalizacyjnie kiepska albo karta za słaba. :lol2:

W idle na pulpicie 27 stopni, 32 jak się coś robi.

W najbardziej wymagający (wszystko na full z RT bez wspomagaczy) grach mam maksymalnie 66 stopni przy ok. 2k rpm. Docelowo będzie maks. ok. 1,7k, ponieważ to jest mój próg słyszalności (słychać, ale da się przeżyć) wentyli w słuchawkach. 

Teraz będzie trzeba wziąć się za UV + OC, zoptymalizować krzywą wentów karty i wentów w obudowie. Cel to poniżej 60 stopni przy jak najmniejszym rpm, z tego, co widziałem w necie, to jest do osiągnięcia bez problemu.

Edit: A i jeszcze zapomniałem o kilku słowach dla działu entomologicznego: świerszcze są, ale tylko gdy grubo ponad 200 fpsów się pojawia w menu gry (podobnie bywało z moim 3080, w grach było cicho, ponieważ ponad 200 fpsów nie zdarzało się zbyt często). W samej grze z takimi fpsami, są ledwo słyszalne (w menu i grach mowa o stanie bez sluchawek, a z nimi na uszach cisza cewkowa). Tak mam np. w Atomfall, ale ustawiłem blokadę na 120, ponieważ więcej nie trzeba.

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano
49 minut temu, sideband napisał(a):

Musisz mieć odpowiednią ilość klatek by bawić się w FG ;)

Pomijając to FG wygląda różnie w zależności od gry. W Last Part 2 wprowadza okrutne smużenie i nie da się grać z FG ;)

Nie zastanawialiście się nigdy, dlaczego nikt nie mówi o mega zajebistym minusie FG tzn. że z automatu wyłącza i blokuje vsync?
Do dupy to jest, bo jak wygeneruje więcej klatek niż obsługuje matryca np 140 przy 120hz, 260 przy 240hz itp. to zaczyna się pojawiać rozjechany obraz i trzeba ręcznie blokować klatki w jakichś rivatunerach i innych ustrojstwach. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mizu napisał(a):

Poziom FE w 5090 względem AIB słabizna w porównaniu do 4090 gdzie FE nie dość, że tak samo był najtańszą opcją to do tego jedną z najlepszych.

Faktycznie 5090 FE jest aż tak słabe, mizerne i ogólnie beznadziejne? Ktoś ma i może to potwierdzić?

Nasz wspaniały kolega @Tester Wrażeń odstąpił mi zamówienie, za co bardzo mu dziękuję :clap:, ale hejt na tą kartę jest prze ogromny, a jednak jest 2,4k tańsza od mojej PeNY... Za tą różnicę mogę sobie dołożyć do OLEDa lub kupić Switcha 2, więc jest to sporo. Pytanie czy faktycznie jest taki dramat... Echhhh popieprzone to wszystko

Edytowane przez darekz
  • Like 1