Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jednak nie do końca rozumiem, ten hejt na 5060. Ta seria nigdy nie była i nie jest do grania na ustawieniach Ultra i powyżej 1080p. Powinna być testowana maksymalnie na ustawieniach High. To, że nvidia leci w kulki z szynami i ilościa vram to jest sprawa obecnie całej serii 5000, a nie tylko modeli 5060. 12GB vRAM było by Ok ale niektórzy tez by krzyczeli, że to nie przyszłościowe i  jednak za mało. Testerzy szukają sensacji na Ultra w kartach z 8GB vram.  W wielu grach od razu po instalacji ustawiają się zalecane ustawienia i to jest super, a jak ktoś chce eksperymentować, ze słabym sprzętem to jego sprawa. 

Opublikowano

Karty w takim niskim tire będą najczęściej kupowane przez użytkowników, stad ważne, aby wiedzieli, w co się pakują to raz a dwa to dać do zrozumienia Nvidii, żeby się wypchała tym szitem. Niezależnie od tego czy mają to w dupie, czy nie.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, xtn napisał(a):

Ja jednak nie do końca rozumiem, ten hejt na 5060.

To popatrz jaki to ułamek pełnego rdzenia (5090), wtedy zrozumiesz. Mam nadzieję. 

A i porównaj historycznie od 1060. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, xtn napisał(a):

Ja jednak nie do końca rozumiem, ten hejt na 5060. Ta seria nigdy nie była i nie jest do grania na ustawieniach Ultra i powyżej 1080p. Powinna być testowana maksymalnie na ustawieniach High. To, że nvidia leci w kulki z szynami i ilościa vram to jest sprawa obecnie całej serii 5000, a nie tylko modeli 5060. 12GB vRAM było by Ok ale niektórzy tez by krzyczeli, że to nie przyszłościowe i  jednak za mało. Testerzy szukają sensacji na Ultra w kartach z 8GB vram.  W wielu grach od razu po instalacji ustawiają się zalecane ustawienia i to jest super, a jak ktoś chce eksperymentować, ze słabym sprzętem to jego sprawa. 

Pomysł, że Hardware Unboxed szuka sensacji był bez sensu już rok temu, a teraz jest tak absurdalny jak opinie wyznawców teorii o płaskiej ziemii. Masz kilka materiałów na ich kanale, mówią konkretnie, podają argumenty. Po prostu obejrzyj, posłuchaj i wszystko będzie jasne.

dla przykładu:

- już teraz masz gry, gdzie nawet w 1080p i na niżej niż ultra masz problem

- FG bezużyteczne bardzo często, bo brakuje na to RAMu. RT też bezużyteczne bo brak RAMu i brak wydajności do choćby 480p+upscaller. Reklamują tą kartę jako ER TE IX a na tym nawet sobie path tracingu z ciekawości w 20fps nie obejrzysz, bo będziesz miał stutter taki, że nawet tego się nie da.

- takie karty kupują ludzie, którzy nie zmieniają ich po roku. Wyobraź sobie wydanie 1600zł na kartę z myślą, że od biedy do niskich ustawień w 1080p powinna wystarczyć na te 3 lata. Tymczasem za półtora do dwóch i pół roku premiera nowych konsol. Za 3 lata ta karta nie będzie się absolutnie do niczego nadawała. Już przed premierą będą developerzy robiący grę długoplanowo, czyli pojawią się gry, gdzie może i pograsz, ale różnica w teksturach nie będzie już jak high vs. ultra a raczej jak ultra low vs ultra. O ile w ogóle pograsz, bo mogą być niegrywalne.

- to ma kosztować 300-350$ (+VATy). Przy odsprzedaży 8GB zniszczy połowę wartości. To już w dniu zakupu jest e-waste.

- ceny pamięci są dziś superniskie. Nikt nie kazał NV pakować tam GDDR7, ale nawet 7 jest tak tanie, że mogli. Mogli dać normalną szynę  dla serii xx60 czyli 192bit. Mogli dać clamshell

- przysłuchaj się co mówią, bo jak patrzysz na recki np.  techpowerup to potem masz bzdury typu "oj tam oj tam, przecież tylko w 2 grach jest problem"a potem się okazuje, że pod 15% spadkiem wydajności w AVG w innych grach, nagle robi się -90% w 1% lows, albo grafika wygląda źle lub wręcz tragicznie, co na słupkach nie wyjdzie, a niektórzy "Recenzenci" nawet nie patrzą na ekran podczas puszczania testu i nie wyłapią tekstur 128x128 pikseli

- ludzie którzy to kupują nie znają się na ustawieniach. Często nigdy nie wchodzą nawet w opcje a takie coś jak SSR, DLSS, anisotropic filtering to dla nich chiński. Karta za ponad tysiaka powinna przynajmniej oferować poprawne działanie gier w 1080p. Poza tym dziś monitory 1440p są już za trzycyfrowe kwoty. Mamy upscallery. Wyobraź sobie, że kupujesz w 2016r. 1060tkę i nie możesz na tym grać nawet w 720p. 

Podejście, że "nie ma problemu" mogłoby być sensowne gdyby ta karta kosztowała 700zł i miała poprawną nazwę, czyli 5030Ti lub 5050, a nie 5060.

Do tego zachowanie Nvidii. Ja rozumiem, że zawsze się znajdą ludzie "aleś ty naiwny, przecież każde korpo dąży do maksymalizowania zysków i nie zachowuje się moralnie", ale NV jedzie na serio tak po bandzie, że dawno powinni się za nich zabrać potężnymi karami i zaproszeniem do sądu. To jest po prostu scam i false advertising.

Nazywanie FG wydajnością ("performance"), blokowanie możliwości zrobienia recek itd.

BTW. W komentarzach pod tym newsem z videocardz ludzie piszą

"założę się, że Digital Foundry okaże się być wśród tych co dostali driver i zrobią "recenzję". :lol2:

Na moje to nie, bo łysy głupi nie jest i wie, że wk(urzyli) by połowę widzów. On wchodzi nvidii głęboko ale tylko tam, gdzie co głupsi łykną ściemę. Ostatnio w Q&A gadał, że wcale 5060 8GB nie ominęli z premedytacją, tylko (tu wstaw jakieś śmieszne kłamstwo) i jakby po tej wypowiedzi wyskoczyli z tym "5060 preview" to by za dużo osób połączyło kropki. Dlatego myślę, że DF zrobi reckę 5060 udając bycie po dobrej stronie, choć ich krytyka w stronę Nvidii będzie tak ostra jak.. eh, nie mogę napisać porównania bo cisza wyborcza. No nie będzie ostra w każdym razie. Nigdy nie jest. 

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

To popatrz jaki to ułamek pełnego rdzenia (5090), wtedy zrozumiesz. Mam nadzieję. 

A i porównaj historycznie od 1060. 

Wszystko się zgadza co piszecie.

Tylko trzeba pamiętać, że obecnie nvidia po przesuwała segmenty i dziś 5060 to jest absolutny low end do grania. Coś bardziej jak kiedyś np. 1050. To samo tyczy się innych segmentów 5080 nie jest tym czym kiedyś była seria 80, a 5070 nie jest tym czym była seria xx70.

rottr_1920_1080.png

Takie PPC nawet nie testowało tych kart na ultra bo to nie miało żadnego sensu :E 

ln28ZNd.png

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Tylko trzeba pamiętać, że obecnie nvidia po przesuwała segmenty i dziś 5060 to jest absolutny low end do grania. Coś bardziej jak kiedyś np. 1050. To samo tyczy się innych segmentów 5080 nie jest tym czym kiedyś była seria 80, a 5070 nie jest tym czym była seria xx70.

Dokładnie. Pisałem już o tym wcześniej, nvidia zawyżyła numeracje w tej generacji i takim zabiegiem sprytnie podniosła cene. 4070 MSRP to $599 a 5080 (5070) msrp $999. Jedynie 5090 została na swoim miejscu ale tu gołym okiem widać zwrost cenowy. 4090 msrp 1599$ a 5090 msrp 1,999$

Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Takie PPC nawet nie testowało tych kart na ultra bo to nie miało żadnego sensu :E 

Właśnie o to chodzi. Kiedyś dało się testować rozsądnie i przekazywać ludziom do jakich ustawień jest dana karta. Teraz wszystkie karty muszą być do ULTRA. Nie bronie nvidii, bo cofa się od serii 3000, na której spędziłem ostatnie 4 lata. Jednak testowanie modeli 8GB vram na ULTRA to tania sensacja. Co mają zrobić gracze, którzy mają budżet na GPU do 300$? Na siłę dorzucać 50% więcej, żeby sobie pograć w 1080p, czy może trzeba im uświadomić, do jakich ustawień są to obecnie karty. 

4 godziny temu, VRman napisał(a):

Wyobraź sobie, że kupujesz w 2016r. 1060tkę i nie możesz na tym grać nawet w 720p. 

W 2017 roku kupiłem synowi 1060 3GB i grał na niej do 2021 roku nie odczuwając żadnych problemów ale nauczyłem go jak dobierać ustawienia. Nawet CP2077 w 2020 przeszedł na medium i mu się dobrze grało. A według ogólnej opinii na forach na tej karcie nie dało się w nic grać. 

Opublikowano

Update z tym zwrotem 50% za używke 5090 bez ROPów:

Amazon się wystawił dupskiem i nie chcą dotrzymać słowa. Konsultant wczoraj jak i dzisiaj 40 minut próbował coś robić i finalnie zaoferowali 20% xD 

Zacząłem im grozić i wysyłać screeny jak i teksty “przecież macie historie na serwerach” - to zgłosili to do jakiegoś supervisora i ma za 2-3h się odezwać.

Albo dotrzymają słowa albo robię im chargeback i sami będą prosić o wyjaśnienie

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

rottr_1920_1080.png

ln28ZNd.png

Tak ogólnie masz racje, ale nie w 100%. Bo jakkolwiek teraz te karty poza XX90 są cieniem tego czym były ich wczesniejsze odpowiedniki. To 3090 miał TDP limit 350W, a taki 3090TI juz 450W. 3060 jakkolwiek mial mocną specyfikacje to TDP miał tylko 170W. Wiec jest to odpowiednio 2.05 x mniej od 3090 i  2.65x mniej. TDP 5090 to 575W przerzucajac to na power limit słabszych kart tej serii to jest 280W lub jeżeli byłaby możliwosć przesłania 650W przez przewód 12VHPWR to tyle by miał zapewne 5090Ti. I to byłoby 245W dla niższej serii RTX 5000 odpowiednika 3060 12GB. Wiec jest to 5070. A przy 280W czyli tym najbardziej trafnym to połączenie 5070Ti i 5070. Wiec tutaj widac, że jeżeli zwrócisz mniejszą uwagę na chip tylko i wyłącznie na power limit to 3060 wtedy (bardzo udana karta) nie ma do końca odpowiednika przy serii 5000, jest to coś pomiedzy 5070Ti a 5070. 

Więc masz racje, 5060 napewno nie jest tym czym był 3060. I można go porównać do 1050 2GB, z tym że 1050 i tak miał wiecej CUDA % w stosunku do pełnego chipu 1080TI niż ma 5060. Reszta kart oprócz 5090 to śa niestety edycje obniżone o jeden numerek w dól, ale jeżeli spojrzeć na power limit to też nie jest to takie oczywiste. Oczywiście, że są wolniejsze ale też liczba CUDA nie zawsze sie przekłada na FPS. Nie mniej jednak 3090Ti 450W, 3090 350W, 3080 320W, 3070Ti 290W, . 5090 575W, 5080 360W 5070Ti 300W. Wiec widać po prostu, że karty 5080 i 5070Ti maja zbliżoną prądożerność (nieco większa) od wczesniejszej bardzo udanej serii RTX 3000, natomiast seria XX90 ma blisko 65% wiecej mocy do dyspozycji i tak na dobrą sprawe to mogła by mieć jeszcze wiecej. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

Kto daje i odbiera ten sie w piekle poniewiera .Napisz im tak.A później pełny zwrot,tylko pobaw sie do ostatniego dnia xD

Czyli 2 lata do końca gwarancji? 

Leci zwrot bo niepełnosprawnościowy i niech kasę oddają to akurat bedzie na nową 6090 😁

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Puzoniusz napisał(a):

Czyli 2 lata do końca gwarancji? 

Leci zwrot bo niepełnosprawnościowy i niech kasę oddają to akurat bedzie na nową 6090 😁

Na tym etapie to kto wie - może by odrzucili z byle powodu tak jak teraz próbują wycofać się ze słów pracownika.
Póki co dalej czekam na maila - każdy inny pracownik od razu prosi o cierpliwość i maila i sam kończy czat bez pytania czy mam coś jeszcze do wyjaśnienia.
Jak zadam niewygodne pytanie i oczekuje odpowiedzi to unikają i nagle koniec rozmowy.
Pewnie jest notka przy mnie, że zrobili syf i muszą posprzątać

Edytowane przez krulaks
Opublikowano
1 godzinę temu, krulaks napisał(a):

Na tym etapie to kto wie - może by odrzucili z byle powodu tak jak teraz próbują wycofać się ze słów pracownika.
Póki co dalej czekam na maila - każdy inny pracownik od razu prosi o cierpliwość i maila i sam kończy czat bez pytania czy mam coś jeszcze do wyjaśnienia.
Jak zadam niewygodne pytanie i oczekuje odpowiedzi to unikają i nagle koniec rozmowy.
Pewnie jest notka przy mnie, że zrobili syf i muszą posprzątać

Odpisali, że błąd pracownika i max 20% zwrotu. Dopiero co dali mi 30% refunda przy astralu :D 

Z amazonem to niezła loteria 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

"Nvidia ruins everything"

Pamiętacie jak miało EA w 2005r. ? 

EA GAMES. Challenge Everything.

No to nakarmić AI tym filmikiem "audio logo" EA Games i powiedzieć, żeby tym głosem AI powiedziało

Nvidia. We ruin everything

I potem dać to obowiązkowo przy starcie każdej gry.  :)

7 godzin temu, xtn napisał(a):

Jednak testowanie modeli 8GB vram na ULTRA to tania sensacja. Co mają zrobić gracze, którzy mają budżet na GPU do 300$? Na siłę dorzucać 50% więcej, żeby sobie pograć w 1080p, czy może trzeba im uświadomić, do jakich ustawień są to obecnie karty. 

Ale to przecież nie wina recenzentów, tylko Nvidii, bo to jest taktyka marketingowa. Tzw. "upsell" czyli zrobić tak, żeby nie było sensu kupować tańszych, bo "trochę dopłącę i wezmę Y zamiast X".

Tak było z 4080 - to był upsell na 4090

I tak jest też z 4060 8GB. 

Co do taniej sensacji to się nie zgodzę. Wręcz przeciwnie. HU pokłony za pożyteczną dla nas wszystkich robotę. Nas wszystkich w sensie graczy ale i całej branży, bo to co odpier(dzie)la NV z cenami niszczy całą branżę. Potem w 2040r. powiedzą, że "no PC gaming umarł, ale to wina graczy, zagłosowali portfelem, że nie chcą kupować sprzętu do desktopów PC do gier".

Zgodzę się z tym, że przydałoby się mieć też testy na medium czy high, ale znowu weź tu bądź mądry i ustalaj regułę, jak w jednej grze na medium gra wygląda w 98% jak na ultra, a w innej dostajesz pop-in taki, że różnica jest nie tyle w detalach, co w "gram w grę i się fajnie gra" vs. "nie gram, bo mnie ten pier(dzie)lony pop-in tak wybija z imersji, że mi się odechciało". 

Poza tym HU to są "bracia pracujący". Naprawdę ciężko zapierdzielają z tymi testami i jakby mieli jeszcze każdą grę w 2-3 ustawieniach x 3 rozdzielczości x2 upscallery testować...

no trochę rozumiem czemu robią tylko w ultra.

BTW. w 2016r. wyszły karty 8 i 11GB. Za rok i miesiąc pęknie dekada. Wyobrażacie sobie w 1999r. przy kartach 32MB kupować kartę za 350$+VAT z 0,5MB VRAMu? :E

To jest po prostu chore.

Ja już na premierę 4060 pisałem, że się nie zgadzam z HU i mam ostrzejszą opinię. Nie 250. Nawet nie 200. Karty z 8GB powinny być po max 150$+VAT. 

Jeszcze z 5060 to tylko tragedia i skandale, ale to...

image.png

to już jest po prostu scam i garnki dla emerytów za 9000zł.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, VRman napisał(a):

to już jest po prostu scam i garnki dla emerytów za 9000zł.

Z drugiej strony 16GB tej karcie i tak niewiele daje... Wydajnościowo to nieco lepiej niż RTX 3070. I chyba tak tę karty pokroju 60/Ti trzeba rozważać, zamiast brać używkę bez gwarancji to nowsza karta, chłodniejsza, mniejszy pobór prądu, DLSS4... 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jest wolna i o wiele, wiele za droga. Ale przynajmniej nie jest scamem. To jest odpowiednik GeForce 2MX tylko za 2000-2600zł. Ale pograsz na tym we wszystko. Najwyżej na low i w 20fps w 1080p, ale pograsz. Przycinki z braku ramu rozwalają radość z gry bardziej niż granie w 20fps.

No i grę z 2027 też od biedy się da odpalić na tym. Nie wiem czy powyżej 10fps w prawdziwym 1080p, ale się da.

Najbardziej szkoda jednak całej branży, bo 8GB jest kulą u nogi. Może nie taką jak Nintendo Switch w gatunkach, w których twórcy zazwyczaj nie potrafią się powstrzymać przed skrojeniem gry pod Switcha, ale i tak ogromnie to psuje. Podnosi koszty developerom, zabiera czas, który mogliby przeznaczyć na coś innego, nie pozwala wykorzystać najtańszej rzeczy, którą można poprawiać jakość grafiki (tekstury) i często prowadzi do durnych systemów ładowania danych w tle, co potem powoduje stutter nawet na kartach z 32GB, bo oczywiście wydawca ciśnie na premierę, a programista już "zmarnował" wystarczająco czasu i jego pieniędzy na dłubanie przy streamingu assetów.

itd.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Tu jest jakiś wczesny test RTX5060 8GB w FHD, niestety nie pełny ale dający  jakis obraz karty. Wyłaczając wyniki z MFG, bo te są mało ważne to w porównaniu do RTX3060 karta w 1080p z RT i DLLS Q jest od 50 do 80% bardziej wydajna w zależności od gry. Oczywiście brakuje testów w czystej rasteryzacji i w porównaniu do RTX4060.  Preview exclusive : j'ai joué avec la RTX 5060 avant tout le monde et elle risque fort de faire parler d'elle ! - jeuxvideo.com

Edytowane przez xtn