Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Tester Wrażeń

Przed powietrznym Suprimem, miałem tego Suprima LC i w porównaniu do powietrznej wersji to padaka straszna, która na stock była bardzo słaba i do UV wymagała bardzo wysokich napięć do osiągnięcia w miarę częstotliwości na rdzeniu. W Suprim Air za to cewki dead silent, moja sztuka na 0.82V robi 2,45GHz (efektywnością bije 4090 już wyraźnie wtedy) i trzyma 3,15-3,2GHz w grach (nie w benczach) na luzie po OC. 

@KanzuTemp były spoko, ale chłodnice miałem na obuwie, więc to mogło zakłamywać wyniki, progu 60 stopni nie udało mi się pokonać, tylko co z tego jak sztuka była mocno marna :D

Edytowane przez GAZuOOT
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Recka 5060 obejrzana

Bywają gry, gdzie 3060ti > 5060

(średnio jest lepiej, mówię o wyjątkach z 3060ti)

W dobrych kilku grach 4060ti w 1% lows wyprzedza 5060 o 20-24%

Do tego te 8GB. 

Super karta! Bulwo!

Jakby to miało 12-16GB i wyszło 2.5r. temu jako 4060 w tej cenie co teraz, to byłoby normalnie. A tak postęp który powinien zająć 2 lata zajął prawie 5. A licząc jak było za starych dobrych czasów to pęka 10x więcej czasu (kiedy po 2 latach było +60-150%)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
7 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Nie wiem skąd zdziwienie...od początku była mowa że nic poza dołożeniem 8gb pamięci się nie zmieni :P 

Po cichu liczyłem na to że Super/Ti będzie na przyciętym rdzeniu GB202. 

Godzinę temu, Spychcio napisał(a):

Skip aż do serii 6000.

Oby się tylko nie okazało że w serii 6000 będzie to samo albo jeszcze gorzej.

Opublikowano
16 godzin temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Nie to mialem na mysli, ale dostawalem informacje jak bardzo zajebiste te wentyle nie sa, a roznica jest serio mała, a karta generalnie ma tragiczne bebechy na to wychodzi. Na DC jeden ziomek mial suprim powietrzny i lq i to jego komentarz:
image.png.f30fd9ca9214cff21039d58f6de5f979.png

Dlatego czekam, aż zwroty wejdą (bo mam zamrożone 26k :wariat:) i kupuję powietrzaka suprim albo aourusa - zależy co wyjdzie lepiej cenowo 

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Akurat to, to jego najmniejszy problem :D Zresztą, zrozumiesz jak usłyszysz pauzujące wentylatory... 

Nie no, miałem już aorusa. To ten co mi ROPsy zaje*ali.
I tak, słychać wentyle jak pauzują, ale za to były ciche jak pracowały

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Faflucy napisał(a):

Proces TSMC ma dać +10%, czyli tyle co nic.

Do tego możemy dostać chipy na procesie Samsunga lub Intela, gdzie w rasterze może być nawet gorzej (wiem, że ludzie tutaj uważają taki scenariusz za durny. A ja nie. Uważam go za bardzo mało prawdopodobny, ale absolutnie nie wykluczony o ile Nvidiowa pazerność i bezczelne traktowanie segmentu gamingowego się utrzyma. W końcu raster -15%, RT +5% ale AI + 50% i cyk - "next genowe GPU" gotowe :E )

Są plotki, w które ja osobiście wierzę, że następna seria wszędzie będzie miała +50% RAMu.

No to zadajmy sobie pytanie: Skoro Nvidia z niczego robi "feature" i pcha nam nowe generacje szybsze o 5% od tych sprzed 2 lat wcześniej, to czy naprawdę możemy się spodziewać czegokolwiek jeśli już NV ma w ręku argument "no przecież jest wincyj ramuf!"?

Dlatego uważam, że jeśli chodzi o sam sprzęt, szanse na to, że seria 6000 będzie kompletną kaszaną, wynoszą 90%.

Wszędzie kostki 3GB zamiast 2GB i starczy. 6090 ludzie kupią dla 48GB RAMu, albo 64GB jeśli wrócą do 384bit i poleci clamshell. Ludzie od AI, nie gracze, ale kupią.

Linustechtipsy i Digital Foundry będą spuszczać się nad tym jaka Nvidia wspaniała, bo w końcu dali wszędzie więcej RAMu. I porównają znowu do RTX 2060 pokazując, że "no co, przecież postęp jest zajebisty!" ;)

6080tka w końcu dostanie łaskawie te 24GB.

Do tego oczywiście nowe, wspaniałe, przecudowne, nextgenowe, gejmczeńdżerowe AI, "i starczy". 

Chcę się mylić, ale nie widzę żadnego światełka w tunelu. AMD jedzie drezyną w drugą stronę. Z taką "konkurencją" jaką AMD jest w 2025r. Nvidia może zapakować 5060ti z łyżką gówna i rzygowin, podkręcić o 10%, nakleić nazwę "6060ti" i i tak dominacji na rynku gaming gpu nie utraci do czasu premiery następnej, albo jeszcze następnej generacji. 

Intel sądząc po ilości dostarczanych kart na rynek już wywiesił białą flagę.

AMD z wielkim bólem obniżyło ceny 90xx do poziomu tylko trochę gorszej opłacalności od RTXów, bo chcieli na początku zaoferować jeszcze gorszy deal graczom niż NV :lol2:

Tu nie ma miejsca na myślenie życzeniowe i nadzieje. Tu trzeba analizować suche fakty, a te są takie:

- Nvidii uchodzi każde skur(kowa)ństwo, co by nie robiła

- NVidia zarabia kokosy na AI i mogliby na dobrą sprawę nie wydać nic nowego do 2028

- konkurencja w gamingowych GPU nie istnieje

Także czekanie na serię 6000 bo wreszcie wróci normalna opłacalność zakupu... no spory optymizm, bym powiedział.

Jedyna nadzieja w tym, że balonik "AI" przez następne 1.5-2 lata sflaczeje, ale na to się za bardzo nie zanosi.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Największy sukces AMD w procach do PeCetów wyszedł zupełnym przypadkiem. Robili 3D V-cache do serwerów, a się okazało, że w grach to się nawet lepiej sprawdza niż tam.

Teraz AMD tak samo jak NV jest zapatrzone w AI i odwrócone dupą do graczy, co widać po śmiechu wartych cenach 90xx i wydaniu 9060 8GB.

AMD zrobiło fajne proce, bo w firmie były konkretne wysiłki w stronę zrobienia dobrego CPU.

Wątpię czy zrobienie dobrego gamingowego GPU ma choć 1% tamtych priorytetów. Raczej też idą w AI. I nawet jak UDNA okaże się świetne, to AMD i tak wyceni to beznadziejnie, bo rozwój hardware'u i softu ej aj kosztuje. 

Gracz będzie musiał za to płacić czy chce czy nie chce.

Za dużo tych moich przemyśleń obok siebie, to resztę wrzucę w spojler, żeby nie floodować wątka i nie męczyć 

Spoiler

Aby ceny się poprawiły choć jedna z firm musiałaby uznać, że czysta wydajność w grach jest dla nich ważna a rynek PC gaming warty zachodu. Na razie widać dokładnie odwrotne podejście.

Założę się, że największą zaletą kart na nowej architekturze AMD będzie lepszy upscaller AI i ogólnie funkcje AI. 

Zacznie nam się wmawiać, że potrzebujemy tego, bo inaczej byśmy mieli 10fps, że potrzebujemy bo dzięki temu NPCe będą z nami w grach rozmawiać naturalniej, bo postacie będą mieć naturalniejsze zachowanie i mimikę (to akurat spoko, ale tylko w gatunkach gdzie to istotne) rozpoznawanie mowy gracza, funkcje AI nie dla graczy i tak dalej.

A w rasterze pewnie znowu dostaniemy +4% perf/$ względem kart sprzed dekady. 

Szkoda, że akurat teraz Intel ma kłopoty finansowe. Widać brak pracowników i funduszy, bo jakby dopracowali sterowniki z 580tką i byli w stanie szybciej te karty wypuszczać, mogliby wgryźć się w rynek. Może nie zarobiliby na 580, ale już w następnej generacji przyjęcie kart Intela byłoby zupełnie inne. Już i tak jest ogromna poprawa odbioru marki w kartach dla graczy względem poprzedniej generacji. Tylko ten narzut na CPU sugerujący niedomaganie sterowników. Gdyby intel miał nadal tony wolnej kasy jak kiedyś to by mogła powrócić konkurencja. A tak... no cóż. B580 albo nie ma, albo są w cenie z dupy. Zamiast huczeć w necie o zbawcy rynku low-end i świetnej opłacalności jest cisza lub filmiki o fatalnym narzucie na CPU zabijającym sens kupowania takiej karty do starych kompów z np. Ryzenem 3600 czy starymi Intelami. 

No i te dwuukładówki nie do gier, jakie właśnie pokazali. Pamiętacie kto szedł w SLI zanim upadł?

3dfx.

Oby to nie był zły omen ;) 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
26 minut temu, VRman napisał(a):

Największy sukces AMD w procach do PeCetów wyszedł zupełnym przypadkiem

Nie ma to żadnego znaczenia czy zaistniało to przypadkiem czy też nie, fakt jest taki, że zaistnieli na rynku z dobrymi produktami i liczę na to, że zrobią to samo w segmencie kart. 

Opublikowano (edytowane)

Jest w ogole cos takiego jak karta ostateczna? 

Pisalem juz o tym wczesniej. Raczej mozemy zapomniec o przyrostach +70% w "tej samej cenie" uwzgledniajac inflacje jak to mialo miejsce w przypadku 4090. Teraz salami bedzie odkrajane z precyzja sklapela i trzeba sie nastawic na przyrosty typu 10, 15, 30% max, a na wykresach bedziemy widziec coraz wiecej dlss i mfg. Moze w serii 60x0 ujrzymy kolejne sztuczki, ale nie bez powodu Jensen ubolewa nad tym, ze testerzy/recenzenci za malo pokazuja mfg na obrazkach.

Edytowane przez DżonyBi
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

No wydadzą 7090 i będzie to ostateczna karta. No wydadzą 8090 i to już NA 100% BĘDZIE OSTATECZNA KARTA. :E Kupuj, kupuj x90, może za którymś razem zrozumiesz post VRMan wyżej. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
5 godzin temu, Faflucy napisał(a):

6000 będzie o tyle lepsze, że powinno już pójść w nowym procesie. Tylko seria 5000 podniosła TDP i teraz pytanie czy Nvidia odważy się obniżyć pobór do sensownych wartości z czasów RTX4000 i wtedy przyrost wydajności będzie taki sobie czy znowu walną 600W i swąd spalonych wtyczek na 6090 by mieć solidne słupki w testach.

Opublikowano
10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jest w ogole cos takiego jak karta ostateczna? 

Pisalem juz o tym wczesniej. Raczej mozemy zapomniec przyrostach +70% w "tej samej cenie" uwzgledniajac infalcje jak to mialo miejsce w przypadku 4090. Teraz salami bedzie odkraja z precyzja sklapela i trzeba sie nastawic na przyrosty typu 10, 15, 30% max, a na wykresach bedziemy widziec coraz wiecej dlss i mfg. Moze cos wiecej w serii 60x0 ujrzymy, ale nie bez powodu Jensen ubolewa nad tym, ze testerzy/recenzenci za malo pokazuja mfg na obrazkach.

Nowe technologie mogą odblokować ponownie duże wzrosty. Ale to wiązałoby się z przebudową ścieżek oraz samego rdzenia GPU. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nowe technologie mogą odblokować ponownie duże wzrosty. 

Moga, ale nawet wtedy niekoniecznie Jensen musi odkrajac pol salami i podawac na raz, a na pewno nie w "tej samej" cenie. O to mi chodzi.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
5 godzin temu, Faflucy napisał(a):

Nie ma takiej opcji kto ich goni? Chyba, że po czasie będą wkładać uszkodzone GB202 skrojone do poziomu GB203

Opublikowano
23 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

nie bez powodu Jensen ubolewa nad tym, ze testerzy/recenzenci za malo pokazuja mfg na obrazkach.

Bo ludzie nie chcą dać się oszukać? Na jak tak mogą robić:hihot:

Jensenowi, jak przystało na azjate, brakuje jajek. Powinien wyjść i przyznać że dajemy wam MFG ale musicie mieć minimum 60FPS, a on tnie chipy, żydzi na pamięci, generuje 120FPS z 30, na sztandarze niesie 5070=4090. 

• Upvote 1
Opublikowano

It donosi

Choć RTX 5080 Super nie został jeszcze oficjalnie zapowiedziany, przecieki malują obraz bardzo wydajnej karty graficznej dla wymagających graczy i entuzjastów technologii. Wygląda też na to, że nie będziemy musieli czekać zbyt długo na ten model i spodziewamy się go jeszcze w tym roku.

:yuppie:

• Haha 3