Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, BarBar009 napisał(a):

Jak by ktoś się zastanawiał czy 5070Ti Vanguard wejdzie do SFF CM NR200P V2 to odpowiedź brzmi tak, ale nie do końca...

ło panie, ale ten 5070ti ma chłodzenie, toż to większe od 4090 tufa, którego też mam w tej budzie

44 minuty temu, BarBar009 napisał(a):

Trio jest krótsze 338mm vs 357mm ;)

Panel boczny to szyba albo wentylowana z wycięciami. Który będę używał zależy od temperatur.

https://www.coolermaster.com/en-global/products/masterbox-nr200p-v2/

szybę na boku można używać, pod warunkiem że masz chłodnego cepa i dodatkowo dasz 2 wentyle na spód obudowy na wyciąg.

w mojej to nie z TUF 4090 był większy problem, ale z chłodzeniem 13700k, bo to, co wyleci z boków chłodzenia karty pięknie podgrzewa płyn w chłodnicy cpu na topie, dodanie wentyli na spodzie trochę pomaga, ale jak przyjdą upały to i tak szybka musi być zmieniona na panel perforowany

Opublikowano
Teraz, SylwesterI. napisał(a):

ło panie, ale ten 5070ti ma chłodzenie, toż to większe od 4090 tufa, którego też mam w tej budzie

szybę na boku można używać, pod warunkiem że masz chłodnego cepa i dodatkowo dasz 2 wentyle na spód obudowy na wyciąg.

w mojej to nie z TUF 4090 był większy problem, ale z chłodzeniem 13700k, bo to, co wyleci z boków chłodzenia karty pięknie podgrzewa płyn w chłodnicy cpu na topie, dodanie wentyli na spodzie trochę pomaga, ale jak przyjdą upały to i tak szybka musi być zmieniona na panel perforowany

Zobaczymy 5070Ti to nie 4090 ;) Co do proca aktualnie jest Ryzen 7700 kupiony okazyjnie, a będzie 7800x3D albo 9800x3D jak złapię jakąś okazję. Wentyle na dole oczywiście będą.

Zobaczymy ale podoba mi się ta zabawa z SFF XD

Opublikowano
17 minut temu, ryba napisał(a):

@darekz To, ze ktos ogarnia gamut monitora i testuje noze, nie znaczy wie doskonale jak zgrac ze soba poprawnie ustawienia PC/monitor :E Ale jak jestes slepo zapatrzony, droga wolna. Ale tak go ogladasz, ze nawet myslales o synchronizacji z g-sync ;) takze szukaj argumentow dalej.,

Ty, ale ja w chuju mam co on ogarnia i co Ty ogarniasz. Skojarzyło mi się co kiedyś powiedział i co jak stosować, a swoją renomę wyrobił sobie wysoko i wyżej od Ciebie. I jak bym miał na dzień dzisiejszy i tu i teraz wybierając Twoje zdanie lub jego to bez zastanowienia wybieram jego! I nie musisz tu nikogo pouczać i nakazywać, czy Twoje mądrość jest najważniejsza lub ważniejsza od innej... 

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, darekz napisał(a):

Dobrze, że jesteś! Jestem spokojniejszy...

5 minut temu, darekz napisał(a):

Ty, ale ja w chuju mam co on ogarnia i co Ty ogarniasz.

Siła Twoich "argumentów" jest oszałamiająca... leszczu ;)

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Nex1M napisał(a):

Co do G-Sync, dlaczego mimo tego ze klatka jest zablokowana 3 mniej niz max refresh to mam rozrywanie ekranu bez v-sync w sterowniku? Monitor lipny?

Wszystko ok, tak to po prostu działa. Vsync powinien być włączony razem z Gsync, inaczej czasami jeśli gra nie generuje stabilnego fps będzie widoczne rwanie obrazu, zwłaszcza w dolnej części ekranu. 

"G-SYNC + V-SYNC “Off” disables the G-SYNC module’s ability to compensate for sudden frametime variances, meaning, instead of aligning the next frame scan to the next scanout (the process that physically draws each frame, pixel by pixel, left to right, top to bottom on-screen), G-SYNC + V-SYNC “Off” will opt to start the next frame scan in the current scanout instead. This results in simultaneous delivery of more than one frame in a single scanout (tearing).

In the Upper FPS range, tearing will be limited to the bottom of the display."

https://blurbusters.com/gsync/gsync101-input-lag-tests-and-settings/2/

Ostatnio bawiłem się różnymi opcjami i zauważyłem u siebie rwanie obrazu na dole ekranu mimo włączonego G-Sync, a to okazało się, że właśnie vsync wyłączyłem :D

Blokada fps na -3 max nie ma wpływu na to zachowanie. Ograniczanie fps zapobiega wyjściu poza zakres działania gsync, bo wtedy albo włączy się pełny vsync i wzrośnie latencja, albo przekroczysz odświeżanie monitora i też będzie tearing.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Najwyraźniej wyświetlacz sobie nie radzi ;)

A po włączeniu Vsync i LLM, który zmniejszy już podbity inputlag i tak z automatu obetnie trzy klatki 

Ps, w sterowniku też muszą być załączone dwa ptaszki od Gsync, niektórzy o tym zapominają i mają figę z.... a nie Gsync

Edytowane przez sideband
Opublikowano
5 minut temu, darekz napisał(a):

Leszczu powiadasz... 

Jeżeli nie potrafisz nawiązać dyskusji na argumenty i musisz uciekać się do pospolitych wulgaryzmów, to na uznanie nie zasługujesz. Proste. To i tak łagodne określenie jak na Twoją działalność.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, darekz napisał(a):

Ty, ale ja w chuju mam co on ogarnia i co Ty ogarniasz. Skojarzyło mi się co kiedyś powiedział i co jak stosować, a swoją renomę wyrobił sobie wysoko i wyżej od Ciebie. I jak bym miał na dzień dzisiejszy i tu i teraz wybierając Twoje zdanie lub jego to bez zastanowienia wybieram jego! I nie musisz tu nikogo pouczać i nakazywać, czy Twoje mądrość jest najważniejsza lub ważniejsza od innej... 

https://www.benchmark.pl/aktualnosci/ryba-3dmark-11-nowy-rekord-polskiego-overclockera.html

:E Natomiast Ty nic nie ogarniasz, takze wracaj do piwnicy.

Edytowane przez ryba
Opublikowano
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Jeżeli nie potrafisz nawiązać dyskusji na argumenty i musisz uciekać się do pospolitych wulgaryzmów, to na uznanie nie zasługujesz. Proste. To i tak łagodne określenie jak na Twoją działalność.

Nigdzie nie uciekam... Uwielbiam biegać, dosłownie, ale daruj sobie takie porównanie 

Opublikowano
17 minut temu, sideband napisał(a):

Najwyraźniej wyświetlacz sobie nie radzi ;)

A po włączeniu Vsync i LLM, który zmniejszy już podbity inputlag i tak z automatu obetnie trzy klatki 

Ps, w sterowniku też muszą być załączone dwa ptaszki od Gsync, niektórzy o tym zapominają i mają figę z.... a nie Gsync

Mam dwa ekrany z obsługą gsync w sygnaturce i na obu widać rwanie przy kombinacji gsync on + vsync off. Mogę nagrać filmik jak nie wierzysz ;)