Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jedyny sens przeskoku z 4080 na 5080 Super jest gdy

- chcesz grać w 4K i absolutnie nie może być niczego poza ustawieniami ultra, a RT sprawia, że ci staje (wentylator na procu)

- chcesz po prostu mieć gwarancję na  kartę

- akurat bardzo przeszkadza ci kwestia obsługi DSR, DSC itp. w przypadkach gdzie 4080 nie da rady, bo musi do tego samego użyć dwóch układów, gdy 5080 ma lepszy display engine czy jak mu tam, przez co obsługa wyższej przepustowości i DSC nie jest problemem

- komputer zalewasz betonem i ma być przez pół dekady nie ruszany, więc chesz mieć te 24GB, żeby mieć spokój i choć w medium pograć w gry z 2029r.

W innym przypadku to jeszcze gorszy upgrade niż zmiana 7800GTX na 7900GTX

4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawe dlaczego BIOSTAR wymiękł i nie zrobił nic na nową serie RTX 5xxx.
Chcieli być liderami w ostatnim miejscu jak zawsze ale zobaczyli, że ciężko będzie zdetronizować Ventusa? xD 

Zrobili, ale nie zdążyło wyjść z fabryki, a już uległo BIOdegradacji

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano
50 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawe dlaczego BIOSTAR wymiękł i nie zrobił nic na nową serie RTX 5xxx.
Chcieli być liderami w ostatnim miejscu jak zawsze ale zobaczyli, że ciężko będzie zdetronizować Ventusa? xD 

W przypadku RTX 5090, w cenie MSRP tylko TUF bez OC jest ok, ale raczej już nie do dostania w cenie 9699zł jakiej był w Sierpniu.

5090 Ventus, to najlepszy Ventus z całej rodziny. :E 

W porównaniu do Vanguard wypada blado. ;D

Ventus w Steel Nomad

stock

Zrzutekranu2025-10-09140729.thumb.png.e79d719b2277c1d7f361529d43e49f54.png

UV 0,9V

Zrzutekranu2025-10-09140820.thumb.png.6a43196857d3d922a8b25352aabbe293.png

Vanguard stock

Zrzutekranu2025-10-09140846.thumb.png.44d1e72c856c5ae845411c652556d2c8.png

Opublikowano
Godzinę temu, maaaguuu napisał(a):

Jest sens z 4070Ti na 5080 w tej chwili przeskoczyć? Bo ten asus prime trochę kusi ;-)

A w co grasz? Bo ogólnie juz teraz to moze warto poczekac na te 24GB vram? Zawsze po prostu masz tzw spokojna glowe na przyszlosc. Jakbys kupowal na poczatku roku to co innego. 

A jezeli chodzi o to czy warto to zdecydowanie. Asus za 4550zl to jest bardzo dobra opcja wedlug mojej skromnej opinii. Karta ma niezle OC i ponoc ciche cewki i temp. 

A jezeli chodzi o roznice wydajnosci to chciało by sie wiecej, wiadomo :)  

Poprzegladałem właśnie troche starych screenow, generlanie RT/PT +50%FPS OC vs OC, w przypadku rasteryzacji bywa sporo wiecej nawet do 100%, ale to zalezy od gry i rozdzielczosci

Natomiast czy warto czy nie to musisz sobie sam odpowiedziec, masz jeszcze te MFG..ale to taki feautre, żebys mial tak duzo opcji zebys nie wiedzial jak masz grac

Opublikowano
9 minut temu, Doamdor napisał(a):

W przypadku RTX 5090, w cenie MSRP tylko TUF bez OC jest ok, ale raczej już nie do dostania w cenie 9699zł jakiej był w Sierpniu.

W MSRP był też Inno3d. Patrząc na wyższość wersji X3 i X3OC nad Ventusami śmiem twierdzić, że to zapewne też lepszy wybór ;) 

inno5090.thumb.jpg.519a35b67e7284c035e117662136f814.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Doamdor napisał(a):

5090 Ventus, to najlepszy Ventus z całej rodziny. :E 

W porównaniu do Vanguard wypada blado. ;D

Ventus w Steel Nomad

stock

Zrzutekranu2025-10-09140729.thumb.png.e79d719b2277c1d7f361529d43e49f54.png

Fake jak nic żaden szanujący się Ventus nie zejdzie poniżej 2k obrotów na wentylatorach :E 

Opublikowano
5 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Fake jak nic żaden szanujący się Ventus nie zejdzie poniżej 2k obrotów na wentylatorach :E 

Może kolega ma centrum dowodzenia w piwnicy i nie rozpoczął sezonu grzewczego xD 
MSI powinno przyjąć kartę na zwrot, przeprosić, poprosić o dyskrecję i dać egzemplarz w jedynym słusznym 2000RPM+

Opublikowano
8 minut temu, michaelius33 napisał(a):

To jest Ventus na sterydach. :E

325 x 139 x 67 mm, 1875 g

dla porównania RTX 5080 Ventus 

303 x 121 x 49 mm, 1084 g

2K RPM jest w CP2077 4K PT DLSS Q stock.

Zrzutekranu2025-10-09144458.thumb.png.cebe3c57c0b24d68cdac0ef18569e446.png

Opublikowano
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W MSRP był też Inno3d. Patrząc na wyższość wersji X3 i X3OC nad Ventusami śmiem twierdzić, że to zapewne też lepszy wybór ;) 

Jak ktoś nie ceni ciszy, to będzie zadowolony z takiego wyboru. :E

Opublikowano
20 minut temu, Doamdor napisał(a):

@maxmaster027 

+ błoga cisza, jeżeli cewki siedzą cicho

+ bardzo niskie temperatury

- cena

Ventus po OC chłodzony wodą

A system chłodzenia w tle. 

xD

ACha no wyglada super. :) Block wodny 800zl chyba ze gdzie na promce moze ze 100zl taniej. A reszte ile tak po taniosci by trzeba bylo wydac pod np 5080 lub 5090

Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

A w co grasz? Bo ogólnie juz teraz to moze warto poczekac na te 24GB vram? Zawsze po prostu masz tzw spokojna glowe na przyszlosc. Jakbys kupowal na poczatku roku to co innego. 

A jezeli chodzi o to czy warto to zdecydowanie. Asus za 4550zl to jest bardzo dobra opcja wedlug mojej skromnej opinii. Karta ma niezle OC i ponoc ciche cewki i temp. 

A jezeli chodzi o roznice wydajnosci to chciało by sie wiecej, wiadomo :)  

Poprzegladałem właśnie troche starych screenow, generlanie RT/PT +50%FPS OC vs OC, w przypadku rasteryzacji bywa sporo wiecej nawet do 100%, ale to zalezy od gry i rozdzielczosci

Natomiast czy warto czy nie to musisz sobie sam odpowiedziec, masz jeszcze te MFG..ale to taki feautre, żebys mial tak duzo opcji zebys nie wiedzial jak masz grac

Dzięki! Zamówiłem Zotaca na testy. Zobaczymy jak ta różnica wychodzi w praktyce w BF6. 

Opublikowano
3 minuty temu, maaaguuu napisał(a):

Dzięki! Zamówiłem Zotaca na testy. Zobaczymy jak ta różnica wychodzi w praktyce w BF6. 

Błąd i to wielki ja bym czekał na 5080 super za trzy miesiące przyznasz mi rację słuchasz doradców co ci radzą 16gb vramu brać jak będzie 24gb. Ale nie moja kasa i nie moja brocha. 

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Nic Ci nie wygeneruje tyle ciepła co ASRock (ale przez chwilę) xD

ASRocka zmieniłeś na Gigabyte jeszcze ci nie przeszło ? Sam jakiś czas temu chwaliłeś ASRocka .🤣

Opublikowano

Jak mi doradzałeś płyty sam pisałeś żebym brał ASRocka a ja ci mówiłem że nigdy ASRocka nie kupię bo mi uraz od dekad po nim pozostał . Każdy wie że tego się nie kupuje ale ile można wałkować to samo.