Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

No ponad 40% przyrostu w tych nastawach w Cyberku jest. Dalej to mocno średnio jak na nową generacje. Szczególnie, że ta wydajność jest mocno nie równa w poszczególnych gierkach, bo się niestety trafiają gierki co mają zaledwie ~20% przyrostu wydajności 5090 vs 4090.

Niech dają już te Rubiny bo mega nudno się robi xD

Do 4K lepiej mieć RTX 5090, niż RTX 4090, no ale kto co lubi. :przytul:

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Pewnie, ze lepiej. 5K na horyzoncie. Tylko, zeby zasilacza nie trzeba bylo wymieniac.

Ma być podwójne złącze podobno wiec TDP będzie zabójcze.

Swoja droga jak oni cha to ogarnąć. ja sobie tego już naprawdę nie wyobrażam jaki to kloc będzie musiał być jak przekracza 600W.

Chyba ze podwójne złącze dają z powodów awarii z jakimi teraz borykają się karty 400W+

Oczyścicie to wszytko plotki wiec takie pitu pitu :E

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Zainstalowałem ponownie. Sprawdziłem tylko początek tam gdzie to drzewo, a na nim wiszące nogi. W OSD boost 2887-2895MHz i ~550W. Karta na stock. FPS pomiędzy 55-60fps. 4K dlss Q bez FG. Nie pamiętam ile miałem na premierę, ale nawet jak coś się zmieniło to kosmetycznie.

image.thumb.png.a886d8abbccf9afe62c255abd800be67.png

https://drive.google.com/file/d/1KD64JQCZSZBOSNkHW3GXQOFJt-ZD9Ltx/view?usp=sharing 

Masz od poczatku moj gameplay. Nie mozliwe ze masz 55-60fps bo ja tyle mam na 5080. Cos masz nie tak. Z calym szacunkiem, bo napewno masz sporą wiedze itp. ale side moze miec racje tutaj, moze on ma te FPSy wiesz sporo zalezy od innych czynnikow PC, zasilacz, sterowniki itp on ma jakies swoje sterowniki, ja mam oficjalne

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Doamdor napisał(a):

Do 4K lepiej mieć RTX 5090, niż RTX 4090, no ale kto co lubi. :przytul:

Ja tam lubię dobre gry :E Ale, że w AAA totalna bida i jedna czasami 2 gierki na rok się trafią z tego segmentu warte ogrania to moje granie na co dzień zwykle wygląda tak :E 

Obecnie Octopath Traveler II

B5vFkO7.jpeg

Anno 1800, Aganist The Storm, niedługo Metaphor: ReFantazio itd. 

Edytowane przez lukadd
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

https://drive.google.com/file/d/1KD64JQCZSZBOSNkHW3GXQOFJt-ZD9Ltx/view?usp=sharing 

Masz od poczatku moj gameplay. Nie mozliwe ze masz 55-60fps bo ja tyle mam na 5080. Cos masz nie tak. Z calym szacunkiem, bo napewno masz sporą wiedze itp. ale side moze miec racje tutaj, moze on ma te FPSy wiesz sporo zalezy od innych czynnikow PC, zasilacz, sterowniki itp on ma jakies swoje sterowniki, ja mam oficjalne

To u Ciebie jest cos wylaczone. Wina zasilacza? Blagam nie idzmy ta droga. Zalaczalem juz film sprzed 7msc. Mam ciut lepsze wyniki jak ten gosc (może dlatego, że mam wyższy boost zegara), ale generalnie podobne.

https://youtu.be/wJKZkpv-KE4?si=Qdm1e9RA6-sSBGFI

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
Teraz, DżonyBi napisał(a):

To u Ciebie jest cos wylaczone. Wina zasilacza? Blagam nie idzmy ta droga. Zalaczalem juz film z przed 7msc. 

https://youtu.be/wJKZkpv-KE4?si=Qdm1e9RA6-sSBGFI

Nic nie jest wyłaczone, nie robiłbym takich rzeczy. Wczoraj sprawdzlalem gameplay wlasnie od poczatku do tych ogni (ogniska) tam na srodku co koles Ci pomaga pierwszy raz. 
Zrzutekranu2025-11-04010832.thumb.png.8fa8c3ec35bb27b4129e7cfe707579c2.png
Masz 2560x1440 wszystko na maximum DLSS Q transformer. u góry z MFGx4 na dole bez frame gena. Opóźnienia mfx4 34-40ms, bez mfg 24-29ms. 100fps po FG 300fps ~. Gameplay z rozwalka normalnie. Nie rozumiem czemu macie tak niski FPS. 

Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027

zakładka rendering-> preset setting ustaw na ultra, Ty masz custom, może jest coś wyłączone.

Wejdź też w developer settings i na dole masz opcje reset all, może jest coś przestawione.

U mnie gra alokuje 13GB, u ciebie kilka gb mniej (może to wynika z tego, że ja mam 32Gb, ale warto wszystko sprawdzić).

Wejdź też w ustawienia zaawansowane grafiki i sprawdź czy masz pole widzenia ustawione na max tj. 90

Może nvidia app wymusza jakieś ustawienia..

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
26 minut temu, lukadd napisał(a):

Ja tam lubię dobre gry :E Ale, że w AAA totalna bida i jedna czasami 2 gierki na rok się trafią z tego segmentu warte ogrania to moje granie na co dzień zwykle wygląda tak :E 

Obecnie Octopath Traveler II

B5vFkO7.jpeg

Anno 1800, Aganist The Storm, niedługo Metaphor: ReFantazio itd. 

Przecież te gry to odpalisz na kartoflu. :E

U mnie ostatnio wleciał Crysis Remastered, w 4K na Oled dobrze wygląda i dobrze grzeje. :hihot:

Zrzutekranu2025-10-11063737.thumb.png.79ec0c6724383b5220c3148e9d819c89.png

Opublikowano

Zamówiłem rtxa 5070 tylko na nowy  zasilacz muszę poczekać 3-4 dni dłużej. Myślicie, że nic nie pierdyknie jak awaryjnie podepnę się przejściówką pod Corsaira cx750m 2021 żeby sprawdzić kartę?

Opublikowano
10 minut temu, KamcioGF napisał(a):

Zamówiłem rtxa 5070 tylko na nowy  zasilacz muszę poczekać 3-4 dni dłużej. Myślicie, że nic nie pierdyknie jak awaryjnie podepnę się przejściówką pod Corsaira cx750m 2021 żeby sprawdzić kartę?

Od 3 lat używam RTXów na przejściówkach i nic złego się nie dzieje. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nic myslalem, ze po prostu tak jest w grze. 

No to jest cos nie tak u Ciebie. Tak jakbys gral dalej w 1440p z dlss Q. U mnie jak sam widzisz mam ustawiona rozdzielczosc 4K i dlss Q czyli skalowanie z 2560x1440p.  Wszystko sie zgadza. Wydajnosc taka jak w internecie u youtuberow i testerow, a takze wyniki zgodne z tym co podawala sama nvidia. Ty natomiast jestes juz w posiadaniu platynowej karty. Szybsza niz 5090 i do tego bierze 200W mniej. Nie wiem czy Rubin 6090 da rade z Twoim setup'em.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

4K + DLSS Q to 2560x1440, a u ciebie jest 1920x1080. :E

6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

No to jest cos nie tak u Ciebie. U mnie jak sam widzisz mam ustawiona rozdzielczosc 4K i dlss Q czyli skalowanie z 2560x1440p. Wszystko sie zgadza. Wydajnosc taka jak w internecie u youtuberow i testerow, a takze wyniki zgodne z tym co podawala sama nvidia. Ty natomiast jestes juz w posiadaniu platynowej karty. Szybsza niz 5090 i do tego bierze 200W mniej. Nie wiem czy Rubin 6090 da rade z Twoim setup'em.

Po prostu podał wyniki dla niższej rozrodczości. 4K+ Performance ma 1920x1080.