Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, creatinfreak napisał(a):

A miał być już komp zrobiony. No i chyba dopiero teraz będzie już skończony. Nic lepszego nie wymyślę xD

9800x3d, 64gb ram, rtx 5090. No już się lepiej nie da. Chędorzyć biedę, wszystko na ultra, konsole może dopiero na ps7pro zobaczą taka grafikę i płynność.

IMG20250712133754.jpg

IMG_20250712_140940.jpg

Dziś składasz? Daj znać jak kultura pracy i wrzuć fote gotowego :D 

Promka na nią do jutra, może Ty mnie przekonasz

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No jak 6090 bedzie z 50% szybsze w czystej wydajnosci od 5090 

6090? Ta karta co się pojawi za pomiędzy rokiem a półtora od teraz?

Ta karta, która wykorzysta proces dający całe +10% wydajności?

Ta karta, którą robi firma od AI, która gamingowe GPU widzi obecnie jako jakąś pierdołę nie wartą zachodu, co kasuje opcje na jakiś cud w architekturze?

OK, jeśli dadzą jaką rewelację z cache i może w RT/PT w nierównym porównaniu (5090 bez, a 6090 z włączoną jakąś technologią) to jakieś tam szanse są.

Ale ja trzymam kciuki za 40-60% w GPU od NV w 2nm GAA, albo nawet w czymś późniejszym, dopracowanym drukrotnie 2nm albo i 1.6. I mam nadzieję, że ziści się pozytywny scenariusz, że to wyjdzie 3-3.5r. a nie za 5. 

No chyba, że chip będzie miał 768bit, 850W TDP i cenę 4999$ (oraz przemalowaną nazwę z 6090 na coś innego jak np. Titan). Inaczej nie ma opcji.

2 godziny temu, creatinfreak napisał(a):

Chędorzyć biedę, wszystko na ultra, konsole może dopiero na ps7pro zobaczą taka grafikę i płynność.

Na pewno nic przed PS7, ale czy PS7 powstanie to zależy od poziomu zaniku mózgów w zarządzie Sony. Jak będzie postępował obecnym tempem, to PS7 będzie nazwą usługi cloud gamingu.

Może więc kupiłeś komputer szybszy niż wszystkie konsole ever :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 godzinę temu, Mizu napisał(a):

Dziś składasz? Daj znać jak kultura pracy i wrzuć fote gotowego :D 

Promka na nią do jutra, może Ty mnie przekonasz

Włożyłem odpaliłem benchmark cyberka, meczyk call od duty i poszedłem na imprezę. Na szybko +6 stopni -80rpm w porównaniu do 5080. Tak więc spoko. Lekki UV, wentyle można podkręcić bo cisza i będzie supcio.

Opublikowano (edytowane)

Ej no fractal north pasuje mi do salonu, gdzie też mam lamele (najpierw był fractal później zamontowałem lamele bo mi ściana pękła xD). I fajna buda, tempy spoko w miarę to co narzekać.

Edytowane przez creatinfreak
Opublikowano (edytowane)

Zaspałem i było już o tym mówione, czy jednak ktoś jeszcze nie wiedział o tych usprawnieniach?
Jednak przydałyby mi się te duperele, szczególnie że często są jakieś tytuły o niskim obciążeniu lub krótkich skokach. Tylko że potrzebuję tych pcie x16, bo gram czasem w 4k na tych 8 gb, a wersja 12gb dopiero w przyszłym roku. :E 
Nowe zarządzanie energią może było jedną z przyczyn problemów?

Edit. Oh, AMD chyba radzi sobie jeszcze lepiej.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
16 godzin temu, creatinfreak napisał(a):

A miał być już komp zrobiony. No i chyba dopiero teraz będzie już skończony. Nic lepszego nie wymyślę xD

9800x3d, 64gb ram, rtx 5090. No już się lepiej nie da. Chędorzyć biedę, wszystko na ultra, konsole może dopiero na ps7pro zobaczą taka grafikę i płynność.

Pokaż jakie temperatury łapie karta w grze Quake II RTX. 

Opublikowano
11 godzin temu, belegirmo napisał(a):

Miała być nowa karta 9070XT ale widzę że 5070TI spadło trochę i różnica  jest ok. 500zł.

Czy ten model  https://www.ceneo.pl/182542271#tag=OneClickSearch  ma wydajne chłodzenie czy suszarka?

Kupiłem go wczoraj, dzisiaj będę wkładać do budy, dam znać czy jest ok a jestem wyczulony na dźwięki. 

Mam zamówionego TUFa 5070 Ti za 3471 zł ale nie wiadomo czy nie anulują zamówień 🙄

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Pokaż jakie temperatury łapie karta w grze Quake II RTX. 

Czekałem też na odpowiedź, a że dziś sie promka za 10.5k kończy to pociągnąłem za spust nie czekając dalej
Jutro będę się pewnie bawił to dam znać jakie u mnie będą.

Btw jak trafie zwrotke od jakiegoś pipolinka który trzymał karte pionowo i ma wylaną pastę to bedę wściekły :E

Opublikowano

Na techpowerup te temperatury i FPS w tej ich obudowie raczej trudne do uzyskania. Co innego warunki "laboratoryjne" co innego małe pomieszczenie kurz itp. Jedyne co to to że porównują karty miedzy sobą w tym samym srodowisku. Wiec można miec wzgląd, która jest lepsza. 

• Upvote 1
Opublikowano

Male spostrzezenie co do Blackwelli (i mozliwe, ze rowniez starsze generacje)

Stosowanie przejsciowek sygnalow stwarza problem z problem z HDCP i tym samym - stuttering. Ciezko znalezc wiecej info na ten konkretny temat

Tutaj opisuje to dokladniej: 

Opublikowano
W dniu 7.06.2025 o 19:34, krulaks napisał(a):

To aż dam update co u mnie z "aorusem masterem" strix 2060.

Nic, wiele maili do amazona aby ruszyli du*e i za każdym razem kopiuj&wklej wiadomość z ich strony.
Minęło ponad 7 dni, więc postanowiłem, że ich zmotywuje i zrobiłem chargeback.
Teraz będą musieli odpowiedzieć :D

Sami się wdu*ili bo przeprosili za zły przedmiot i prosili o wysłanie złego przedmiotu.
To + potwierdzenia dostawy od DHL i odbioru przez Amazon Warehouse, kilka innych maili i wiadomości = solidny argument dla mastercarda

EDIT:
Jestem świadomy, że chargeback = perm ban na amazon na 90%.
Nie będę płakał %-)

Update odnośnie Scamazon:

Dzisiaj chwilę po siódmej rano, Revolut wysłał mi powiadomienie o zwrocie środków i o przegranej Amazon :) 

Jeszcze raz przestrzegam przed kupowaniem z Amazona czegoś droższego powyżej 1000zl. 

U mnie sprawiedliwość, a raczej konsekwentna dokumentacja i dziesiątki maili do amazona na ktore czasami źle odpowiedzieli - wygrała/e

Mogło to się skończyć inaczej…

IMG_7821.thumb.jpeg.ddc8287747fce1a582198f6892f8ba11.jpeg

• Upvote 4
Opublikowano

No ja jak im zwracałem używanego Mastera 5090  (ofc kupiony jako nówka), to czekałem miesiąc na zwrot kasy. Jakimś cudem im paczka zwrotna "zaginęła" na magazynie i nigdy się nie odnalazła :D:D

Opublikowano
31 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

No ja jak im zwracałem używanego Mastera 5090  (ofc kupiony jako nówka), to czekałem miesiąc na zwrot kasy. Jakimś cudem im paczka zwrotna "zaginęła" na magazynie i nigdy się nie odnalazła :D:D

A jeszcze w weekend dostałem na forum zjebkę dlaczego jestem zły bo nie mam ochoty kupować na Amazonie...

Opublikowano
59 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

27 minut temu, Grolshek napisał(a):

A jeszcze w weekend dostałem na forum zjebkę dlaczego jestem zły bo nie mam ochoty kupować na Amazonie...

Ja u nich kupiłem:

- astral LC (pompa mieliła kawę), robiłem częściowy zwrot ale finalnie nie wyrobiłem z dźwiękiem i odesłałem kartę i dosłali resztę zwrotu

- Aorus Master (używany jako nowy, brakujące ROPsy), zaoferowali 50% zwrotu i karta u mnie! Jak zapytałem gdzie ten zwrot to powiedzieli, że sory pomyłka i max 10% zwrotu xD. Zwróciłem całe

- Aorus Master - obecne i ostatnie podejście, wysłali w pudełku po masterze: Asus Rtx 20xx z metalem

Nigdy więcej Amazon :) 

Jak nie dostanę bana za kilka dni to kupię coś za 100zl. Zobaczymy czy wtedy zbanują :D 

Opublikowano

Zmieniłem obóz z czerwonego na zielony, żeby zobaczyć to całe RTX. Nie chce mi się zbytnio bawić w ustawienia. Zmieniłem sobie krzywą wentylatorów i power limit jest na 336W, wyniki spoko jak na 5070 Ti. Karta cicha i chłodna ~1500 RMP, 65 stopni.sn.thumb.jpg.d0bd0f9e11d34802cd26b7009912e004.jpgts.thumb.jpg.bf27a336025958e930b00bacc31b1a14.jpg