Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Oni swoje aktualne karty wypuścili tylko po to by utrzymać swoje r&d by dalej coś dłubać i nie zostać w tyle jak już bańka ai pęknie. Patrząc na powierzchnię chipu gpu i porównując ile tego trzeba do stworzenia cpu klasy 9700x lub 9800x3d i odpadów mogliby tylko to zlecać tsmc. Inna sprawa kto by to kupował jak i tak do desktopa potrzeba większości zewnętrznej karty. Zysk z tego napewno mają a napewno nie takie jak zapotrzebowanie.

Może jak wyjdą z swoim cpu na arm to będą trochę o dostępność i tego gpu dbać(nv) a tak ich to grzeje i oczywiście jakieś moce produkcyjne w to idą skoro dostępność się poprawia. W te wakacje można spokojnie się w gpu zaopatrzyć póki dolar nisko stoi...

I cholera wie jak sankcje/wojna na cła zadziałają...

Karty AMD to efekt uboczny prac nad nową architekturą dla ich głównego klienta Sony :E 

Opublikowano

Ja byłem przygotowany i napalony na topkę do 12K za dobrą wersję i generalnie taki Suprim już się mieści. 
Ale kurcze, po premierze  +30% wydajności, 600W, no i nie mogę się zdecydować. Niby mogę obecnego 4090 jeszcze sprzedać w dobrej cenie, po dopłacie połowy sumy dostaję trochę więcej wydajności 8GMB ramu i co najważniejsze 

gwarancję. Jak poczekam na 6090, to moją obecną  kartę sprzedam za marne 2-3K  a nową za 15K.  I takie to rozkminki idą :D

Opublikowano
34 minuty temu, Skitter napisał(a):

Ja byłem przygotowany i napalony na topkę do 12K za dobrą wersję i generalnie taki Suprim już się mieści. 
Ale kurcze, po premierze  +30% wydajności, 600W, no i nie mogę się zdecydować. Niby mogę obecnego 4090 jeszcze sprzedać w dobrej cenie, po dopłacie połowy sumy dostaję trochę więcej wydajności 8GMB ramu i co najważniejsze 

gwarancję. Jak poczekam na 6090, to moją obecną  kartę sprzedam za marne 2-3K  a nową za 15K.  I takie to rozkminki idą :D

Za długo czekaliśmy, ceny u nas 5090 powoli maleją w porównaniu do reszty europy a ceny używek 4090 już tak. Niedługo po premierze był najlepszy moment na swap 4090>5090 żeby dopłata nie była tak wysoka.

Teraz dwie 4090tki zmieści, żeby było na takiego Astrala 5090 :E 

Opublikowano
3 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Mam mobilnego RTX 3050 4GB i jego wydajność pozostawia wiele do życzenia. :E

3DMARK-RTX-5050-HERO.jpg

Nie jest to potfur, ale do podstawowych zadań i gierek na wyjeździe się nadaję, 5050 to śmiech przy nim bo większe TGP i MFG to wszystko co ma lepszego. :E 

Opublikowano
12 godzin temu, Skitter napisał(a):

Mądry szejk to kartę sobie zostawi, zapakuje starą z kawałkiem blachy do pudełka i odeśle na zwrot do Amazona. Pieniądze to trzeba szanować :D
Co do cen widać, że pomału spadają, Xkom o tysiaka obniżył Suprima 5090, na Morelach chyba z 3 dni wisi już za 12,3 K. Kto napalony kupił reszta HOLD.

23949656_1.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Majac RTX 5050 jedyne wyjscie to cos próbowac (odzyskac wydajnosc) z windows 11 LTSC :D 

Jak ilość FPS jest ograniczona przez kartę graficzną to nic nie odzyskasz, ponieważ ta różnica w wydajności w zależności od wersji systemu to dotyczy CPU.

Opublikowano
11 minut temu, Spychcio napisał(a):

Jeszcze tylko premiera tej padliny 5050 i rozpocznie się etap serii Super, która będzie reanimacją trupa. Dopiero seria 6000 może przynieść coś więcej bo będzie rywalizacja z AMD przynajmniej do segmentu xx80.

A 5030?:E

Opublikowano
6 godzin temu, Stjepan napisał(a):

Nie jest to potfur, ale do podstawowych zadań i gierek na wyjeździe się nadaję, 5050 to śmiech przy nim bo większe TGP i MFG to wszystko co ma lepszego. :E 

W TS +/- 2x wyższy wynik od RTX 3050, a wynik blisko RTX 4060. Kto ma mobilnego RTX 3050, ten się nie śmieje. 

9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Czy kupić RTX 5070 Ti czy RX 9070 XT? 🔥Rematch🔥 

"Former Rocket Scientist", budowac rakiety jest fajnie, ale testowac GPU jeszcze fajniej :) 

Miałem obydwie, został RTX. :cool:

Opublikowano
5 minut temu, Doamdor napisał(a):

W TS +/- 2x wyższy wynik od RTX 3050, a wynik blisko RTX 4060. Kto ma mobilnego RTX 3050, ten się nie śmieje. 

No tak :) Test troszke naciągany, bo potem masz test z OC i 9070XT z -120 mV to w KCD2 RDR2 moze ok, ale do CP77 Alan Wake itp jakby działało z -60mV to byłby dobry rezultat. 

Znowu RTX dostał +500Mhz mem :) generalnie po OC radeon 10% zyskał a RTX 7.5%. Wiec mało prawdopodobny scenariusz.
Wczesniej jakies video ogladałem, i gosciu wlasnie pokazywal ze w KCD2 działało -150mV a juz w CP wykrzazało sie na -70mV i zjechał chyba do -50 mV. No ale przynajmniej zrobił fajnego battla 

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Za 9700XT nie przemawia nic innego jak tylko nizsza cena i to bylby jedyny plus na tle 5070ti. 

A ty nie masz 5080 ze stopki ?? 

To jest tytuł video przetłumaczyłem po prostu

Opublikowano
42 minuty temu, Doamdor napisał(a):

No się nie śmieje, ale Thalisman 5ed chodzi, The Thaumaturge chodzi, Songs of Conquest chodzi, Herołsy chodzą, zależy jakie kto ma jakie ma wymagania. :E 

Opublikowano

Uwaga mam nowy ważny trop co do sekundowych black screenów! :)

Jak wcześniej pisałem tylko są podczas przeglądania netu w Chrome, praktycznie tylko na wp i onet, ale zauważyłem, że jak odpalę stronę Netflixa (inne streamingowe też) i tam na moment jakiś film itp to przy wyłączeniu karty z tym black jest więcej niż pewny :) ( raz na kilka razy towarzyszy temu też dźwięk takie pstryknięcie, kij wie jak to nazwać) ktoś coś podobnie ma ?

Opublikowano

No tutaj praktycznie Suprim razem z kablem jest na styk, jak będą szersze grafy to kaplica :E Ale chciałem obudowę dwukomorową, przy tym setupie 5090 kompletnie nic nie podgrzewa, CPU chłodny, PSU chłodny.

Wcześniej w Qube 500 to się robił piekarnik, a tutaj obudowa nawet się jakoś nie nagrzewa przy grafie ciągnącej 500W+.