Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam GB 5080. Powiedziałbym że jest średni, ani jakoś mocno nie wyje, ani nie jest szczególnie cichy. Krzywą wentyli nie bawiłem się. Włączyłem tylko silent przełącznikiem na karcie. 

A, nie bawiłem się, bo jak tylko włączy się manual, to pozbawia nas opcji wyłączenia wentyli przy niskich temperaturach.

• Confused 1
Opublikowano
56 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Jest 5070TI w promce na Amazonie. Choć cichy to on pewnie nie jest :hihot: https://www.amazon.pl/gp/product/B0DTGNB9Q5?tag=lowcygier05-21

Nie ma tragedii a do 1500RPM jest całkiem cicha 

UV+OC test w grach

windforce_uv_oc_games.thumb.png.e0673622b25b3c1483e1d996343875e9.png

47 minut temu, j4z napisał(a):

A, nie bawiłem się, bo jak tylko włączy się manual, to pozbawia nas opcji wyłączenia wentyli przy niskich temperaturach.

Trzeba odpowiednio ustawić ale system fan-stop normalnie działa przy manualnej krzywej (korzystałem przy słabszych chłodzeniach)

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, leven napisał(a):

PTM jest tylko bzdurą. Mam P4 Paktum i nic mi nie wypływa. Różnica 2-3 stc na korzyść PTM.

Fajna zasiłka, 12 Volt utrzymane pod obciążeniem :thumbup:

Jak się skończy gwarancja to dopiero ją rozbiorę a wtedy wjedzie PTM żeby już nigdy jej nie rozbierać. Ja również jestem psychofanem Pactum4, uważam ją za najlepszą pastę na rynku ale do karty graficznej i lapków to jednak wolę PTMa. Zasilacz kupiony za dwie duże czekolady Lindt mleczne. I jest czerwony czyli szybszy :P "Da Red goez fasta"

Edytowane przez Grolshek
  • Confused 1
Opublikowano
38 minut temu, leven napisał(a):

PTM jest tylko bzdurą. Mam P4 Paktum i nic mi nie wypływa. Różnica 2-3 stc na korzyść PTM.

Nie no teraz to smiechlem. PTM nawet jak masz te 2-3C , chociaz u innej osoby moze to byc 10C, to wplywa pozytywnie na hotspot. I sredni moze byc 2-3C ale Hotspot 5C. Przy OC czy UV karty to jednak daje dodatkowa stabilnosc

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Na zielono masz PW a to znaczy, że PL dobija do ściany.

EDIT: w ogóle masz jakieś tajemnicze odczyty :E 

Normalnie- widzisz przecież aktualne napięcie 0,8V i przebieg w czasie, że karta od dłuższego czasu nic nie robi a tylko zaznaczone masz jakie były maxy podczas działania gpu-z (czyli wskazania najgorsze powiedzmy).

Karta ma różne stany energetyczne i wpadła w jakąś pętle, że co chwile uderzała w limit.

Teraz też siedzę na pulpicie i co jakiś czas gdy np otwieram przeglądarkę to mam zielony pik a warunki zupełnie inne (inna karta, sterowniki, nawet system...) 

gpuzpwrlimit.thumb.png.f235df6286fb75c23503b430a119fc2c.png

Opublikowano
6 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Tyle że Ty masz Gaming OC a Amazon WINDFORCE OC :)

Nie nie to są testy sprzed pół roku kiedy miałem właśnie windforce'a. Gaming ma zdecydowanie lepsze chłodzenie.

FurmarkpowelimitmaxGigabyteGamingOC5070Ti.thumb.png.7c47a00fc3277c181e9fa2f026306148.png

to jak była nowa testy przy otwartej obudowie. Teraz łapie nieco wyższe temperatury

Opublikowano

hmm niecałe 10m, wiesz najczesciej wlasnie przy zamknietej obudowie te maksymalna temperature osiaga po 15min potem stoi w miejscu. Ewentualnie jak masz maly pokój bez wentylacji to moze urosnąc, ale to przez ambient temp. Wiec pewnie byloby wiecej. Ale i tak jest dobrze jak na 350W, w grach powinno byc w okolicach 60C czyli bardzo dobrze

Opublikowano
21 godzin temu, leven napisał(a):

PTM bzdurą? Nie ma chyba lepszej opcji w stosunku koszt-efekt na gołe rdzenie. Ja tam sobie chwalę.

W inno3d pump-outa fabrycznej pasty miałem po 6 miechach, MX-4 wypłynęła po miesiącu. Patrząc na dane z igorslab jest niewiele past, które rzeczywiście się sprawdzają na GPU, a większość z nich jest cholernie gęsta i się kiepsko rozprowadza (niektóre nawet trzeba podgrzewać). Kupujesz takiego "PTM" jak Thermalright Helios (13zł na amazon) lub Gelid HeatPhase Ultra (ok. 17-20zł) i masz temat zamknięty.

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

PTM bzdurą? Nie ma chyba lepszej opcji w stosunku koszt-efekt na gołe rdzenie. Ja tam sobie chwalę.

Przeciez on nawet nie rozumie jakie sa roznice miedzy pasta i ptm w  dluzszej perspektywie czasu wiec nie dziw sie, ze nic madrego on nie napisze ;) 

• Like 2