Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak realnie myślicie że na CES nvidia jaką walnie datę dla superek? ten q3 to wałek jak uj według mnie bo to niedługo przed premierą 6xxx więc to się nie opłaca ani dla ludzi ani dla nvidi xD max to nie wiem maj czerwiec nie później.

Chyba że w tym q3 rtx 5080 super kosztowała by 4k :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
32 minuty temu, Brolly napisał(a):

Tak realnie myślicie że na CES nvidia jaką walnie datę dla superek? ten q3 to wałek jak uj według mnie bo to niedługo przed premierą 6xxx więc to się nie opłaca ani dla ludzi ani dla nvidi xD max to nie wiem maj czerwiec nie później.

Chyba że w tym q3 rtx 5080 super kosztowała by 4k :E

W cenie RTX 5080 można wyrwać Oled 1440p + RX 9070 XT, a ty nadal czekasz na cud. :E

• Upvote 1
Opublikowano
36 minut temu, sideband napisał(a):

Oni mają koło dupy superki będą pokazywać, ale sprzęt pod AI :hihot:

Spróbuj uświadomic ludzi, ktorzy czekaja na Superki, że nie bedzie superek. Brolly i Kadajo cały czas maja nadzieje. 

Jeszcze jakby AMD była jakas konkurencja dla 5080 to byłbym w stanie uwierzyc w 5080 Super. 

Obecnie wlasnie A.I. i tylko licza dolary ile na tym siana zarobią, co dla 99% konsumentow jest zupelnie nie interesujace, w momencie jakby przestali produkowac GPU i zajma sie A.I. swiat przestanie stopniowo o nich pisac, i nV zniknie z 1 planu :) 

• Sad 1
Opublikowano

Superek może nie być wcale, może będą tuż przed serią 6000 co mogłoby czynić ich zakup mało atrakcyjnym, a może pojawią na CES jako papierowa premiera + kilka testów dla wybranych redakcji. Szklana kula widzi pustkę w tym temacie.

Opublikowano

Może ktoś coś powiedzieć na temat gigabyte windforce 5080?, nie chce placić kokosów moj przyjaciel który robi upgrade i martwimy się o potencjalne temperatury tymbardziej że obudowa piekarnik. Martwimy się o temperatury że będą za grube. Głośność to mały problem.

Opublikowano

Z doświadczenia powiem, że zmiana budy na dobrze wentylowaną (np. z możliwością dołożenia śmigła na spodzie skierowanego na kartę graficzną) może zrobić więcej niż dopłata z "ventusa do astrala" ;). Rozumiem, że składając kompa lepiej dołożyć do lepszego gpu jak się każdy $ liczy, ale dobra buda przeżyje nie jeden konfig. W kiepskiej budzie to i najlepsze chłodzenie nie wydoli bo nie będzie miało dostępu do chłodniejszego powietrza. Fizyki nie oszukasz.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, WJ_PR napisał(a):

Może ktoś coś powiedzieć na temat gigabyte windforce 5080?, nie chce placić kokosów moj przyjaciel który robi upgrade i martwimy się o potencjalne temperatury tymbardziej że obudowa piekarnik. Martwimy się o temperatury że będą za grube. Głośność to mały problem.

Jak na stock będzie za gorąco, to po UV ogranie temperatury. 

25 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak obudowa piekarnik to pierwsze od czego zacząć to zmiana obudowy.

Wystarczy zakręcić grzejnik. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
48 minut temu, WJ_PR napisał(a):

Patrz na mase karty. Kupuj od 1.5kg w zwyz, najlepiej jak ma z 1.8kg a juz w ogole powyzej 2kg to te konstrukcje sa bardzo mocne. Taki Ventus wazy 1.1KG Shadow tak samo jeszcze mniej. Wiec to bedzie po prostu gorące. Karta wyglada na 1.2-1.3kg ciekawe jak z wentylatorami, czy ciche czy glosne.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Za ok 3550 masz asus prime w komputronie a Ty sie bawisz w jakies windforce :D 

zamówiłem tego asusa mam nadzieje że nie będzie koncertu cewek :boink:

Edytowane przez Duchew
Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Patrz na mase karty. Kupuj od 1.5kg w zwyz, najlepiej jak ma z 1.8kg a juz w ogole powyzej 2kg to te konstrukcje sa bardzo mocne. Taki Ventus wazy 1.1KG Shadow tak samo jeszcze mniej. Wiec to bedzie po prostu gorące. Karta wyglada na 1.2-1.3kg ciekawe jak z wentylatorami, czy ciche czy glosne.

Jeszcze ta masę musiałby podawać producent :E

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, WJ_PR napisał(a):

"Aero OC SFF weighs in at an agreeable 1,277g." 

Aero to biała kopia Windforca, na moje oko lepiej niż Ventusy, plus sekcja zasilania/pcb z Gaminga OC. Prawdę mówiąc to samo PCB jest w Masterach tyle że one mają dwie cewki więcej. 5070ti też ma te same płytki, generalnie dowalili grubo bo 450W lecą w serii. Po wypłacie biorę tego Gigusia i zrobię większy test.

https://www.club386.com/gigabyte-geforce-rtx-5080-aero-oc-sff-review/

na jednym PCB położyli wszystkie modele 

- Gigabyte GeForce RTX™ 5070 Ti GAMING OC 16G (GV-N507TGAMING OC-16GD)
- Gigabyte GeForce RTX™ 5070 Ti WINDFORCE OC SFF 16G (GV-N507TWF3OC-16GD)
- Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 5080 MASTER 16G (GV-N5080AORUS M-16GD)
- Gigabyte GeForce RTX™ 5080 AERO OC SFF 16G (GV-N5080AERO OC-16GD)
- Gigabyte GeForce RTX™ 5080 GAMING OC 16G (GV-N5080GAMING OC-16GD)
- Gigabyte GeForce RTX™ 5080 WINDFORCE OC SFF 16G (GV-N5080WF3OC-16GD)
- Gigabyte GeForce RTX™ 5080 WINDFORCE SFF 16G (GV-N5080WF3-16GD) 

Edytowane przez Totek
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Totek napisał(a):

Po wypłacie biorę tego Gigusia i zrobię większy test.

https://www.club386.com/gigabyte-geforce-rtx-5080-aero-oc-sff-review/

na jednym PCB położyli wszystkie modele 

image.png.a879c7b435cabfbdc476fb460d859ab1.png
5080FE te same zegary
image.png.492e76c125d2313b201cdb157cd103ce.png

Dobry jest. Na defaultowych zegarach 2617 ma 8455pkt to o ~150pkt wiecej niz ma FE też na tych samych ustawieniach. Dobre zasilanie itp. U mnie na biosie quiet tez jest 2617Mhz ale wynik 8550 i 360TDP. Generalnie to moze miec spory potenciał OC, natomaist przy wadze 1.25kg moze byc problem z schłodzeniem karty powyzej 360TDP, szczegolnie jezeli nie chesz instalowac 400W biosu a 450W od Aorusa Master.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Pany dobry to deal na TUF'a 5070 Ti za 3777zł? Sram w pory na myśl o podwyżkach dlatego próbuje coś skuć na teraz pod aktualny setup żeby później ze zdziwionymi oczami nie chodzić, miałem w pierwszej kolejności przechodzić na 9800x3d ale pal licho już te am5, 5070ti powinno ładnie uzupełnić obecny gear

Edytowane przez Marvf