Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mogbys zrobic cyberka 2560x1440p hdr na maxa PT , bez frame gena i bez dlss? albo z dlss ...nie wiem (rozmywanie ruchu i rozmywanie dalekiego tła mam zawsze wyłączone)

Na 2600Mhz

lc90cyber.png

gpuz90.png

Edytowane przez Pixa
Opublikowano
17 godzin temu, krulaks napisał(a):

Przecież Komputronik ma za 12300 od kilku dni 

16 godzin temu, Kanzu napisał(a):

Tydzień temu wrzucałem screena, że Komputronik ma za 12.3k. Dzisiaj podobno miała być dostawa, bo tamte zeszły. 

Nie widziałem kilka dni takiej oferty także musiały szybko zejść tydzień temu. Ciekawe czy wczoraj była ta dostawa bo cena już podniesiona na 12999 a nadal niedostępne

Jak już dochodze do takiej kwoty to mam smaka na Astrala zamiast Suprima, piękny jest. Tylko filmiki na yt z kulturą pracy/cewkami i te historie pipolinka tutaj nie zachęcają :E 

Opublikowano
11 godzin temu, GAZuOOT napisał(a):

@krulaks

Ten screen idealnie to obrazuje:

obraz.thumb.png.f7128699cbb0675c48e655372af08c98.png

Czerwona krzywa to ta gorsza. Jak widać, przy niższych napięciach domyślnie masz dużo mniejsze taktowania na gorszej krzywej, przez co masz limit na taktowaniu po mocnym UV. I np. moja karta przy 0.82V zrobi 2460Mhz, a karta z krzywą na czerwono, przy tym napięciu wyciągnie max 1800Mhz, bo więcej jak +1000Mhz nie możesz dać do OC.  W okolicach 0.885-0.9v różnice się zacierają i jak nie zależy Ci na żyłowaniu efektywności, to krzywa jest bez znaczenia wtedy :).

Tak to u mnie wygląda przy 0.825V (0.82 efektywnie). Domyślnie ma karta 1545MHz przy tym taktowaniu, więc dając +1000Mhz mogę wbić 2545MHz na krzywej, efektywnie w grach daje to 2460Mhz.  Na takim napięciu karta mi robi ok. 14k punktów w Steel Nomad i bierze max w tym benchu 420W w peaku.

obraz.thumb.png.acae4e764377b01623e028eead755707.png

A tak to wygląda na gorszej krzywej: tu max na 0.825v możesz dać 2000Mhz, co efektywnie pewnie przełoży się na 1800-1900Mhz zależnie od binu:

obraz.png.37c73aea0ffc778763ed98b6d01d5d9a.png

Czyli wg Twojej analizy trafiłem na największego padalca do UV xD 

Steel nomad 143 FPS - w piku 500w poboru, w CP sporo mniej.

Pobór całego PC z gnizadka w CP jest zauważalnie niższy względem DEFa - 580w vs 760w.

Ale jednak sporo potencjału się traci tym limitem. 

Ciekawe czy istnieje możliwość obejścia limitu +1000 do OC/UV ? 

Curva jest przypisana do BIOS karty czy jak jest ustawiana, że dla każdego egzemplarza może być inna ?

Wyszarzona to dev curva, po UV ([email protected]) wygląda u mnie tak:

5090_vanguard_curva_def_uv.thumb.png.07f6ee74322c5c25ac106bcad86f4f11.png

Opublikowano
5 godzin temu, Mizu napisał(a):

Nie widziałem kilka dni takiej oferty także musiały szybko zejść tydzień temu. Ciekawe czy wczoraj była ta dostawa bo cena już podniesiona na 12999 a nadal niedostępne

Były 2 sztuki tylko i wisiały cały dzień. 12.990 to standardowa cena a 12.340 jest z kodem w aplikacji. Każdą kartę od nich możesz kodem PARTAPP obniżyć o - 5%. Mieli datę dostawy na wczoraj wpisaną, ale coś nie pykło chyba. 

Godzinę temu, kamil039c napisał(a):

Masz po prostu standardową krzywą jak każdy. Dopóki w swojej nie trafiłem na tą inną to nikt nie wiedział, że ona istnieje. @GAZuOOT przerzucił kilka kart i też na nią trafił, więc prawdopodobnie tylko 2 karty na całym forum są z takim curve. 

Opublikowano

Dokładnie, ta krzywa to raczej wyjątek i akurat pierwszy Suprim jaki kupiłem i bach, trafiło się.  Sprawdziłem jeszcze inne Suprimy i tam niestety, już krzywe były standardowe. 

@KanzuJa o tej krzywej wiedziałem wcześniej, ale myślałem, że tylko niektóre karty z pierwszego rzutu FE + karty recenzenckie to miały. Ale Twój Suprim rozbudził u mnie chęć poszukiwania :E

@PixaWieczorem będę w domu to zarzucę test :)

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, kamil039c napisał(a):

Steel nomad 143 FPS - w piku 500w poboru, w CP sporo mniej.

Pobór całego PC z gnizadka w CP jest zauważalnie niższy względem DEFa - 580w vs 760w.

Ale jednak sporo potencjału się traci tym limitem. 

Ciekawe czy istnieje możliwość obejścia limitu +1000 do OC/UV ? 

Curva jest przypisana do BIOS karty czy jak jest ustawiana, że dla każdego egzemplarza może być inna ?

Wyszarzona to dev curva, po UV ([email protected]) wygląda u mnie tak:

5090_vanguard_curva_def_uv.thumb.png.07f6ee74322c5c25ac106bcad86f4f11.png

Krzywa przy wartosciach 0.8V i mniej powinna byc default, zwiekszasz tylko niepotrzebnie temperature w iIDLE

Opublikowano
18 godzin temu, tomcug napisał(a):

To oczywiste, ale te 03 są zbyt mocno cięte. RTX 5080, który nawet nie dorównuje 4090? xD

Musiałby brać tyle samo co 4090 wtedy.  W tej generacji przyrosty są tak anemiczne bo nie ma jakiegokolwiek wzrostu wydajności na wat zostało tylko podniesienie TDP i większe chipy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A to moje ustawienia 5080 Quake RTX demo 4k rozdziałka nic nie ruszane więcej z opcji.

wszystko łącznie z DEF na power limit 125

def i kolejne profile od oszczędnego do powiedzmy max rozsądnego.

image.thumb.png.592481c5624bee3bd9bcd4e8527e4e9f.png

Edytowane przez Ogider
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

No tak, sporo osób pisało tu że pobór energii i temperatura w IDLE na RTX 5000 jest bardzo duza. No jak podbijają tę najniższą wartosc z ktora GPU jest na pulpicie o 500mhz to co sie dziwić. 

Nie podbija bo nie może. Krzywa dotyczy tylko P0 i P2, a idle to P12. A stany energetyczne kończą się na P20. Nic w kwestii zarządzania energii nie zmieniło się na Blackwellu.

Opublikowano
55 minut temu, Pixa napisał(a):

Po przejsciu na win11 mam taki sam fps na quaku jak ty.

W cyber mam 68fps , przy fluktuacji 410W-430W (0.88V) gpuz max wbilo 440w

Suprim LC

To i tak dobrego masz tego LC. Moja sztuka LC którą chwile miałem w porównaniu do obecnego Surpima to był jakiś niewydarzony kapiszon :E.

I tak porównując Cyberka przy napięciu 0.845V vs 0.885V, przy podobnym zegarze 2.6Ghz, mój Suprim łyka jakieś 30W mniej, przy podobnej wydajności, oszczędność życia :E. Ale u Ciebie pewnie woda też swoje robi :). 

Opublikowano
14 minut temu, sideband napisał(a):

Nie podbija bo nie może. Krzywa dotyczy tylko P0 i P2, a idle to P12. A stany energetyczne kończą się na P20. Nic w kwestii zarządzania energii nie zmieniło się na Blackwellu.

To w teorii. W praktyce robiąc takie UV GPU na pulpicie czyli w IDLE ma cały czas 800mhz i 2-3C wiecej.
Zrzutekranu2025-06-03113053.thumb.png.ed080d830b0b0950aeba9b8cc4ef83aa.png

OC poniżej 0.825V jest po prostu niepotrzebne a GPU zwyczajnie ma wiecej MHz kiedy ich zupełnie nie potrzebuje, 

Opublikowano

Masz coś popsute i dlatego. W skrócie ustawiając krzywę wymusza jakiś P-state przy okazji. Normalnie pod kontrolą sterownika co byś nie robił na krzywej to powyżej P2 krzywa nie zobowiązuje. Do tego jakby nawet producent przesunął by całą tablicę wyżej od samego początku to taktowania nie wzrosną, ponieważ sterownik całkowicie przejmuje kontrolę i taktowania zawsze będą na poziomie refencyjnych taktowań.

Miałem 5090 wszystko działało tak jak zwykle od czasu Pascala kiedy przybyło P-state.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ogider napisał(a):

A to moje ustawienia 5080 Quake RTX demo 4k rozdziałka nic nie ruszane więcej z opcji.

wszystko łącznie z DEF na power limit 125

def i kolejne profile od oszczędnego do powiedzmy max rozsądnego.

Z ciekawości jeszcze odpaliłem u siebie Quaka w 4k wszystko na def. I tak to mniej-więcej wygląda przy 0.8v 2070Mhz. Efektywność względem 5080 jest bardzo w porządku.
obraz.png.a72ddd05bd5acbc22bafcb3a80db1c9d.png

obraz.thumb.png.beaeb1e4b2b2190cd3c38e525729b5c6.png

Tak z ciekawości, czy jakaś dobra duszyczka z 4090 w tym miejscu, mogła by pokazać ile ma FPS i poboru na 4k def?  Bo już nie pamiętam jak to było z 4090 :E

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano
32 minuty temu, sideband napisał(a):

Masz coś popsute i dlatego. W skrócie ustawiając krzywę wymusza jakiś P-state przy okazji. Normalnie pod kontrolą sterownika co byś nie robił na krzywej to powyżej P2 krzywa nie zobowiązuje. Do tego jakby nawet producent przesunął by całą tablicę wyżej od samego początku to taktowania nie wzrosną, ponieważ sterownik całkowicie przejmuje kontrolę i taktowania zawsze będą na poziomie refencyjnych taktowań.

Miałem 5090 wszystko działało tak jak zwykle od czasu Pascala kiedy przybyło P-state.

Przełącz sobie 6:34 i posłuchaj. Albo najlepiej obejrzyj całe gość dobrze mówi.