Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na Ceneo rzeczywiście dostępność 5090 wygląda słabo. Większość modeli dostępna w max. 5-6 sklepach, aczkolwiek są dwa rodzynki: Gainward w 13 sklepach (ale przy cenie 13 500 zł to nie dziwne, że leży) i Inno3D pod custom loopa (też 13 sklepów; mało popularne rozwiązanie, więc leży). 

Teraz jak kto chce 5090 to zostaje tylko czekać na rzut Foundersów :/

Opublikowano

Było brać Suprimka 5090 jak był po 11k a teraz kilka lat będę musiał chuchać i dmuchać na swojego 4090 zanim się to wszystko ustabilizuje :E Albo przejdę na granie w indyki żeby mocno nie obciążać karty :D 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

W życiu tylko jedno GPU mi padło, ale też nie bezpośrednio w moich rękach, dałem gościowi sprawne i po tym pojawiły się u niego problemy z pamięciami i artami.

Gdyby padł 4090 to tylko takie opcje, albo wziąłbym tego przereklamowanego 5090, albo wyciągną z szuflady RTX 2070, ewentualnie jakiś 9070XT na przetestowanie i przeczekał do 6090 grając w indory, a i tak 80% gierek co gram to indory, albo AA, strategie etc. :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

A ja w końcu mogłem otworzyć oficjalną dyskusję z owocowym na allegro :E

Cytat

Twoja przesyłka jest opóźniona. Jeżeli sprzedający nie wyjaśnił sytuacji, zgłoś problem z zakupem. Możesz liczyć na nasze wsparcie.

No jak dla mnie to sprzedający nic nie wyjaśnił zasłaniając się brakiem towaru za 12k  i jakimś formułkami proszę rozważyć anulowanie blabla...:D

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

On nie jest przereklamowany, on jest po prostu racjonalny.

Przede wszystkim jest nowy, na gwarancji do roku pańskiego 2028. 

Podczas gdy cała reszta może zostać bez karty (czego nie życzę), towarzystwo siedzące na RTX 5000 nie musi przynajmniej martwić się ewentualną awarią. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galakty napisał(a):

Wystarczy do wszystkiego dzisiaj, ofc nie 4K ale to już na własne życzenie się pakuje.

Do 1440p nic lepszego nie trzeba, można grać ;) 

Jak mi procek padł, nie chciało mi się nic przekładać w budzie wziąłem starego jakiegoś i3 intela bo miałem w budzie w szafie gotowca z zasilaczem na ddr3 i dyskami gotowy do odpalenia i do tego wpakowałem tylko rtx 2070, a że wtedy grałem akurat w The Wandering Willage to ten indorek mi latał w 4k natywnym i 60fps :E  No, ale wiadomo, na dłuższą metę tak by się nie dało mimo, że na liście mam pierdylion indorów do ogrania ciekawych, to czasami chce się zagrać w coś bardziej konkretnego :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

NVIDIA dała 600W, żeby podpompować 3d Marka. W rzeczywistości jest miedzy kartami 100W różnicy, a wydajności jest często więcej niż 30% ze względu na dużo wyższa przepustowość pamięci. W moim przypadku tak się składa, że w grach które mi najlepiej siadły jest ponad 35%  jak chociażby Dying Light: The Beast z ostatnich.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Jak mi procek padł, nie chciało mi się nic przekładać w budzie wziąłem starego jakiegoś i3 intela bo miałem w budzie w szafie gotowca z zasilaczem na ddr3 i dyskami gotowy do odpalenia i do tego wpakowałem tylko rtx 2070, a że wtedy grałem akurat w The Wandering Willage to ten indorek mi latał w 4k natywnym i 60fps :E 

No dokładnie, zależy w co grasz... Nawet na Steam Decku da się dobrze bawić, a to ma mocy tyle co nic. 

Po prostu dobrobyt i niskie ceny nas przyzwyczaiły że wymieniamy sprzęt nawet jak nie ma potrzeby. Będzie trzeba to się zęby zaciśnie i poczeka. 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

NVIDIA dała 600W, żeby podpompować 3d Marka. W rzeczywistości jest miedzy kartami 100W różnicy, a wydajności jest często więcej niż 30% ze względu na dużo wyższa przepustowość pamięci. W moim przypadku tak się składa, że w grach które mi najlepiej siadły jest ponad 35%  jak chociażby Dying Light: The Beast.

No zależy dużo w co się gra, ale średnia wydajność na puli gier to ~30%, w jednej będzie 20% do przodu, w drugiej 40%. 

Jak kupowaliśmy RTX4090 po 10k to ludzie się pukali po głowie po co i dla czego tak drogo, a to były karciochy średnio o 70% wydajniejsze od poprzedniego 3090. Teraz z 5090 jakieś takie naciągane jest wszystko i mnie po prostu nie jara. Ja lubię pograć, nie koniecznie w AAA, po prostu w dobre gierki. Teraz gram w Foundation :E takie wioski fajne się buduje.

7 minut temu, galakty napisał(a):

No dokładnie, zależy w co grasz... Nawet na Steam Decku da się dobrze bawić, a to ma mocy tyle co nic. 

Setki h mam na SD przegrane :E I tak można się świetnie bawić po prostu wybierając mniej wymagające gierki, które wbrew pozorom często są lepsze gameplayowo od większości gniotów AAA typu czarne murzyny w japonii :E 

Opublikowano
40 minut temu, lukadd napisał(a):

Dajmy na luz w nowy rok :E nie chce się powtarzać. 600W vs 450 za średnio 30% do przodu nie jest dla mnie niczym szczególnym. 

Nawet na koniec roku nie odpuścisz w temacie RTX 5090. :hihot:

Rok kończymy z ponad 800W :wariat: RTX 6090 1000W is coming. :przytul:

ASUS-ROG-MATRIX-RTX-5090D-V2-1-e17671805

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Rok kończymy z ponad 800W :wariat: RTX 6090 1000W is coming. :przytul:

:miotacz: To jest prawdziwa moc :E 

Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Ja jestem wychowany wg starej zasady. Nie ważne ile masz, szacunek/a bardziej stosunek do pieniędzy to trzymanie kierownicy, a nie gazu w podłodze.

Pojadłem można popisać :E 

No nie ważne ile masz, nie ważne jak jesteś wychowany, tak czy inaczej pompujemy kasę z swoich egoistycznych pobudek w korposy które zarabiają miliardy na nas i tylko ciągną więcej z roku na rok dając mniej z każdym rokiem za więcej $ :E. Tu na prawdę nie ma co się rozpisywać na te tematy, nie ma co usprawiedliwiać. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

pompujemy kasę z swoich egoistycznych pobudek w korposy które zarabiają miliardy na nas i tylko ciągną więcej z roku na rok dając mniej z każdym rokiem za więcej $ :E.

Ja nie czuję się się ofiarą tego systemu, a raczej jego świadoma częścią. Dlatego trzeba trzymać kierownicę, a nie wciskać gaz w podłogę. Świat jest taki, jacy jesteśmy my.