Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Zhao napisał(a):

Spokojnie najtrudniejszy jest pierwszy krok - potem będzie tylko lepiej :E 

Udało się z ratami karta będzie w poniedziałek :D

Przyjdzie kurierem więc pewnie będzie zimna jak z lodówki, zostawić ją na kilka godzin w pudle tak jak przyjdzie czy wyjąć całkiem z foli i zostawić luzem gdzieś albo chociaż w tej foli?

Opublikowano
2 minuty temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Przyjdzie kurierem więc pewnie będzie zimna jak z lodówki, zostawić ją na kilka godzin w pudle tak jak przyjdzie czy wyjąć całkiem z foli i zostawić luzem gdzieś albo chociaż w tej foli?

przesądy, na overclock ktoś ostatnio narzekał, że nie bootuje na LN bo musi powyżej zera złapać...

a drugi wystawiał kompa na zewnątrz żeby bmk pobić

wkładaj do PC i odpalaj smarki!

• Haha 2
Opublikowano
21 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Wyciągnij z pudła i połóż na grzejnik, ale niech zostanie w folii. Dzięki temu wilgoć się nie skropli a sama karta szybciej osiągnie temperaturę pokojową. 

• Upvote 2
Opublikowano
25 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Brawo! - mówiłem :P 

Ja zawsze daję chwile czasu jak rzecz przyjeżdża  po takim skoku temperatur 

Niech sobie poleży w foli i tyle w zasadzie każde GPU tak robię od lat 

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Karta powinna sama powoli dojść do temperatury otoczenia.

Bron boże wkładaj ja taka zimna do PC, bo wtedy to może być krótka przygoda ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
23 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Dobry VR kosztuje więcej od RTX 5070 Ti, przez cały rok 2025 nie potrafiłeś kupić RTX 5070 Ti, który był najczęściej przecenianą kartą na pepperze?  :E

Że wam się chce z nim dyskutować...

Ja mu nawet oferowałem Q3 w dobrej cenie bo siedzi na Q2, a jest ZNAWCĄ I FANEM VR. To już jest trollowanie jak dla mnie xD 

6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dodam tylko że to się tyczy całej elektroniki, lepiej dać odsapnąć :D 

• Upvote 2
Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

A te ostrzeżenia antystatyczne na foli to pic na wodę czy serio trzeba uważać? bo zauważyłem to u kumpla jak jego 5080 przyjechała :E 

Tam widziałem że zanim wyjmiesz kartę z foli do dotknąć metalowej budy kompa czy coś :blant:

Opublikowano
6 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

A te ostrzeżenia antystatyczne na foli to pic na wodę czy serio trzeba uważać? bo zauważyłem to u kumpla jak jego 5080 przyjechała :E 

Tam widziałem że zanim wyjmiesz kartę z foli do dotknąć metalowej budy kompa czy coś :blant:

Trzeba uważać :)

jedna iskra przypadkowo przeskoczy i będzie po karcie ;p

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

udało się złapać jakąś promkę i 3 raty gratis ? :D 

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

kumpel tak geforce'a 2 załatwił lata świetlne temu, lodowate gpu w kompa i cyk. Odłożył kase i kupił później 4 mmx i po rozpakowaniu położył na radzieckim kocu z rynku  'antystatycznym' karta sie nie uruchomiła nawet :krejzol:

Edytowane przez PepePanDziobak
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

udało się złapać jakąś promkę i 3 raty gratis ? :D 

kumpel tak geforce'a 2 załatwił lata świetlne temu, lodowate gpu w kompa i cyk. Odłożył kase i kupił później 4 mmx i po rozpakowaniu położył na radzieckim kocu z rynku  'antystatycznym' karta sie nie uruchomiła nawet :krejzol:

30 rat zero i 1 płatna w kwietniu :E

Łukasz style :blant:

15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyli jak mam to zrobić? karta przyjedzie wyjąć z pudła w foli na szafkę żeby się "grzała" a potem jak to wyciągać żeby nie jebło w kompie? :E 

Jeszcze nie wiem czy sam to ogarnę czy ziomek w serwisie bo muszę dać mu kompa do gruntownego czyszczenia w środku + pasta na procu do tego powiem mu żeby potestował mojego 3060 pod obciążeniem bo nie wiem czy nie zdycha a nie chcę komuś rozjebanej karty sprzedać  :E

kwestia tego czy będę miał wolne w pon i czy on bedzie. 

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano

Wyciągnij ja i połóż na tej folii niech sobie lezy i się nagrzewa.

W tym czasie sobie kompa przygotujesz.

Potem dotknij sobie np. kaloryfera aby zdjąć z siebie ładunek elektrostatyczny jakby siedział, łap kartę i montuj, uważaj tylko żeby złącza PCIe nie dotykać.

Unikaj siedzenia na jakiś materiałach które mogą powodować zbieranie się ładunku elektrostatycznego.

Opublikowano
6 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Czyli jak mam to zrobić? karta przyjedzie wyjąć z pudła w foli na szafkę żeby się "grzała" a potem jak to wyciągać żeby nie jebło w kompie? :E 

wyciągnąć z pudła i poczekać kilka godzin. Ja zawsze takie zimne sprzęty zostawiam na 6-8h gdzieś w szafce z woreczkami co chłoną wilgoć. Ostatnio sterowniki serva odtajały w kotłowni przez 8h , a to jeszcze bardziej delikatny sprzęt

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Unikaj siedzenia na jakiś materiałach które mogą powodować zbieranie się ładunku elektrostatycznego.

nie daj szatanie przykrywać się kocem podczas zimowych dni i montować sprzęty w pc :D
Kaloryfer to tajna broń w takich sytuacjach

• Like 1
Opublikowano

W zime godzina wystarczy, jak sie nawet taka nowa karte zawinietą w folie ochronna przeciez itp wlozy sie do komputera, nawet jak na zewnatrz bylo -10C, to prawdopodobieństwo ze cos sie akurat przez to zrobi złego karcie jest raczej niskie. 

Nie mniej cóż szkodzi poczekac tę pare kwadransów

Opublikowano

Nie wkładaj od razu, to zmarnowane chwile szczęścia.

Postaw w widocznym miejscu, delektuj umysł, zrób zdjęcia z pudełkiem w tle, wrzuć na forum, delektuj umysł komentarzami.

Później jak już odpalisz to będzie "jakieś to wszystko takie nie wiem" więc dobrze wykorzystaj te pierwsze chwile :D:wariat:

Opublikowano
3 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Nie wkładaj od razu, to zmarnowane chwile szczęścia.

Postaw w widocznym miejscu, delektuj umysł, zrób zdjęcia z pudełkiem w tle, wrzuć na forum, delektuj umysł komentarzami.

Później jak już odpalisz to będzie "jakieś to wszystko takie nie wiem" więc dobrze wykorzystaj te pierwsze chwile :D:wariat:

Później to będzie zabawa w oc i uv przez kilka dobrych dni .

Panowie , jakie obecnie sterowniki najlepsze ? 591.59 ? czy coś innego jak np 595 ?