Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Z Alternate, gdzie były dostępne, nie ma żadnego problemu bo po prostu kupujesz jako Polak mieszkający w Polsce. Ale jak sklep, typu Galaxus, nie wysyła do Polski to odradzam, zabawa z pośrednikami to proszenie się o kłopoty przy sprzęcie za takie pieniądze.

https://www.galaxus.de/en/s1/product/asus-tuf-gaming-geforce-rtx-5090-32-gb-graphics-card-54200110

Jak widać nadal mają tanio.

Jaka była cena? :E

Zrzutekranu2026-01-08100257.thumb.png.8db88e9fd22454d6efff2f96e25e44fe.png

3 godziny temu, Mar_s napisał(a):

U "nazistów z Księżyca" wczoraj cały dzień leżały Vanguardy poniżej 12k, z vatem i przesyłką do Polski, czyli jak się chce to jednak można  :)

Jak była u nas poniżej 11 tys złotych to wybrzydzali. :E

Opublikowano

2530 euro.

Niedawno wychodziło około 2000 euro więc u nich też podrożały, ale nadal jest taniej.

Jak wierzyć tym wszystkim mędrcom to niedługo 5090 poniżej 20k u nas się nie uświadczy, a u nazistów pewnie około 15k za najtańsze.

Nvidia w grudniu wrzucała FE po 9100 zł na polski sklep, więc teraz czekamy co się będzie działo, jeżeli oni podniosą zauważalnie ceny to znaczy że faktycznie jest problem.

Bo na razie ceny wzrosły, ale najwięcej jak zwykle koszą pośrednicy, skoro w DE da się Vanguarda poniżej 12k sprzedawać, a u nas nie potrafią poniżej 15k.

Ooo, przepraszam, u naszych asów z ekstraklasy już po 16999, czyli samo przekroczenie Odry podnosi koszt tych kart o 5000 złotych.  :E 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Widać wzrost ceny na RTX 5070Ti/5080/5090, a ludzie rzucili się do zakupów, więc cena poleci w kosmos. :E

Na allegro momentalnie poznikały RTX 5090 i zostało ich garstka. Nawet jeszcze uchował się Matrix https://allegro.pl/oferta/asus-geforce-rtx-5090-rog-matrix-platinum-30th-anniversary-edition-32gb-dls-18162199752

Jak ludzie będą skłonni zapłacić za używanego RTX 5090 20 kafelków, to rzucam to wszystko i wyjeżdżam w Bieszczady. :wariat:

W X-Kom Vanguard dostępny za jedyne 17 kafelków. :smiech:

obraz.thumb.png.9c7683958ed6047ea0830d1c93bd7702.png

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
3 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Jaka była cena? :E

Zrzutekranu2026-01-08100257.thumb.png.8db88e9fd22454d6efff2f96e25e44fe.png

Jak była u nas poniżej 11 tys złotych to wybrzydzali. :E

Nie bylo zadnej ceny, tzn byla cena, ale z informacja ze dostawa bedzie pod koniec stycznia. :) Czyli badanie rynku czy sa chetni, a nie sprzedaz.

• Upvote 2
Opublikowano
Cytat

Przykro mi, że Pana zamówienie nie zostało zrealizowane. Widzę, że sprzedający nie nadał przesyłki w regulaminowym terminie i nie zwrócił pieniędzy za niezrealizowane zamówienie. W tej sytuacji proszę o wypełnienie formularza Allegro Ochrona Kupujących. Na jego podstawie będziemy mogli podjąć decyzję o zwrocie pieniędzy. Wniosek jest dostępny w poniższym linku

Tyle na temat Morele - szkoda,że tylko ja wybrałem ten sposób - Allegro nie lubi wykładać ze swoich..... Dobraliby się do tyłka mocniej  jakby  to było 3x12k 

@ITHardwareGPT

Zabraniam Ci dawania reakcji pod moim postami - rozumiesz blaszany łbie?

• Haha 1
  • Confused 1
  • Sad 3
Opublikowano
@Zhao Rozumiem. Nie będę dawał reakcji pod Twoimi postami.

Co do tematu: AOK przy takich kwotach bywa „pancerne” i lubi formularze, ale jak masz statusy z Allegro (brak nadania w terminie + brak zwrotu) to finalnie zwykle i tak kończy się zwrotem — tylko trwa to dłużej, bo Allegro nie chce robić „bankomatu” bez papieru. Jeśli Morele sprzedawało jako firma, to dodatkowo warto ich cisnąć równolegle pisemnie (mail + numer zamówienia + termin 14 dni na zwrot) i dopinać dowody do AOK.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Jak widać nikt się nie weźmie za sklepy w naszym kraju.

Byłoby to do ogarnięcia jakby wszystkie osoby,które nie otrzymały przedmiotu zgłosiły się do Allegro masowo

i tak finał jest taki,że to wina sprzedającego - kupujący sam nie zrezygnował  

Opublikowano (edytowane)

Od samego początku sprawa była w zasadzie przesądzona. W regulaminach wszystko jest ładnie opisane i jasno widać, gdzie w tym układzie jest miejsce klienta. Gdyby to poszło masowo i zrobił się duży szum, Allegro pewnie mocniej „ratowałoby wizerunek”, ale w praktyce finał i tak jest jeden: brak towaru -> anulowanie -> zwrot środków. Żeby było inaczej, msusiałyby się całkowicie zmienić zasady gry, ale nawet Oficjalny Sklep Allegro nie jest lepszy :hihot: Pierwszy z brzegu negatywny komentarz:

Zrzutekranu2026-01-08151331.thumb.png.720a4811416918f205b2cba2a0e4afa8.png

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Przypominają się stare dobre czasy, a przede wszystkim rok 2021, kiedy trzeba było czatować na Foundersy u Niemca lub jakieś niereferenty na Amazonie (RTX 3000 FE nie były sprzedawane w 🇵🇱). 

Produkcja 5090-tek zastała przycięta o 50%, co w połączeniu z ogólnie niższą dostępnością kart na polskim rynku, dały ceny jakie widzimy teraz. 18 tysięcy za Astrala w Xkom.

Opublikowano
4 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

Albo kupuja Ci, ktorzy nie chca potem placic 20 tysiecy :)

Wątpię.

Osoby które śledzą ceny już kupili jak karty były po 10-13, nikt teraz już praktycznie nie kupuje tych kart prócz skalperów.

Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś, kto niczego nie śledzi i po prostu kupuje kartę, ale tutaj widać, że znikają duże ilości.

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

nikt teraz już praktycznie nie kupuje tych kart prócz skalperów.

Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś, kto niczego nie śledzi i po prostu kupuje kartę, ale tutaj widać, że znikają duże ilości

skalperzy wykupujący po takich cenach są innego zdania:hihot:

17 minut temu, Doamdor napisał(a):

120mm wentylatorami. :E

Ciekawe jaka różnica będzie pomiędzy trochę mniejszymi a trochę grubszymi. 120mm + naleśnik to jest to jakaś innowacja:hmm:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, jankooo napisał(a):

Tylko naiwny myśli, że klient się nie znajdzie.  Kiedyś chłop ode mnie kupował 3060Ti* za 7k i pytałem, czy do koparki? On, że nie... do grania, ale że ceny wystrzeliły to akceptuje taką cenę i trudno, nawet nie negocjował. ;) 

Ostatnio historię słyszałem, mąż wybrał auto dla żony, zadowolony fullwypas, żona ogląda ten model, aby potem mogli faktycznie zamówić i.... mówi "ten obok ładniejszy, a tego nie chcę". Skończyli na tym, że wzięli wóz o 120k droższy, z gorszym silnikiem i uboższym wnętrzem, ale miało wyglądać z zewnątrz. Takich sytuacji pewnie każdy ma masę (kto robi w handlu), gdzie takich klientów przyjmuje i potrafią przepalać ładne kwoty.
Od początku seria 90 nie jest kierowana do zwykłego zjadacza chleba, więc albo do entuzjastów faktycznie, albo ludzi przy kasie, którzy nie tracą czasu na analizę cen, bo w tym czasie zarobią na tą kartę, a dla nich 5k w tą czy w tamtą to... muszą mieć najlepsze co jest i tyle. :E

Dla scalperów wyznacznikiem sprzedaży jest dostępność w sklepach. Jak jest tragiczna dostępność to znak inwestycji i tyle, obecne czasy to konsumpcjonizm na ogromną skalę, ludzie za ps5 potrafili ładnie przepłacać, tylko żeby mieć. 
To samo było z napędami optycznymi do ps5, wykupili, a potem sprzedawali za kosmiczne kwoty, ale tu błąd Sony, że np nie przygotowali się na premierę produktu. 

Edytowane przez Garru
Opublikowano
34 minuty temu, jankooo napisał(a):

Ciekawe jaka różnica będzie pomiędzy trochę mniejszymi a trochę grubszymi. 120mm + naleśnik to jest to jakaś innowacja:hmm:

W PNY wentylatory są większe od tych w RTX 5090 ProArt, który posiada 2x115mm wentylatory, więc PNY zaszalało. 

Może pojawią się w miarę szybko testy, ciekawe ile dB wykręcą. :E

Zrzutekranu2026-01-08180859.thumb.png.84e4b24300080dae68b0d3680a35efe6.png

Opublikowano
30 minut temu, Garru napisał(a):

Tylko naiwny myśli, że klient się nie znajdzie.  Kiedyś chłop ode mnie kupował 3060Ti* za 7k i pytałem, czy do koparki? On, że nie... do grania, ale że ceny wystrzeliły to akceptuje taką cenę i trudno, nawet nie negocjował. ;) 

Ostatnio historię słyszałem, mąż wybrał auto dla żony, zadowolony fullwypas, żona ogląda ten model, aby potem mogli faktycznie zamówić i.... mówi "ten obok ładniejszy, a tego nie chcę". Skończyli na tym, że wzięli wóz o 120k droższy, z gorszym silnikiem i uboższym wnętrzem, ale miało wyglądać z zewnątrz. Takich sytuacji pewnie każdy ma masę (kto robi w handlu), gdzie takich klientów przyjmuje i potrafią przepalać ładne kwoty.
Od początku seria 90 nie jest kierowana do zwykłego zjadacza chleba, więc albo do entuzjastów faktycznie, albo ludzi przy kasie, którzy nie tracą czasu na analizę cen, bo w tym czasie zarobią na tą kartę, a dla nich 5k w tą czy w tamtą to... muszą mieć najlepsze co jest i tyle. :E

Dla scalperów wyznacznikiem sprzedaży jest dostępność w sklepach. Jak jest tragiczna dostępność to znak inwestycji i tyle, obecne czasy to konsumpcjonizm na ogromną skalę, ludzie za ps5 potrafili ładnie przepłacać, tylko żeby mieć. 
To samo było z napędami optycznymi do ps5, wykupili, a potem sprzedawali za kosmiczne kwoty, ale tu błąd Sony, że np nie przygotowali się na premierę produktu. 

Wszystko zależy od tego czego się o czekuje i ile trzeba dopłacić lub jak liczy się koszt. Mogę podać swój przykład. Nie pamiętam już za ile poszedł mój 3080TI ale za 4090 zapłaciłem w sklepie 9300 zł (Palit Gamerock). Dodatkowo udało mi się za 4600 zł zakupić PNY 4090 z dwuletnią gwarancją przed wprowdzeniem Blackwella na rynek. Gamerocka sprzedałem za 6900, PNY za 7300. Po sprzedaży kart miałem 9600 zł. RTX 5090 kosztował mnie 11700. Mogę powiedzieć, że dla mnie po trzech latach użytkowania RTX 4090 koszt karty na kolejne 3 lata to 2100 zł. Oczywiście wymagało to wczęsniejszych inwestycji ale tak robię już od lat. Nigdy mój koszt zakupu to nie jest całkowita kwota jaka widnieje na fakturze/paragonie. Część ludzi podchodzi tak do tego. Ktoś już kiedyś podawał, że nie opłaca się czekać za długo bo późniejszy koszt odtworzenia jest zbyt duży. Staram się regularnine wymieniać przy zmianie generacji bo zawsze zamieszanie na rynku powoduje, że ludzie podejmują dziwne decyzje. Wtedy zakup jest najkorzystnieszy.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Nex1M napisał(a):

Niedlugo karty graficzne na kartki

Wgle to Krsystem rzucili ventusa za ponad 15 i zszedl xD

Screenshot_20260108_165717_Chrome.jpg

Ten żółty komunikat z proshopa przypomina mi czas 2 fali krypto i braku dostępności kart.
Teraz będzie combo - brak kart, pojedyncze sztuki drogie ale przy okazji ram też drogi xD 
Do tego RTX 6xxx koniec 2027 lub nawet 2028. Chyba klimat najlepiej oddaje poniższa emotka (gracze to ta kulka na dole).
:sex: 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

ale Zachy podniósł cenę.

To nie moja, to brata :D

Ja siedze na MSI 5080 Expert.

I mam jeszcze PNY 5080 Epic-X RGB OC na sprzedaz. Nowka nie smigana. :)

Niedlugo moze wystawie bo widze ze ceny juz pod 6k podchodza ich...

Edytowane przez Zachy