Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jankooo napisał(a):

Jest szybsza a przy tym kosztuje podobne pieniądze

Za 4070Tis zapłaciłem w PROMOCJI 3529zł i to była jedna z najniższych cen za bądź co bądź niski model (Gainward Panther). Teraz kupisz za tą kasę wyższą wydajność z numerkiem 5070Ti- dobre i to? Czy lepiej jakby nie było blackwelli z symbolicznym wzrostem?

W wątku panuje niesamowita odklejka bo producent najmocniejszych układów graficznych jest obsmarowywany, że karty są za SŁABE... Idżcie do konkurencji:hahaha:

Proponuje włączyć logiczne myślenie a wyłączyć myślenie życzeniowe:hihot:

No dokładnie tym ta nowa generacja jest. Odświeżeniem oferty. Ale tu można tego nie kupować. Niektórym udziela się chyba brak jakiś wymian a niektórym zawsze będzie mało. Nie ma perf/w i w lekko niższej cenie to zaraz będzie fe 80 za 4600pln z 24gb vram paręnaście procent ponad 4080 która jest z 30% przed 4070ti 12gb.  Można coś kupić do ominiętych tytułów skoro teraz wszędzie wymagane wsparcie softu i mieć wywalone na nowe gnioty. Brakuje tylko phisix by mnie ta generacja nie drażniła. 1440p 240hz oled chyba zostanie aż się nie wypali... Za 3.5 kafla można wskoczyć w 4k w tym samym hz ale tam będzie zaraz 90 kusić i się dusić :E Jest dobrze jak jest. No chyba że ktoś nie ma gpu...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
19 minut temu, jankooo napisał(a):

Za 4070Tis zapłaciłem w PROMOCJI 3529zł i to była jedna z najniższych cen za bądź co bądź niski model (Gainward Panther). Teraz kupisz za tą kasę wyższą wydajność z numerkiem 5070Ti- dobre i to? Czy lepiej jakby nie było blackwelli z symbolicznym wzrostem?

A powiedz mi jak działasz na tej karcie, OC czy jakies UV czy moze jak co niektorzy na default? Bo akurat na swojej mialem OC ktore w FHD i 2k przewyzszalo 4070Ti Super o 1-2%, a w 4k tracila jakies 1-2%. Wiec mam Yako Tako porownanie

Opublikowano
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

A powiedz mi jak działasz na tej karcie, OC czy jakies UV czy moze jak co niektorzy na default? Bo akurat na swojej mialem OC ktore w FHD i 2k przewyzszalo 4070Ti Super o 1-2%, a w 4k tracila jakies 1-2%. Wiec mam Yako Tako porownanie

UV + OC-->rdzeń boostował domyślnie do około 2850 to podbiłem go do 3k, pamięci +1000. 

Przy czym to całe OC to nie jest żaden game changer a po prostu skoro juz mam solidne chłodzenie to wykorzystam sprzęt prawidłowo;)

Mój rekord w steel nomad dla 5070ti to 7,7k a teraz mam 5,3-5,4k. Żadne OC nie sprawi, ze ta karta dogoni 5080

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Kadajo napisał(a):

Rożnica w wydajności miedzy 4090 a 5090 jest taka jak miedzy 4070 Ti a 4080, przecież to jest farsa.

Już więcej wartości w 5090 ma ilość vRAM niż ten oszałamiający przyrost wydajności. 

Po pierwsze to jest jednak trochę wyższa a po drugie to co z tego? A jaka jest różnica między RTX 4080 vs RTX 5080, RTX 4070 Ti (Super) vs RTX 5070 Ti? Ktoś tu mądrze napisał, że serię 5000 należy traktować jak refresh, podobnie do wcześniejszych Super'ów czy np. 14 generacji Intel'a. AMD w przypadku kart graficznych też miało refresh'e z wyższą numeracją.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jankooo napisał(a):

UV + OC-->rdzeń boostował domyślnie do około 2850 to podbiłem go do 3k, pamięci +1000. 

Przy czym to całe OC to nie jest żaden game changer a po prostu skoro juz mam solidne chłodzenie to wykorzystam sprzęt prawidłowo;)

Mój rekord w steel nomad dla 5070ti to 7,7k a teraz mam 5,3-5,4k. Żadne OC nie sprawi, ze ta karta dogoni 5080

No ja puscilem 2 razy przed mom na swoim daily 9798 i 9821. Czyli 9800~.  Jezeli chodzi o rekord to szczerze nie chcialo mi sie w to specjalnie bawic bo tam trzeba krzywa manipulowac bardzo, i to do niczego mi nie potrzebne rekordu swiata na swojej karcie i tak nie zrobie.
No to ladne OC na 4070TiS 3Ghz to taka dobra wartosc dla Ady. W grach jak trzyma 2.95-3Ghz to jest super.

Nie chodzi o doganianie tak bylem ciekaw

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Niech żyje!

Zasada jest prosta w tym wątku. Chcesz być swój chłop to chwal 4090, a Blackwell'e nazywaj katastrofą, w szególności 5090, żeby nie było. 

PS. I jeszcze jedno. Broń Cię panie Boże pisać coś pozytywnego o MFG. To już dyscyplinarką grozi.

Tutaj 5090 ładnie odleciał

Screenshot_20251025-175610.thumb.png.ae48baa4a682bf5e9091391cf4ffd3b2.png

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

No to ladne OC na 4070TiS 3Ghz to taka dobra wartosc dla Ady. W grach jak trzyma 2.95-3Ghz to jest super.

A to ja cie nie zrozumiałem bo pisałem o 5070ti. Co do Ady to nie pamiętam dokładnych wartości ale na pewno skromniej niż w Blackwellu

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jankooo napisał(a):

A to ja cie nie zrozumiałem bo pisałem o 5070ti. Co do Ady to nie pamiętam dokładnych wartości ale na pewno skromniej niż w Blackwellu

"

W wątku panuje niesamowita odklejka bo producent najmocniejszych układów graficznych jest obsmarowywany, że karty są za SŁABE... Idżcie do konkurencji

Proponuje włączyć logiczne myślenie a wyłączyć myślenie życzeniowe"

Domyslilem sie ze zmieniles. Ale wczesniej ciezko bylo to wyciagnac z kontesktu. Bo wychodzilo ze masz 4070Ti S. W stopce tez jest "Gigabyte RTX 5070 Ti Gaming OC /" wiec nie potrzebnie pytalem. Byłem Ciekawy jak to wyglada na 4070Ti Super. Bo karta miala 16GB i to niebyle co jest

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
12 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Po pierwsze to jest jednak trochę wyższa a po drugie to co z tego? A jaka jest różnica między RTX 4080 vs RTX 5080, RTX 4070 Ti (Super) vs RTX 5070 Ti? Ktoś tu mądrze napisał, że serię 5000 należy traktować jak refresh, podobnie do wcześniejszych Super'ów czy np. 14 generacji Intel'a. AMD w przypadku kart graficznych też miało refresh'e z wyższą numeracją.

Srefresh a nie refresh :smiech:

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Zasada jest prosta w tym wątku. Chcesz być swój chłop to chwal 4090, a Blackwell'e nazywaj katastrofą, w szególności 5090, żeby nie było.

W sumie ja tez chwale 4090. Nigdy jej nie mialem, ale chwale. Nie wiem czemu, ale rozsadek mi to podpowiada, zeby o niej zle nie pisac. :hihot: No przynajmniej w tym watku. A ze jej nigdy nie mialem, to dosc latwo mi to przychodzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jankooo napisał(a):

Jest szybsza a przy tym kosztuje podobne pieniądze

W wątku panuje niesamowita odklejka bo producent najmocniejszych układów graficznych jest obsmarowywany, że karty są za SŁABE... Idżcie do konkurencji:hahaha:

Proponuje włączyć logiczne myślenie a wyłączyć myślenie życzeniowe:hihot:

Bzdury kompletne.5070 Ti w praktyce nie daje niczego znaczącego względem poprzednika – symboliczny wzrost wydajności, praktycznie zerowe realne zmiany. Nie ma żadnego usprawiedliwienia, by przedstawiać tę kartę jako „mocną” czy rewolucyjną. Kto twierdzi inaczej, najwyraźniej albo nie patrzył na faktyczne testy, albo woli życzeniowe myślenie od logiki i twardych danych.

Naprawdę, aż boli, gdy ludzie bronią takich półśrodków, jakby symboliczne poprawki były czymś przełomowym. Wydajność względem 4070 TiS? Marginalna. Zero innowacji, praktycznie brak zmian w architekturze.Nie da się tego obronić żadnym „marketingowym usprawiedliwieniem".

Nikt ich nie będzie chwalił ani głaskał po głowie tylko dlatego, że mają wywalone na graczy.Producent może się chwalić „najmocniejszymi kartami”, ale jeśli przy tym ignoruje realne potrzeby i oczekiwania użytkowników, to żadna propaganda tego nie zmieni. Karty z symbolicznym wzrostem wydajności, brak realnych zmian– to nie powód do oklasków, tylko do krytyki.

Niektórzy jak ty, próbują bronić producenta jakby było to coś świętego. Serio, komuś się wydaje, że gracze mają bić brawo tylko dlatego, że ktoś wrzuca nowe numerki i świecidełka? Nie, krytyka jest w pełni zasłużona. Jeśli ktoś nie potrafi przyznać, że te karty w praktyce nie wnoszą niczego nowego dla graczy – to albo życzeniowe myślenie, albo zwykłe ignorowanie faktów.

Mam 5070 Ti i serio – nie zmienia to faktu, że względem 4070 Ti Super ta karta jest żałosna i wręcz śmieszna,jak reszta Blackwelli

Edytowane przez X360
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027

W 4090 było piękne to, że wskoczyła wreszcie do gamingu 4K. Taki też był pewnie cel NVIDII, bo monitory/TV 4K do grania stały się modne i to by było na tyle. Przeszli na nową architekturę, ale nie musieli dawać od razu takiej wydajnosci, jednak było to konieczne, żeby granie w 4K miało jakikolwiek sens. Od premiery sporo czasu minęło i już niedomaga, a że mało niedomaga to 5090 z kolejnymi 30-40% nie jest zakupem pozbawionym sensu, bo gry dostały fajnego kopa. Przy okazji wypuścili MFG, żeby obsłużyć monitory z wysokim odświeżaniem. Nie wspomnę o AI, bo sam powoli wchodzę w ten temat i NVIDIA też w tym kierunku zrobiła postęp, bo taki jest trend. W szkołach zaczynają trenować własne AI do sprawdzania np. testów. Są już kursy dla nauczycieli finansowane przez szkoły czy gminy.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
2 minuty temu, X360 napisał(a):
Godzinę temu, jankooo napisał(a):

Bzdury kompletne.5070 Ti w praktyce nie daje niczego znaczącego względem poprzednika – symboliczny wzrost wydajności, praktycznie zerowe realne zmiany. Nie ma żadnego usprawiedliwienia, by przedstawiać tę kartę jako „mocną” czy rewolucyjną. Kto twierdzi inaczej, najwyraźniej albo nie patrzył na faktyczne testy

Testy w necie mowia co innego, ze jest różnica a ja miałem te dwie karty w jednym czasie i porównywałem wiec kto tu bzdury wypisuje?:hmm:

przeczytaj co napisałem :hihot:

Opublikowano

z 4090 i 5090 jest  tylko taki problem biorac pod uwage wszystkich graczy ze jest ich moze 1% liczac tak optymistycznie. Wiec 4090 i 5090 to jest margines. Mowi sie o nich duzo bo sa wydajne, i z reguly osoby ktore maja duzo do powiedzenia maja tez wiecej pieniedzy to ich stac na nie. Ale to jest margines gamingu. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jankooo napisał(a):

Testy w necie mowia co innego, ze jest różnica a ja miałem te dwie karty w jednym czasie i porównywałem wiec kto tu bzdury wypisuje?:hmm:

przeczytaj co napisałem :hihot:

Testy w sieci niby coś pokazują, ale w praktyce te karty różnią się naprawdę niewiele. Sam przeszedłem z 4070 Ti 12 GB . Nawet między zwykłym 4070 Ti a 5070 Ti nie ma żadnej kolosalnej przepaści, o jakiej niektórzy chcieliby przekonać innych.Nie ma co się oszukiwać – 4070 Ti dorównywało w praktyce 3090/Ti, a tymczasem 5070 Ti ma problem, żeby nawet dobić do poziomu 4080.

RTX 5000 to świetny przykład, że Nv wydaje nowe karty tylko po to, żeby nabić hype i sprzedaż, a realny wzrost wydajności dla gracza jest minimalny

Edytowane przez X360
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Nie warto tych 4090 brać za 8k..

Teraz już nie warto, a jak wyjdzie 5080 24GB to już poleci, bo do AI biorą juz tylko 5090, a do gier 5080 24GB to full wypas z MFG i gwarancją. Ja sprzedałem swojego Liquida za 8.4k to jeszcze gość do mnie napisał. Jak była dziura z 5090 to można było puszczać i za 9k. To był dobry moment na przeskok. Zaraz potem pojawiły się 5090. 

Screenshot_20251025-182042.png.49274e5ac6617bb2a82dd5aa71b33ae2.png

Edytowane przez DżonyBi