Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, sideband napisał(a):

Powtarzam czasem ruski odwala manianę i to nie pierwszy i nie ostatni raz ;)

hl2.png

FPS w ruchu, a FPS statyczny, tez potrafi sie roznic chociaz niby nieznacznie, to w takim CP na ustawieniach ultra, jest dosc duza roznica. Najpewniej to zalezy od gry

Opublikowano
11 godzin temu, sideband napisał(a):

Z Blackwellem jest taki sam problem jak z Turingiem, że jest nierówny i wydajność mocno zależna od ilości obliczeń INT bo tutaj główna zmiana w architekturze, która może dawać kopa. Pierwszy z brzegu Alan Wake 2 jedno miejsce 1.3x, a inne miejsce 1.46x ;)

Obecnie robi się testy na szybko i z reguły jest tylko jedno miejsce testowe ;)  Dlatego obraz może być przekłamany w jedną lub w drugą i nie chodzi tylko porównanie stricte ADA vs Blackwell tylko również do kart AMD.

W moim przypadku to i tak nie wydajność przekreśliła 5090 tylko wydajność na wat nawet po max UV ;) 

Jaki jest max UV?

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Cyberek jest zalany testami, bo pojawia się praktycznie u każdego. Tutaj nie ma żadnych wątpliwości.

Ale o co wy sie sprzeczacie, o to jaka czy ilu procentowa jest roznica miedzy obecnym topowym modelem a modelem z porzedniej generacji? 

Żeby cos takiego dokladnie stwierdzic potrzeba by z 50gier na roznych silnikach i roznych miejscowkach. Ta wydajnosc jest mocno rozna w zaleznosci od gry, a nawet samych ustawien. Ciezko tak podac liczbe chociaz kazdy najczesciej tak robi

• Upvote 1
Opublikowano

Już bez pieprzenia jak nie dotykasz to się tam samo nie zepsuje. Montował blok pod custom loop i się grabowaty machną przy skręcaniu. Tam trzeba tym nieźle wymotać by ci się zepsuło.

Pod uv to te fe 90 jeszcze dają radę. Frajer dołożył połowę wartości karty pod te monitorowanie 2x6pin jak i tak jesteś na fabrycznym limicie. :dupa:

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Niezmienia to faktu, ze te testy HL2 RTX przeprowadzali na wczesnych wersjach sterownikow i wczesnej wersji gry

Zainstalowałem ponownie. Sprawdziłem tylko początek tam gdzie to drzewo, a na nim wiszące nogi. W OSD boost 2887-2895MHz i ~550W. Karta na stock. FPS pomiędzy 55-60fps. 4K dlss Q bez FG. Nie pamiętam ile miałem na premierę, ale nawet jak coś się zmieniło to kosmetycznie.

image.thumb.png.a886d8abbccf9afe62c255abd800be67.png

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Cyberek jest zalany testami, bo pojawia się praktycznie u każdego. Tutaj nie ma żadnych wątpliwości.

CP2077 5090 vs 4090 nie ma żadnego wybitnego boosta. Poza tym przy 5090 i tak potrzebne FG, ale jest x3 to dają jakąś przewagę ze względu na brak wzrostu laga ;)

@areczek1987

Panie możesz sobie poszukać postów jak tylko zobaczyłem konstrukcje FE to od razu pisałem, że będzie masakra przy naprawach FE i ludzie będą pomścić. To jest konstrukcja docelowa do chłodzenia z FE. Jak się coś popsuje nie dotykać tylko wyrzucić na śmietnik.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, sideband napisał(a):

CP2077 5090 vs 4090 nie ma żadnego wybitnego boosta. Poza tym przy 5090 i tak potrzebne FG, ale jest x3 to dają jakąś przewagę ze względu na brak wzrostu laga ;)

Kolejny raz piszesz głupoty. Na 4090 dlss Q + FGx2 4K max PT psycho miałem spadki poniżej 60 fps. Miałem wybór - zejść z ustawień lub przejść na DLSS Balance. Na 5090 dlss Q + FGx2 od razu wskoczyło na okolice 100 fps. Porozwieszaj swoje screeny na ścianie i wbijaj sobie do głowy codziennie, że Twoje testy są najlepsze i tylko Ty znasz prawdę.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Na 4090 dlss Q 4K max PT psycho miałem spadki ponież 60 fps. Miałem wybór - zejść z ustawień lub przejść na DLSS Balance. Na 5090 dlss Q + FGx2 od razu wskoczyło na okolice 100 fps.

Ale na 4090 też możesz dodać FG x2.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Poprawilem swojego posta zanim odpowiedziales. Wiesz, ze pisze o ustawieniach z FGx2, wiec nie lap mnie za slowko.

Sprawdziłem z ciekawości test na purepc i potwierdza sie to co napisalem.Screenshot_20251104_175317_Chrome.jpg.5a5fa192f44b23a46a105e5f27f18cb9.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
27 minut temu, sideband napisał(a):

@areczek1987

Panie możesz sobie poszukać postów jak tylko zobaczyłem konstrukcje FE to od razu pisałem, że będzie masakra przy naprawach FE i ludzie będą pomścić. To jest konstrukcja docelowa do chłodzenia z FE. Jak się coś popsuje nie dotykać tylko wyrzucić na śmietnik.

Duże prawdopodobieństwo takiego uszkodzenia?

Opublikowano
8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Poprawilem swojego posta zanim odpowiedziales. Wiesz, ze pisze o ustawieniach z FGx2, wiec nie lap mnie za slowko.

Sprawdziłem z ciekawości test na purepc i potwierdza sie to co napisalem.

No ponad 40% przyrostu w tych nastawach w Cyberku jest. Dalej to mocno średnio jak na nową generacje. Szczególnie, że ta wydajność jest mocno nie równa w poszczególnych gierkach, bo się niestety trafiają gierki co mają zaledwie ~20% przyrostu wydajności 5090 vs 4090.

Niech dają już te Rubiny bo mega nudno się robi xD