Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze dobrze. Teraz to se może drożeć.  :Up_to_s:

A Nvidia pewnie będzie sprzedawać 5060 8GB do AI, tylko będzie trzeba kupić płytę z kilkoma portami PCI-E. Do niektórych ajajów można tak "łączyć" i wystarczą zaledwie cztery i masz 32GB. Czyli wszyscy liczący się dla Nvidii klienci będą zadowoleni. Wszystko git, wszystko dobrze robią.

Opublikowano
48 minut temu, Vexis napisał(a):

Cena zaraz w górę :D

Nie chce mi się oglądać przeleciałem po znacznikach ale jak ubili 5060Ti 16 GB i 5070Ti to jedyne co zostaje z 16GB Vram to jest 5080 za 5-6 koła. No to zapnijcie pasy, bo zaraz może się okazać, że Radeony z 16 Gb będą stały za więcej niż na premierę. 

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Jedna leci na zarobasie a kolejna w drugim kompie. Chciałem jeszcze tego Aorus mastera 5090 ale nie wiem czy on jeszxze w ogóle będzie :/

Dzisiaj widzę podnieśli cene tego wyjacego inno3d co miał Zhao o 1000 pln w dwóch sklepach. Jprdl. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

No ale widzisz jak jednego stracisz to i tak jesteś w plecy.

Albo nie grasz albo nie zarabiasz wiec i tak musiałbyś coś kupić.

Przynajmniej ja to tak rozumie.

Tak samo jak ja bym teraz stracił kartę no to albo kupuje to co jest albo idę zbierać agrest :E

Opublikowano

Inne (albo to samo?) żródło: https://videocardz.com/newz/nvidias-new-geforce-rtx-50-allocation-scheme-prioritizes-the-top-sku-in-each-memory-tier

Priorytet na 5080, reszty 16gb nie bedzie prawie wcale. Ten priorytet to też ograniczony supply i pewnie ceny w górę.

4 minuty temu, Art385 napisał(a):

No to zapnijcie pasy, bo zaraz może się okazać, że Radeony z 16 Gb będą stały za więcej niż na premierę. 

Dlatego trzymam w pudełku starą 7800XT, moze bedzie coś warta pod koniec roku :E

Opublikowano
41 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale zaraz on nie mówi ze to Nvidia wygasza ta kartę tylko producenci.

Czy ja coś źle zrozumiałem :D

Nvidia ma naprawdę już wywalone na nas :rotfl2:

Jak oni to sobie wyobrażają ze przez dwa lata będzie można kupić tylko 5080 i 5090 50% droższe od MSRP ? 

O panie jest gorzej niż myśleliśmy :smiech:

Panie Boziu, spraw żeby moja 4090 pociągnęła tak ze dwa latka jeszcze :E 

Opublikowano

@Kadajo no tak, zgadza się, prosta logika. Jak nie masz i potrzebujesz a nie da się tego inaczej ogarnąć, we własnym zakresie czy coś, to musisz kupić i tyle. Tak jest nie tylko z gpu zresztą. Najważniejsze żeby sprzęt był na gwarancji wtedy masz zabezpieczenie poniesionych kosztów 👍

Opublikowano
7 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo Jedna leci na zarobasie a kolejna w drugim kompie. Chciałem jeszcze tego Aorus mastera 5090 ale nie wiem czy on jeszxze w ogóle będzie :/

Dzisiaj widzę podnieśli cene tego wyjacego inno3d co miał Zhao o 1000 pln w dwóch sklepach. Jprdl. 

https://www.caseking.de/gigabyte-aorus-geforce-rtx-5090-master-ice-32g-32768-mb-gddr7/GCGB-541.html  13.5k  z polskim vatem i wysylka do polski
https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/GIGABYTE-GeForce-RTX-5090-AORUS-Master-32GB-GDDR7-RAM-Karta-graficzna/3331130 a le watpie ze sie dopchamy jak bedzier rzut

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Pavel87 napisał(a):

Panie Boziu, spraw żeby moja 4090 pociągnęła tak ze dwa latka jeszcze :E 

Gdzieś tam widziałem taki dynks na na kablu do płonącego złącza. Zakupisz sobie jak wyjdzie i jeszcze z 10 lat pochodzi. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Fatality napisał(a):

Inne (albo to samo?) żródło: https://videocardz.com/newz/nvidias-new-geforce-rtx-50-allocation-scheme-prioritizes-the-top-sku-in-each-memory-tier

Priorytet na 5080, reszty 16gb nie bedzie prawie wcale. Ten priorytet to też ograniczony supply i pewnie ceny w górę.

Dlatego trzymam w pudełku starą 7800XT, moze bedzie coś warta pod koniec roku :E

a ja XTX

Opublikowano

Jak wgl wygląda reklamacja u producenta?

Załóżmy karta poszła z dymem i jej nie naprawią. Reklamując u producenta, chyba nie muszę dawać faktury i co wtedy?

Daje mi model 5070Ti, ale jak nie produkują to co wtedy? :kwasny:

Pamiętam, że z czasów radeona r9 290x czy jakoś tak dali mi odpowiednik z nowszej serii 4xx, ale w tej sytuacji? Jak next-gen za 2 lata.

Opublikowano (edytowane)

@Nex1M ten w caseking'u też niedostępny. Ja czekam na takiego co był po niecałe 12k w jednym sklepie ale raczej się nie doczekam a zaraz ceny zupełnie odlecą. Paździerze typu Windforce już poszły przeszło 1500 pln w ciągu ostatniego tygodnia - dwóch :/

@Garru jeżeli karta nie była rejestrowana imiennie na stronie producenta, to raczej na bank dowód zakupu. Do tego przy nVidii mogą sobie zarzyczyć kabelka zasilającego :D Jeżeli karta jest EOL mogą dać Ci obecnie produkowany model o parametrach nie gorszych niż reklamowany albo zwrot środków.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Nex1M ten w caseking'u też niedostępny. Ja czekam na takiego co był po niecałe 12k w jednym sklepie ale raczej się nie doczekam a zaraz ceny zupełnie odlecą. Paździerze typu Windforce już poszły przeszło 1500 pln w ciągu ostatniego tygodnia - dwóch :/

Ta, wlasnie widze. Koledze udało sie jedną kupić w caseking'u bo szukał też dla siebie coś.
Ja kupiłem na Allegro za 14k tydzien temu. Mialem tez jedna z KRSystem ale mi ja anulowali xd

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Garru jeżeli karta nie była rejestrowana imiennie na stronie producenta, to raczej na bank dowód zakupu. Do tego przy nVidii mogą sobie zarzyczyć kabelka zasilającego :D Jeżeli karta jest EOL mogą dać Ci obecnie produkowany model o parametrach nie gorszych niż reklamowany albo zwrot środków.

Sęk w tym że zwrot kosztów to dla Ciebie straty, bo jak np kupiłeś za 3700, a obecnie kosztuje 5200 to co ci z tych 3700? %-) Dlatego mnie to ciekawi jak to w obecnych czasach faktycznie wygląda z producentami i ich podejściem do konsumenta.

Poza tym jak reklamujesz bezpośrednio u producenta, a nie przez sklep w którym zakupiłeś to chyba zwrot kasy nie wchodzi w grę i tak? Mogę się mylić, ale to wtedy sklep powinien oddać, ale przez niego nie reklamujesz.

Edytowane przez Garru
Opublikowano
1 minutę temu, Garru napisał(a):

Sęk w tym że zwrot kosztów to dla Ciebie straty, bo jak np kupiłeś za 3700, a obecnie kosztuje 5200 to co ci z tych 3700? %-) Dlatego mnie to ciekawi jak to w obecnych czasach faktycznie wygląda z producentami i ich podejściem do konsumenta.

Obstawiam że zależnie od producenta. W zasadzie tylko od nich zależy jak podejdą do rozwiązania problemu. Mogą Ci zaproponować nowy model karty a mogą stwierdzić że należy Ci się zwrot gotówki bo jest to dla nich korzystniejsze rozwiązanie z ekonomicznego punktu widzenia. 

A jeszcze inna sprawa, że mogą cały proces scedować na sklep / dystrybutora i tyle. Opcji myśłę że jest wiele i w zależności od producenta finał może się mocno różnić. 

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze też, bo 5080 praktycznie nie idą do góry. Widać, że jest to najmniej opłacalna karta. 

Wróć: czy ja wiem, czy taka najmniej opłacalna? Na pewno jest za taką uważana, ale aktualnie 5090 jest sporo ponad 2x droższa. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Nom, za to używane 5090 idą do góry. 5080 na dzień dzisiejszy to taka karta nie wiadomo do czego szczerze mówiąc. Do grania to zdecydowanie bardziej jest opłacalna 5070Ti. Bierzesz taką 5070Ti i fajnego OLEDA 3440x1440 i pykasz. 

EDIT: heh, i najlepsze jest to że jeszcze niedawno taki komplecik mogłeś sobie zafundować taniej niż wynosiła cena niektórych 80tek.