Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, j4z napisał(a):

Czyli nie mamy, bo całkiem nic nie zmieni to, że paru gości nie kupi. 

Globalnie jakby ludzie sie nie rzucali to będą musieli obniżyć cenę a tak będzie testowanie czy można sprzedać telefon kilka tysięcy drożej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba trafił mi się kasztan :)

Dużo prądu ciągnie w nomadzie, zegary nisko, wynik conajwyżęj przeciętny.

Wrzucam ss z krzywej uv. 

Może coś źle robię, ale raczej kasztan.

Przynajmniej cewki tylko delikatnie słychać pod dużym obciążeniem. Praktycznie niesłyszalne

Zrzut ekranu 2025-12-14 110145.png

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano (edytowane)

Ja pisałem już wyżej. Wynik 16723pkt zrobiłem na napięciu ~935-945mV ze stabilnym boostem zegara 3030-3045 z przebitkami do 3060, a na samą końcówkę testu zegar wchodził na 3142MHz przy napięciu 975mV.

Wskocz na trochę wyższe napięcie i podbij wyżej zegary. To co robisz to jest sztuka dla sztuki. Co chcesz uzyskać przy napięciu 890mV? 

Ja mam ustawiony UV na 920-925mV i zegar się utrzymuje na poziomie 2805-2820Mhz+ w najbardziej wymagających scenariuszach w 4K (Cyberek), w mniej wymagających leci oczywiście wyżej w okolice 2900MHz+, ale zależy też od gry, bo Wukong potrafi iść wyżej niż Cyberek, ale już nie pamiętam dokładnie ile to bylo. Potrafię grać cały dzień i nic nie wywala. Nie widziałem u siebie nigdzie więcej niż 460W poboru w grach, a często jest niżej. Jest cichutko i chłodno, i też trafiła mi się sztuka bez świerszczy praktycznie, bo tyle co tam ich jest to trzeba nasłuchiwać. Nie wnikam już w ogóle w cyferki. Po prostu gram albo bawię się ComfyUI.

Kombinuj z kartami dalej to trafisz w końcu na takiego świerszcza, że Ci się odechce wszystkiego. Ustaw ją sobie na trochę wyższe napięcie i daj sobie siana.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

@DżonyBiGłównie chodzi o to, ze przy takim napięciu ciągnie 500W.

Najlepszy wynik mi sie udało uzyskać w okolicach 15400 przy max tdp.

Średniawka. Nie mam zamiaru zwracać karty, bo jej potrzebuję aktualnie, a nie wiadomo, czy dostanę coś lepszego. Karta super, ale przy takim chłodzeniu, szkoda, ze nie lepszy chip :)

Opublikowano
9 godzin temu, Pitt_34 napisał(a):

Tyle, że on nie musiał mnie urabiać, ja już byłem urobiony od 2 tygodni :E

Fakt, powiedziałabym że nawet w bardzo absurdalnej cenie.

Jeszcze nie sprzedałem.

Ale on nie był tego świadomy:E

Na razie w ciągu dwóch tygodnia jest spory wysyp 5090 w sklepach i bez podwyżek.

Póki co nie widać żadnego kryzysu. Także nie dziw się, że patrzę z przymrużeniem oka co ten ziomuś opowiada.

Ale nie wykluczone, że będzie problem z dostępnością tylko potrzeba na to czasu. Tak jak było info o spadku dostaw 5090 od tej informacji do realnych braków w sklepach minęło trochę czasu.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wuadator napisał(a):

Dużo prądu ciągnie w nomadzie

No właśnie. Cyferki cyferkami, ale wygląda na to, że moja tego prądu ciągnie mniej i dlatego kręcę tak dobre wyniki w limicie. W sumie to nic specjalnego nie robiłem dodatkowo. Tylko g-sync i v-sync off, i na CPU pbo +200.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
Godzinę temu, Wuadator napisał(a):

Głównie chodzi o to, ze przy takim napięciu ciągnie 500W.

W nomada nie będziesz grał. 

Przy graniu na takim uv i tak zbije 100W spokojnie. 

Ogólnie z SN jest coś nie tak albo problem w sterownikach, bo co tydzień mniejszy wynik mi robi. 

Z pudełka miał 15.400, później 152XX, dzisiaj 15000 a po kilku próbach 14800.

Każdy kolejny też jest mniejszy, więc nie sugeruj się teraz tym. 

Daj screena jeszcze na stock. 

Opublikowano (edytowane)

Dodatkowo Astral LC spokojnie ogarnie i ten trochę wyższy pobór. Ważne, że nie ma hordy świerszczy, bo reszta to kosmetyka.

1 godzinę temu, Kanzu napisał(a):

Z pudełka miał 15.400, później 152XX, dzisiaj 15000 a po kilku próbach 14800.

Dziwna sprawa, że aż taki rozstrzał. Nie siedzę już w tym pół roku, ale nigdy nie miałem takich różnic. Wyniki były bardzo powtarzalne +-50pkt.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Póki co nie widać żadnego kryzysu. Także nie dziw się, że patrzę z przymrużeniem oka co ten ziomuś opowiada.

Problem polega na tym, że on mi nie opowiadał tylko pokazał na kompie zamówienie 

W jednym masz rację, czas pokaże. 

Opublikowano (edytowane)

hmm 2800/0,89V to  dość sensowny  punkt, tylko  u mnie bierze z 560/565W total power draw, 30-35W więcej i  robi 15450/1550

530W bierze przy 0,87/2650 i ma ca 15050

u mnie kształt  krzywej jest  bardzo  istotny dla wyników, ten kawałek od topu  bardziej wypłaszczam

żeby zegar za bardzo  nie latał

@Kadajo@Pitt_34 sprzedawcy  mają obecnie pełną wiedzę o  kupujących i ustalają ceny znając dokładnie krzywą popytu

bez masowego bojkotu nic nie osiągniemy

ba jeśli punkt wyżej na krzywej okaże się, że jest  sensowny popyt podwyżki  będą nieuchronne

image.png.455f4f35ff9ed07e1dd3adacb9ba17dc.png

Edytowane przez bofff
Opublikowano

@bofff

Nie chcę się ludzie ogarnąć to trudno. Z drugiej strony sam widzisz że entuzjastów jest coraz mniej. To nie jest tak że nikt nie chce nic kupić. Może czas otworzyć oczy na inne rozwiązania. I nie mówię o konsoli tylko usilnego pchania się w HE.

No i nie zapominajmy o modnym "nie będziesz miał niczego i będziesz szczęśliwy".

Opublikowano (edytowane)

Ja już niestety nie mam swojej zwycięskiej krzywej, ale pamiętam, że na 935-940mV miałem ustawione coś w okolicy 3060-3090, a realnie szła na 3030-3060, ale jak widać problemem u niektórych są zbyt duże upływy prądów w krzemie i dlatego jest ciężko z uzyskaniem dobrego wyniku na stock, bo limit szybciej wchodzi.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
18 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Czy ten model to nie jest jakiś głośny/piszczący short?

Wgl te piszczenie cewek to słyszy nawet głuchy czy to jest dla ludzi wrażliwych? :E