Skocz do zawartości

Clair Obscur: Expedition 33

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Co takie małe zainteresowanie? 

Śledzę grę już od pierwszej zapowiedzi i mi się bardzo podoba to co do tej pory zobaczyłem. Graficznie pięknie, oprawa stylistycznie mi siadła. Walki wyglądają na interesujące i widowiskowe.  Podoba mi się, że będzie to turn-based.  UI przypomina mi ten z Persony 5

Cieszy także wiadomość, że premiera już za kilka miesięcy i gra pojawi się od razu w GamePassie. Nie omieszkam sprawdzić!

Gra ma mieć także polską lokalizację (kinową). :)

Opublikowano
11 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Co takie małe zainteresowanie? 

Nie wiadomo, jakiego rodzaju to jest gra. Taktyczny rpg z duza iloscia walk - tyle widze. A co z fabula? Na co jest tutaj nacisk? Jak wyglada system kompanow? Czy jest jakis system budowania relacji? Czy to gra liniowa czy sa jakies wybory? Przeciez tutaj nic nie wiadomo. 

Opublikowano

Właśnie we wszystkich pierwszych informacjach odnośnie tej gry padało stwierdzenie, że to JRPG. Dla mnie ok, ja lubię jrpg, ale w sumie faktycznie, mało jest szczegółowych informacji o samej grze. Oto co znalazłem w necie:

Fabuła gry opowiada o grupie osób, która próbuje powstrzymać postać zwaną Paintress, która co roku maluje na monolitu przeklęte liczby, co powoduje, że wszyscy ludzie tej płci wieku przemieniają się w dym i znikają. Grupa, w której znajduje sięm.in.Gustave i Maelle, wyrusza na ostatnią misję, aby zniszczyć Paintress i zapobiec kolejnym zniszczeniom.

Mechanika gry łączy tradycyjne bitwy turowe z elementami w czasie rzeczywistym, takimi jak unikanie, parowanie i kontrataki. Gra inspirowana jest stylami Belle Époque, a świat gry jest pełen surrealistycznych przeciwników i pięknych krajobrazów3.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Jaycob napisał(a):

Dłuższy fragment z rozgrywki:

I od 8:28 więcej informacji.

Widzialem juz to. Bedzie, bedzie, bedzie, nadal nie wiadomo na co polozono tutaj nacisk. Jesli na historie, to jestem zainteresowany. Jesli zas historia jest pretekstowa dla samej eksploracji i walk, to juz nie jestem. To wszystko jest zbyt ogolnikowe, przydaloby sie jakies Q&A z tworcami albo jakis bardziej konkretny material. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, Reddzik napisał(a):

Na pewno będę tym zainteresowany bliżej premiery, ale wszystko zależy czy dostanę nową grafę, bez niej to nawet nie podchodzę do nowych gier.

Oj kolego, seryjnie sfiksowales na punkcie nowego GPU :D Poczekaj do marca i bierz 9070, to dla Ciebie bedzie mega wielki skok szybkosciowy, nie bierz sie za te odkurzacze udawacze od Nvidii.

• Like 1
Opublikowano

Nie mam bzika na punkcie nowej grafy, ale taka jest kolej rzeczy, zresztą widzę te wymagania np Dooma, AC Shadows- ale i tak nie będę grać na premierę, Clair Obscur i innych gier które będą wychodzić, tu też wydajność poleci na łeb, nie trzeba być filozofem by to wiedzieć.

Co do Radeona to się zobaczy, na razie lecą w "konia", więc nie wiadomo co z tego wyjdzie. Ale taka jest prawda, powoli trzeba myśleć o zmianie grafy, a nawet procka. Wszystko z czasem potrzebuje upgrade, ale to nie temat do tego.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, michaelius33 napisał(a):

Przypomina bardzo jRPGi z czasów PS3 moim zdaniem.

Dokładnie. Lekko zeuropeizowany joterpeg, głównie przez char design. Nawet walka z tymi QTE wygląda jak w Lost Odyssey. Wrzucic tam anime bohaterów i mamy kolejnego Fajnala. 

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 1
Opublikowano

Minimalne wymagania (1080p, 30 FPS, niskie ustawienia graficzne):

Procesor: Intel i7-8700K lub Ryzen 5 1600X

Karta graficzna: GeForce GTX 1070 Ti (8 GB), Radeon RX Vega 56 (8 GB) lub Arc A580 (8 GB)

RAM: 8 GB

Dysk: 55 GB wolnego miejsca

Rekomendowane wymagania (1080p, 60 FPS, wysokie ustawienia graficzne):

Procesor: Intel i7-11700K lub Ryzen 5 5600X

Karta graficzna: GeForce RTX 3070 (8 GB) lub Radeon RX 6800 XT (16 GB)

RAM: 16 GB

Dysk: 55 GB wolnego miejsca

Opublikowano

Ja byłbym mocno zainteresowany, bo stylistyka lekko zeuropeizowanych jRPG z zachowaniem ich zwyczajowej dramaturgii i pompatyczności to jest to, ale masa QTE w turowej walce? Pfff.... 

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe czy będzie można wyłączyć te wszystkie efekty na ekranie w trakcie walki, biliardy różnych cyfr, obrażeń itp. Ogólnie jak na turówkę to sporo się tam dzieje w trakcie walki

Edytowane przez Pavel87
  • Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cytat

Clair Obscur Expedition 33 rozgrywa się w fikcyjnym świecie, w którym ludzie umierają w coraz młodszym wieku z powodu tajemniczej postaci znanej jako Malarka, która kontroluje ten cykl.

Gracze eksplorują kontynent, aby skonfrontować się z Malarką, w unikalnym otoczeniu przypominającym Alicję w Krainie Czarów oraz Dark Souls.

Mechanika rozgrywki

• Gra łączy elementy JRPG i ARPG, oferując liniową eksplorację z turową walką.
  • Walka pozwala na uniki, parowanie i skakanie nad atakami, co czyni ją bardziej dynamiczną niż typowe gry turowe.
  • Gracze mogą ulepszać postacie, wybierać umiejętności z aktywnych drzew umiejętności oraz dostosowywać budowy za pomocą ekwipunku i efektów pasywnych.

Wizualizacje i opowiadanie historii

• Gra szczyci się pięknymi środowiskami, szczególnie podwodnymi scenami, co wzbogaca ogólne wrażenia estetyczne.
  • W grze występują znani aktorzy głosowi, co przyczynia się do jakości opowiadania historii.

Obawy i krytyka

• Zauważono problemy z wydajnością, takie jak wahania liczby klatek na sekundę oraz duże rozmycie ruchu, które wpływały na rozgrywkę.
  • Synchronizacja ruchu warg podczas przerywników była krytykowana za niską jakość, co odbierało immersję.
  • Eksploracja wydawała się nieco ograniczona i liniowa, brakowało głębi, mimo pięknych wizualizacji.

• Like 1
Opublikowano

Ja z chęcią poczekam na recenzje i jakieś opinie, lubię jrpg, walka turowa mi kompletnie w tego typu grach nie przeszkadza, zobaczymy. Fajnie też, że będzie można wykonywać jakieś sekwencje w trakcie samej walki turowej, jak uniki np, chociaż pewnie będzie to na zasadzie QTE

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Nie rozumiem fenomenu takich turówek :) czy jak to tam nazwać, jedyną gra jaką strawiłem z takim systemem to był Stick of truth ale to ze względu na SP :) 

Ha. Mam już nabite z 70h w Marvel Midnight Suns, mega fajna gra, i turówka :) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

I mnie to bardzo cieszy :) że masz z tego radość, właśnie o to chodzi, że każdy gra w co lubi, a nie przychodzi jeden z drugim do tematu i mówi jak w takie :kupa: możecie grać. Marvela jakoś średnio trawię, ale może jest coś takiego w świecie smoczych kul?  

• Thanks 1