Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Kiedyś znacznie więcej ludzi kręciło i wrzucało wyniki hwbocie ;) Ale również były wersje offline 3dmarków ;)

Hwbocie potrafiłem być parę razy na podium z dobrymi sztukami po vmodzie ;) Dzisiaj tylko przy ujemnych temperaturach wyciągniesz coś więcej ze sprzętu ;)

Ps. jeżeli ktoś się zastanawia czy aby na pewno minął czas na sprzedaż 4090 w dobrej cenie to jeszcze nie minął poszła bez problemu za 8k i do tego bez gwary :E

MATKO BOSKO, wystawiam swoja

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, sideband napisał(a):

Ps. jeżeli ktoś się zastanawia czy aby na pewno minął czas na sprzedaż 4090 w dobrej cenie to jeszcze nie minął poszła bez problemu za 8k i do tego bez gwary :E

Dlatego jak by wyszła 5080 24GB, Jensen mógłby ją sprzedawać za memiczne kwoty, a i tak by zeszła. Smutny obraz tego naszego podwórka :pijaczyna:

Opublikowano
43 minuty temu, Totek napisał(a):

Dlatego jak by wyszła 5080 24GB, Jensen mógłby ją sprzedawać za memiczne kwoty, a i tak by zeszła. Smutny obraz tego naszego podwórka :pijaczyna:

Raczej nie ma szans na karty do grania przy tym co sie dzieje z producentami gdzie wielkie giganty nie maja pamieci do swoich urzadzen ;) A nawet jak te pamieci beda to przeciez beda sprzedawane kilkukrotnie drozej wiec napewno nie trafi do gpu dla graczy bo przeciez to gracz musialby pokryc te dodatkowe koszta nikt nie kupi gpu w absurdalnych cenach jak teraz leza na polkach i szalu nie ma.

Opublikowano

Dobra, na pełny odcinek nie starczyło mi plasteliny, ale coś ulepilem

Tył wzorem alphacoola, dookoła rdzenia, pamięci i luty od hpwr 

Blok bykskiego do 5090 jest najcięższym z jakich miałem 

I śliczny, wieczorem wrzucę foty

PXL_20251215_201013847.jpg

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, bofff napisał(a):

Dobra, na pełny odcinek nie starczyło mi plasteliny, ale coś ulepilem

Tył wzorem alphacoola, dookoła rdzenia, pamięci i luty od hpwr 

Blok bykskiego do 5090 jest najcięższym z jakich miałem 

I śliczny, wieczorem wrzucę foty

PXL_20251215_201013847.jpg

To wszystkie gorące punkty, które będą styczne z blokiem LC ? 

To ci się rozpuści i :kupa: z tego będzie. Nie lepiej termopady ? 

Opublikowano
31 minut temu, leven napisał(a):

To wszystkie gorące punkty, które będą styczne z blokiem LC ? 

To ci się rozpuści i :kupa: z tego będzie. Nie lepiej termopady ? 

w zakładaniu bloku kluczowy jest  idealny docisk  wszystkich elementów, a mimo dobrego  zwymiarowania 0.1-0.2mm twardego padu na VRAM potrafi zdecydować o za małym docisku  na rdzeń

twardsze pady bardzo dobrze przewodzą, miękkie lepiej, a plastelinka najlepiej  rozprowadza docisk

putty 18W/mk na vram zapewnia maksymalny docisk na rdzeniu z (PTM), przy  dobrym odprowadzaniu ciepła na pamięciach

gelid 1mm idealnie pasował na kontrolery więc położyłem, a plastelinka, chociaż nieobowiązkowa, na cewki i kondensatory ładnie je obejmie i nie zaszkodzi jeśli kiedyś zechce mi się 650-700W

Opublikowano
56 minut temu, sideband napisał(a):

Co najwyżej głowa Ci się rozpuści :E

Kup kit i zobacz jak się to się zachowuje nawet przy wysokich temperaturach.

Jaki KIT ? Do ścian, bo nie widzę :hmm:

Glut proponowany przez np. GB który się rozpływa  ? 

O ten KIT się rozchodzi, czy rozłazi  ?  Jeden kit, tak samo wygląda po rozgrzaniu... tak ?

Opublikowano (edytowane)

@bofff

Kit wcale nie jest lepszy od dobrych padów, ale aplikacja jest łatwiejsza - brak dobierania grubości/twardości padów. W kwestii żywotności to ciężko powiedzieć kity termiczne też są oparte na silikonie.

15 minut temu, leven napisał(a):

Jaki KIT ? Do ścian, bo nie widzę :hmm:

Glut proponowany przez np. GB który się rozpływa  ? 

O ten KIT się rozchodzi, czy rozłazi  ?  Jeden kit, tak samo wygląda po rozgrzaniu... tak ?

GB przesadziło z ilością. Kit staje się miększy pod wpływem ciepła, ale nie wycieka. Tylko jak GB nasrało "2kg" na kartę to co się dziwić.

Sprawdzałem u siebie to ilościowo tego jest akuratnie i jest znacznie mniej niż to co na zdjęciach z netu.

Ta mieszanka zwykłej pasty z ciekłym metalem to chyba tylko na Gamingu i Aourusie stosują. Ale to był kiepski pomysł i tak istnieje możliwość powstania zwarcia.

Edytowane przez sideband
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Side rozwiązał problem z wyciekającym glutem, czy putem. Ważne, że jak napisał Side, glut/put nie wypłynie, gdy nie ma go za dużo, co dotyczy też zwykłej pasty termo ! 

Glut i Put mam tutaj :dupa: za to stare, sprawdzone pasty/termopady, jak najbardziej polecam.  

Pyty !!  Gluty ?  !!  :niegrzeczny:

Opublikowano
16 minut temu, leven napisał(a):

Side rozwiązał problem z wyciekającym glutem, czy putem. Ważne, że jak napisał Side, glut/put nie wypłynie, gdy nie ma go za dużo, co dotyczy też zwykłej pasty termo ! 

Glut i Put mam tutaj :dupa: za to stare, sprawdzone pasty/termopady, jak najbardziej polecam.  

Pyty !!  Gluty ?  !!  :niegrzeczny:

Wiekszosc producentow woli dac wiecej niz mniej. Dasz wiecej, co najwyzej troche wypłynie, dasz mniej to juz duzo wieksze problemy. Tak samo jak kładziemy samemu, lepiej dac zbyt duzo niz zbyt mało :) 

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Send1N napisał(a):

@leven Jakoś w laptopach od lat jest stosowany kit na vramach, cewkach czy mosfetach zamiast klasycznych padów i nie ma z tym problemu.

Nie dotykam laptokóf, tylko problemy z nimi :(  Laptopy maja służyć do pracy, anie pykania :red: Kit, to stosował MSI w GTX 760 :) Wiem o czym piszę, bo zdupcyłem kartę, w ramach ofkors prowadzenia do zrozumienia :)

Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Na karty 12GB chyba 310.3.0 najlepszy

Obejrzałem ten twój filmik i średnio wychodzi tam 100mb różnicy między wersjami :E jak będzie gdzieś brakować vramu to te sto mega w tą czy w tą nie zrobi kompletnie żadnej różnicy przecież xD 

Teraz, leven napisał(a):

Nie dotykam laptokóf, tylko problemy z nimi :(  Laptopy maja służyć do pracy, anie pykania :red:

Też mam podobną opinię ale realia są inne, masa ludzi woli kupić laptopa do gier niż złożyć PC :E chodzi o to że tam na elementach które wymieniłem też panują bardzo wysokie temperatury i jakoś nie ma problemu z kitem a walą go wszędzie gdzie popadnie oprócz rdzeni gpu/cpu ;) 

Opublikowano

powinno być: twardsze pady bardzo dobrze przewodzą, miękkie podobnie ale  lepiej (a plastelinka najlepiej)  rozprowadza docisk

mam 12.8 i 18 W/mk i ta 18jest robi się mniej płynna podczas formowania, sprawia wrażenie bardziej zbitej

przetestowałem ją ostatnio na 3080 i 4080 jest bardzo dobrze - delta do rdzenia jest 3-8C (na obu rdzeniach  PTM)

tą 12.8 na wszelki  właśnie położyłem na wysokie komponenty VRM,  licząc, że lepiej ułoży się przy  takich kształtach

tak poukładałem na 4090 i  nawet w comfyui było  max 48-53C na rdzeniu i 58-63C na pamięciach w topie, hotspot 4-8C

dzisjaj sprawdzę jak ta kopia heatkillera daje radę, ale na oko  jest +500 gram

Opublikowano
36 minut temu, Send1N napisał(a):

Obejrzałem ten twój filmik i średnio wychodzi tam 100mb różnicy między wersjami :E jak będzie gdzieś brakować vramu to te sto mega w tą czy w tą nie zrobi kompletnie żadnej różnicy przecież xD 

W sumie cieżko sie z Toba nie zgodzic w kartach 12/16GB raczej mniej istotne :) Jednak przy kartach 8GB czesto jest vramu pod korek, i tam juz te 100MB lepiej miec niz nie miec :) A jak dodasz np. jakies sterowniki gdzie tez te 100-150MB mniej bierze to juz masz 250MB. No jakby nie bylo to na karcie 8GB to jest jakas roznica.