Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Stary user laba, a akurat dziś... próbujesz Wisłę patykiem zawrócić. ;)

A Ty się na żartach nie znasz ;)

Po prostu kłuje mnie w oczy, jak ktoś pisze że ma w kompie lub w domu wiatraki. Babę zawsze w domu poprawiam jak mówi: "wyłącz ten wiatrak" ;) A jak gdzieś z nią jadę i są na polach wiatraki (turbiny wiatrowe), lub stare drewniane wiatraki (np. w skansenach czy na Szlaku Piastowskim), to mówię: "O widzisz, to są wiatraki a w domu jest wentylator" :) Tak że nie jest tak że tutaj się czepiam ;)

Na labie też nie raz ktoś komuś uwagę zwracał ;)

Edytowane przez maras2574
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Samochodziarze od zawsze mają kapcie i leją "oliwę" do "motoru".

Kapcie lub panę i leją benę, wachę....

23 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Trzeba być chyba naprawdę skrajnym dzbanem, by SERIO mylić wiatrak z wentylatorem. ;)

Przecież wiadomo że każdy wie o co chodzi 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, maras2574 napisał(a):

A Ty się na żartach nie znasz ;)

Po prostu kłuje mnie w oczy, jak ktoś pisze że ma w kompie lub w domu wiatraki. Babę zawsze w domu poprawiam jak mówi: "wyłącz ten wiatrak" ;) A jak gdzieś z nią jadę i są na polach wiatraki (turbiny wiatrowe), lub stare drewniane wiatraki (np. w skansenach czy na Szlaku Piastowskim), to mówię: "O widzisz, to są wiatraki a w domu jest wentylator" :) Tak że nie jest tak że tutaj się czepiam ;)

Spoko luz. Też mam kilka płacht na byka i "dziur językowych", które mnie irytują ;) bez wyraźnej postawy ku temu.
Zawsze się zastanawiam, co ludzie robią z audio... podłgaśniają, zgłaśniają, itd. ;)

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Norrberrto napisał(a):

To idziemy dalej:

szlifierka kątowa - kątówka, a nie gumówka

wkrętak od wkręcania wkrętów, a nie śrubokręt

:)

Team kątówka i śrubokręt, bo krótko i zwięźle. :)

Mnie tam bardziej drażnią osoby, które nie wiedzą kiedy stosować "ą" a kiedy "om" i piszą ludzią. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kanzu napisał(a):

Team kątówka i śrubokręt, bo krótko i zwięźle. :)

Mnie tam bardziej drażnią osoby, które nie wiedzą kiedy stosować "ą" a kiedy "om" i piszą ludzią. 

Poszłem z dziewczynom ucionć gumówkom prent :o

Edytowane przez maras2574
  • Haha 2
Opublikowano

Nie mowie ze nie można jak się ktoś uprze :hihot:

Ale juz sama nazwa wskazuje ze w domu to chyba "wentylujemy" takie jest przeznaczenia naszego WENTYLATORA, czy to w PC, czy na biurku czy pod sufitem.

A Wiatrak moi drodzy służy do tworzenia lub przekazywania energii którą generuje.

Może się komuś wydawać śmieszne ale tak jest.

Wiec wykorzystywanie zamienne nazw wiatrak i wentylator jest błędne :D

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wiatraki to stoją w polach, w domu macie Wentylatory.

W domu można nazwać wentylator wiatrakiem. Oba te słowa odnoszą się do urządzenia, które ma za zadanie poruszać powietrze i zapewniać uczucie chłodu lub poprawiać cyrkulację powietrza w pomieszczeniu :wariat:

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, cruzier napisał(a):

Witam Panowie. Po wielu dniach rozterek Rtx 5070 Tuf od Asusa zostaje ze mną. Jestem bardzo z tej karty zadowolony jeśli chodzi o wykonanie i ogólna kulturę pracy. 

Tu mam pytanko... Podlinkuje ktoś poradnik jak zrobić sensowny UV - ale taki dla laika co bym ogarnął. Pozdrawiam 🫣🤗

Cewki nie piszczą?

Opublikowano
4 minuty temu, Pawlos napisał(a):

W domu można nazwać wentylator wiatrakiem. Oba te słowa odnoszą się do urządzenia, które ma za zadanie poruszać powietrze i zapewniać uczucie chłodu lub poprawiać cyrkulację powietrza w pomieszczeniu :wariat:

Wentylator ma takie zadanie.

Wiatrakiem panie drogi nazywamy urządzenia które napędzają inne urządzenia lub generuje energie.

;D

Opublikowano
56 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale juz sama nazwa wskazuje ze w domu to chyba "wentylujemy" takie jest przeznaczenia naszego WENTYLATORA, czy to w PC, czy na biurku czy pod sufitem.

A Wiatrak moi drodzy służy do tworzenia lub przekazywania energii którą generuje.

Może się komuś wydawać śmieszne ale tak jest.

Wiec wykorzystywanie zamienne nazw wiatrak i wentylator jest błędne :D

Nikt tego nie neguje i raczej każdy o tym wie. Chociaż patrząc, że część Polaków nie zna nawet dobrze swojego języka to mam wątpliwości :hihot:

Użyłem w poście wiatrak żartobliwie, żeby nie powtarzać słowa wentylator a tu trwa debata i lekcje znaczeń jakby co najmniej ktoś komuś próbował wmówić, że to jedno i to samo ;D Używając jakiegoś słowa nie musi to nieść jego dosłownego znaczenia, ale faktem jest, że serio używa się tego zamiennie.

Screenshot_20250423_100408_ChatGPT.thumb.jpg.7244850ef9c874f4588b208890a25cec.jpg