Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze przed świętami kart były pełne wagony, ceny bardzo zachęcające a sprzedawcy całowali nas po :dupa: gdy kupiliśmy. Wypuszczono kilka newsów i cała naprzód. Normalnie jak w zegarku, dokładnie jak zapowiadali, jeszcze brakowało tylko date wstawić :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
18 godzin temu, choina napisał(a):

Potwierdzam Seasonic od Proline jest już z nowym kabelkiem 12V-2x6 600W i ATX 3.1 ready.

Co do zasilaczy Corsair, to moim zdaniem tez dobry wybór. Obecnie mam RM850x, RM1000x i zero problemów. Wrzuciłem do obudowy i zapomniałem o temacie. Myślę, że z Seasonic będzie tak samo.

IMG_2712.jpeg

Wziąłem tego seasonica bo po prostu zostanie najszybciej dostarczony. Corsair z ich strony z dostawą dopiero na luty a troche mi zależy na czasie. Jakiegoś specjalnego kabla do karty już nie musze chyba kupować, wystarczy ten który będzie w zestawie z zasilaczem?

Opublikowano

Dokładnie. Kabel PCIe 12V-2x6 w zestawie.

2 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

@Nex1M Nie, samym kablem nie zrobisz sobie ATX 3.1. Pomijając pewne zmiany w zasilaczu (mało istotne) to zmiany też są w gnieździe, które po zmianach powinno się mniej grzać.

Na pewno? Corsair w zasilaczu HX1200i 1200W nawet nie wstawił gniazda na 12V-2x6. Dołożyli do kompletu kabelek  2x 8-Pin to PCIe 12V-2x6 600W i cyk zasilacz ma już standard ATX 3,1 

Ktoś z was ma podłączoną 5090 do zasilacza kablem 12VHPWR?

Opublikowano
1 godzinę temu, Paw79 napisał(a):

PS. Czy to już czas by kupować karty na scalping? 

Na skalping trzeba było kupować, gdy RTX 5080 w promocji kosztował 4200 zł (a były takie ceny, nie raz, nie dwa).

Teraz, gdy najtańszy Ventus z dostawą za miesiąc kosztuje 5001 zł to znak, że pociąg odjechał. Pomachajmy mu na pożegnanie 👋

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Dzięki, fajnie jakbyś pokazał maksymalne wartości na GPU-Z. 

Kupiłem AC Shadows dziś i wynik stąmtąd:

1.gif.b86d7e4ebd9f96283043087d19a4527b.gif

Wyniki benchmarku, ustawienia wymaksowane 3440x1440 z DLSSQ (na domyślnych 44% w ustawieniach). To tak ma być, żeby z DLSSQ nie trzymało stabilnych 60 fps? :E Jeszcze nawet podkręciłem trochę. Wynik przy OC: core +350, Memory +1500

image.thumb.png.5fc489dc405fa0ecd71fb4ddc1c4bb6c.png

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

@Pablloo Finał iście wybuchowy.

@AlienT Ventus jest OK szczegolnie do UV, natomiast do OC to tak nie bardzo.Chyba że masz komputer pod biurkiem w jakiejs solidnej obudowie, ale temp i tak beda wysokie. Dlatego sporo ludzi wlasnie kupuje to GPU bo jest tansze i do tego blok wodny i ma super wydajnosc i cisze i temperaturki

Juz po UV a i tak ladny  przyrost fps  jest chodzi o glosnosc to nie  slysze duzej roznicy   po przesiadce z  rtx  gigabyte 3080 vision, mi pasuje nie jestem jakis  mega wymagający. a kompa mam   pod biurkiem daleko i tak  prawie nic z tamtad nie slysze

Edytowane przez AlienT
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

To słabo ta gra obciąża GPU, sprawdzałeś kartę w Cyberpunk 2077?

Nie zwróciłem uwagi na pobór prądu, jutro wieczorem zerknę w cyberpunku, ale sobie na szybko sprawdziłem w chat gpt to w AC jest to normalna wartość prądu, w CP2077 powinno dobijać do 330-350 w PT

We wbudowanym benchmarku pokazywało maks obciążenie gpu na 97%

Jeszcze tylko na czasie założę AIO na cpu  bo mimo że przedmuchuje budę raz na 6msc to kurzu po kątach było sporo… jednak z góry trochę leci  

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)

Może dopracowali proces i teraz lepszy krzem idzie w rdzenie. Mój 5080 Windforce robi 3200MHz bez ruszania napięcia, w Cyberku dobija do 350W przy DLAA, najwięcej w Steel Nomad 380W widziałem, ale dopiero w furmarku dobije do 400W. W innych grach kręci w okolicach 300W. Wydajność się zgadza w porównaniu do innych wyników z forum czy YT, a mocy o 30-40W mniej idzie. Butowałem kartę na różne sposoby i nie weźmie więcej prądu a wydajność robi. Nawet nie ma sensu biosu zmieniać. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Fatality napisał(a):

Nie zwróciłem uwagi na pobór prądu, jutro wieczorem zerknę w cyberpunku, ale sobie na szybko sprawdziłem w chat gpt to w AC jest to normalna wartość prądu, w CP2077 powinno dobijać do 330-350 w PT

We wbudowanym benchmarku pokazywało maks obciążenie gpu na 97%

Jeszcze tylko na czasie założę AIO na cpu  bo mimo że przedmuchuje budę raz na 6msc to kurzu po kątach było sporo… jednak z góry trochę leci  

Możesz też sprawdzić Quake II RTX. 

7 godzin temu, AlienT napisał(a):

Po prawie 2h grania  na wymaxowanym assasinie  max mialem 67c

Przy taki niskim poborze prądu karta będzie miała niskie temperatury i RPM. 

Zobacz sobie ile stopni i RPM będziesz miał w Quake II RTX po 10-15 min grania. 

RIP RTX 5090 Astral :|

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Doamdor napisał(a):

RIP RTX 5090 Astral :|

Nielichy kot też ten zawodnik co mu donejtował 5080 po tym jak zapiął zasilanie gpu na włączonym sprzęcie 😀 

BTW, ma ktoś tutaj 5090 ZOTAC'a model Gaming SOLID ?

Edytowane przez Fenrir_14