Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Doamdor napisał(a):

@maxmaster027  Gorąco ci? Bo u mnie 23C. :) Jaki model RTX 5080 posiadasz? 

Paździeż, nie ma sie czym chwalic

eidt: jakbym miał model np. który bardzo mi sie podobał Aorus Master to bym wpisał go w stópke, albo nawet lepiej zmieniłbym nick na aorusmaster027

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

Sprawa jest prosta albo tweker dla boost 2.0+ albo zakaz handlu  GPU NVDII na terenie UE a nie ze niszczą planete

Jestście w stanie podjąć to ryzyko?

Piszcie do Sawickiego on na pewno bedzie wiedział o co chodzi %-)

Ty jesteś bardziej odklejony to tych głupków z UE :E

Nawet gdyby weszły jakieś ograniczenia zostanie wrzucony bios z niższym limitem mocy i na UE byłby sprzedawany produkt o niższej wydajności.

Poza tym limit mocy to sobie można zmienić na poziomie softu bez dotykaniu biosu.

• Upvote 2
Opublikowano

Dzisiaj pograłem w RoboCopa Rogue City. Nie pamiętam jaki soft odpowiada mi za pokazywanie klatek, chociaż wydaje się, że Steam.
Ciekawostkę jaką dzisiaj zobaczyłem jest podpisywanie realnych klatek jako "FPS", a jeżeli jest w użyciu generator klatek to opis zmienia się na "FG".
Koniec brandzlowania się sztucznymi klatkami xD 

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Dzisiaj pograłem w RoboCopa Rogue City. Nie pamiętam jaki soft odpowiada mi za pokazywanie klatek, chociaż wydaje się, że Steam.
Ciekawostkę jaką dzisiaj zobaczyłem jest podpisywanie realnych klatek jako "FPS", a jeżeli jest w użyciu generator klatek to opis zmienia się na "FG".
Koniec brandzlowania się sztucznymi klatkami xD 

Screenshot_20250707-034127407 (1).jpg

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Karro napisał(a):

RoboCop to chyba słabo chodzi z fG. No ale masz 9800 to może tego nie widzisz 

W menu jest tylko opcja włączenia FG więc pewnie domyślnie chodzi w trybie x2. Może na x3 i x4 są jakieś problemy. Ja tam nie zauważyłem niczego irytującego ale pewnie tak jak wspomniałeś - procek może robić robotę. Gdybym miał 7500F mogłoby nie być już tak kolorowo...

Opublikowano
10 godzin temu, Karro napisał(a):

RoboCop to chyba słabo chodzi z fG. No ale masz 9800 to może tego nie widzisz 

Bardzo dobrze chodzi, tylko powoli bo to robot. 

Teraz, VRman napisał(a):

Psuć sobie Robocopa grając na płasko zamiast w VR przez UEVR

Ja przeszedłem na płasko i potestuję w VR jakąś misję, bo przechodzić całą grę zbyt męczące dla mnie.

Opublikowano (edytowane)

gdzie jest @Doamdor z tym vanguardem? Możesz wrzucic z 5minut queka rtx na stockowych ustawieniach i gpuz ? czy tam osd afterburnera, zeby bylo widac do ilu rozkreca wentyle i jakie ma tempy na gpu/mem +waty

Edytowane przez Pixa
Opublikowano

Btw @Kadajo mógłbyś pls ściągnąć te przypięte rekomendowane wpisy? Nie ma w nich nic już tak ważnego i odkrywczego w tym momencie a na mobilce zajmują cały ekran i trzeba scrollować przy każdym otworzeniu wątku więcej (problemy 1ego świata) :E 

IMG_3626.thumb.png.77aeeb062d0ea6a6c2db6044594557f1.png

• Upvote 6
Opublikowano

Wybaczcie zawracanie dupy mimo tego, że chcę tylko z ciekawości się dowiedzieć, a nie faktycznie kupować samemu:

Skoro różnica w cenie 5090 między Ventusami i innym crapem a czymś OK to aż 2-3tys. to czy nie lepiej po prostu kupić takiego taniego crapa i założyć samemu chłodzenie?

- ktoś coś tu albo na reddicie wrzucał wczoraj newsa o tym, że wystarczyło wydrukować sobie na drukarce 3D mocowania i przymocować swoje 3-5 wentyli na miejsce tych oryginalnych co zbija hałas z 52 do 42db (52db? WTF...)

- jak z gwarancjami? Jest jakaś marka która pozwala zmienić chłodzenie? A ta wymiana wentyli na Ventusach (samych wentyli) jest w ogóle możliwa czy już tu są jakieś plomby do zerwania?

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chcę wiedzieć mniej więcej jakbym komuś miał doradzać. Akceptowalne modele:

5070 = 2500zł (zotac, bo +2 lata gwary)

5070ti = 4200 (zotac amp! infinity)

5080 = 5400 (taki sam Zotac choć dużo wyższy pobór prądu) do 6000

5090 = 12-13tys?

Pominąłem coś?

A.

5060 = 800zł albo kup se konsolę :E

Opublikowano
51 minut temu, VRman napisał(a):

Wybaczcie zawracanie dupy mimo tego, że chcę tylko z ciekawości się dowiedzieć, a nie faktycznie kupować samemu:

Skoro różnica w cenie 5090 między Ventusami i innym crapem a czymś OK to aż 2-3tys. to czy nie lepiej po prostu kupić takiego taniego crapa i założyć samemu chłodzenie?

- ktoś coś tu albo na reddicie wrzucał wczoraj newsa o tym, że wystarczyło wydrukować sobie na drukarce 3D mocowania i przymocować swoje 3-5 wentyli na miejsce tych oryginalnych co zbija hałas z 52 do 42db (52db? WTF...)

- jak z gwarancjami? Jest jakaś marka która pozwala zmienić chłodzenie? A ta wymiana wentyli na Ventusach (samych wentyli) jest w ogóle możliwa czy już tu są jakieś plomby do zerwania?

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chcę wiedzieć mniej więcej jakbym komuś miał doradzać. Akceptowalne modele:

5070 = 2500zł (zotac, bo +2 lata gwary)

5070ti = 4200 (zotac amp! infinity)

5080 = 5400 (taki sam Zotac choć dużo wyższy pobór prądu) do 6000

5090 = 12-13tys?

Pominąłem coś?

A.

5060 = 800zł albo kup se konsolę :E

Obstawiam, że każdy aktualnie producent unieważni gwarancje po zmianie chłodzenia. Były przypadki, że Gigabyte czy ASUS pluło się nawet o termopady zmienione jak widzieli, że to nie ich oryginalne. Po stronie Nvidii tylko EVGA była luźna na tyle, żeby pozwalać na wiele różnych rzeczy i gwarancja nadal obowiązywała ale jak wszyscy wiemy już jej nie ma rynku GPU.

Co do cen i chłodzeń: Nvidia, dystrybutorzy i sklepy mają cały czas tak potężne marże, że odpowiedzią są jedynie okazjonalne promocje tak jak np. dzisiejszy Vanguard za 10.9k który zjada dupskiem takiego Ventusa który jak jest dostępny to jest w podobnej cenie regularnie.
I widzę, że nie tylko w przypadku 5090 ale niższe modele tak samo trzeba czekać na takie pojedyncze promki a będą się pojawiały bo mają z czego opuszczać..

Opublikowano

Co to znaczy w dobrej cenie?

Bo na ceneo widzę 200-400zł. Tyle oszczędzić tracąc +2 lata gwarancji u Zotaca to ja bym nie chciał.

27 minut temu, Mizu napisał(a):

Co do cen i chłodzeń: Nvidia, dystrybutorzy i sklepy mają cały czas tak potężne marże

(...)

bo mają z czego opuszczać..

Jakie znowu marże? Oni ledwo zarabiają. Zaledwie 2000-3000zł różnicy za trochę aluminium i lepszy wentylatorek to jest jak nic, szczególnie, że TSMC podniosło ceny wafli, kilka lat temu Evergreen zablokował kanał a w ogóle to przez Covid.

;)