sovas 662 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Dzisiaj do ME wjechały karty na blokach wodnych: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-gigabyte-aorus-geforce-rtx-5090-xtreme-waterforce-wb-32gb-dlss-4 Waterforce dostępny w ME OSZCZĘDZASZ 6000 PLN No i jeszcze Inno3d iChill w super cenie 18k https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-5090-ichill-frostbite-32gb-dlss-4 Edytowane 20 Maja przez sovas
VRman 2 641 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) @Kadajo Z całym szacunkiem, ale gadasz straszne bzdury. Gracze winni bo kupują to strasznie głupia teoria. Jak gracze nie będą kupować, to NV po prostu oleje gaming już całkiem tak jak olała low end (5030ti sprzedawane jako 5060 się nie liczy) I tak mogą sprzedawać GPU do AI. Ludzie też czasem w domu potrzebują, bo np. są grafikami i chcą do renderowania, edycji filmów, zabawy modelami AI itp. Gracze nie mają już siły jaką mieli kiedyś. NV obrała kierunek "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi" i żadne bojkoty tu nie pomogą. Pomogłaby konkurencja, ale ja z każdym rokiem coraz mocniej nakładam na głowę foliową czapeczkę w tej kwestii - w sensie że się zastanawiam coraz bardziej nad tą teorią spiskową - że oni tak naprawdę są w zmowie, bo te "konkurowanie" AMD jest bardziej memiczne niż logiczne. I nawet nie chdozi o te info, że ponoć Lisa to dalsza rodzina Jensena Kurte.. Kurtki.. Kurtyzany. Seria 90xx od AMD to jeden wielki żart. "Skupiamy się na odzyskaniu rynku i rezygnujemy z high-endu skupiając się na kartach, które gracze naprawdę kupują!" A potem karty AMD są 0% opłacalniejsze od NV mimo gorszego "Feature setu". Taaa.. no konkurencja po wuju. Odzyskają udziały w ten sposób na pewno! A Intel? Eh... TO jest problem, a nie to, że ludzie kupują. No kupują, bo nie mają wyjścia. Chcąc grać muszą dać się wydymać albo NV albo AMD, albo grać na konsoli w 40fps, 720p i gównem zwanym FSR2/3. Edytowane 20 Maja przez VRman 1 5
Kanzu 206 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Godzinę temu, DżonyBi napisał(a): Palit GameRock 5090 - opinia na ME Ta opinia to kogoś tutaj z forum. Pisał o tym w tym temacie. Miło popatrzeć jak ceny lecą w dół co kilka dni
Kadajo 7 412 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja @VRman kupowanie jest tylko częścią problemy, nikt nie mówił ze to wszytko się sprawdza tylko do kupowania. Ale to chyba oczywiste ze jak korporacja zaczyna odwalać fuszerę to się ja powinno olać i jej produkty, a nie spuścić głowę i iść do sklepu. To nie jest normalne. Jak będzie czekać aż się Nvidii noga powinie jak Intelowi i wtedy wielce nagle olejecie ich produkty to wasza sprawa. A tu widzę już niektórzy wręcz kupili RTX6xxx, jeszcze kart nie ma, nic o nich nie wiadomo nawet ile będę kosztować, ale już kupili, już czekają. O czym ty mówisz. Niech się Nvidia pierdoli za przeproszeniem, jakby stracili 2,2B dolarów to ich by to na pewno ruszyło wiec przestań wymyślać.
VRman 2 641 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) To ja już nie mam pojęcia o co ci chodzi w takim razie i o co masz do mnie i do nas tutaj pretensje. Co do pokazywania fucka i nagłaśniania to zgoda. To może pomóc. Ale katastrofalna obecnie sytuacja na rynku GPU nie wynika głównie z postawy graczy. Ja od zawsze bronię nagłaśniania "afer". Od lat walczę na forach z osobami mówiącymi, że "to nic nie da, tylko marudzą, jak się nie podoba to nie kupuj, a nie kręcisz aferę" bo i przy Xone "kręcenie afery" przyniosło pozytywne skutki (słynna afera z używanymi grami i always online) i z 4080 12GB, i z filmem Sonic. Korpo dostrzegają duży "backlash" (negatywny odzew? zabrakło mi słowa akurat, sorry, nie użyłem angielskiego dla szpanu, wręcz mi wstyd, że wyleciało mi polskie słowo) i należy głośno krytykować złe ruchy jak teraz z 5060 i blokadą dostępu do sterowników. Tu się chyba zgadzamy w 100%. Ale poza tym serio nie wiem gdzie/w czym masz do mnie problem. Co ja niby wymyślam? Edytowane 20 Maja przez VRman
Kadajo 7 412 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja To co wypisujesz, że gadam bzdury, ty masz jakieś rozdwojenie osobowości czy co ?
galakty 3 332 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Chłop ma rację Co jako gracz chcesz osiągnąć? Nie kupisz? To nie będziesz grać albo NV oleje gaming całkowicie. Chcesz krzyczeć i narzekać jaka to NV niedobra? No każdy to wie, co to zmieni? Za miesiąc każdy zapomni o temacie AMD nie przejmie rynku bo jest niedołężne albo w zmowie. Intel nie istnieje. 3
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Suprim lq 5090 - Cewki słychać na pulpicie nawet po UV - W grach cewki tragedia - Stock wynik w nomadzie 14245 XDDDD - Żałosne temperatury jak na AIO - wlazłem w lokacje w wukongu, gdzie na Aorusie miałem po UV 63c/64c (1400+/-RPM) max, na tym AIO dobiło mi do 61c (1280RPM) i te wentylatory wcale nie były ciche tak jak tutaj się oh ahuje na wentyle z suprima. - Dalem sobie core + 335 vram + 2000 na testa, wynik w nomadzie i odczyty, no posracie sie ze smiechu, ja posralem sie ze strachu jak mi zaczely wentyle wyc Podsumowanie: Zmarnowalem caly dzien na montowanie i demontowanie tego gówna, wrócił Aorus Edytowane 20 Maja przez Tester Wrażeń 1 1 5
Kadajo 7 412 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Aorus był cichszy na 1400 niż Suprime na 1200 ? Lol
VRman 2 641 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 7 minut temu, Kadajo napisał(a): To co wypisujesz, że gadam bzdury, Przecież napisałem o co mi chodzi z tymi bzdurami zaraz w następnym zdaniu: 29 minut temu, VRman napisał(a): Z całym szacunkiem, ale gadasz straszne bzdury. Gracze winni bo kupują to strasznie głupia teoria. Coś by się zmieniło jakby ludzie na tym forum i im podobni na świecie nie kupili RTXa po tym jak narzekali na NV? No nie. A tak rozumiem to co pisałeś wyżej.
sideband 1 775 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 10 minut temu, galakty napisał(a): Chłop ma rację Co jako gracz chcesz osiągnąć? Nie kupisz? To nie będziesz grać albo NV oleje gaming całkowicie. Chcesz krzyczeć i narzekać jaka to NV niedobra? No każdy to wie, co to zmieni? Za miesiąc każdy zapomni o temacie AMD nie przejmie rynku bo jest niedołężne albo w zmowie. Intel nie istnieje. Wiesz ile razy już to pisałem, że to smęcenie na NV nie ma żadnego sensu NV tylko będzie reagować jak kasa nie będzie się zgadzać AMD w sumie nie jest tak daleko za NV, ale odpuścili sobie najwyższą półkę i za słabo gniotą NV cenowo.
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Teraz, Kadajo napisał(a): Aorus był cichszy na 1400 niż Suprime na 1200 ? Lol Nie to mialem na mysli, ale dostawalem informacje jak bardzo zajebiste te wentyle nie sa, a roznica jest serio mała, a karta generalnie ma tragiczne bebechy na to wychodzi. Na DC jeden ziomek mial suprim powietrzny i lq i to jego komentarz:
Tornado3 333 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja Tu już wielu tupało nóżką, że nie kupi że nowa gen taka bee po czasie i tak polecieli do sklepu z podkulonym ogonkiem więc te wywody są trochę komiczne 1
galakty 3 332 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 1 minutę temu, sideband napisał(a): Wiesz ile razy już to pisałem, że to smęcenie na NV nie ma żadnego sensu NV tylko będzie reagować jak kasa nie będzie się zgadzać AMD w sumie nie jest tak daleko za NV, ale odpuścili sobie najwyższą półkę i za słabo gniotą NV cenowo. Sam psioczył na serię 4000 a potem 4070Ti w budzie wylądowało I tyle to smęcenie ma sensu. A kasa będzie się zgadzać, bo na czymś grać trzeba. Gdyby AMD wzięło się w garść i byłby odpływ graczy do nich to TAK, to byłoby głosowanie portfelem. A że NV ma większość rynku i nie ma realnej alternatywy no to "oopsie"
Kadajo 7 412 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 10 minut temu, VRman napisał(a): Coś by się zmieniło jakby ludzie na tym forum i im podobni na świecie nie kupili RTXa po tym jak narzekali na NV? No nie. No jak nie, napisał ci nawet @sideband niżej, Nvidia tylko zareaguje jak zacznie tracić kasę. Masz GF w budzie, to siedź na nim aż przestanie działać albo kup za dwie generacje coś od AMD jeśli oczywiście będzie tego warte, ale jak będziemy dalej dawać Nvidii kasę to nic się nie zmieni. Przestań wymyślać ze spadek sprzedaży nic nie zmieni. Nvidia już w tej chwili niszczy marke jaka był GF, ale na razie nie reagują, bo mają to w dupie. Z drugiej strony skoro Nvidia ma wszytko gdzieś to po co się bawią w te "chowanie" RTX 5060. Czemu dosłownie grożą największym Tech YT ze jak nie będą z nimi współpracować to im życie utrudnia ? Jak mafia jakaś. Przecież Nvidia się nie przejmuje, bo ma AI, a może jednak coś jest na rzeczy. 9 minut temu, Tornado3 napisał(a): Tu już wielu tupało nóżką, że nie kupi że nowa gen taka bee po czasie i tak polecieli do sklepu z podkulonym ogonkiem więc te wywody są trochę komiczne Ja nie kupiłem RTX 5xxx jak widać wiec jednak coś nie do końca ta twoja teoria się zgadza 7 minut temu, galakty napisał(a): Sam psioczył na serię 4000 a potem 4070Ti w budzie wylądowało I tyle to smęcenie ma sensu. No kupiłem, ale już chyba zapomniałeś dlaczego, pisałem o tym wielokrotnie nie chce się mi już powtarzać. To jest czysty przypadek ze mam RTX 4070 Ti i tyle. I nie zanosi się, abym tą kartę zmienił jeszcze przez bardzo długi czas.
sovas 662 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) @Tester Wrażeń Ja za bardzo nie widzę sensu w tych zestawach AiO. 1) pompa pracuje na max rpm 2) chłodnica 360 i do tego chuda na 600W kartę 3) wentylatory wątpliwej jakości (można założyć 6x T30 push & pull, no ale...) 4) coś się stanie z pompką to karta musi iść na serwis, na CPU to chociaż te aio wymienisz łatwo 5) 5090 już mają AIR blisko 3kg to taka mała chłodnica nie robi ogromnej różnicy, chyba że jest przedmuchiwana 6 wentylatorami 6) częste przypadki z niedolaniem płynu, problemy z odpowietrzaniem tego i tworzeniem się kieszeni powietrznych Przy custom loopie takie niedogodności można łatwo rozwiązać przez zastosowanie większej chłodnicy, lub 2. Układ łatwo odpowietrzyć i uzupełnić. Co do temperatur i kultury pracy to będzie przepaść między custom loopem, ale wiadomo, tanio nie jest jak chcesz to dobrze zrobić xd Na furmarku mam top temp 55C po 40 minutach i wentylatory płasko na 800rpm. Edytowane 20 Maja przez sovas
kamil039c 19 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) 17 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a): Suprim lq 5090 - Cewki słychać na pulpicie nawet po UV - W grach cewki tragedia - Stock wynik w nomadzie 14245 XDDDD - Żałosne temperatury jak na AIO - wlazłem w lokacje w wukongu, gdzie na Aorusie miałem po UV 63c/64c (1400+/-RPM) max, na tym AIO dobiło mi do 61c (1280RPM) i te wentylatory wcale nie były ciche tak jak tutaj się oh ahuje na wentyle z suprima. - Dalem sobie core + 335 vram + 2000 na testa, wynik w nomadzie i odczyty, no posracie sie ze smiechu, ja posralem sie ze strachu jak mi zaczely wentyle wyc Podsumowanie: Zmarnowalem caly dzien na montowanie i demontowanie tego gówna, wrócił Aorus OMG, 72 stopnie i 1800, 2100 RPM, toż to musi już wyć jak odkurzacz A mówili że ventusy są najgorsze Tymczasem na vanguard tempki ciut lepsze, przy PT 500 - nie przekracza na rdzeniu 68 i obroty w okolicach 1200RPM. Bios silent. Edytowane 20 Maja przez kamil039c
VRman 2 641 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja @Kadajo Myślę, że zbytnio upraszczasz. NV to nie jedna osoba, nie jeden produkt, nie piekarnia, która robi nowy produkt w dobę. Mógłbym też napisać, że jakby im zależało to zrobiliby "unlaunch" albo obniżyli cenę do 199$, ale to też nie byłby trafny argument. Jest pewna inercja, są różne działy, są różne pomysły i jest ogólne olewanie gamingu na rzecz AI, co zauważył nawet Hesus z GN - "nvidia, your drivers are completely fucked". Do tego różnica między szybkim zyskiem a długoterminową stratą na wizerunku. Różnica casual buyer vs. gamer. Dużo tego, ale już nie drążmy. Szkoda czasu.
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 1 minutę temu, kamil039c napisał(a): OMG, 72 stopnie i 1800, 2100 RPM, toż to musi już wyć jak odkurzacz Tymczasem na vanguard tempki ciut lepsze, przy PT 500 - nie przekracza na rdzeniu 68 i obroty w okolicach 1200RPM. Bios silent. Tam jest 1800 i 2700 1
Kadajo 7 412 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 2 minuty temu, VRman napisał(a): @Kadajo Myślę, że zbytnio upraszczasz. NV to nie jedna osoba, nie jeden produkt, nie piekarnia, która robi nowy produkt w dobę. Mógłbym też napisać, że jakby im zależało to zrobiliby "unlaunch" albo obniżyli cenę do 199$, ale to też nie byłby trafny argument. Jest pewna inercja, są różne działy, są różne pomysły i jest ogólne olewanie gamingu na rzecz AI, co zauważył nawet Hesus z GN - "nvidia, your drivers are completely fucked". Do tego różnica między szybkim zyskiem a długoterminową stratą na wizerunku. Różnica casual buyer vs. gamer. Dużo tego, ale już nie drążmy. Szkoda czasu. To nie ja upraszczam tylko ty komplikujesz. Dobra ta rozmowa nie ma najmniejszego sensu, zresztą nie mam zamiaru nikomu mówić co ma robić, co też już wielokrotnie podkreślałem. Mowie tylko co myślę i tyle. Bron boże ktoś musi się ze mną zgadzać. 1
DżonyBi 1 971 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja @Tester Wrażeń ten Suprim LC to jakis dramat. Sorki, bo czuje sie wspolwinny, bo pisalem na priv, zebys wsadzil i nie pozalujesz. Mylilem sie. Po tym Twoim tescie jeszcze bardziej sie ciesze ze swojego Astrala LC.
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja 1 minutę temu, DżonyBi napisał(a): @Tester Wrażeń ten Suprim LC to jakis dramat. Sorki, bo czuje sie wspolwinny, bo pisalem na priv, zebys wsadzil i nie pozalujesz. Mylilem sie. Po tym Twoim tescie jeszcze bardziej sie ciesze ze swojego Astrala LC. Luz i tak pewnie bym to zrobil, szukalem tylko dodatkowych informacji
Quadro26 63 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) 4 godziny temu, DżonyBi napisał(a): Dla przypomnienia Też pytanie jakie to OC w 5080. 3250MHz rdzeń i z +1200MHz pamięć? Czy 3000MHz na rdzeniu? Wincyj danych panie! U mnie stockowy MSI Vanguard, a podkręcenie pod 3230MHz i pamięci podbija wyniki o średnio 15-16%. Myślę, że to już podchodzi w terytorium 4090, co nie zmienia faktu, że tak mały wzrost pomiędzy 4080, a 5080 to absurd. Ja jednak przechodziłem z 3080 więc dla mnie różnica znaczna. 19 godzin temu, Kaczkofan napisał(a): Przyjechał mój Vanguard. Kultura pracy lepsza niż Giguguś 4080S no i co najważniejsze ma wszystkie ROP wg GPU-Z Kawał karty, dłuższy nieco od 4080S, zaraz odpalę "Half-Life 2 RTX" i wrócę do WoW pewnie Środkowy wentyl (silnik) lekko głośniejszy niż reszta? Czy raczej podobnie przy 1500rpm? Polecam sprawdzić w afterburnerze. Mi na początku to nie przeszkadzało, ale wiadomo, małe rzeczy z czasem wkurzają i już mam status "w naprawie" na rma U mnie pierwszy i trzeci miał koło 37dB przy 1500rpm, a środkowy 39dB Edytowane 20 Maja przez Quadro26
sovas 662 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja @Quadro26 Ciężko powiedzieć co to za testy, ale wątpię, żeby faworyzowali jedno GPU. Pewnie podkręcali w opór tak samo 4090 jak i 5080. Przynajmniej tak sobie taki test wyobrażam
Rekomendowane odpowiedzi