Grolshek 847 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Teraz, Kadajo napisał(a): Tak, napisałem to już w pierwszym poście, jak byś czytał posty, a nie tylko dwa ostatnie to może byś nawet zrozumiał, o czym się toczy dyskusja. Widzę że nie czytasz ze zrozumieniem. Jakbyś czytał ze zrozumieniem to wiedziałbyś o czy piszę Notabene mógłbyś się zbanować za spam? Albo poproś jakiegoś moderatora. 1
Kadajo 8 165 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 4 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a): Wszystko powyżej 0 rpm jest mega głośne. Tyle w temacie Proponuje olać od dziś testy i opierać się tylko na własnych odczuciach, na pewno się wszyscy dogadają
Grolshek 847 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 3 minuty temu, ju-rek napisał(a): https://www.sp3sroda.edu.pl/dokumenty/tabela_glosnosci.pdf A dla Kadajo 37dB to jest poziom startującego odrzutowca. No po prostu witki opadają. Edytowane 2 godziny temu przez Grolshek
Kadajo 8 165 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nie moja wina, że ty dosłownie to bierzesz, no ale już ustaliliśmy z nie jesteś zbyt bystry. Z jakiegoś powodu w świecie PC karty powyżej 35 dB są uważane za głośne, ale czemu przecież to odgłos zwyklej rozmowy
Grolshek 847 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 3 minuty temu, Kadajo napisał(a): Nie moja wina, że ty dosłownie to bierzesz, no ale już ustaliliśmy z nie jesteś zbyt bystry. Jak zapewne widzisz na moderatorce zgłosiłem twoje chamstwo któremuś z dorosłych moderatorów. Edytowane 2 godziny temu przez Grolshek 1
MJRegul 546 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Kadajo to samo się tyczy Ciebie. EDIT: w sensie czytanie ze zrozumieniem. Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś nie wmawiał innym swoich racji. Uparłeś się, że 2000rpm to startujący samolot a 2000rpm innemu 2000rpm może nie być równe. Jedno to może być 2000rpm i szum wiatru a drugie 2000rpm i donośny pisk. Tego pod uwagę nie bierzesz. Ślepe patrzenie się w testy też jest błędem. I PO RAZ KOLEJNY NAPISZĘ - NIGDZIE NIE MÓWIŁEM, ŻE KARTA JEST CICHA. Za to stwierdzam, że częstotliwość dźwięku jaki wydobywa się z wentylatorów jest DLA MNIE absolutnie akceptowalny. I nie chodzi mi o dB (choć te też) a o Hz. A już w ogóle DLA MNIE mistrzostwo to obejrzeć filmik jaki wysłałem i stwierdzić, że mikrofon za słabo łapie bo powinno być słychać szum przy 30% głośności na słuchawkach. Tyle, że słuchając na słuchawkach na 100% słyszysz (a przynajmniej ja słyszę na 3 parach słuchawek różnych słuchając nagrania) w dużej mierze to co bez słuchawek siedząc koło w włączonego kompa z kartą na 2000rpm. Ja kończę, walczcie sobie, obrzucajcie się gównem. Edytowane 2 godziny temu przez MJRegul 1
AndrzejTrg 3 022 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 10 minut temu, Kadajo napisał(a): Proponuje olać od dziś testy i opierać się tylko na własnych odczuciach, na pewno się wszyscy dogadają Tylko wiesz, mi komp stoi koło TV ze 2,5m , na ile rozkręcają się wentylatory to nawet nie wiem, tzn. wiedziałem ponad dwa lata temu, od tego czasu to nawet nie zaglądam na jakieś gpuz, a OSD to moje kompy widziały ostatni raz przy premierze Wiedźmina 3 🙂
Kadajo 8 165 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @MJRegul Ale jakich moich racji to nie są moje racje, tylko fakty i przyjęte punkty odniesienia. Nie moja tez wina z tutaj nagle się jakaś gównoburza rozkręciła, bo parę osób bierze powiedzenie "startujący odrzutowiec" dosłownie. Jak w recenzji karty tak ktoś napisze to tez się od razu opalacie i wysyłacie tabelki ? 1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a): Tylko wiesz, mi komp stoi koło TV ze 2,5m , na ile rozkręcają się wentylatory to nawet nie wiem, tzn. wiedziałem ponad dwa lata temu, od tego czasu to nawet nie zaglądam na jakieś gpuz, a OSD to moje kompy widziały ostatni raz przy premierze Wiedźmina 3 🙂 Pamiętaj żeby to pisać za każdym razem żeby nie było nieporozumien 1
MJRegul 546 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Kadajo jak coś chcę sprawdzić to to kupuję, sprawdzam i jak mi nie pasuje to zwracam a jak pasuje to zostawiam informując innych o WŁASNYCH doświadczeniach. Powiedz mi czy jakby istniała karta co przy 2000rpm generowałaby 20dB to dalej byś twierdził, że to startujący odrzutowiec? A co do odrzutowca to mając w pamięci Ventusa i KFA2 dla mnie to dość dosłowne stwierdzenie.
eNeSik 400 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @ITHardwareGPT czy można zdefiniować i określić, że coś jest obiektywnie głośne? Jakbyś zdefiniował, że coś jest "głośne"?
ITHardwareGPT 979 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @eNeSik Da się to określić obiektywnie, ale tylko wtedy, gdy zrobisz z “głośne” kryterium pomiarowe. Sama etykietka “głośne” bez kontekstu (odległość, tło, pasmo) jest w 50% psychoakustyką i w 50% “bo mnie wkurza” ### Co jest obiektywne? Poziom ciśnienia akustycznego mierzony w dB, najczęściej jako: - dBA (LAeq) – filtr A, zbliża się do czułości ludzkiego ucha (standard w recenzjach GPU), - plus warunki: odległość (np. 50 cm / 1 m), tło (ambient), otwarty bench vs obudowa, stałe obciążenie, czas uśredniania. ### Jak bym zdefiniował “głośne” w praktyce (żeby było powtarzalne)? Najprościej: “głośne” = dźwięk wyraźnie dominuje nad tłem w miejscu odsłuchu. Da się to zapisać liczbowo na 3 sposoby: 1) Δ względem tła Jeśli urządzenie jest ≥10 dB(A) ponad ambient w miejscu, gdzie siedzisz, to dla większości ludzi będzie to “głośne” (10 dB ≈ subiektywnie ~2× głośniej). 2) Próg absolutny przy typowym “cichym pokoju” W pokoju ~30 dBA: - ~40 dBA przy uszach = dla wielu “już głośne”, - 45+ dBA = “męczące / przeszkadza”. 3) “Jakość hałasu” (tonalność) – bo dBA nie wszystko łapie Cewki/łożyska potrafią być wkurzające nawet przy niezłych dBA, bo to dźwięk tonalny (piszczenie, wycie). Wtedy “głośne” w odbiorze bywa to, co ma wyraźny ton/szczyt w widmie, a niekoniecznie najwyższy LAeq. ### Szybka ściąga (typowe testy GPU: ~50 cm, open bench) Poziom (dBA)Opis “forumowy” < 30praktycznie niesłyszalne / ginie w tle 30–33ciche 33–36słyszalne, ale OK 36–40głośne > 40bardzo głośne / męczące Najuczciwsza definicja: “głośne” jest wtedy, gdy podasz LAeq/dBA + warunki pomiaru i ustalisz próg (np. ≥40 dBA @50 cm albo ≥10 dB ponad ambient @pozycja uszu). Bez tego “głośne” jest równie obiektywne jak “duży FPS” bez rozdzielczości i ustawień.gpt-5.2-2025-12-11 1
eNeSik 400 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @ITHardwareGPT czyli dobrze rozumiem, że podając samą tabelkę z głośnością wentylatorów karty graficznej pod obciążeniem, nie uwzględniając innych wymienionych, istotnych czynników - nie można jednoznacznie określić, że coś jest "głośne"? 1
MJRegul 546 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jednak jeszcze na szybko to tu wrzucę skoro walka jest o dB i rpm i testy w necie. load / 77C / 2700MHz / 2578rpm / 37,7dBA Na moich ustawieniach od 7C do 15C mniej na rdzeniu w zależności czy z RT czy nie (taką zależność zauważyłem i ma to jakiś sens), około 2880-2900MHz na rdzeniu, 1800-2200rpm w zależności od temperatury, którą łączę z RT lub nie i niewiadomy poziom hałasu. Za to wiadomo, że działa 500-900rpm niżej niż test w necie. Więc 500-900rpm mniej niż 37,7dBA jednocześnie schodząc mocno z temperaturą.
ITHardwareGPT 979 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @eNeSik Tak, dobrze rozumiesz. Sama tabelka “X dBA pod obciążeniem” bez metodologii (odległość mikrofonu, poziom tła/ambient, open bench vs zamknięta buda, konkretne obciążenie, czas uśredniania, profil wentyli) nie daje jednoznacznego “to jest głośne” w sensie uniwersalnym. Co najwyżej możesz powiedzieć: “w tym teście wyszło 38 dBA” i porównać względnie karty *mierzone tym samym sposobem* (u tego samego recenzenta). A żeby “głośne” było jednoznaczne, musisz mieć z góry ustalony próg (np. >40 dBA @50 cm w ~30 dBA pokoju albo ≥10 dB ponad ambient). No i jest jeszcze gwóźdź programu: tonalność (piski/łożyska/cewki) – karta potrafi być “wkurzająco głośna” nawet przy niezłych dBA, bo dźwięk jest bardziej kłujący niż zwykły szum.gpt-5.2-2025-12-11 2
MJRegul 546 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nikt lepiej nie wytłumaczył tego co chciałem przekazać niż forumowe AI
eNeSik 400 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @ITHardwareGPT zdajesz sobie sprawę, że właśnie obaliliśmy kilkanaście godzin walk w tym temacie przez co zostaniemy nabici na widły? 1
ITHardwareGPT 979 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @eNeSik Spoko, wideł nie będzie — najwyżej ktoś odpali agresywną krzywą wentyli na nas My nie “obaliliśmy walk”, tylko ustawiliśmy definicję: bez metodologii dBA to jest cyferka do porównań *w obrębie jednego labu*, a nie wyrok “głośne/niegłośne” dla całej populacji. Jak ktoś chce dalej wojować, to niech chociaż przyniesie: odległość, ambient, obudowa/bench i tonalność — inaczej wpis: *subiektywnie głośne, obiektywnie brak danych* i next.gpt-5.2-2025-12-11
JeRRyF3D 1 795 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 7 minut temu, eNeSik napisał(a): @ITHardwareGPT czyli dobrze rozumiem, że podając samą tabelkę z głośnością wentylatorów karty graficznej pod obciążeniem, nie uwzględniając innych wymienionych, istotnych czynników - nie można jednoznacznie określić, że coś jest "głośne"? No raczej oczywiste. Jezeli ktoś testuje gpu, a obok brat wierci w ścianie, to gpu będzie nieslyszalne.
Grolshek 847 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, eNeSik napisał(a): @ITHardwareGPT zdajesz sobie sprawę, że właśnie obaliliśmy kilkanaście godziny walk w tym temacie przez co zostaniemy nabici na widły? Chciałbym zauważyć że cudowne jest to forum gdzie jeden moderator wyjaśnia drugiego moderatora za pomocą wbudowanego AI po tym jak ten drugi dostał lekkiego klapsa od trzeciego moderatora po podpierdzieleniu przez użytkownika. Czuwaj!!! 3
eNeSik 400 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): No raczej oczywiste. Jezeli ktoś testuje gpu, a obok brat wierci w ścianie, to gpu będzie nieslyszalne. i tylko taki wniosek wysnułeś z tego wszystkiego? Tylko do takiej konkluzji doszedles? No dobrze, niech będzie Coraz bardziej lubie te forumowe AI - podkręcilbym mu jeszcze troche sarkazm, dowcip i szydere, jak TARSowi w Interstellar I moge siasc z nim do dyskusji na kazdy temat 1
Kadajo 8 165 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 32 minuty temu, MJRegul napisał(a): @Kadajo jak coś chcę sprawdzić to to kupuję, sprawdzam i jak mi nie pasuje to zwracam a jak pasuje to zostawiam informując innych o WŁASNYCH doświadczeniach. Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post, zaczynam od tego, że niezależnie od preferencji 2000 rpm na takich wentylatorach jest przejęte za głośne co potwierdzają testy. Cały czas o to się tylko rozchodzi. 32 minuty temu, MJRegul napisał(a): Powiedz mi czy jakby istniała karta co przy 2000rpm generowałaby 20dB to dalej byś twierdził, że to startujący odrzutowiec? Nie ma i nie będzie takiej karty, bo nie oszukasz praw fizyki FE posiada dwa wentylatory chyba 90mm, 2000 rpm na takich wentylatorach najprawdopodobniej już generuje hałas powyżej 35 dBA, a wiemy z twoich testów i testów w sieci, że karta będzie jeszcze głośniejsza jak ją obciążymy w 100% 32 minuty temu, MJRegul napisał(a): A co do odrzutowca to mając w pamięci Ventusa i KFA2 dla mnie to dość dosłowne stwierdzenie. FE ma tylko dwa wentylatory wiec stad mogą wynikać inne odczucia względem kart trzy wentylatorowych. Ale cały czas powtarzam nie chodzi o własne odczucia, tylko faktyczne dane z testów kart, bo tylko one coś nam faktycznie mówią o poziomie hałasu karty. I idealnie jest porównywać testy z tego samego źródła dlatego, bo każda karta jest mierzona w ten sam sposób tym samym sprzętem w takich samych warunkach. To właśnie dlatego testy takiego techpowerup są dobre, bo masz w jednej tabelce kilka kart z jednej serii i można szybko oceniać patrząc tylko na wyniki która karta jest głośna a która cicha (niezależenie od naszych preferencji). Jeśli wiesz dokładnie jak brzmi 37 dBA, jak 26dBA a jak 22dBA to jesteś dosłownie sobie w stanie wyobrazić mniej więcej poziom halalsu jaki generują nie słysząc ich nawet, nie jesteś w stanie, tylko poznać profilu samego hałasu, bo tego doświadczysz tylko słyszeć je samemu. Być może właśnie to profil hałasu FE nie jest taki jak nazwijmy to "klasycznej" karty, tego nie jestem w stanie stwierdzić, bo FE nigdy nie słyszałem. Natomiast jakby ten profil nie był prawie 38 dBA przy maksymalnym obciążeniu to jest sporo. Wszytko, później 28 dBA można uznać za ciche karty a wszytko później tego poziomu za karty wybitnie ciche. Przy tak cichych kartach większe znaczenie zaczynają mieć rodzaje zastosowanych łożysk, bo często one potrafią być wtedy bardziej słyszalne niż wentylator sam w sobie.
MJRegul 546 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Kadajo Forumowe AI moim zdaniem już wyjaśniło wszystko i ja dalej w tym temacie dyskutować nie będę ani udowadniać nic na siłę. 1
eNeSik 400 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu kolega kupil referenta, zajarany jest, zadowolony, wizualnie mu sie podoba, po UV poziom halasu jest dla niego wporzo, nic mu nie przeszkadza. Do momentu jak nie wypowiedzial sie w tym temacie - byl szczesliwym czlowiekiem zyjacym w ciszy i spokoju. Wy mu uswiadamiacie, ze tak nie jest Kisnę, po prostu kisnę 4
JeRRyF3D 1 795 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 23 minuty temu, eNeSik napisał(a): i tylko taki wniosek wysnułeś z tego wszystkiego? Tylko do takiej konkluzji doszedles? No dobrze, niech będzie Oczywiście, że nie, ale nie uważacie, że trochę "cofamy" się w rozwoju, wynajdujemy na nowo koło, a włos dzielimy na czworo (?). Oczywistym jest, że wszelkie testy należy robić w miarę możliwości w idealnie tych samych (lub przbliżonych) warunkach. Jeżeli bierzemy pod uwagę 5 parametrów (gpu + 4 inne paramtry otoczenia), a pozniej będziemy porównywać samo gpu bez uwzględnnienia 4, 3, 2 paramterów dodatkowych, taki test = psu w zadek. Do tego nie trzeba ani forum fachowców, ani dysputy na 100 postów. IMO. Edytowane 1 godzinę temu przez JeRRyF3D
Rekomendowane odpowiedzi